Kunhegyes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (X.30.) önkormányzati rendelete

a közterületnév és településrész-név megállapításának, valamint a házak számozásának, emléktáblák elhelyezésének részletes szabályairól

Hatályos: 2024. 01. 27

Kunhegyes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (X.30.) önkormányzati rendelete

a közterületnév és településrész-név megállapításának, valamint a házak számozásának, emléktáblák elhelyezésének részletes szabályairól

2024.01.27.

Kunhegyes Város Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 51. § (5) bekezdésében, valamint a 143. § (3) bekezdésében kapott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy a közterület elnevezése Kunhegyes város közterületeit pontosan megjelölje, azonosítsa, a tájékozódás céljára szolgáljon, egyben emléket állítson, hagyományokat ápoljon és a közterületek elnevezésére, azok megváltoztatására vonatkozó szabályokat egységes rendbe foglalja.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás is ekként tartja nyilván. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása, a pihenő és emlékhelyek kialakítása.

2. Közterületnév: a város területén lévő közutak és terek rendszerint út, utca, tér, park, köz, sétány stb. utótagot tartalmazó neve.

Általános szabályok

3. § (1) Kunhegyes városban minden közterületet el kell nevezni.

(2) Új közterület kialakítása után, közterületként való bejegyzését követően egy éven belül meg kell állapítani a közterület nevét.

(3) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új szakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel (meghosszabbítás).

4. § (1) Közterület elnevezésekor különös figyelemmel kell lenni a helyi hagyományokra, a helytörténeti kutatásokra, a lakosság élő névhasználatára, a magyar nyelv követelményeire, az egyszerűségre és arra, hogy a név a többitől írásban is, hangzásában is jól megkülönböztethető legyen.

(2) Közterület élő személyről nem nevezhető el, valamint alkalmazni kell a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14. § (2)-(3) bekezdéseit.

(3) A közterület elnevezésekor névazonosság nem állhat elő.

(4) Közterület elnevezését kezdeményezhetik az önkormányzati képviselők, a Képviselőtestület bizottságai és Kunhegyesen lakóhellyel rendelkező állampolgárok legalább tíz főből álló csoportja, akik az indítvány benyújtásának időpontjában az érintett közterületen bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek.

Hatásköri és eljárási szabályok

5. § (1) A közterület elnevezése és megváltoztatása a Képviselőtestület hatáskörébe tartozik. Az elnevezésről a Képviselőtestület határozattal dönt. A képviselő-testületi döntéssel kapcsolatos előkészítési és végrehajtási feladatokat Kunhegyes Város Polgármesteri Hivatalának az arra kijelölt osztályai végzik el.

(2) Ha a közterület elnevezésének megváltoztatását az érintett lakosság kezdeményezi, akkor az adott közterületen lakók véleményét ki kell kérni. A lakosság véleménynyilvánítása e rendelet 8. §-a alapján történik, azonban a lakosság véleményének a Képviselőtestület döntésére nincs kötelező ereje.

(3) Nem lakossági kezdeményezés esetében a Képviselőtestület kikérheti a közterület elnevezésével, megváltoztatásával érintett lakosság véleményét, azonban a lakosság véleményének a Képviselőtestület döntésére nincsen kötelező ereje.

6. § (1) A közterületnév megállapításáról, illetőleg megváltoztatásáról szóló határozatban a Képviselőtestület köteles rendelkezni arról, hogy az új, illetőleg megváltozott közterületnév mely időponttól lép hatályba. A határozatban rendelkeznie kell az utcanév-táblák elhelyezésének határidejéről.

(2)1 A képviselő-testület döntéséről Kunhegyes Város Polgármesteri Hivatalának Jegyzője által kijelölt Osztály 30 napon belül köteles értesíteni:

a) az érintett tulajdonosokat (lista szerint, ingatlanonként 1 személyt),

b) a települési lakcímnyilvántartót helyben,

c) a települési adóhivatalt helyben,

d) a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Kunhegyesi Járási Hivatalát,

e) a közhiteles ingatlan-nyilvántartást vezető szervet,

f) a Magyar Posta kunhegyesi postahivatalát,

g) a Karcagi Rendőrkapitányságot,

h) a tűzvédelmi hatóságot,

i) az egészségügyi szolgáltatókat,

j) a Kunhegyesi Mentőállomást,

k) a közműszolgáltatókat (TIGÁZ Zrt., E-ON Zrt., TRV Zrt.)

l) a Földrajzinév-bizottságot valamint a Földmérési és Távérzékelési Intézetet (csak településrész-névvel kapcsolatos döntés esetében).

Közterületnév táblák

7. § (1) Az utcanév-táblák elkészíttetése, elhelyezése, karbantartása és szükség szerinti pótlása a Kunhegyes Város Polgármesteri Hivatala illetékes osztályának a feladata.

(2) Az utcanév-táblákat építményeken (épületen, kerítésen, támfalon), illetőleg önálló, vagy pedig más célra is szolgáló oszlopon, jól látható helyen kell elhelyezni.

(3) Növényzetre utcanév-táblát elhelyezni nem szabad.

(4) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója a közterületnév tábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. Amennyiben a tábla elhelyezésével az ingatlanon kár keletkezik, azt a kihelyezésért felelős szerv köteles megtéríteni.

A lakosság vélemény-nyilvánításának rendjére vonatkozó szabályok

8. § (1) A lakosság véleményének kikérésében, azok összesítésében, a Képviselőtestület döntésének előkészítésében Kunhegyes Város Polgármesteri Hivatala működik közre.

(2) A lakosság a Képviselőtestülethez a véleményét, kérelmét, javaslatát postai és elektronikus úton egyaránt benyújthatja.

(3) Az érintett lakosság véleményének kikérése esetén Kunhegyes Város Polgármesteri Hivatala hirdetményt tesz közzé – az Önkormányzat honlapján, illetőleg a Hivatal hirdetőfalán a tervezett névváltozásról, amelyre a helyi érdekeltségű civil szervezetek, illetve bármely helyi lakos észrevételt tehet.

Házszámtáblák, címmegállapítás

9. § (1)2 A házak (építési telkek) megszámozásáról Kunhegyes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt. A házak megszámozásának technikai lebonyolítását a Jegyző által kijelölt osztály végzi el. A kijelölt osztály minden új utca vagy telek kialakítása alkalmával köteles értesíteni a tulajdonosokat és a mindenkori közhiteles ingatlan-nyilvántartást végző szervet.

(2) A mindenkori közhiteles ingatlan-nyilvántartást vezető szerv köteles a házszámokról térképi nyilvántartást vezetni jelen rendelet 6. § (2) e.) pont alapján, ezt Kunhegyes Város Polgármesteri Hivatala pedig köteles az egyes államigazgatási ügyek intézése alkalmával mindig figyelembe venni.

(3)3 Kunhegyes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete köteles a házszámozást felülvizsgálni és az esetleg szükséges változtatásokat a Jegyző által kijelölt osztállyal elvégeztetni, ha valamelyik utca neve megváltozik, ha valamelyik utcát közterület-szabályozás érinti, vagy ha ezt a kialakult házszámozás rendezése indokolja.

(4) Az épületek házszámait az ingatlanok tulajdonosai (kezelői) kötelesek saját költségükön a közterületről jól látható módon (táblán vagy más módon) feltüntetni. Az utcanév házankénti feltüntetése nem kötelező.

Emléktábla állítás rendjére vonatkozó szabályok

10. § (1) A város közterületein emléktábla csak a Képviselőtestület hozzájárulásával helyezhető el.

(2) A műemlék, műemlék jellegű és a helyi védettségű épületeken emléktábla elhelyezéséhez az illetékes műemlékvédelmi hatóság előzetes hozzájárulása is szükséges.

(3) A képviselőtestületi hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulásról szóló határozatban foglaltaknak nem megfelelően elhelyezett emléktáblát a polgármester – az eltávolításra vonatkozó felszólításban megjelölt határidő eredménytelen eltelte esetén– az emléktábla tulajdonosának költségére leszerelteti és elszállíttatja.

Vegyes és záró rendelkezések

11. § (1) Közterületnév, házszám, épület, lépcsőház, szint, ajtó számozásának változása miatt, költözéssel nem járó lakcímváltozásról az állampolgárnak nem kell bejelentést tennie. A lakcímadat ilyen megváltozása nem minősül adatváltozásnak. Társasházak esetében a lakcímek pontosításakor egyidejűleg, szükség esetén az ajtószámozások ellenőrzését, pontosítását is el kell végezni.

(2)4

(3) A házszámtáblával nem rendelkező ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója a jelen rendelet 9. § (4) bekezdésében foglalt tábla-kihelyezési kötelezettségének e rendelet hatályba lépését követő fél éven belül köteles eleget tenni.

1

A 6. § (2) bekezdése a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 9. § (1) bekezdése a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 9. § (3) bekezdése a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 11. § (2) bekezdését a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.