Besenyszög Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2015.(X.26.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 11. 09

Besenyszög Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. A rendelet célja, hatálya


1. §

(1) A rendelet hatálya kiterjed Besenyszög város közigazgatási területén lakcímmel rendelkező és a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. § (1) – (3) bekezdésében meghatározott személyekre.



II.     A támogatás feltételei

2.    §


(1)    Az Önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást – szenet – biztosít elsősorban
a)    annak a személynek, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti
aa)    aktív korúak ellátására,
ab) időskorúak járadékára,
ac) települési lakásfenntartási támogatásra,
b) lakásfenntartási támogatásra jogosult, továbbá
c) a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott hátrányos helyzetű és  halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.


(2)    Az (1) bekezdésben foglaltakon túl az Önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást – szenet – biztosíthat a rendelkezésre álló keret erejéig azon személyek számára, aki
a)   70 éven felüli egyedül élő személy,
b)   70 éven felüli házaspár,
c)   gyermekét egyedül nevelő,
d)   3 vagy annál több gyermeket nevelő család,
e)   a családban tartósan beteg vagy súlyos fogyatékos családtag él,
f)    átmenetileg vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd

feltéve, hogy családjában a kérelem benyújtását megelőző hónapban az 1 főre jutó jövedelem 3 vagy több személy együttélése esetén nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, két személy együttélése esetén 280 %-át, egyedül élő esetén 300 %-át.


(3) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.


(4) Háztartásonként legfeljebb 10 q szén biztosítható évente.


(5) Az Önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú szénben részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

3.    §


(1)    Nem jogosult szociális célú szén támogatásra – függetlenül a 3. §-ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család azon ingatlan vonatkozásában, mely szénnel nem fűthető.


(2)    Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él a támogatás nem kérhető.


(3)    A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány készíthető.


(4)    Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított szenet értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem a jogosult igényelte és kapta, a támogatott köteles az ingyenesen biztosított szén önkormányzat által megfizetett, számlával igazolt költségének visszafizetésére, továbbá a következő 2 év során ugyanezen jogcímen való juttatásból  kizárásra kerül.


III.     A támogatás igénylésének menete


4.    §


(1)    A szociális célú szén igénylésére irányuló kérelmeket az e rendelet mellékletében meghatározottak szerint az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.
(2)    A kérelmeket tárgyév  november 30. napjáig lehet a Besenyszögi Közös Önkormányzati Hivatalba benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.
(3)     A benyújtott kérelmek elbírálásáról a Szociális-és Művelődésügyi Bizottság a benyújtási határidőt követően, egyedi határozattal dönt a tárgyév december 15. napjáig.
(4)    A szén átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.


IV.     Záró rendelkezések

5.    §


A rendelet kihirdetése napját követő napon  lép hatályba.


    Balogh Zoltán                                                                                                                      Munkácsi György
    polgármester                                                                                                                             jegyző

Mellékletek