Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2010. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi eljárás egyes díjairól

Hatályos: 2022. 08. 01

Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2010. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi eljárás egyes díjairól

2022.08.01.

Kunhegyes Város Önkormányzati Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) – b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. § A rendelet hatálya Kunhegyes város közigazgatási területén történő házasságkötési eljárás, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolat, és egyéb családi események társadalmi megünneplése kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

2. § A hivatali munkaidő alatt a házasságkötésen, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolat megkötése, és egyéb családi esemény megünneplésén ingyenes alapszolgáltatás az anyakönyvvezető hivatalos közreműködése (jogszabályban rögzített hivatalos szöveg és eljárás), valamint az erre a célra kijelölt hivatalos helyiség igénybevétele.

3. § (1) Az anyakönyvvezető hivatalos helyiségén kívül történő eseményekért, vagy ugyanezen okból az anyakönyvvezető hivatali munkaidején túl történő eseményekért a megrendelők az e rendeletben meghatározott díjat kötelesek fizetni.

(2) A díjfizetési kötelezettség alól kivételt képez, ha a felek valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget, ebben az esetben az anyakönyvvezető bármely időpontban közreműködik a házasságkötésnél vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél. Ilyen esetben díj felszámítása nem történhet meg.

A házasságkötések, a bejegyzett élettársi kapcsolatok eljárásai és egyéb családi események társadalmi megünneplésének szolgáltatási díjai

4. § (1) Szolgáltatás megnevezése: Díj

a)2 az anyakönyvvezető házasságkötő teremben, a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötésen való közreműködése:

-házasságkötésen való közreműködés:10.000,- Ft,

-ünnepi szertartás: 5.000,- Ft (ünnepi beszéd, gyűrűcsere, szülőköszöntés, közös gyertyagyújtás, pezsgős koccintás, teremdíszítés, gépi zeneszolgáltatás)

b) az anyakönyvvezető hivatalos helyiségén kívül történő házasságkötésen való közreműködése: 20.000,- Ft

c) házasságkötő teremben, hivatali munkaidőn túl történő bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél való közreműködés: 15.000,- Ft

d) a bejegyzett élettársi kapcsolatnak az anyakönyvvezető hivatali helyiségén kívüli létesítésénél való közreműködése: 20.000,- Ft

(2)3 A díjak tárgyi adómentesek és egy alkalmat tartalmaznak. A szolgáltatási díjak a Kunhegyesi Polgármesteri Hivatal bevételét képezik.

(3) A szertartást megrendelők a meghatározott díjat kötelesek megfizetni a szertartás időpontja előtt a Polgármesteri Hivatal házipénztárába vagy csekken. A Polgármesteri Hivatal a mindenkor érvényben lévő pénzkezelési szabályzatnak megfelelően számlát állít ki és ad át a megrendelő részére.

(4)4 Hivatali helyiség a Kunhegyesi Polgármesteri Hivatal 5340 Kunhegyes, Szabadság tér 1. Nagyterem.

(5)5 Hivatali munkaidő a Kunhegyesi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

5. § (1) Az alábbi díjak akkor kerülnek felszámításra, ha az önkormányzat által biztosított hivatali helyiségben, és a hivatali munkaidő alatt kerül megrendezésre a szertartás, és a szolgáltatásokat a felek kérik:

-zeneszolgáltatás: 1.000,- Ft (lejátszó használata, esetleges pótlása, CD-k és Pendrive vásárlása, jogdíj)

-gyertya beszerzése, biztosítása 1.800,- Ft

-asztali dísz: 3.800,- Ft

-névadó ünnepség csokor biztosítása: 1.000,- Ft

(2) A díjak az ÁFA-t is tartalmazzák.

(3) A megrendelők a meghatározott díjat kötelesek megfizetni a szertartás időpontja előtt a Polgármesteri Hivatal házipénztárába vagy csekken. A Polgármesteri Hivatal a mindenkor érvényben lévő pénzkezelési szabályzatnak megfelelően számlát állít ki és ad át a megrendelő részére.

6. §6 (1) Az anyakönyvi eseményeken közreműködő anyakönyvvezető bruttó díja:

a) házasságkötő termen kívül, külső helyszínen történő közreműködés 15.000,- Ft/esemény

b) házasságkötő teremben, hivatali munkaidőn kívül: 10.000,- Ft/esemény

c) Házasságkötő teremben, hivatali munkaidőben: ingyenes

(2) Az anyakönyvvezető részére munkaidőben történő anyakönyvi események közreműködésénél külön díjazás nem jár.

7. § (1) A rendeletben foglalt díjtételeket évente felül kell vizsgálni.

(2) A rendelet 2011. január 1. napján lép hatályba

1

A bevezető a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (1) bekezdés a) pontja a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 4. § (2) bekezdése a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 4. § (4) bekezdését a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

5

A 4. § (5) bekezdését a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

6

A 6. § a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.