Kunhegyes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete

a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2013. 12. 21

Kunhegyes Város Önkormányzati Képviselőtestülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. §


A Kunhegyes Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő közterületeknek a mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére (a továbbiakban: filmforgatás) a közterület-használat szabályairól szóló rendelet az e rendeletben foglalt eltérésekkel alkalmazandó.


  1. §


(1) A hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) az esetleges forgalomkorlátozásokról szóló tájékoztató megjelentetését a helyi médiában, továbbá

f) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az Önkormányzat felé érvényesített kárt is.

(2) A filmforgatással érintett közterület jellegétől és elhelyezkedésétől függően az alábbi kezelői hozzájárulások beszerzése írható elő a hatósági szerződéshez a kérelmezőnek:

a) helyi közút esetén közútkezelői hozzájárulás a közút kezelője részéről, valamint

b) zöldterület esetén kezelői hozzájárulás a zöldterület kezelője részéről.


  1. §


A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő 10 munkanapon belül biztosítja újra a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.


  1. §


(1) A fizetendő közterület használat díja megegyezik a mozgóképről szóló törvény 3. mellékletében foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértékével.

(2) A rendelet alkalmazásában turisztikailag kiemelt központi területnek számít a Helyi Építési Szabályzatról szóló rendelet szerinti zöldterületekből a ZKP jelű övezet (meglévő központi park területe), a különleges területekből a KS jelű építési övezet (sportcsarnok épülete), a KTS jelű építési övezet (termálstrand területe), a KLO jelű építési övezet (lovas turisztikai szolgáltatás területe), és a KI jelű építési övezet (idegenforgalmi célú terület) teljes területe.

(3) A kérelmező a közterület-használati díj megfizetése alól a közterület-használat szabályozásáról szóló rendelet 8. §-tól eltérően kizárólag abban az esetben mentesíthető, ha a filmalkotás közérdekű célt szolgál. A közérdekű célt Kunhegyes Város Építési Hivatala igazolja a közterület-használatra vonatkozó kérelem benyújtását megelőzően. Közérdekű célnak minősül különösen az önkormányzat, az önkormányzat intézménye, az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaság, valamint ezek tulajdonában lévő gazdasági társaság által vagy érdekében, továbbá a város történelmének, kulturális örökségének, egyházi életének, gazdasági, tudományos, művészeti értékeinek, sportjának, kulturális életének, közművelődési kínálatának, közösségi szintereinek, civil szervezeteinek és tevékenységüknek, az épített és természeti környezet értékeinek, turisztikai nevezetességeinek bemutatása érdekében végzett filmforgatás.


  1. §


A közterület-használat szabályozásáról szóló 34/2004. (VII.15.) önkormányzati rendelet 2. §-a kiegészül a következő (4) bekezdéssel:

„(4) A Kunhegyes Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő közterületeknek a mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére e rendelet a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról szóló rendeletben foglalt eltérésekkel alkalmazandó.”


  1. §


A Képviselő- testület a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben a települési önkormányzat tulajdonában lévő közterület filmforgatási célú igénybevétele során a települési önkormányzat részére megállapított hatósági szerződés jóváhagyásával kapcsolatos hatáskörét átruházza a polgármesterre.


  1. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Kunhegyes, 2013. december 19.


        



          Szabó András                                                                                     Dr. Pénzes Tímea

           polgármester                                                                                              jegyző



ZÁRADÉK:

Kihirdetve: Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselőtestületének 9/2011.(IV.13.) önkormányzat rendelete 22. § (1)-(2) bekezdése alapján: 2013. december hó 20. napján.


                                                       

                                                                                                                    Dr. Pénzes Tímea

                                                                                                                           jegyző