Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 11.) önkormányzati rendelete

a 2022. évi költségvetésről

Hatályos: 2023. 05. 26 16:00- 2023. 05. 26

Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 11.) önkormányzati rendelete

a 2022. évi költségvetésről

2023.05.26.

Kunhegyes Város Önkormányzati Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói határkörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, figyelemmel az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23-25. §-aiban, a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvényben, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtására vonatkozó 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 24. §-ában foglaltakra, a 2022. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendelet hatálya, címrend

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Kunhegyes Város Önkormányzatára, az általa alapított és fenntartott költségvetési szervekre, valamint a Kunhegyesi Polgármesteri Hivatalra.

(2) A Képviselőtestület a címrendet a (3) bekezdésben foglaltak szerint határozza meg.

(3) Kunhegyes Város Önkormányzata, a Kunhegyesi Polgármesteri Hivatal, a Kunhegyes Város Óvodai Intézmény, Bölcsőde és Konyha, valamint a Kunhegyes Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény külön-külön címeket alkotnak.Címrend:Címek:

01 – Kunhegyes Város Önkormányzata

02 – Kunhegyesi Polgármesteri Hivatal

03 – Kunhegyes Város Óvodai Intézmény, Bölcsőde és Konyha

04 – Kunhegyes Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény

II. Fejezet

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1)1 A képviselőtestület Kunhegyes Város Önkormányzata 2022. évi költségvetési bevételi és kiadási főösszegét 3.095.903 ezer Ft-ban állapítja meg. A bevételi főösszegből 2.225.781 ezer Ft költségvetési bevétel, 842.907 ezer Ft költségvetési maradvány, 27.215 ezer Ft államháztartáson belüli megelőlegezés. A költségvetési maradványból 171.887 ezer Ft működési célú, 671.020 ezer Ft felhalmozási célú maradvány. A kiadási főösszegből 3.068.688 ezer Ft költségvetési kiadás, és 27.215 ezer Ft államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetése.

(2)2 A költségvetési bevételek főösszege 2.225.781 ezer Ft, a költségvetési kiadások főösszege 3.068.688 ezer Ft, melynek különbözete 842.907 ezer Ft költségvetési hiány. A költségvetési hiányból 155.003 ezer Ft működési hiány és 687.904 ezer Ft felhalmozási hiány. A működési és felhalmozási hiány fedezete pénzmaradvány.

(3) Kunhegyes Város Önkormányzata és költségvetési szervei bevételeit és kiadásait mérlegszerűen az 1. melléklet mutatja be. A működési bevételek és kiadások mérlegét önkormányzati szinten a a 2. melléklet a felhalmozási bevételek és kiadások mérlegét önkormányzati szinten a 3. melléklet tartalmazza.

A költségvetési szervek bevételei és kiadásai címenként

3. § (1) Kunhegyes Város Önkormányzata bevételeit és kiadásait önkormányzati szinten a 4. melléklet foglalja magába. Kunhegyes Város Önkormányzata költségvetési egység bevételeit és kiadásait – ezen belül előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat, előirányzat bontásban –az 5. melléklet tartalmazza. A 6. melléklet a Kunhegyesi Polgármesteri Hivatal, a 7. melléklet a Kunhegyes Város Óvodai Intézmény, Bölcsőde és Konyha, a 8. melléklet a Kunhegyes Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény bevételeinek és kiadásainak 2022. évi tervét foglalja magában. A 9. melléklet Kunhegyes Város Önkormányzata költségvetési bevételeinek és kiadásainak kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, és államigazgatási feladatok szerinti megbontását tartalmazza költségvetési egységenként és összesenben.

(2) Az intézmény az önkormányzat tájékoztatása mellett a bevételi és kiadási előirányzatának főösszegét, a kiemelt előirányzatokat és a megfelelő részelőirányzatokat a tervezett előirányzatot meghaladó többletbevételével felemelheti az önkormányzat előirányzat-módosítása után.

(3) Az intézményvezetők az intézmény jóváhagyott költségvetésének kiemelt előirányzatain belül saját hatáskörben átcsoportosíthatnak.

(4) A képviselőtestület az intézmények által kezdeményezett előirányzat-módosítási igényei miatt a költségvetési rendeletét december 31-i hatállyal legkésőbb a zárszámadási rendelet-tervezet képviselőtestület elé terjesztéséig módosítja.

(5) Az önkormányzat felhatalmazza, és egyben kötelezi az intézmények vezetőit az előírt bevételek beszedésére.

4. § (1) Kunhegyes Város Önkormányzata adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 10. melléklet tartalmazza.

(2) Kunhegyes Város Önkormányzata saját bevételeit a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Gst.) 45. § (1) bekezdése a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerint a 11. melléklet foglalja magában.

(3) Kunhegyes Város Önkormányzata 2022. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 12. melléklet tartalmazza.

5. § Kunhegyes Város Önkormányzata központi költségvetési forrásból származó bevételeit jogcímenként az 13. melléklet mutatja be.

6. § (1) Az önkormányzat által megvalósítani tervezett fejlesztések feladatonkénti részletezését a 14. melléklet tartalmazza címenkénti megbontásban.

(2) A 15. melléklet tartalmazza a felújítási kiadások címenkénti, célonkénti részletezését és főösszegét.

(3) Az egyéb szervek támogatásának főösszegét és a támogatott szervek szerinti részletezést a 16. melléklet tartalmazza. Az e mellékletben meghatározott támogatásokkal az érintett szervezeteknek külön rendelet alapján el kell számolniuk.

(4) Az önkormányzat finanszírozási kiadásait a 17. melléklet tartalmazza.

(5) Az önkormányzat finanszírozási célú bevételeit a 18. melléklet szemlélteti.

(6) A maradvány igénybevételét működési és felhalmozási cél szerint címenként a 19. melléklet mutatja be.

(7) Az önkormányzat az általános tartalék összegét 5.000 ezer Ft-ban határozza meg (20. melléklet). Az általános tartalék felhasználásáról a képviselőtestület dönt a költségvetés módosításával.

(8) A 2022. évben az önkormányzat céltartalékot nem képzett. (21. melléklet)

Az önkormányzat által kijelölt fejlesztési feladatok

7. § Az előző bekezdésekben foglaltakon túl fejlesztési feladatokat és beruházásokat az intézmények csak realizált saját forrásaik terhére valósíthatnak meg, abban az esetben, ha az a működéshez szükséges forrásokat átmenetileg sem terhelik. A fejlesztési kiadások nagyságáról az intézmények az önkormányzat előzetes hozzájárulásával dönthetnek, ha azok működtetéséről – ebben és a következő költségvetési években is – többlettámogatás nélkül gondoskodni tudnak.

Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételei és kiadásai

8. § Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit, kiadásait, hozzájárulásokat a 22. melléklet tartalmazza.

Önkormányzati létszámkeret

9. § (1) Kunhegyes Város Önkormányzata 2022. évi engedélyezett létszámát címenként a 23. melléklet tartalmazza.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott létszámkerettől eltérni kizárólag a kormányhivatalok foglakoztatási osztályai által, ill. egyéb támogatott foglalkoztatás keretében az adott intézmény engedélyezett létszámához tartozó személyi juttatás és járulékaira biztosított kiadási előirányzat erejéig lehet.

Adatszolgáltatás és önkormányzati biztos

10. § (1) Az intézmények elismert tartozásállományáról a kiskincstári csoport, a Kunhegyesi Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzat elismert tartozásállományáról a költségvetési csoport teljesít adatszolgáltatást havonta a tárgyhó utolsó napja szerinti állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig a jegyző részére. Az adatszolgáltatás teljeskörűen tartalmazza a kötelezettségeket, kiemelve a 30 napon túli, lejárt esedékességű tartozásállományt (szállító, tartozás összege, fizetési határidő).

(2) Az önkormányzat a Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság javaslatára önkormányzati biztost rendel ki a költségvetési szervhez, ha a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10 %-át vagy a százötven millió forintot.

(3) Az önkormányzat döntése alapján az önkormányzati biztost a polgármester bízza meg és ennek tényét a Városháza hirdető tábláján közzéteszi.

A gazdálkodás különös szabályai a 2022. költségvetési évre

11. § (1) A képviselőtestület felhívja az intézmények figyelmét a takarékos és fegyelmezett gazdálkodásra, illetve előirányzat felhasználásra. Év közben pótelőirányzat csak az intézmény belső tartalékainak feltárása és az intézmény gazdasági helyzetének elemzése után végső esetben igényelhető.

(2) Év közben eredeti költségvetésben tervezettet meghaladóan támogatás társadalmi és egyéb szervezet részére csak alapos indokból a képviselő-testület jóváhagyásával adható.

(3) Feladat elmaradásból származó – személyi és dologi – megtakarítások felhasználására csak a képviselőtestület engedélyével kerülhet sor.

(4) Az önkormányzat elrendeli, hogy minden területen maximálisan ki kell használni a pályázati lehetőségeket.

Egyéb rendelkezések

12. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során év közben létrejött költségvetési többlet felhasználásáról összeghatárra tekintet nélkül a képviselőtestület dönt.

(2) A köztisztviselői illetményalap 2022. január 1-jétől 46.380.-Ft. A cafetéria éves összege: 400.000.-Ft.

(4a) A Kunhegyesi Polgármesteri Hivatal felsőfokú iskolai és középiskolai végzettségű köztisztviselőit 2022. évben 2022 január 1. napjától 2022. december 31. napjáig illetménykiegészítés illeti meg. A tárgyévi illetménykiegészítés mértéke:

a) egységesen valamennyi főiskolai végzettségű köztisztviselő alapilletményének 30 %-ának,

b) középiskolai végzettség esetén egységesen valamennyi köztisztviselőt alapilletménye 20 %-ának megfelelő összeg.

(3) A fizetési számlához kapcsolódóan törvény alapján az egy foglalkoztatottnak havonta adott bankszámla-hozzájárulás mértéke 2022. évben 1.000.-Ft.

(4) A Kunhegyesi Polgármesteri Hivatal jutalmat nem tervez.

(5) A köztemetés költsége a helyben szokásos legolcsóbb temetés összege, de legfeljebb 70.000,- Ft.

Záró rendelkezések

13. § Ez a rendelet kihirdetése napján 16.00 órakor lép hatályba, rendelkezéseit azonban a 2022. évi költségvetés végrehajtása során 2022. január 01. napjától alkalmazni kell.

1

A 2. § (1) bekezdése a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdése a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdése a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. § (2) bekezdése a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (2) bekezdése a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (2) bekezdése a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdés - 2. mellékletével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdés - 3. mellékletével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (5) bekezdés - 4. mellékletével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 5. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (6) bekezdés - 5. mellékletével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 6. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (7) bekezdés - 6. mellékletével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 7. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (8) bekezdés - 7. mellékletével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 8. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (9) bekezdés - 8. mellékletével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 9. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (10) bekezdés - 9. mellékletével megállapított szöveg. A 9. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 9. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 10. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 11. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (11) bekezdés - 10. mellékletével megállapított szöveg. A 11. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (9) bekezdésével megállapított szöveg. A 11. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (11) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 12. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 13. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (12) bekezdés - 11. mellékletével megállapított szöveg. A 13. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (11) bekezdésével megállapított szöveg. A 13. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (12) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 14. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (13) bekezdés - 12. mellékletével megállapított szöveg. A 14. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (12) bekezdésével megállapított szöveg. A 14. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (13) bekezdésével megállapított szöveg. A 14. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 15. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (14) bekezdés - 13. mellékletével megállapított szöveg. A 15. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (13) bekezdésével megállapított szöveg. A 15. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (14) bekezdésével megállapított szöveg. A 15. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 17. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (15) bekezdés - 14. mellékletével megállapított szöveg. A 17. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (15) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 18. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (16) bekezdés - 15. mellékletével megállapított szöveg. A 18. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (14) bekezdésével megállapított szöveg. A 18. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (16) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 19. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (17) bekezdés - 16. mellékletével megállapított szöveg.

21

A 20. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (18) bekezdés - 17. mellékletével megállapított szöveg. A 20. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (15) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A 22. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (19) bekezdés - 18. mellékletével megállapított szöveg. A 22. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (17) bekezdésével megállapított szöveg. A 22. melléklet a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.