Kunhegyes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 34/2004. (VII.16.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat szabályozásáról

Hatályos: 2019. 02. 01

Kunhegyes Város Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990 évi LXV. Törvény 16. §. (1) bekezdésében valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. Törvény 37.§. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.


A rendelet célja

1. §


A rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek városképi, városrendezési, környezetvédelmi, közlekedésbiztonsági szempontok figyelembevételével határozzák meg a közterület-használat és a hirdető-berendezések és falragaszok, plakátok elhelyezésének feltételeit. A hirdető-berendezések, falragaszok és plakátok elhelyezésének szabályzatát a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.



A rendelet hatálya

2. §


(1) A rendelet területi hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában lévő

a) az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletekre,

b) az egyéb belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére


(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed azokra a természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiség nélküli gazdálkodó szervezetekre, aki, amely a 2. §. (1) bekezdésben írt közterületet rendeltetésétől eltérően használják.


(3) A rendelet alkalmazása szempontjából közterületnek minősülnek különösen a közforgalomnak átadott közutak, közterek, útpadkák, járdák, a bel- és csapadékvíz elvezetésére szolgáló árkok, a városközpont, a közparkok, valamint az egyéb parkosított zöldterületek, az autóbuszvárók és azok környéke.


(4) [1]A Kunhegyes Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő közterületeknek a mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére e rendelet a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról szóló rendeletben foglalt eltérésekkel alkalmazandó.

A közterület használata

3. §.[1]


(1)[1] A közterület rendeltetésétől eltérő használatát a polgármester engedélyezi. A döntés előkészítése és az előírások betartásának ellenőrzése a Polgármesteri Hivatal feladata.


(2) E rendelet alkalmazásában tárolásnak minősül a gépkocsi – kivéve a rendőrség, a tűzoltóság és az Országos Mentőszolgálat megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárművei – az autóbusz, a tehergépkocsi, a vontató, a nyerges vontató, a mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, az állati erővel vontatott jármű, valamint pótkocsi, valamint a vontatott mezőgazdasági eszköz 16.00 órától 08.00 óráig közterületen történő tartása.


(4) Nem kell közterület-használati engedély:


a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához,


b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,


c) a közterületen, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek hibaelhárítása érdekében végzett munkákhoz,


d) A rendelet 3.§ (2) bekezdésében felsorolt járművek közterületen való tárolására. Kivéve indokolt esetben 3 hónap időtartamra meg nem hosszabbítható közterület foglalási engedély kiadható, évente egy alkalommal.


e) távbeszélő fülke, fülke nélküli távbeszélő készülék elhelyezésére,


f) magánszemélyek számára építőanyagok, építéshez szükséges szerkezetek 72 óránál rövidebb időtartamra való elhelyezéséhez, valamint a jogerős építési engedéllyel rendelkezők számára az építési engedély jogerőre emelkedésétől számított 2 évig, ha a tevékenység a közterület rendeltetésszerű használatát nem zavarja.


g) díszítés céljából élővirággal beültetett virágláda, virágkosár elhelyezéséhez, ha az a forgalmat nem akadályozza, és a kihelyezője gondozza.


(5) Nem adható közterület-használati engedély:


a)[2] A közutak, járdák nem közlekedés célú igénybevételére,


b)[3] A szeszesital forgalmazására,


c) sérült, roncs és forgalomból kivont jármű, kommunális hulladék közterületen történő tárolására, különös tekintettel a zöldterületekre, azok épségére,


d) 3500 kg össztömeget meghaladó súlyú jármű – autóbusz, tehergépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassújármű, járműszerelvény, nehézpótkocsi és lakókocsi, valamint munkagép – közterületen való tárolására (telephellyel nem rendelkezők számára 3 hónapos meg nem hosszabbítható közterület-foglalási engedély kiadható),


e) a temetők ingatlan-nyilvántartásban rögzített telekhatárától számított 50 m-en belüli közterületen virágok és kegyeleti tárgyakon kívüli áruk forgalmazására,


f) zajos, bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására, erotikus termékek bemutatására és értékesítésére, kivéve üzemanyagtöltő állomás, illetve fűtőolaj árusítóhely, gázcsere-telep, tűzoltóság felügyeletével biztosított tűzijáték,


g) közterület felett átfeszített transzparens elhelyezésére 15 napnál hosszabb időtartamra,


h) Minden olyan tárgy közút szélétől számított 1 méteren belüli tartós és ideiglenes kihelyezésére, ami a közútforgalomra nézve veszélyt jelenthet (pl.: díszkő, cégtábla, hirdetőtábla, stb.).


i) A (h) bekezdésben foglaltak alól kivételt képeznek azok a szeméttároló edények, amelyek a település adott körzetében esedékes szemétszállítási napon vannak kihelyezve.


(6)Közterület használati engedély határozott időre, maximum 1 évre adható meg.



A közterület-használati engedély iránti kérelem

4. §.[2]


(1)[4] A közterület használati engedély kiadása, illetve indokolt esetben annak megtagadásával, visszavonásával, megtiltásával kapcsolatos döntés előkészítés a Polgármesteri Hivatal feladata.


(2) Közterület foglalási engedély kiadását írásbeli kérelem benyújtásával lehet kezdeményezni. A kérelmet a  tevékenységek, és munkálatok megkezdése előtt legalább 15 nappal korábban kell benyújtani.


(3) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) az engedélyt kérő nevét és állandó lakóhelyének, vállalkozás célú igény esetén szék-, vagy telephelyének, jogosító okiratának, adószámának hiteles adatait,

b) a közterület használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

c) a közterület használat célját, és időtartamát.

d) a terület helyreállítására vonatkozó nyilatkozat egy példányát, és az eredeti állapotot bemutató fotót.

e) üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdető-berendezés (fényreklám) továbbá cég- és címtábla elhelyezésére építése esetén:

1.térképmásolatot és ez alapján készült helyszínrajzot (M=1:1000 léptékű), a berendezés helyének megjelölésével, méretezésével és

2.berendezés terveit olyan méretarányban, amely a részleteket is egyértelműen ábrázolja.

f) építési munka végzésével kapcsolatos közterület-használat esetén:

1.hivatalos térképmásolatot és ez alapján készített helyszínrajzot (M=1:1000 léptékű) az építmény helyének pontos megjelölésével.


(4) Az engedélyezési eljárás alatt az engedélyező mérlegelési jogkörébe tartozik annak megállapítása, hogy a kérelmezett közterület használat által elfoglalt közterület nagysága mennyiben áll arányban az ott folytatni kívánt tevékenység tényleges területigényével.


(5)[5] A közterület használat engedélyezhető legkisebb időtartama egy napnál kevesebb nem lehet. Az egy napot meghaladó időtartamra engedélyezett közterület használat esetén a Polgármesteri Hivatal ellenőrzést folytathat le annak megállapítására, hogy a közterület használó a közterületet az engedélyben foglaltaknak megfelelően használja-e.


AZ ENGEDÉLY

5. §.


(1) A közterület használatára vonatkozó engedélyt tartalmazó határozatnak magában kell foglalnia:

a) az engedélyes nevét és állandó lakóhelyének, vállalkozás célú igény esetén szék-, vagy telephelyének, jogosító okiratának, adószámának hiteles adatait,

b) a kijelölt közterület leírását és nagyságát, feltüntetve az érintett közterület ingatlan nyilvántartási helyrajzi számát,

c) a közterület használat mértékének, módjának és feltételeinek pontos meghatározását,

d) minden olyan eseti hatósági előírást, amelyet a közterület használat során az általános érvényű hatósági előírásokon és jogszabályokon felül alkalmazni kell,

e) a közterület-használat célját és az engedély érvényességének időtartamát,

f) a közterület használat következtében fizetendő díj mértékét és összegét, a díj megfizetésének módját, valamint határidejét és ütemezését.

g) az engedély lejárta, megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását.


(2) Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka, baleset- és egészségvédelmi rendszabályokban előírt módon történhet, továbbá, hogy a közterületen tárolt építési, illetve egyéb anyag nem kerülhet csapadékvíz árokba, nem zavarhatja a gyalogos és gépjármű közlekedést.


(3) A közterület-használati engedély csak az engedélyest, magánszemély esetén annak megbízottját és segítő családtagját, jogi személy esetén annak tagját, vagy alkalmazottját jogosítja fel a közterület használatára.


(4) Az engedélyes köteles a közterület-használati engedélyt, valamint a tevékenység folytatásához szükséges engedélyeket (vállalkozói, magánkereskedői igazolvány, iparigazolvány, díjfizetésről szóló bizonylat, stb.) a helyszínen tartani és azokat az engedélyező hatóság, Rendőrség ellenőrzése esetén felmutatni.


(5) A közterület-használati engedély érvényessége meghosszabbítható. A meghosszabbítást az engedély érvényességi határnapját legalább 15 nappal megelőzően az ügyfél által írásban benyújtott kérelem alapján lehet engedélyezni. A késedelmesen benyújtott hosszabbítási kérelmet el kell utasítani.



KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI ENGEDÉLY MEGSZŰNÉSE, KIADÁSÁNAK MEGTAGADÁSA, VISSZAVONÁSA

6. §.


(1) A közterület használat iránti engedély kiadását meg kell tagadni, amennyiben:

a)a kérelmező az (4) bekezdésben előírt kötelezettségének a hiánypótlásra való felszólítás ellenére sem tesz eleget,

b)a kérelmezett közterület felhasználás általános érvényű hatósági előírásokba ütközik, vagy egyébként jogszabályt sért

c)előre megállapítható, hogy a közterület használat során folytatni kívánt tevékenység olyan káros környezeti hatással járna, amely a helyi viszonyoknak és az érintett terület rendeltetésének megfelelő mértéket meghaladná illetőleg az egészséget, az élet vagy közbiztonságot veszélyeztetné, vagy a közérdeket egyéb módon sértené.


(2) A már kiadott közterület foglalási engedélyt vissza kell vonni amennyiben:

b)az engedélyes nem az engedélyben előírt célra használja a közterületet, valamint

c)a közterület használati díjat az előírt időben nem fizeti meg,

d)a közterületet nem az engedélyes használja.


(3) Ha a közterület-használat a (2) bekezdésben említett módon szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.


(4) Kereskedelmi tevékenység folytatására nem adható közterület használati engedély, ha a közterületi árusító helytől közúton számítva 50 méteren belül hasonló cikkeket árusító üzlet működik.


(5) A közterület-használati engedély közérdekből visszavonható.


(6) A közterület-használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye, vagy a vállalkozás megszűnik.


(7) A használó a közterület-használat befejeztével, vagy a közterület-használati engedély lejárta vagy megszüntetése, megvonása után a közterületet 48 órán belül köteles saját költségén – minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani, illetőleg megtisztítani. Amennyiben ezen kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a Polgármesteri Hivatal saját költségén elvégzi az eredeti állapot visszaállítását és költségeit a közterület használójára hárítja.


(8) A közterületet engedéllyel használó köteles az általa használt közterületet a használat közben is folyamatosan saját költségén – minden kártalanítási igény nélkül - rendben illetőleg tisztán tartani. Amennyiben ezen kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a Polgármesteri Hivatal saját költségén elvégzi a használt közterület rendben illetőleg tisztán tartását és költségeit a közterület használójára hárítja.



A KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI DÍJ MÉRTÉKE

7. §.[3]


(1) A közterület használat során fizetendő díjtételeket a rendelet 2. számú melléklete alapján kell kiszámítani és közölni az érintettel.


(2) A reklámtáblák, hirdető berendezések, cég-, címtáblák és kifeszített transzparensek, zászlók felületének kiszámításánál a hirdető felület területét kell figyelembe venni,


(3) A díjkötelezettség megállapításánál minden megkezdett m2, folyóméter, év, hó, nap egésznek számít.


(4) A közterület-használati díj befizetése előre történő befizetési kötelezettséggel jár,


(5) A legkisebb kiszabható közterület használati díj értéke 500 Ft abban az esetben is, ha a díj kiszámított értéke ezt az összeget nem éri el.


(6) A rendelet 2. számú mellékletében szereplő díjtételeket minden év november 15-ig a Képviselőtestület a Polgármester előterjesztése alapján  felülvizsgálja.


Mentesség a közterület használati díj fizetése alól

8. §.


Nem kell használati díjat fizetni:


(1) A fegyveres erők, a rendészeti szervek, a mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményeinek elhelyezésére,


(2) A közvetlen élet- és balesetveszély elhárításának céljára igénybe vett közterület után.


(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglaltakon kívül minden egyéb, a rendelet szabályaitól eltérő, közérdeket érintő esetben a Polgármester átruházott hatáskörben hozott döntése alapján.


9. §.[4]


Záró rendelkezések

10. §.[5]


(1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


       2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK. irányelvbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.

[1] A 2. § (4) bekezdését a 25/2013.(XII.20.) önkormányzati rendelet 5. §-a 2013. december 21.-i hatállyal beiktatta.

[2] A rendelet 3.§ (1) - (2) bekezdését, valamint a (4) bekezdés d.) pontját a 26/2005. (VIII.31.) önkormányzati rendelet 1.§-a 2005. augusztus 31-i hatállyal módosította, egyúttal a 3.§ (3) bekezdését 2005. augusztus 31-i hatállyal hatályon kívül helyezte.

[3] A rendelet 4. § (1) bekezdését a 26/2005. (VIII.31.) önkormányzati rendelet 3.§-a 2005. augusztus 31-i hatállyal módosította.

[4] A rendelet 7. § (6) bekezdését a 26/2005.(VIII.31.) önkormányzati rendelet 4.§-a 2005. augusztus 31-i hatállyal módosította.

[5] A rendelet 9. §-át  a 20/2012.(V.30.) önkormányzati rendelet 1.§(1) bek.b) pontja 2012. május 31-i hatállyal hatályon kívül helyezte.

[6] A rendelet 10. §-át új, (2) bekezdéssel kiegészítette a 17/2009.(IX.16.) Ör. rendelet 9. §-a 2009.szeptember 16-i hatállyal. 



  1. számú melléklet[6]



S Z A B Á L Y Z A T

Hirdető-berendezések és plakátok elhelyezésére




2. számú melléklet[7][8]


Közterület használat díjai

Sor-szám

Megnevezés

Mérték-egység

Díj

ÁFA

(27%)

Díj

összesen

1.

-Közterületbe benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény és hirdető-berendezés


-Üzleti védőtető és ernyőszerkezet



m2/hó



lefedett

terület

m2/hó

100





50

27





13,5

127





63,5

2.

Közterületen elhelyezett cég- és címtábla

-1m2 alatt mobil

-1 m2 felett építési engedély alapján

(homlokzaton elhelyezett kivételével)

-2 m2 felett

db/hó mobil


db/hó fix


m2/hó mobil

200


400


200

54


108


54

254


508


254

3.

Építési engedéllyel épült önálló hirdető berendezések

m2/hó

500

135

635

4.

Magánszemélyek részére 3500 kg-nál nem nehezebb gépjárművek, vontatmányok parkolása (nem üzleti!)

m2/hó

200

54

254

5.

3500 kg-nál nagyobb össztömegű jármű parkolása (max. 3 hónap időtartamra, min. 10 m2-re)

m2/hó

400

108

508

6.

Építési engedéllyel épült árusító és egyéb fülke

m2/hó

m2/év

500

5500

135

1485

635

6985

7.

Vendéglátó és kereskedelmi egységekhez és egyes létesítményekhez szükséges gépjárműparkolók 3500 kg/db alatti gk.

db/év

2000

540

2540

8.

Építési anyag, törmelék és állvány, mezőgazdasági termény, tüzelőanyagok és egyéb anyagok/tárgyak minimum: 5m2

m2/hó

50

13,5

63,5

9.[9]

Alkalmi és mozgó árusítás, javító-szolgáltató tevékenység

nap

200

54

254

10.

Vendéglátó-ipari előkert, árukirakodás

m2/hó

200

54

254

11.

Kiállítás

m2/nap

50

13,5

63,5

12.

Sport- és kulturális rendezvények

m2/nap

50

13,5

63,5

13.

-Mutatványos tevékenység, lő-, dobáló-, stb. ügyességi pavilonok, sergő, lánchinta, stb. játékok

-kocsik, lakókonténer, lakókocsi

m2/nap



db/nap

100



200

27



54

127



254

14.

Cirkusz (sátor, lakókocsi, szállító járművek)

m2/nap

15

4,05

19,05

15.

Alkalmi vásárok, rendezvények

m2/nap

200

54

254

16.

Reklámzászlók, molinók

m2/hó

500

135

635


3. számú melléklet a 34/2004.(VII.16.) önkormányzati rendelethez[10]


SZABÁLYZAT[11]

A park és játszótér használatának rendje


[1]

A rendelet szövegét a 2/2019. (I.23.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2019.február 1-től

[2]

A rendelet szövegét a 2/2019. (I.23.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2019. február 1-től

[3]

A rendelet szövegét a 2/2019. (I.23.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2019. február 1-től

[4]

A rendelet szövegét a 2/2019. (I.23.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2019. február 1-től

[5]

A rendelet szövegét a 2/2019. (I.23.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2019. február 1-től

[6]

Hatályon kívül helyezte a 2/2019. (I.23.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2019. február 1-től

[7]

A rendelet 2. számú mellékletét a 14/2009.(VI.24.) önkormányzati rendelet 1.§-a 2009. július 1-i hatállyal módosította.

[8]

A 15/2013. (X.30.) önkormányzati  rendelet 1. §-a 2013. november 1-i hatállyal módosította.


[9]

A rendelet szövegét a 2/2019. (I.23.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2019. február 1-től

[10]

A rendelet 3. számú mellékletét a 21/2009. (X.28.) Ör. Rendelet 2009. október 28. napjával hatályba helyezte.

[11]

Hatályon kívül helyezte a 2/2019. (I.23.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2019. február 1-től