Besenyszög Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 12. 02

Besenyszög Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2022.12.02.

Besenyszög Város Önkormányzata Képviselő- testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4), 40. § és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezés

1. § A rendelet hatálya a Besenyszög városban lévő, az önkormányzat tulajdonában álló temetőkre terjed ki. Az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét az Elízium In Memoriam Kft., mint üzemeltető által teljesíti a Temető úti 59 hrsz.-ú és a Vasvári Pál úti 1368 hrsz.-ú köztemetőkben.

2. Egyes tevékenységekre vonatkozó szabályok

2. § A temető létesítése, lezárása, megszüntetése, bővítése, újra használatba vételére Besenyszög Város Önkormányzat feladata, melyre a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései az irányadóak.

3. Temetkezési helyekre és temetkezésre vonatkozó szabályok

3. § (1) A köztemetőkben koporsós és urnás sírhelyek állnak rendelkezésre.

(2) Rendelkezésre álló temetési helyek szélessége: 0,9 m, hosszúsága: 2,1 m, egymástól való távolsága: 0,6 m. Urna földbe temetése esetén szélessége: 0,6 m, hosszúsága: 0,8 m, egymástól való távolsága: 0,2 m.

(3) Az új sírjel nem foglalhat el:

a) egyes sírhely estében 1 m X 2,1 m temetési helynél nagyobb területet,

b) kettős sírhely estében 2 m X 2,1 m temetési helynél nagyobb területet.

(4) A temetőt sírhelytáblákra, a táblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokon belül sírhelyeket kell kijelölni.

(5) A temető belső kialakításának rendjét, az egyes parcellák felhasználási módját, idejét temetőrendezési tervben kell meghatározni. A tervet az üzemeltető készíti, azt a Képviselő-testület hagyja jóvá. Ennek alapján az üzemeltető a temetőről térképet, nyilvántartást készít, amelyet napra készen vezet.

(6) A temető részletes térképét és a nyitva tartás idejét a bejáratoknál ki kell függeszteni, és a változásokat félévenként át kell vezetni.

(7) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(8) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) Egyes sírhely: 25 év

b) Kettős sírhely: 25 év

c) Urnasírhely: 10 év

(9) A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogért díjat kell fizetni, melyet a rendelet 1. melléklete tartalmaz.

(10) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve ha a temetési hely megszűnik.

(11) A rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja. A temetési hely felett annak van rendelkezési joga, aki azt megváltotta.

(12) Holttestre sírnyitási engedéllyel – a sír megfelelő mélyítésével – legfeljebb két elhalt rátemethető.

(13) A (12) bekezdésben foglalt rátemethető elhaltak számát a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya korlátozhatja.

(14) Egy urnafülkébe 1 db urna helyezhető el. Urnasírba- attól függően, hogy hány fülkés (4-3-2 vagy 1) – a fülkék száma szerinti urna, a sírhelybe pedig legfeljebb 4 urna helyezhető el.

(15) Temetési hely sírbolt felnyitását a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya engedélyében foglaltak szerint kell elvégezni. Exhumálás, hamvak kivétele céljából történő felnyitás esetén, a temető üzemeltetője, legkésőbb a munka megkezdése előtt 10 nappal a temetőben (hirdetőtáblán) a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely számát, a sírjelen feltüntetett adatok körét, és az exhumálás idejét tartalmazó közleményt helyez el.

4. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges helyi, tárgyi, infrastrukturális feltételek

4. § (1) Az Önkormányzat a tulajdonában álló köztemetőkben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) úthálózatot, mely gépjárművel járható

b) ravatalozót, bonctermet

c) az elhunytak ideiglenes elhelyezését szolgáló tárolót és hűtőt

d) a temető bekerítését vagy élő sövénnyel való lehatárolását

e) hulladéktárolókat

f) vízvételi lehetőséget

g) a temető területének parkosítását.

(2) Ezen létesítmények igénybevételi díját létesítményenként a 2. melléklet tartalmazza.

5. A temetési szolgáltatások, a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának rendje

5. § (1) Az elhunyt hozzátartozói által végzett sírgondozáson, díszítésen kívül minden temetői tevékenysége be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének.

(2) A temetőben munkáját végző vállalkozó tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. A tevékenysége végzéséért a 3. mellékletben meghatározott díjat köteles fizetni. Tevékenységük során a temető látogatok kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

(3) A temetőn belüli az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírba helyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető Elízium In Memoriam Kft. szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező.

(4) A temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált tárgyakról (ékszer, nemesfémből készült protézis) és a megtalálás körülményeiről az üzemeltetőnek jegyzőkönyvet kell felvenni.

(5) Az üzemeltetőnek gondoskodni kell a talált érték biztonságos megőrzéséről a jogosultnak történő átadásig.

(6) Szabad és munkaszüneti, valamint ünnepnapokon történő temetéshez az üzemeltető hozzájárulása szükséges.

6. A temetők rendje, használatának, igénybevételének szabályai

6. § (1) A temetőlátogatók tájékoztatását a temető bejáratánál elhelyezett tábla szolgálja.

(2) A temető területén csak a sírok díszítésére szolgáló kegyeleti tárgyakat szabad elhelyezni. A sírok gondozása, illetve kegyeleti tárgyak elhelyezése nem zavarhatja mások, így különösen a szomszédos temetési helyek felett rendelkezésre jogosultak sírgondozási tevékenységét. Pad elhelyezéséhez az üzemeltető engedélye szükséges.

(3) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

(4) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(5) Kutyát – a vakvezető kutya kivételével – a temetőbe bevinni tilos.

(6) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(7) A temetőbe gépjárművel, kerékpárral behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető írásos engedélyével szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.

(8) A temetési helyen a sírok díszítésére szolgáló növényzetet, fát a rendelkezésre jogosult, vagy a hozzájárulásával más személy ültethet. Csak olyan növény, vagy fa ültethető amely teljes kifejlett állapotában sem akadályozza a temetési helyek közötti átjárást, illetve levelével, virágával, termésével nem szennyezi a szomszédos és távolabbi sírokat, temetői létesítményeket.

(9) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni. A hulladék elszállításáról az üzemeltető gondoskodik. Üzemeltető a temetőben keletkezett hulladék elszállítására szerződést köt a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft.-vel, és vállalja a hulladékkezelési díj megfizetését.

(10) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.

(11) A temető nyitvatartási ideje: március 01-től október 31-ig 06-20 óráig november 01-től február 28-ig 08-17 óráig. Ez alól kivétel Mindenszentek ünnepe, ekkor a temető egész nap nyitva tart. A temetőben csak a megjelölt nyitvatartási időben lehet tartózkodni.

(12) A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése minden látogató kötelezettsége.

7. Záró rendelkezések

7. § (1) Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 9/2001. (III.30.) önkormányzati rendelet.

(2) A rendelet a belső piaci szolgáltatásról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

8. § Ez a rendelet 2022. december 2-án lép hatályba.