Besenyszög Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2017.(VII.28.) önkormányzati rendelete

az első lakásingatlant vásárlók önkormányzati támogatásáról

Hatályos: 2018. 10. 01


Besenyszög Város Önkormányzat Képviselő-testület-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§

A rendelet célja

A rendelet célja Besenyszög város népességmegtartó erejének fokozása, a lakónépesség számának növelése, valamint a fiatalok első lakáshoz jutásának elősegítése, a város közigazgatási területén üresen álló, vagy megüresedő lakások számának csökkentése.


2.§

A rendelet hatálya


A rendelet hatálya kiterjed minden Besenyszög város közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárra, valamint a letelepedési engedéllyel rendelkező külföldi személyekre, vagy állandó tartózkodásra jogosító személyazonosító igazolvánnyal rendelkező bevándoroltakra.

3. §

A támogatásra vonatkozó szabályok

(1) E rendeletben foglalt feltételek alapján lakáscélú önkormányzati támogatást igényelhet:

  1. a 50. életévet be nem töltött házaspárok (élettársak), ideértve a gyermekét egyedül nevelő kérelmezőt is,
  1. aki Besenyszög -házaspár (élettárs) estén az egyik fél-  város közigazgatási területén - a kérelem benyújtását közvetlenül megelőző 12 hónapban megszakítás nélkül - állandó bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik,
  2. aki igazolt munkahellyel és állandó jövedelemmel rendelkezik a kérelem benyújtását megelőző 1 évben,
  3. a kérelmező és a vele együtt költöző családtagja, hozzátartozója, ha nem rendelkezik lakhatás céljára alkalmas ingatlannal, állandó lakáshasználati joggal, vagy az önkormányzat tulajdonában lévő, illetőleg szolgálati vagy munkakörhöz kötött lakás bérleti jogával, kivéve, ha sikeres pályázat esetén arról érvényesen írásban lemondott, és a bérbeadó azt írásban elfogadta.
  4. (2) Támogatásban részesülhet az a kérelmező is, akinek a lakástulajdona özvegyi joggal, vagy bejegyzett haszonélvezeti joggal terhelt és a jog jogosultja ténylegesen a lakásban lakik.



4.§

A támogatás felhasználásának formája


  1. A támogatás igényelhető Besenyszög város közigazgatási területén elhelyezkedő első lakásingatlan vásárlása céljából, ha
  1. a lakás állaga alapján legalább 10 évig fenntartható,
  2. per, teher és igénymentes,
  3. beköltözhető,
  4. tulajdonjoga az ingatlan nyilvántartásban rendezett.


  1. A támogatás egy igénylő részére csak egy alkalommal vehető igénybe.


3. A támogatás csak olyan igénylő részére nyújtható, akinek az önkormányzattal, a közműszolgáltatókkal és az állami adóhatósággal szemben nem áll fenn tartozása.


4.Nem állapítható meg támogatás, ha a Képviselő-testület által a tárgyévre vonatkozó költségvetésről szóló önkormányzati rendeltben biztosított keretösszeg elfogyott. A forráshiány miatt elutasított támogatási kérelem a következő költségvetési évben újra benyújtható.


5. §

A támogatás formája, mértéke


(1) A támogatás mértéke a lakásingatlan vételára, maximum 5.000.000,- Ft.

(2) A Képviselő-testület döntése alapján Besenyszög Város Önkormányzata a kérelemben megjelölt ingatlan vételárát az ingatlan tulajdonosának, mint eladó részére megfizeti.

(3) Az önkormányzat által megfizetett vételár a támogatás összege, melyet kérelmező kamatmentesen, bérleti díj formájában fizet vissza.

(4) A támogatás összegét, a visszafizetés határidejét, mely maximum 5 év, a benyújtott kérelem figyelembe vételével, az igénylő jövedelmi helyzete alapján a Képviselő-testület határozza meg. A támogatás elbírálásánál előnyt élvez az, aki 5 évnél kevesebb visszafizetési határidőt vállal.

(5) Kérelemre a Képviselő-testület a megkezdett bérleti díj fizetés felfüggesztését, vagy alacsonyabb havi bérleti díj megállapítását engedélyezheti, ha a család szociális, vagyoni körülményeiben önhibájukon kívül jelentős változás következett be. A bérleti díj fizetés  kötelezettség felfüggesztése a bérleti szerződés időtartamán belül egy alkalommal és legfeljebb fél évre szólhat úgy, hogy a futamidő meghosszabbodik, de az 5 éves törlesztési időszakot nem haladhatja meg.

(6) A támogatási összeg visszafizetésének kezdő időpontja minden esetben a bérleti szerződés megkötését követő második hónap első napja. A törlesztő részletet a tárgyhó 10. napjáig kell a bérleti szerződésben megállapított számlaszámra kifizetni, vagy átutalni.


6. §

A támogatás elbírálásának szabályai


  1. A támogatás iránti kérelem benyújtásának lehetőségéről Besenyszög Város Képviselő-testülete a tárgyévi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet elfogadása után pályázatot ír ki. A pályázatra kérelmet az erre a célra rendszeresített – e rendelet 1. számú melléklete szerinti – nyomtatványon a Besenyszögi Közös Önkormányzat Hivatalánál lehet benyújtani.


A kérelemhez mellékelni kell:

  1. jövedelemnyilatkozatot,
  2. a rendszeres havi jövedelem igazolására szolgáló keresetigazolásokat,
  3. 10 napnál nem régebbi tulajdoni lapot,
  4. a Rendeletben foglalt feltételek fennállását igazoló, mellékletben felsorolt  

         dokumentumokat, nyilatkozatokat,

  1. köztartozásmentes adózói nyilvántartásban szereplésről igazolást,
  2. a Központi Hitelinformációs Rendszerből 30 napnál nem régebbi igazolást.


  1. Hiányos kérelem benyújtása esetén a kérelem elbírálás nélkül elutasításra kerül.


7. §


  1. A Képviselő-testület a támogatásra való jogosultság megállapításáról, ill. elutasításáról a kérelmezőt írásban értesíti.
  2. A támogatásra való jogosultság megállapítása után az önkormányzat az ingatlan tulajdonosával adásvételi szerződést köt. A támogatottal, mint bérlővel az önkormányzat, mint bérbeadó bérleti szerződést köt, az adásvételi szerződéssel egyidejűleg. Az adás- vételi szerződést és a bérleti szerződést a Polgármester írja alá.
  3. A bérleti szerződésnek tartalmaznia kell:
  1. a támogatást nyújtó nevét, székhelyét, azonosító adatait, nevében eljáró személyek neveit és beosztását,
  2. a támogatott nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, személyi azonosítóját, lakcímét,
  3. a támogatási összeg fedezetét biztosító költségvetési rendelet számát,
  4. a támogatás nyújtásáról szóló határozat számát,
  5. a megvásárolandó lakás alapadatait, így különösen az ingatlan címét, helyrajzi számát, vételárát, komfortfokozatát,
  6. a támogatás formáját, jogcímét, összegét, a visszafizetés határidejét, módját, a törlesztő ­részletek meghatározását,
  7. a szerződésszegés jogkövetkezményeit,
  8. az érintettek aláírását.


8. §


  1. A támogatott bérlő vállalja, hogy az önkormányzat által a lakóingatlan megvételére fordított támogatást bérleti díjként visszafizeti. Amennyiben bérlő a szerződést felmondja, úgy a már kifizetett bérleti díjat nem követelheti vissza.


  1. A támogatott bérlő vállalja, hogy a bérleti szerződés megkötésekor 6 havi bérleti díjat előre megfizet, mely 6 havi bérleti díj, vagy a futamidő végén, vagy az 5. § (4) bekezdésben megfogalmazott időtartamba beszámításra kerül.


  1. Amennyiben a bérleti szerződésben vállalt visszafizetési kötelezettségének a bérleti szerződésben megállapított határidőig nem tesz eleget és annak 5. § (4) bekezdése szerinti felfüggesztését sem kérte, úgy a bérleti szerződést azonnali hatállyal fel kell mondani. A bérleti szerződés bérbeadó általi felmondása esetén a már megfizetett bérleti díjat az önkormányzat nem fizeti vissza.


  1. Abban az esetben, ha a kérelmező visszafizetési kötelezettségét teljesítette, úgy az önkormányzat a kérelmező által írásban előterjesztett kérelemre - annak megvizsgálását követően – felhatalmazza a polgármestert az ingatlan adás-vételi szerződésének aláírására.
  2. A támogatott ingatlan bérlő részére való értékesítése esetén az adás-vételi szerződéssel járó költségek, illetékek vevőt terhelik.


9. §

A támogatások finanszírozása


E rendeletben megállapított támogatás forrását Besenyszög Város Önkormányzata a tárgy évi költségvetésről szóló önkormányzati rendeletében biztosítja.


10.§

Záró rendelkezések


  1. E rendelet 2018. január 1. napján lép hatályba.


  1. E rendeletben meghatározottakat a rendelet hatályba lépését követően benyújtott kérelmek esetében kell alkalmazni.




 Balogh Zoltán                                                              Munkácsi György

  polgármester                                                               címzetes főjegyző