Besenyszög Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2004.(IV.30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2022. 08. 28

Besenyszög Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2004.(IV.30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

2022.08.28.

Besenyszög Község Önkormányzatának Képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Államháztartásról szóló, módosított 1992. évi XXXVIII. tv. rendelkezéseit valamint a helyi viszonyokat is figyelembe véve,- tekintettel az Európai Uniós elvárásokra és rendelkezésekre- a következő rendeletet alkotja.

1.  § (1) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed a Besenyszög Község Önkormányzata tulajdonába tartozó ingatlanokra, ingókra és vagyoni értékű jogokra (továbbiakban: önkormányzati vagyon). Az Önkormányzat által bérelt, lízingelt vagy bármilyen más jogcímen használt vagyon gazdálkodásával kapcsolatban a mindenkori szerződés az irányadó.

(2) E rendelet szervi, személyi hatályát tekintve kiterjed a képviselő-testületre és szerveire, valamint az önkormányzat intézményeire, továbbá az önkormányzat részvételével működő társulásokra, gazdasági társaságokra és más szervezetekre, az általuk kezelt és üzemeltetett önkormányzati vagyon tekintetében.

2.  § (1) Besenyszög Község Önkormányzatának (továbbiakban: önkormányzat) vagyona a tulajdonában lévő ingatlanokból, közművekből, ingóságokból, valamint pénzvagyonból, továbbá az önkormányzatot megillető egyéb vagyoni értékű jogokból áll.

(2) Az önkormányzati vagyon külön része a törzsvagyon, amelyet a többi vagyontárgytól elkülönítve kell nyilvántartani, forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak szerinti felosztásban.

(3) A vagyont- ezen belül a törzsvagyont elkülönítve - az érvényes számviteli előírásoknak megfelelően a Polgármesteri Hivatal tartja nyilván.

(4) Az önkormányzat tulajdonával való rendelkezésre -az e rendeletben foglalt kivételekkel- a képviselő-testület jogosult. A vagyonnal rendelkezni jogosultak kötelesek azzal felelős módon, rendeltetésszerűen gazdálkodni, ennek keretében különösen a vagyont megőrizni, és azt a rendes gazdálkodás szabályai szerint kezelni és gyarapítani.

3.  § (1) Besenyszög Község Önkormányzat közigazgatási területén forgalomképtelen törzsvagyonnak minősül (1. mellékletben részletezve):

a) helyi közutak és műtárgyak

b) közparkok, terek, játszóterek

c) köztéri műalkotások

d) temetők

e) kül-, belterületi árkok, csatornák

f) belterületi kert

g) külterületi utak

h) egyéb, amelyet az önkormányzat forgalomképtelennek minősít.

(2) A 3.- ban foglalt vagyontárgyak nem idegeníthetők el és megterhelésük tilos, így különösen pénzbeni hozzájárulásként más gazdasági társaságba nem vihetők be, hitel felvételének és kötvény kibocsátásának fedezetére nem használhatók fel.

4.  § (1) Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon (2. mellékletben részletezve) az önkormányzati közszolgáltatások alapvető funkcióját, ill. a helyi közhatalmi feladatok ellátását szolgáló:

a) művelődési, oktatási, egészségügyi, szociális, sport és egyéb intézmények épületei és a használatukban lévő önkormányzati vagyon

b) közművek

c) a képviselő-testület és szervei hivatala irodái elhelyezésére szolgáló községháza

d) sportpálya

e) vásártér

f) állattemető

g) egyéb, amelyet az az önkormányzat korlátozottan forgalomképesnek nyilvánít

h) szociális bérlakás

5.  § (1) Egyéb forgalomképes vagyonnak minősül (3. mellékletben részletezve):

a) szolgálati lakások

b) építési telkek

c) mezőgazdasági földterület

d) egyéb, amelyet az önkormányzat forgalomképesnek minősít

6.  § (1) Az önkormányzatot megilletik mindazok a jogok és terhelik mindazok a kötelezettségek, amelyek a tulajdonost megilletik, ill. terhelik.

(2) A tulajdonost megillető jogok gyakorlásáról az önkormányzat rendelkezik. Ennek keretében a tulajdonosi jogosítványok gyakorlásának egyes elemeit szerveire, intézményére és hivatalára átruházhatja.

(3) A vagyonnal való rendelkezési jog gyakorlása során figyelemmel kell lenni az ide vonatkozó jogszabályok- így különösen az önkormányzati törvény, az államháztartási törvény és végrehajtási rendeletei- rendelkezéseire.

7.  § (1) Az önkormányzati vagyon hasznosításának célja az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak hatékony és eredményes ellátása. A rendelet alkalmazásában hasznosítás különösen, az egyes vagyontárgyak használata, bérbe-, használatba-, haszonbérbeadása, ill. a feladatok ellátásához nem szükséges vagyon esetleges elidegenítése.

(2) A hasznosítás az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását nem veszélyeztetheti. Az önkormányzat olyan vállalkozásban vehet részt, melyben felelőssége nem haladja meg a vagyoni hozzájárulás mértékét.

(3) Az önkormányzat vagyonának kezelője elsősorban a Polgármesteri Hivatal valamint költségvetési intézményei. Külön megállapodás keretében a képviselő-testület jogosult- figyelembe véve az önkormányzati törvény, államháztartási törvény rendelkezéseit-egyes vagyontárgyai hasznosítását (tulajdonjog fenntartása mellett) vállalkozási formában üzemeltetni, vállalkozás részére használatba adni.

(4) E szervek alaptevékenységet nem sértő, alaptevékenységen kívüli vállalkozási tevékenységet az önkormányzat képviselő-testületének előzetes engedélyével végezhetnek, az engedélyben meghatározott feltételek figyelembevételével.

(5) A vagyonkezelő szervezet köteles a kezelésében lévő vagyontárgyak fenntartásával, üzemeltetésével, karbantartásával, felújításával, kapcsolatos feladatok ellátását, valamint a vagyon védelmét teljeskörűen biztosítani.

(6) A vagyonkezeléssel megbízott szerv vezetője a vagyonkezeléssel kapcsolatos feladatok végrehajtásáról az éves zárszámadás keretében köteles számot adni.

(7) Önkormányzati vagyonkörbe tartozó, 500.000 Ft-ot meghaladó vagyontárgyat a képviselő-testület által meghatározott esetekben, forgalmi értékbecsléssel megalapozva, meghirdetés vagy pályázat útján lehet értékesíteni. Az 500.000 Ft-ot meg nem haladó vagyontárgyak értékesítéséről a polgármester dönt.

8.  § (1) A forgalomképtelen vagyontárgyak elidegenítésére kötött szerződés semmis. Az ilyen vagyontárgy nem terhelhető meg, nem köthető le, s nem lehet követelés biztosítéka, tartozás fedezete sem.

(2) A törzsvagyon használati jogát azok az intézmények gyakorolhatják, amelyek az adott ingatlanban a rendelet hatálybalépésekor közszolgáltatást teljesítenek, ill. azok, amelyeket a képviselő-testület a használatra feljogosít.

(3) A használati jogot gyakorló intézmény a rábízott forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyont határozott idejű bérleti szerződés útján -az alapfeladatainak sérelme nélkül -hasznosíthatja. A bérleti szerződés (melynek megkötésére a mindenkori vezető jogosult) egy példányát a Polgármesteri Hivatalnak át kell adni.

9.  § (1) A korlátozottan forgalomképes vagyon körébe tartozó ingók és ingatlanok tulajdonjogának megváltoztatása, átruházása, használatba adása, megterhelése, gazdasági társaságba- vagy alapítványba történő bevitele, ill. egyéb hasznosítása a képviselő-testület kizárólagos hatásköre.

(2) Az önkormányzat korlátozottan forgalomképes ingó vagyontárgyainak a rendeltetésszerű használatot meghaladó hasznosítása -az alapfeladat sérelme nélkül- a használó hatáskörébe tartozik.

(3) Az önkormányzat tulajdonába lévő ingóságot, valamint pénzvagyont- az alapfeladat sérelme nélkül-gazdasági társaságba és alapítványba csak az önkormányzat vihet be.

(4) Ingó vagyontárgy: az 50.000 Ft egyedi érték feletti nyilvántartott törzsvagyon működését tartósan, vagy egy éven túl közvetlenül, vagy közvetve szolgáló tárgyi eszközök, gépek, berendezések és járművek.

10.  § (1) Az önkormányzat a vagyongazdálkodási és kezelési feladatait e rendelet előírásaira figyelemmel, a Polgármesteri Hivatal és az önkormányzat intézményei útján látja el.

(2) Az önkormányzati vagyon hasznosításából származó bevételből az éves költségvetési rendeletben kell dönteni.

(3) A vagyont, annak változásait és értékét költségvetési szervenként és intézményenként nyilván kell tartani, a számviteli és államháztartási törvénnyel összhangban.

(4) A központi vagyonnyilvántartást a Polgármesteri Hivatal vezeti.

(5) A vagyonállapotról, az évközi változásokról, azok okairól az éves zárszámadásban, ill. a mellékletét képező vagyonkimutatásban tájékoztatni kell a Képviselő-testületet. A vagyonkimutatás alapja a tárgyév december 31. fordulónappal elkészített leltár.

11.  § (1) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Besenyszög Község Önkormányzatának az önkormányzat tulajdonáról és a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 7/1995.(V.5.) Ök. számú, a 16/1996.(XII.3.) Ök. sz., 15/1998.(XII.11.)sz., a 24/1999.(XI.30.) Ök. számú rendelettel módosított 15/1993./XII.20./ Ök. sz. rendelete hatályát veszti.

(2) Ez a rendelet 2004. május 3-án lép hatályba.