Besenyszög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2005.(V.1.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladék elszállításáról és ártalmatlanításáról

Hatályos: 2020. 03. 01



Besenyszög Város Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII tv. 44/C. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 11 és 19 pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:



1.§.


A rendelet hatálya Besenyszög Község közigazgatási területén lévő ingatlanok tulajdonosaira, használóira, természetes és jogi személyekre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre (továbbiakban tulajdonos) terjed ki, akiknek az ingatlanán keletkező települési folyékony hulladék elszállítása és ártalommentes elhelyezése szennyvízcsatorna-hálózat útján nem megoldott.


2.§.


(1)    Besenyszög Község önkormányzata közigazgatási területén keletkező települési folyékony hulladék elszállítását és ártalommentes elhelyezését szervezett helyi közszolgáltatás útján biztosítja.
(2)    A fenti közszolgáltatással ellátott területen lévő ingatlan tulajdonosa az ingatlanon keletkező folyékony hulladék elszállításáról és ártalmatlanításáról a jelen rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni, ha jogszabály eltérően nem rendelkezik.
(3)    A szervezett közszolgáltatás  1. számú mellékletben meghatározott díját a tulajdonos köteles a szállítást végzőnek megfizetni.

3.§.


(1)    A települési folyékony hulladék szállítását végző szakvállalkozó: Kormos Szilveszter (Tiszajenő Arany János út 101. Ev. 857563) egyéni vállalkozó
 (2) A települési folyékony hulladékártalmatlanító telepet üzemeltető szakvállalkozó:  Pure Aqua Kft. Szajoli Bázistelep.


4.§.


a.)    Települési folyékonyhulladék elszállítására irányuló közszolgáltatás: a folyékony hulladék ideiglenes tárolására szolgáló létesítmény közműpótló iszapterének kiürítése és a folyékony hulladék elhelyezés céljából történő elszállítása ártalmatlanító telepre.
b.)    A folyékony hulladék ártalmatlanítása: a folyékony hulladék ellenőrzött és rendezett lerakását, ártalmatlanítását szolgáló elhelyező telep üzemeltetése.
 c.) Települési folyékony hulladék leürítő hely: A Szajoli szennyvíztisztító telep kiegészítő műtárgya.



5.§.


(1) A szennyvízcsatorna hálózatra való rácsatlakozás megtörténtéig az ingatlan tulajdonosa az ingatlanán keletkező szennyvíz elszállításáról a jelen rendeletben foglaltak szerint köteles gondoskodni.
(2) A folyékony hulladék gyűjtését és ideiglenes tárolását az ingatlan tulajdonosa köteles oly módon végezni, hogy a közegészségügyi, környezetvédelmi, építésügyi előírásokat ne sértsen, másoknak kárt ne okozzon.
(3) A települési folyékony hulladék szállítását csak a közszolgáltatás ellátására az önkormányzattal szerződött szakvállalkozó végezheti.


6.§.


(1)    A folyékony hulladék szippantására és szállítására vonatkozó szerződés a közszolgáltatás megrendelésével az ingatlan tulajdonosa és a szakvállalkozó között jön létre, melynek keretében a szakvállalkozó köteles a közszolgáltatásnak 3 munkanapon eleget tenni, illetve erre a célra hetente legalább 1 napot megjelölni.
(2)    A tulajdonos a közszolgáltatás ellenértékeként az 1. számú mellékletben meghatározott szolgáltatási díjat köteles a szállítást végző szakvállalkozónak megfizetni számla ellenében.  A tulajdonos a számlát köteles 1 évig megőrizni és azt ellenőrzés végett a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőjének bemutatni.
(3)     A szakvállalkozó a folyékony hulladékot a szippantás napján köteles a szajoli telepre beszállítani és a beszállítás tényét, mennyiségét a telephely üzemeltetőjével igazoltatni, e rendelet 2. számú mellékletében meghatározott nyilvántartási lap szerint.  A nyilvántartási lap 1. példánya az ártalmatlanítást végző szakvállalkozónál, a 2. példánya a szállítást végző szakvállalkozónál marad.

7.§.


(1) A jegyző rendszeresen ellenőrzi, hogy a szennyvízcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlan tulajdonosa a keletkezett szennyvíz elszállításáról gondoskodik és a szállítást a 3.§.(1) bekezdésben jelölt szakvállalkozóval végezteti, továbbá e szakvállalkozó a szennyvizet a rendeletben kijelölt telephelyre szállítja.
(2) Az a tulajdonos, aki nem tudja a szállításra feljogosított szakvállalkozó által kiadott számlával igazolni a szennyvíz elszállíttatását, az szabálysértést követ el és 530.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.


8.§.

 E rendelet 2005. július 1. napján lép hatályba.


    Balogh Zoltán                                                                                                      Munkácsi György
    Polgármester                                                                                                              jegyző

  1. számú melléklet



Települési folyékony hulladék ártalmatlanítás


Egységnyi díjtétel      3.000 Ft/m3 + Áfa

(begyűjtés, szállítás, ártalmatlanítás)


Alapdíj:                                                         2.300.- Ft

(2) üzemeltetési költség:                                      1.200.- Ft

(3) számlázás, díjbeszedés költsége:                       300.- Ft

(4) környezetvédelmi kiadások:                                300.- Ft

(5) amortizáció, felújítás:                                          500.- Ft


    Ürítési díj:                                                           700.- Ft

(6) szennyvíz mennyiségtől függő költségek:             500.- Ft

(7) terület felhasználási egységtől függő költségek:   200.- Ft