Kunhegyes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015. (V.27.) önkormányzati rendelete

államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról

Hatályos: 2015. 05. 28

Kunhegyes Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésben foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya


  1. §

(1) A rendelet hatálya kiterjed a természetes személyekre, az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik részére az Önkormányzat forrást (pénzeszközt ad) át, vagy akitől forrást (pénzeszközt) vesz át.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a magánszemélyeknek juttatott segélyekre, ösztöndíjakra, illetve a közfeladat-ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.

2. Értelmező rendelkezés


2. §


(1) Jelen rendelet alkalmazásában államháztartáson kívüli forrás a természetes személyek és államháztartás körébe nem tartozó jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére átadott, illetve tőlük kapott pénzeszköz (forrás). 

3. Államháztartáson kívüli forrás átadására vonatkozó szabályok


3. §


(1) Az Önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott előirányzatai terhére, céljelleggel támogatás nyújtható.


(2) Céljellegű önkormányzati támogatásról kizárólag a Képviselő-testület, ill. a Képviselő-testület külön felhatalmazása, engedélye alapján

-Kunhegyes Város Önkormányzata bizottsága,

-a polgármester

(továbbiakban: a támogató) dönthet.


(3) A Képviselő-testület külön felhatalmazása, engedélye alapján felhasznált előirányzatokról a döntésre felhatalmazott szerv, személy az éves költségvetési beszámoló előterjesztésével egyidejűleg tájékoztatást ad. A tájékoztatás kiterjed a céljelleggel juttatott támogatásban részesülő megnevezésére, a juttatás céljára és összegére.


(4) Alapítványok, közalapítványok támogatásáról kizárólag a Képviselő-testület jogosult dönteni. A döntés meghozatala nevesítetten történik.


(5)  Támogatás az alábbi módon nyújtható:


a.) Az Önkormányzat egyes kiemelt tevékenységet folytató szervezeteket az Önkormányzat éves költségvetéséről szóló rendeletében a támogatott javára nevesítetten jóváhagyott előirányzat terhére támogatja.

b.) A Képviselőtestület minden évben jóváhagyja a kiírásra kerülő pályázatok pályázati feltételeit, majd ezen pályázatok nyerteseit részesíti támogatásban.

c.) A támogató egyedileg előterjesztett megkeresések alapján –a költségvetési lehetőségek figyelembe vételével- dönt.


(6) A 3. § (5) bekezdésének a. pontjában meghatározott módon támogatottak ugyanabban az évben folyamatos működési kiadásainak fedezetére a 3. § (5) bekezdés b. pontja szerint kiírt pályázatokon nem vehetnek részt.


(7) A támogatottakkal minden esetben támogatási szerződést kell kötni. A támogatási szerződés tartalmát az 3. § (5) bekezdés a. pontja esetében az 1. számú melléklet, a 3. § (5) bekezdés b. és c. pontjai esetében a 2. számú melléklet tartalmazza. A forrás összegének a támogatott részére történő kifizetésére a támogatási szerződés létrejöttét követően kerülhet sor.


(8) A 3 § (5) bekezdés a. pontja szerint támogatott szervezetek folyamatos támogatására -a Képviselőtestület jóváhagyásával- több évre szóló szerződés is köthető.


(9) Az 1-2. mellékletek szerinti támogatási szerződések egyedi esetben kiegészíthetők olyan garanciális elemekkel, melyek a támogatási cél szerinti felhasználást biztosítják, ill. módosításra kerülhetnek a támogató döntésének megfelelően.


(10) Az Önkormányzat a szerződéstől eláll, ha a támogatott valótlan adatot szolgáltatott.


(11) Az államháztartáson kívüli forrás átadása esetén a támogatott az átadott pénzeszközt a Képviselő-testült által meghatározott célra köteles fordítani és annak felhasználásáról köteles elszámolni.


(12) Kunhegyes Város Jegyzője köteles az elszámolásokat felülvizsgálni és szükség esetén intézkedést kezdeményezni.


4. Államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok


4. §


(1) Működési vagy fejlesztési célú államháztartáson kívüli forrás átvételéről:


a.) 1 millió Ft érték alatt a polgármester,

b.) 1 millió Ft értékhatár felett a Képviselő-testület dönt.


(2) A polgármester az államháztartáson kívüli forrás átvételről a döntést követő Képviselő-testületi ülésen beszámol.


(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg. 


5. A támogatások európai uniós szabályozással való összhangjának biztosítása


5. §


(1) A jelen rendelet alapján nyújtott támogatás az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikk (1) bekezdése értelmében állami támogatásnak minősül, a támogatás csekély összegű támogatásként a Szerződés 87. és 88. cikkének a támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2006. december 15-i 1998/2006/EK bizottsági rendelettel összhangban nyújtható (a továbbiakban: 1998/2006/EK bizottsági rendelet).


(2) A csekély összegű támogatás odaítélésének feltétele, hogy a kedvezményezett írásban nyilatkozik az 1998/2006/EK bizottsági rendelet 2. cikk 2. pontjában meghatározott feltételnek megfelel.


(3) Az 1998/2006/EK bizottsági rendelet 3. cikk 1. pontja szerinti kötelezettséget a támogatást nyújtó teljesíti.


(4) Nem ítélhető meg csekély összegű támogatás az 1998/2006/EK bizottsági rendelet 1. cikkében meghatározott célokra.


(5) Csekély összegű támogatás azonos elszámolható költségek vonatkozásában nem halmozható állami támogatással, ha az így halmozott összeg támogatási intenzitása meghaladná az irányadó uniós állami támogatási szabályban meghatározott támogatási intenzitást. 

6. §


Záró rendelkezések

(1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, egyúttal az Önkormányzat által egyes jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek és magánszemélyek részére nyújtott támogatások pénzügyi elszámolása rendjéről szóló 20/2005. (VII. 13.) rendelet hatályát veszti.


(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozóan kell alkalmazni. 


1. számú melléklet


TÁMOGATÁSI  SZERZŐDÉS



mely létrejött ………………………………………. (székhely: ………………….., ………………….., képviseli: …………………………….), mint támogató, és …………. …………………………………….. (székhely: ……………………., ……………………..., képviseli: …………………………..), mint támogatott között az alábbi feltételekkel:


1.) A támogató a ………... évi költségvetéséből ……………..-Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyújt a ………………………………… alapján a támogatott részére …………………………………………………………… céljára.


2.) A támogatás utalása a támogatott …………………………………………-nál vezetett ………………………..-……………………….-…..………………….. számú bankszámlájára az alábbiak szerint történik:


A.) rendszeres működési célú támogatás esetében:

Az éves költségvetési rendelet elfogadásáig –amennyiben a Képviselőtestület ettől eltérő döntést nem hozott- a támogatás mértéke a megelőző költségvetési évben a támogatott részére működés céljára jóváhagyott eredeti előirányzat 1/12-ed része minden megkezdett hónap végén. Az éves költségvetési rendelet elfogadását követően június 30-ig a havonta folyósított támogatás összege úgy kerül meghatározásra, hogy félévkor az előirányzat-felhasználás időarányos legyen. Július 1-től december 31-ig a tárgyévre jóváhagyott támogatás egy havi összege kerül átutalásra minden hónap utolsó napjáig.


B.) fejlesztési célú támogatás esetében:

                                200………………..-ig              ………….-Ft

                                200………………..-ig              ………….-Ft

                                200………………..-ig              ………….-Ft

                                200………………..-ig              ………….-Ft

                                                      Összesen:                              …………-Ft


3.) A támogatott kötelezettséget vállal arra, hogy a támogatást 20… év folyamán kizárólag az 1.) pont szerinti célra használja fel.


4.) A támogatott kötelezettséget vállal arra, hogy a cél szerinti felhasználásról elszámolást készít a kifizetett számviteli bizonylatok fénymásolatának csatolásával és benyújtja Kunhegyes Város Jegyzője részére a tárgyévet követő év január 15-ig.


5.) A támogatott tudomásul veszi, hogy amennyiben az elszámolási határidő elmulasztása miatti írásbeli felszólítást követő 15 napon belül sem kerül sor a támogatás elszámolásának benyújtására, vagy a támogatási összeg tárgyévben nem került felhasználásra, ill. a támogatás nem az 1.) pont szerinti célra került felhasználásra, úgy a támogatott a támogatás teljes összegét köteles azonnal visszafizetni a támogató ………………………………. számú bankszámlájára.


6.) A támogatott tudomásul veszi, hogy a támogatási összeg tárgyévi fel nem használása, ill. nem cél szerinti felhasználása a támogatás visszafizetését eredményezi az 5.) pontban rögzítetteknek megfelelően.


7.) A támogatott hozzájárul ahhoz, hogy a pályázati cél megvalósítását a Kunhegyes Város Jegyzője által megbízott személy a helyszínen ellenőrizze.


8.) A támogatott tudomásul veszi, hogy amennyiben az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény hatálya alá tartozó civil szervezetnek minősül, a támogatás folyósításának feltétele, hogy igazolja a testülete által elfogadott beszámolójának vonatkozó jogszabályok szerinti letétbe helyezését.


9.) A szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv az irányadó.



A felek a támogatási szerződést elolvasták és mint akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag írták alá.



Kunhegyes, 20…………………….






……………………………………                                     …………………………………….

            polgármester

(a támogató képviselője)                                                                (a támogatott képviselője)




2. számú melléklet


TÁMOGATÁSI  SZERZŐDÉS



mely létrejött ………………………………………. (székhely: ………………….., ………………….., képviseli: …………………………….), mint támogató, és …………. …………………………………….. (székhely: ……………………., ……………………..., képviseli: …………………………..), mint támogatott között az alábbi feltételekkel:



1.) A támogató ……….évi költségvetéséből a ……………………….Kt. határozata alapján a támogatott részére ……………Ft összegű önkormányzati támogatást nyújt ……………………………….céljára.


2.) 

A) A támogatás kifizetése a támogatási cél megvalósítását történik Kunhegyes Város Önkormányzata  pénztárából.megelőző héten, előre egyeztetett időpontban

      B) A támogatás utalása a támogatott ……………………….. –nál vezetett

………………………számú bankszámlájára  az alábbi ütemezésben történik:

                                200………………..-ig              ………….-Ft

                                200………………..-ig              ………….-Ft

                                200………………..-ig              ………….-Ft

                                200………………..-ig              ………….-Ft

                                                                  Összesen:                              …………-Ft


3.) A támogatott kötelezettséget vállal arra, hogy a támogatást 20… év folyamán kizárólag az 1.) pont szerinti célra használja fel.


4.) A támogatott kötelezettséget vállal arra, hogy a cél szerinti felhasználásról elszámolást készít a kifizetett számviteli bizonylatok fénymásolatának csatolásával és benyújtja azt Kunhegyes Város Jegyzője részére a tárgyévet követő év január 15-ig.


5.) A támogatott tudomásul veszi, hogy a támogatás el nem számolása a további támogatási összegek kifizetésének felfüggesztését eredményezik. Amennyiben az írásbeli felszólítást követő 15. napon belül sem kerül sor a támogatás elszámolásának benyújtására, úgy a támogatott a támogatás teljes összegét köteles azonnal visszafizetni a támogató 11745145-15410072 számú bankszámlájára.


6.) A támogatott tudomásul veszi, hogy a támogatási összeg tárgyévi fel nem használása, ill. nem cél szerinti felhasználása a támogatás visszafizetését eredményezi az 5.) pontban rögzítetteknek megfelelően.


7.)A támogatott hozzájárul ahhoz, hogy a pályázati cél megvalósítását a Kunhegyes Város Jegyzője által megbízott személy a helyszínen ellenőrizze.


8.) A támogatott tudomásul veszi, hogy amennyiben az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény hatálya alá tartozó civil szervezetnek minősül, a támogatás folyósításának feltétele, hogy igazolja a testülete által elfogadott beszámolójának vonatkozó jogszabályok szerinti letétbe helyezését.


9.) A szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv az irányadó.


A felek a megállapodást elolvasták, az abban foglaltakat magukra nézve kötelező érvénnyel elfogadták.


Kunhegyes, 20…………………….




……………………………….                                                  ……………………………….

            polgármester

(a támogató képviselője)                                                                (a támogatott képviselője)