Besenyszög Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2020.(X.15.) önkormányzati rendelete

a helyi környezetvédelem szabályairól

Hatályos: 2021. 01. 01

Besenyszög Város Önkormányzat Képviselő-testülete a környezetvédelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46§ (1) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország Helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13§ (1) bekezdésében meghatározott feladat körében eljárva, a környezetvédelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48§ (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének ismeretében a következőket rendeli el:


  1. fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1.A rendelet célja


1.§

E rendelet célja, hogy Besenyszög város közigazgatási területén a köztisztaságot fenntartsa, az ezzel kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket és tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze, az ember egészségét és környezetét megóvja, a környezeti elemeket megvédje.


2.A rendelet hatálya


2. §


A rendelet területi hatálya kiterjed Besenyszög város közigazgatási területére.


A rendelet tárgyi hatálya kiterjed:

- ingatlanok tisztaságának fenntartására,

- közterületek védelmére, járda, gyalogút tisztántartására,

- csapadék – szennyvízelvezetésre,

- parlagfű elleni  védekezési  szabályokra,

- rongálásra, hirdetmények elhelyezésére,

- járművek használatára közterületen,

- építési törmelékek elhelyezésére,

- a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályokra,

- parkok, játszótér, zöldfelületek védelmére.



A rendelet személyi hatálya kiterjed Besenyszög város területen állandó, vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet végző magánszemélyekre, jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre egyaránt.



  1. fejezet


EGYES TEVÉKENYSÉGEKRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK


  1. Ingatlanok tisztaságának fenntartása


3.§


  1. A város területén lévő ingatlanok tisztántartásáról, növényvédelméről, az ingatlan előtti közterületre nyúló fák és más növények gallyazásáról az ingatlanok tulajdonosai, tényleges használói kötelesek gondoskodni, továbbá kötelességük gondoskodni a kártevők és az allergén növények irtásáról, ingatlanuk műveléséről, rendben tartásáról, gyomtól, gaztól való megtisztításáról, a járdák járhatóvá tételéről.


  1. A közterületről eltávolított növények visszapótlásáról a növényt eltávolító köteles gondoskodni.


  1. Tilos a közterületen a fákat indokolatlanul kivágni, a fa pusztulását elősegítő módon megcsonkítani, illetve a fák, cserjék rongálása, olyan kezelése, amely értékük csökkenésével jár.


  1. Több tulajdonos esetén a tisztántartási kötelezettség a közterületet érintő ingatlantulajdonosok tulajdon arányában oszlik meg.


  1. Az ingatlant határoló gyalogos közlekedésre szolgáló gyalogút, járda és a mellette lévő burkolatlan terület (árok) nyitott csatornák, átereszek tisztántartása a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása, a tulajdonos, használó, kezelő - olyan házaknál ahol a tulajdonos, kezelő nem lakik ott, az ingatlan bérlőinek kötelessége. Kötelességük az ónos esőtől, jégtől, vagy hótól síkossá vált járdát (járdaszakaszt, gyalogutat, stb.) felhinteni, a felhintéshez olyan anyagot lehet használni, amely nem környezetszennyező (pl: fűrészport, homokot, stb.). A szóróanyag beszerzéséről a tisztításra kötelezett köteles gondoskodni. Környezetszennyező anyagot a közútra szórni nem lehet.


  1. Az ingatlan tulajdonosa, az ingatlan területén lévő rothadó, vagy bűzös hulladék elszállításáról azonnal köteles gondoskodni.







2. Közterületek védelme, járda, gyalogút tisztántartása


4.§


  1. A közterület eltérő használatának rendjéről Besenyszög Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2019 (II.04.) számú önkormányzati rendelete rendelkezik.


  1. Az Önkormányzat tulajdonában levő, belterületi szilárd burkolatú utak, terek, parkok, piactér, olyan járdaszakasz, amely mellett közvetlen magántulajdon, intézmény nem található, a szemét és hó eltakarításáról, jégmentesítéséről, fenntartásáról az Önkormányzat gondoskodik.


  1. A közterületek fenntartásáról és tisztításáról a Besenyszög Város Önkormányzata Városgazdálkodási osztálya gondoskodik.




5.§


  1. Közterületre kül- és belterületekre, magánterületre, közforgalom célját szolgáló útra, ezek mellett lévő csatornába, árokba - hatósági engedély nélkül - bármilyen szemetet, hulladékot, törmeléket vagy egyéb szennyező vagy egészségre ártalmas, veszélyes, vagy veszélyesség váló anyagot tárolni, kiönteni, elszórni, raktározni vagy véglegesen lerakni nem lehet.


  1. Állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezi, az egészséget veszélyezteti, illetve élősdiek részére táptalajt nyújthat, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni vagy elhagyni nem szabad.


3.Csapadék – szennyvízelvezetés


6.§


  1. A csapadékvíz elvezetése céljából gyalogjárdát felszedni, vagy azt megrongálni nem szabad.


  1. Az ingatlanon keletkező csapadékvíz saját területen történő elhelyezéséről, illetőleg  csapadékvíz-elvezető árokba történő bevezetéséről az ingatlan tulajdonosa gondoskodik.


  1.  Amennyiben a telken keletkező csapadékvíz elvezetése más módon nem lehetséges, a jegyző külön engedélyével a járda alatt lehet elvezetni. Az ingatlan tulajdonosa köteles ilyen alkalommal a járda szakszerű helyreállításáról gondoskodni.


  1. Eldugulást vagy rongálódást okozó anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot) szennyezett (olajos, vegyszeres stb.) vizet a közcsatorna víznyelőjébe, az öntözőcsatornába (Millér), a csapadékvíz-elvezető árokba szórni, beleönteni, beleseperni, vagy bevezetni nem lehet.


  1. A település területén lévő csapadékvíz-elvezető árkokba, közterületre, ásott, vagy fúrt kutakba, talajvízbe szennyvizet, trágyalevet levezetni, önteni, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni nem szabad.


  1. Csapadékvíz-elvezető árokra és szennyvíz csatornára való rákötés az ingatlan tulajdonosának kötelezettsége.


  1. Csapadékvizet szennyvízcsatornába vezetni nem lehet.


  1. A csapadék-, és szennyvízelvezető rendszert rongálni, a csapadék és szennyvíz állagát megváltoztatni, megszüntetni, rendeltetésszerű működését korlátozni nem lehet.




4.Parlagfű elleni védekezési szabályok


7.§


  1. Az egyes ingatlanterületek parlagfű mentes gondozása a tulajdonos, illetve a használó kötelessége.


  1. A parlagfű irtását valamennyi területen, művelési ágtól függetlenül a tulajdonos köteles annak virágzása előtt elkezdeni és folyamatosan végezni.


  1. A területen található parlagfű irtását elsősorban - a környezet kímélése érdekében - mechanikus eszközökkel (kapálás, kaszálás) ill. engedélyezett gyomirtó szerekkel kell végezni.



5.Járművek használata közterületen

9.§


  1. A község közterületén, szilárd burkolatú úttesten, járdán, közkifolyó környékén /50 m-en belül/, parkban, játszótéren, sportpályán, parkosított területen és a Miller csatorna parti szakaszán 50 m-en belül nem lehet járművet mosni, olajcserét vagy más olyan tevékenységet végezni, amely szennyeződést okoz, valamint ilyen célra a közkifolyót igénybe venni.
  2. Közterületen zöldterületre, játszótérre, parkosított területekre gépkocsival vagy egyéb járművel ráhajtani, beállni, azon parkolni, azt bármi módon károsítani nem lehet, mely alól csak a fenntartást, fejlesztést vagy hulladékszállítást végző gépjárművek képeznek kivételt.


6.Építési törmelékek elhelyezése


10. §

Amennyiben a munkálatok végzése során építési törmelék, hulladék keletkezik, úgy azt a munka befejezésétől számított 48 órán belül a kivitelezést végzőnek saját költségén el kell [1]szállíttatni környezetvédelmi hatósági engedéllyel (hulladékkezelési engedély) rendelkező szervezettel (NHSZ) és a közterületet helyre kell állítani, illetőleg meg kell tisztítani.








7.A háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre

vonatkozó szabályok


12.§

  1. A település belterületén légszennyező anyagok ártalmas mennyiségben történő kibocsátásával járó tevékenységet végezni nem lehet.
  2. Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban a megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben csak olyan tüzelőanyagot lehet égetni, amelyre a tüzelőberendezést gyártották vagy engedélyezték.


  1. A fűtőberendezésekben egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot (különösen ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, stb.) égetni nem szabad.



8. Zöld felületek védelme


20. §


  1. A halasztást nem tűrő igénybevételek esetén (pl.: csőtörés) az igénybevevőnek értesítenie kell az Önkormányzatot a zöldfelület bontás tényéről és az előírtaknak megfelelően gondoskodnia kell a helyreállításról.


  1. A közterületre telepített díszfák, díszcserjék esetén azt előzetesen egyeztetni kell a jegyzővel a közművek elhelyezkedésére és a telepíteni kívánt egyedek fajaira vonatkozóan.




ZÁRÓ RENDELKEZÉS

22. §



(1)E rendelet 2021. január 1-jén lép hatályba.


(2)E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Besenyszög Község Önkormányzat Képviselő-testületének a környezetvédelméről szóló 4/2007 (II.05.) számú önkormányzati rendelete.

  




                   Balogh Zoltán                                                       Munkácsi György

                   polgármester                                                        címzetes  főjegyző

[1]

Módosítva a 22/2009. (VIII.31.) számú rendelettel.