Besenyszög Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019.(II.4.) önkormányzati rendelete

a filmforgatási célú közterület használatra vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2019. 02. 04

Besenyszög Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



  1. §

A rendelet hatálya


(1)       A rendelet hatálya Besenyszög Város közigazgatási területére terjed ki.


(2)       A rendelet hatálya kiterjed a természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetekre.


(3)       A rendelet hatálya kiterjed a közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló földterületre, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan-nyilvántartás így tart nyilván, továbbá az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (7) bekezdésében foglalt, egyéb ingatlanoknak közhasználat céljára átadott olyan területrészre, amely az Önkormányzat kezelésében és üzemeltetésében áll.



  1. §

A filmforgatási célú közterület-használat szabályozása



(1) A Képviselő-testület a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény szerinti filmforgatás céljából történő közterület használatra vonatkozó hatósági szerződés jóváhagyása hatáskörét a polgármesterre ruházza át.


(2) A hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztató megjelentetését a helyi médiában, továbbá

f) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.


(3) A filmforgatással érintett közterület jellegétől és elhelyezkedésétől függően az alábbi kezelői hozzájárulások beszerzése írható elő a hatósági szerződéshez a kérelmezőnek:

a) helyi közút esetén közútkezelői hozzájárulás, valamint

b) zöldterület esetén kezelői hozzájárulás a zöldterület kezelője részéről.




  1. §


(1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 90 napot nem haladhatja meg.


(2) A közterület filmforgatási célú igénybevétele összességében az 500 m2-t nem haladhatja meg.


  1. §


A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő 7 napon belül biztosítja újra a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.


 

  5.  §


A filmforgatási célú közterület-használat díja


(1) A fizetendő közterület használat díja megegyezik a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 3. mellékletében foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértékével.


(2) Besenyszög Városban nincs turisztikailag kiemelt közterület.


(3) A kérelmező a közterület-használati díj megfizetése alól kizárólag abban az esetben mentesíthető, ha a filmalkotás közérdekű célt szolgál. A közérdekű célt Besenyszög Város Jegyzője igazolja a közterület-használatra vonatkozó kérelem benyújtását megelőzően.


(4) Közérdekű célnak minősül különösen az önkormányzat, az önkormányzat intézménye, az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaság, valamint ezek tulajdonában lévő gazdasági társaság által vagy érdekében, továbbá a város történelmének, kulturális örökségének, egyházi életének, gazdasági, tudományos, művészeti értékeinek, sportjának, kulturális életének, közművelődési kínálatának, közösségi színtereinek, civil szervezeteinek és tevékenységüknek, az épített és természeti környezet értékeinek, turisztikai nevezetességeinek bemutatása érdekében végzett filmforgatás, ha a forgatás időtartama nem haladja meg az 5 napot, illetve a forgatás területe nem haladja meg a 10 m2-t.


(5) Mentesül a közterület-használati díj megfizetése alól a közérdekű célokat (oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú) szolgáló, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása, ha a forgatás időtartama nem haladja meg az 5 napot, illetve a forgatás területe nem haladja meg a 10 m2-t.


Közigazgatási szabályszegések szankciói


6.    §

Figyelmeztetés


Azt, aki e rendelet:
a) 1. § (2) bekezdés a), b), c), d), e) és f) pontjában,
b) 1. § (3) bekezdés a) és b) pontjában,
c) 2 § (1) és (2) bekezdésében
foglalt rendelkezéseket megszegi, a jegyző figyelmeztetésben részesíti.



7.    §
      

Közigazgatási bírság


(1) Ha a figyelmeztetésben meghatározott határidő eredménytelenül telt el, a jegyző közigazgatási bírságot szab ki.


(2) A közigazgatási bírság összege természetes személy esetén kettőszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén egymillió forintig terjedhet.


8.    §


Helyszíni bírság


Ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság kiszabásának van helye, ha az 5. § a), b), c) pontjaiban foglaltakat megszegő személy a jogsértést teljes mértékben elismeri.


9.    §


E rendelet kihirdetése napját követő napon lép hatályba.


                

                           Balogh Zoltán                                                                     Munkácsi György
                           polgármester                                                                      címzetes főjegyző