Kunhegyes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2008. (XII.23.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2014. 03. 27

Kunhegyes Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Tt.) 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya



1. §


(1) A rendelet területi hatálya kiterjed a Kunhegyes Város közigazgatási területén lévő Római Katolikus Plébánia (továbbiakban: Plébánia) tulajdonát képező Kunhegyesi 2181. helyrajzi számú ”Katolikus temető” területén, jelen rendelet 1. számú mellékletét képező megállapodásban rögzített, mintegy 600 m2 területű temetőrészre, a Kunhegyes Város közigazgatási területén lévő Kunhegyesi Református Egyházközség tulajdonát képező Kunhegyesi 3247. és 3252. helyrajzi számú „Református temető” területén, jelen rendelet 3. számú mellékletét képező megállapodásban rögzített, mintegy 2400 m2 területű temetőrészre (továbbiakban: köztemető) terjed ki, ahol az Önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.


(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemető tulajdonosára, fenntartójára, üzemeltetőjére, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, akiket a köztemetőben végzett tevékenységük, vagy a köztemető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek meg, vagy kötelezettségek terhelnek.



Értelmező rendelkezések


2. §


E rendelet alkalmazásában:

a)-c)[1]

d)  a temetési hely felett rendelkező személy: a temetési helyet megváltó személy

e)  köztemető fenntartása: a köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális létesítmények működtetése, és az igénybevételhez szükséges egyéb feltételek biztosítása;

f)  köztemető fenntartója és üzemeltetője: a temető tulajdonosa

g)  temetkezési szolgáltatás: a temetésfelvétel,  az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való előkészítése, a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátás, a ravatalozás, a búcsúztatás, sírhelynyitás és visszahantolás, a sírba helyezés, a halottszállítás, a hamvasztás és az urnakiadás, az urnaelhelyezés, a hamvak szórása, az exhumálás és az újratemetés,

h)  sírhely alapterülete: hosszúság x szélesség.


Temetési helyek és szabályok


3. §


(1) A köztemetőt – hasonlóan a temető többi részéhez – sorokra, a sorokat pedig temetési helyekre kell osztani.


(2) A sírhelyek nyilvántartásba vétele sorok és sírszám szerint történik.


(3) A köztemetőben koporsós temetés esetén a sírhely lehet

-egyes sírhely;

-kettős sírhely.


(4) A koporsó egy holttest elhelyezését szolgálja. Az eltemettető ettől eltérően rendelkezhet, ha az anya halála és az újszülött perinatális halála miatt az eltemetés egy időben történik.



4. §


(1) A temetési helyek méretei:

  • egyes sírhely alapterülete: 2,2 m x 1,1 m. A sírgödör mélysége 2,0 m.
  • kettős sírhely alapterülete: 2,2m x 2,0 m. A sírgödör mélysége 2,0 m.


(2) A sírgödröt koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 1,6 m mélységbe kerüljön.


(3) Oldalirányú üreggel ellátott egyes, vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.


(4) A sírgödröt a Plébánia, a Lelkészi Hivatal engedélyével lehet természetes, a talajban lebomló anyaggal (pl: szőnyeggel) kibélelni. A sírgödör kifalazása sírboltépítésnek minősül.


(5) A sírok közötti távolság legalább 0,6 m.



A temetési helyek feletti rendelkezési jog


5. §


     (1) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta.


     (2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év.


(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható (újraváltható), kivéve, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni.



Díjmegállapítások


6. §


(1) Az egyes temetési helyeket a temetési hely felett rendelkező személynek meg kell váltani, azért díjat kell fizetni. A temetési hely feletti rendelkezési jog a megváltás napjával kezdődik.


(2) A temetési helyek feletti rendelkezési jog adásvétel, csere, vagy más jogügylet tárgyát nem képezheti. Az igénybe nem vett, vagy újonnan meg nem váltott sírhelyek felett a köztemető fenntartója rendelkezik.


(3) A temetési helyek megváltási és újraváltási díjait a 2. és 4. számú melléklet tartalmazza.


(4) A temetési hely megváltási és újraváltási díjak mértékét az Önkormányzat évente felülvizsgálja.


(5) Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.


(6) A fizetendő díjakról szóló tájékoztatót a temetőben is ki kell függeszteni.



6/A. §[2]


(1) A köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők (kőfaragó, sírgondozást végző, stb.) által a temető használata után fizetendő temetőfenntartási hozzájárulást az Önkormányzat nem állapít meg.


(2) A köztemetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltató által fizetendő díjat a (3) bekezdésben foglalt kivétellel az önkormányzat nem állapít meg.


(3) A temetkezési szolgáltató a Kunhegyes Város közigazgatási területén lévő Kunhegyesi Református Egyházközség tulajdonát képező 3247. helyrajzi számú „Református temető” területén álló Ravatalozó (ravatalozó, hűtő, közmű stb.) igénybevételéért az Önkormányzattal kötött bérleti jogviszony keretében fizet díjat.


(4) A köztemetőbe való behajtást a 12. § (6) bekezdésében a gépkocsi közlekedés számára megengedett esetekben az Önkormányzat ingyenesen biztosítja.


(5) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás és a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltató által fizetendő díj, valamint a temetőbe való behajtás díja mértékét a temetőtulajdonos egyházközségek mindenkori hatályos jogszabályi rendelkezések előírásai szerinti döntésének meghozatala esetén az Önkormányzat rendeletében kihirdeti.”


7. §


(1) Azt az elhunytat, akinek eltemettetéséről a Tt. 20. § (2) bekezdése alapján az Önkormányzat gondoskodik (közköltségen történő eltemettetés) elsősorban a köztemetőben kell eltemetni.


(2) Az (1) bekezdésben foglalt szabálytól akkor lehet eltérni, ha az elhunytnak korábban meghalt közeli hozzátartozója a városban működő másik temetőben van eltemetve, és az oda történő eltemetést az elhunyt hozzátartozója kéri.



Sírjel elhelyezés szabályai


8. §


(1) A köztemetőben a temetési helyek megjelölésére síremlék, kereszt, fejfa (továbbiakban: sírjel) használható, illetőleg létesíthető.


(2) A sírjel tulajdonosa köteles gondoskodni annak állagmegóvásáról, környezetének tisztántartásáról.


(3) A sírjel nem foglalhat el nagyobb területet a sírhelyek méreténél, magasságának a parcella képéhez kell igazodni, de legfeljebb 2 méter lehet.


     (4) A síremlék helyét minden esetben a temetőgondnok tűzi ki.


(5) A köztemetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak a Plébániának, vagy a Lelkészi Hivatalnak történő előzetes bejelentés után - figyelemmel a temetőszabályzatban foglaltakra – lehet.


(6) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell. A sírjelek elhelyezésénél, kialakításánál figyelemmel kell lenni a parcella rendjére, továbbá törekedni kell a természetes anyagok használatára.


(7) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs meglévő temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.



A köztemető üzemeltetése


9. §


   (1) A köztemető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatos feladatokat a Plébánia, és a Lelkészi Hivatal látja el.


   (2) Az Önkormányzat biztosítja a temető fenntartásához szükséges közműcsatlakozásokat, a csapadékvíz elvezetését, a    szemétszállítást, évente kétszer kaszálást és fűnyírást.


   (3) A köztemető üzemeltetője:

a) meghatározza a temetkezési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység ellátásának temetői rendjét;

b) biztosítja az eltemetés feltételeit, ideértve a temetési helyre való első temetést megelőzően a sírhely kiásásáról (sírásás) való gondoskodást;

c) megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit;

d) biztosítja a köztemető infrastrukturális létesítményeinek karbantartását, és működteti azokat;

e) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, és biztosítja a temető nyitását, zárását;

f) vezeti és megőrzi a köztemető, illetve a temetési helyek adatait tartalmazó nyilvántartásokat;

g) tájékoztatja a temetőlátogatókat;

h) kijelöli a temetési helyeket;

i) gondoskodik az utak tisztántartásáról, síkosság-mentesítéséről, a hóeltakarításról;

j) gondoskodik a köztemető rendjének betartásáról és betartatásáról;

k) összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását;

l) gondoskodik az ügyfélfogadásról.


(4) A köztemető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók tekintetében köteles megtartani az egyenlő bánásmód követelményét.



A köztemető használatának szabályai


10. §


(1) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást jogszabály által meghatározott feltételeknek megfelelő gazdálkodó szervezet végezhet.


(2) A köztemetőt a látogatók a nyitvatartási időben vehetik igénybe. A nyitvatartási rendje:

április 1- től   szeptember 30-ig:    7.00 – 20.00 óráig,

október 1-től   március 31-ig:         8.00 – 18.00 óráig.


(3) A nyitva tartás rendjéről szóló tájékoztatást a temető bejáratánál ki kell függeszteni.



11. §


(1) A köztemetőben a temetési helyek gondozásáról, a sírok közötti terület gyomtalanításáról a temetési hely felett rendelkező személy gondoskodik.


(2) A síremlék az építtető tulajdona, annak karbantartásáért, balesetveszélytől mentes állapotának megőrzéséért az építtető felel.


(3) A köztemetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (virágok, koszorúk, vázák, mécsesek gyertyák stb.) helyezhetők el.


(4) A köztemetőben gyertyát vagy mécsest gyújtani legkésőbb a zárás előtt fél órával szabad. A tűzveszély elkerülése érdekében szükséges intézkedéseket annak kell megtenni, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta.



12. §


(1) A köztemető használata során mindenki köteles a hely méltóságának megfelelően viselkedni, a hozzátartozók gyászát, a szertartások rendjét, a kegyeleti érzéseket zavaró cselekményektől tartózkodni.


(2) Az (1) bekezdésben foglaltak megvalósulása érdekében tilos

a) kegyeletet sértő módon hangoskodni, zenét hallgatni,

b) olyan magatartást tanúsítani, tevékenységet végezni, amely sérti a kegyeletet és megbotránkozást válthat ki a temetőhasználók körében.


(3) Tilos a köztemetőben bármilyen reklámtevékenységet folytatni.


(4) Tilos a köztemetőben tüzet rakni, szemetet, elszáradt koszorúkat meggyújtani.


(5) A köztemetőben 14 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.


(6) A köztemetőben tilos gépkocsival közlekedni, kivéve

-mozgássérültet szállító jármű,

-temetkezési szolgáltató gépjárműve,

-egyéb, temetőgondnoki engedéllyel rendelkező gépjármű (pl.: sírköves, kertész stb.) esetén.



Vegyes rendelkezések


13. §


(1) A köztemető rendeltetésszerű használata során, az itt nem szabályozott további kérdésekben az ”Katolikus Temető, és a „Református Temető” temetőszabályzatában foglaltak az irányadóak.


      (2)-(3)[3]


Záró rendelkezések


14. §[4]


(1) Jelen rendelet 2009. január 01. napján lép hatályba.


(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK. irányelvbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.

[1]

Hatályon kívül helyezte: 3/2014.(III.26.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2014. március 27-től.

[2]

Megállapította: 3/2014.(III.26.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2014. március 27-től.

[3]

Hatályon kívül helyezte a 3/2014.(III.26.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2014. március 27-től.

[4]

A rendelet 14.§-át új, (2) bekezdéssel kiegészítette a 17/2009.(IX.16.) Ör. rendelet 12. §-a 2009. szeptember 16-i hatállyal.