Kunhegyes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2003. (XII.16.) önkormányzati rendelete

a „PRO URBE KUNHEGYES” kitüntető díj alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2023. 04. 27 16:30

Kunhegyes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2003. (XII.16.) önkormányzati rendelete

a „PRO URBE KUNHEGYES” kitüntető díj alapításáról és adományozásáról

2023.04.27.

Kunhegyes város társadalmi – gazdasági életének fellendítésében anyagi és szellemi értékeinek gyarapításában, a településért önzetlenül és nagy aktivitással dolgozó lakosok és kollektívák tevékenységét Kunhegyes Város Önkormányzati Képviselőtestülete megfelelő formában kívánja elismerni.Ezért a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdés a) pontja és a törvény 10. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján – a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. XXXI. Törvény 7. § (1) bekezdésben foglaltakat, valamint a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (1) bekezdés f) pontját figyelembe véve - a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) Kunhegyes Város Önkormányzati Képviselőtestülete a település gazdaságában, társadalmi életében- gazdasági, műszaki, ellátási fejlesztésében, oktatási, közművelődési, egészségügyi és egyéb tevékenységében -, valamint a lakosság érdekében hosszabb időn át végzett kiemelkedő munka elismerésére "PRO URBE KUNHEGYES" elnevezésű kitüntető díjat alapít.

(2) A kitüntető plakett leírása:

110 milliméter átmérőjű, 5 milliméter vastagságú, kör alakú, bronzból készült plakett, melynek első oldalának közepén Kunhegyes város címerének méretarányosan kicsinyített rajza látható.

A plakett szélén körkörösen PRO URBE KUNHEGYES felirat olvasható.

A plakett hátsó oldalán a Hild József tervei alapján klasszicista stílusban épült kéttornyú műemlék református templom és a barokk stílusban épült műemlék jellegű Zsigmond Ferenc Városi Könyvtár rajza látható.

(3) A „PRO URBE KUNHEGYES” kitüntető díj adományozását oklevél tanúsítja, amely a Képviselőtestület adományozó határozatán alapul, és amelyet a kitüntető plakettel és az azzal járó díjjal egyidőben kell átadni.

(4) A „PRO URBE KUNHEGYES” kitüntető díj adományozható mindazon személyeknek, szerveknek, kollektíváknak, akik és amelyek az (1) bekezdésben meghatározott területetek valamelyikén kimagasló érdemeket szereztek.

(5) A „PRO URBE KUNHEGYES” kitüntető díj adományozható posztumusz is azoknak, akik és amelyek az (1) bekezdésben meghatározott területek valamelyikén kimagasló érdemeket szereztek.”

2. § Az adományozásnál figyelembe veendők:

a) a város érdekében végzett, a település fejlődését szolgáló életmű, folyamatos közéleti tevékenység,

b) a település lakóinak életkörülményeit, ellátását jelentősen javító tevékenység,

c) az egészségügy, művelődésügy, oktatás- és közművelődés területén a település érdekében végzett kimagasló tevékenység,

d) a helyi önkormányzat fejlesztésében huzamosabb időn át kifejtett tevékenység.

3. § (1) A kitüntető díj adományozását kezdeményezhetik:

a) a Képviselőtestület tagjai és bizottságai

b) a jegyző,

c) a társadalmi szervezetek,

d) a gazdasági szervek és intézmények

e)[2] a javaslattevő az általa javasolt személynek hozzátartozója nem lehet.

(2) A javaslatnak tartalmaznia kell:

a) a javasolt személy, vagy szerv – kollektíva – fontosabb adatait,

b) a javaslat alapjául szolgáló tevékenység méltatását.

4. § A „PRO URBE KUNHEGYES” kitüntető díjat Kunhegyes Város Önkormányzati Képviselőtestülete adományozza.

4/A. §1

5. § Az adományozásra vonatkozó javaslatot a polgármester terjeszti a Képviselőtestület elé.

6. § (2) A kitüntető díjjal együtt pénzjutalom jár, melynek összege bruttó 300.000 Ft.

(2) Évente legfeljebb kettő kitüntető díj adományozható, a díjat megosztva is ki lehet osztani. A posztumusz díjat a díjazott legközelebbi hozzátartozója veheti át.

(3) A kitüntető díj jelentős helyi esemény, évforduló alkalmával, ünnepélyes külsőségek között kerül átadásra, melynek időpontját a Képviselőtestület határozza meg.

7. § (1) A kitüntető díjat vissza kell vonni, ha arra az adományozott érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen a kitüntetésre az,

a) akit a bíróság jogerősen végrehajtandó fogházbörtön- vagy fegyházbüntetésre ítélt és a közügyek gyakorlásától eltiltott,

b) akitől munkáltatója, vagy a kitüntetésre javasoló érdemtelenséget megvalósító magatartás miatt a kitüntető díj visszavonását javasolja.

(3) A kitüntető díj visszavonása az adományozó hatáskörébe tartozik.

8. § (1) A Képviselőtestület által alapított kitüntető díj adományozásának technikai előkészítését és nyilvántartását a Polgármesteri Hivatal végzi.

(2) A kitüntető díj adományozásával kapcsolatos költségeket az önkormányzat költségvetéséből kell biztosítani.

9. § Jelen rendelet kihirdetése napján lép életbe, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a „PRO URBE KUNHEGYES” kitüntető díj alapításáról és adományozásáról szóló 5/1991. (V.14.), valamint a módosításáról szóló 16/1991. (X. 29.) önkormányzati rendelet.

1

A 4/A. §-t a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.