Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Jászfényszaru Város Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 26
Jászfényszaru Város Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről
Általános indokolás
A rendelet a Jat., valamint a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009.(XII.14.) IRM rendelet
rendelkezéseinek figyelembevételével készült.
A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontja alapján a képviselő-testület gazdálkodási feladata és hatásköre a helyi önkormányzat költségvetéséről szóló rendelet megalkotása.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban Áht.) 24. § (2)-(3) bekezdései alapján a jegyző a költségvetési rendelet-tervezetet a 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően készíti elő. A jegyző által a (2) bekezdés szerint előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-éig, ha a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig nem fogadta el, a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek.
A költségvetési rendelettervezet az Országgyűlés által elfogadott a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény rendelkezéseinek figyelembevételével készült.
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz és az 1–27. melléklethez
Az 1. §-hoz
A rendelet 1. §-a tartalmazza a rendelet hatályát.
A 2. §-hoz
A rendelet 2. § -a, valamint a kapcsolódó táblázatok tartalmazzák a költségvetési bevételi és kiadási előirányzatait, a költségvetés egyenlegét az Áht. 24. §, és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm.rendelet 26. §-28. § figyelembevételével. Az előirányzatok módosítására a Képviselő-testület jogosult.
A 3. §-hoz
A rendelet 3. § -a meghatározza a 2022. évi felhalmozási kiadások tervezett összegét a mellékelt táblázatok szerinti bontásban. Rendelkezik az intézményi és közfoglalkoztatotti létszámról. A várható feladatok biztosítása érdekében céltartalék kerül meghatározásra.
A 4. §-hoz
Rendelkezik a cafetéria juttatásról.
Az 5. §-hoz
A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai között nem, a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre Az előirányzatok módosítására a Képviselő-testület jogosult.
A 6. §-hoz
A rendelet 6. §-a, valamint a kapcsolódó táblázatok a költségvetési szervek feladatainak ellátásához szükséges költségvetési előirányzatokat hagyja jóvá.
A 7. §-hoz
A rendelet 7. §-a a költségvetési szervek belső ellenőrzését szabályozza.
A 8. §-hoz
A rendelet 8. §-a rendelkezik a rendelet hatályba lépéséről.
Az 1–27. melléklethez
A rendelettervezet 1-27. mellékleteit tartalmazza.