Kunhegyes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008. (V.27.) önkormányzati rendelete

a „Kunhegyes Város Kultúrájáért” Díj alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2023. 04. 27 16:35

Kunhegyes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008. (V.27.) önkormányzati rendelete

a „Kunhegyes Város Kultúrájáért” Díj alapításáról és adományozásáról

2023.04.27.

Kunhegyes Város Önkormányzati Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdés a.) pontja és a törvény 10. § (1) bekezdés c.) pontjában foglalt felhatalmazás alapján – a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény 7. §. (1) bekezdésében foglaltakat, valamint a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (1) bekezdés f.) pontját figyelembe véve – a Kunhegyes város érdekében végzett kiemelkedő oktató - nevelő munka, kulturális és művészeti tevékenység elismerésére díj alapításáról és adományozásáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) Kunhegyes Város érdekében huzamosabb ideig kimagaslóan és eredményesen végzett oktató- nevelő munka, kulturális és művészeti tevékenység elismerésére Kunhegyes Város Önkormányzata KUNHEGYES VÁROS KULTÚRÁJÁÉRT elnevezésű kitüntető díjat alapít.

(2) A „KUNHEGYES VÁROS KULTÚRÁJÁÉRT” kitüntető díjat Kunhegyes Város Önkormányzati Képviselőtestülete adományozza. Az adományozásra vonatkozó javaslatot a polgármester terjeszti a Képviselőtestület elé.

(3) A kitüntető díj óvodai pedagógusnak, általános iskolai tanítónak, tanárnak, középfokú oktatási-nevelési intézményben tanító pedagógusnak, valamint olyan személynek vagy csoportnak adományozható, aki a város művelődése, művészeti élete érdekében kimagasló munkát végzett.

2. § (1) A díj:

a) 110 milliméter átmérőjű, 5 milliméter vastagságú, kör alakú, bronzból készült plakett, melynek első oldalának közepén Kunhegyes város címerének méretarányosan kicsinyített rajza látható.

A plakett szélén körkörösen KUNHEGYES VÁROS KULTÚRÁJÁÉRT felirat olvasható.

A plakett hátsó oldalán végig futó babérág szerepel, ugyanerre az oldalra kerül a mindenkori díjazott neve és az adományozás éve.

b) „KUNHEGYES VÁROS KULTÚRÁJÁÉRT” kitüntető díj adományozását oklevél tanúsítja, amely a Képviselőtestület adományozó határozatán alapul, és amelyet a kitüntetéssel egy időben kell átadni. Az adományozást igazoló oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá.

c) [1] A kitüntető díjjal együtt pénzjutalom jár, melynek összege bruttó 100 000 Ft.

d) A kitüntető díj adományozásával kapcsolatos költségeket az Önkormányzat költségvetéséből kell biztosítani.

(2) A Képviselőtestület kivételes esetben „KUNHEGYES VÁROS KULTÚRÁJÁÉRT” Elismerő Oklevelet adományozhat, amellyel pénzjutalom nem jár. Az adományozást igazoló oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá.

3. § (1) A kitüntető díj adományozását kezdeményezheti:

a) a Képviselőtestület tagjai és bizottságai,

b) a jegyző,

c) oktatási- nevelési intézmények nevelőtestületei, szülői közösségei,

d) társadalmi szervezetek, egyesületek,

e) gazdasági szervek és intézmények

f) [2] a javaslattevő az általa javasolt személynek hozzátartozója nem lehet.

(2) A javaslatnak tartalmaznia kell:

a) a javasolt személy fontosabb adatait,

b) a javaslat alapjául szolgáló tevékenység ismertetését.

(3) A díj adományozására minden év április 30- ig lehet javaslatot tenni, melyet Kunhegyes Város Polgármesteréhez kell benyújtani.

(4) A kitüntető díj jelentős helyi esemény, évforduló alkalmával, ünnepélyes külsőségek között kerül átadásra, melynek időpontját a Képviselőtestület határozza meg.

A díjat a polgármester adja át.

(5) A 2. § (1) bekezdés szerinti évente legfeljebb egy kitüntető díj adományozható.

(6)1

4. § (1) A kitüntető díjat vissza kell vonni, ha arra az adományozott érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen a kitüntető díjra az

a) akit a bíróság jogerősen végrehajtandó fogház-, börtön- vagy fegyházbüntetésre ítélt és a közügyek gyakorlásától eltiltott,

b) akitől a kitüntetésre javasló érdemtelenséget megállapító magatartás miatt a kitüntető díj visszavonását javasolja.

(3) A díj visszavonására mindazok javaslatot tehetnek, akiknek az adományozásra kezdeményezési joguk van.

(4) A kitüntető díj visszavonása az adományozó hatáskörébe tartozik.

(5) A pénzjutalom nem vonható vissza.

5. § A Képviselőtestület által alapított kitüntető díj adományozásának technikai előkészítését és nyilvántartását a Polgármesteri Hivatal végzi.

6. § Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a 27/2003. (XI.27.) és az azt módosító 7/2005. (II.23.) önkormányzati rendelet hatályát veszíti.

1

A 3. § (6) bekezdését a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.