Kunhegyes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2012. (VII.31.) önkormányzati rendelete

a Kunhegyes Városért végzett Társadalmi munkáért díj alapítására és adományozása rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 27 16:35

Kunhegyes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2012. (VII.31.) önkormányzati rendelete

a Kunhegyes Városért végzett Társadalmi munkáért díj alapítására és adományozása rendjéről

2023.04.27.

Kunhegyes Város Önkormányzati képviselőtestülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazással élve, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10. § (1) bekezdés c) pontjában bekezdésében foglalt feladatköre alapján a következőket rendeli el:

1. § Kunhegyes Városért végzett Társadalmi munkáért díj kitüntetés adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, csoportnak, társadalmi vagy gazdasági szervezetnek, illetve jogi személynek, aki (amely) a Kunhegyesen élők, az önkormányzat és intézményei ellátottjai, dolgozói élet-, és munkakörülményeinek javításával, illetve a város kulturális, szellemi vagy anyagi javainak gyarapításával összhangban önzetlen, grátisz tevékenységével társadalmi megbecsülést kiváltva dolgozott, munkájával szolgálta a város fejlődését, a városi programok megvalósítását.

2. § (1) Kunhegyes Város Önkormányzati Képviselőtestülete (a továbbiakban: Képviselőtestület) az elismerések adományozásának feltételeit és az eljárás rendjét a következők szerint szabályozza:

a) Kunhegyes Városért végzett Társadalmi munkáért díj kitüntetés évente legfeljebb 5 személynek, vagy csoportnak illetve jogi személynek adományozható.

b) A kitüntetés elhunyt személy (posthumus) részére nem adományozható.

c) A kitüntetett az adományozás napjától kezdve viselheti a kitüntető címet, jogosult azt aláírásakor és kitüntetései között feltüntetni.

d) A kitüntetett a kitüntető címmel Kunhegyes címerét tartalmazó díszoklevelet kap.

e) Az oklevél tartalmazza Kunhegyes város címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását,

f) A kitüntető díjjal együtt pénzjutalom jár, melynek összege bruttó 70.000 Ft.

(2) A kitüntetést az augusztus 20.-i államalapítási nap, Szent István király ünnepe alkalmával, ünnepélyes keretek között kell átadni.

(3) [2] Kunhegyes Városért végzett Társadalmi munkáért díj kitüntetés adományozására természetes vagy jogi személy tehet javaslatot, melyet írásban, részletes indoklással a polgármesterhez kell benyújtani. A javaslattevő az általa javasolt személynek hozzátartozója nem lehet.

(4) A kitüntetés odaítéléséről a Képviselőtestület dönt. Az előterjesztésben a jelöltek neve ABC sorrendben szerepel, és ez alapján szavaz a Képviselőtestület.

(5)1

3. § (1) A kitüntetésre a javaslatok benyújtásának határideje minden év április 30.-a. Ezt megelőzően javaslatkérési felhívást kell közzétenni a Kunhegyesi Híradóban, valamint a városi önkormányzati internetes honlapon.

(2) Az elismerés odaítéléséről minden évben a díj átadását megelőző ülésén dönt a Képviselőtestület.

4. § (1) A kitüntetés visszavonható, amennyiben viselője érdemtelenné válik a cím viselésére.

(2) Érdemtelen az elismerésre, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(3) A kitüntetés visszavonásának módjára az adományozásra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

5. § A kitüntetést elnyert személyekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

6. § (1) E rendelet 2012. augusztus 01. napján lép hatályba.

1

A 2. § (5) bekezdését a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.