Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

a vendéglátó üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről

Hatályos: 2023. 05. 01

Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

a vendéglátó üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről

2023.05.01.

Kunhegyes Város Önkormányzat Képviselő-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. § (4) bekezdésében és 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja az üzletek éjszakai (22.00 óra és 06.00 óra közötti) nyitvatartási rendjének szabályozása.

2. § (1) A rendelet hatálya a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel kiterjed Kunhegyes város közigazgatási területén működő, vendéglátást folytató üzletekre.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) élelmiszer-, vagy vegyeskereskedés üzletekre;

b) szálláshely szolgáltatókra, és annak részeként üzemeltetett üzletekre - kivéve az egyéb szálláshely szolgáltatókat;

c) üzemanyagtöltő állomáson üzemeltetett üzletekre;

d) esküvő, lakodalom helyszínére az esküvő, lakodalom időtartama alatt;

e) a vendéglátó üzletek tárgyév december 31. napján 20.00 órától a tárgyévet követő év Január 1. napján 06.00 óráig a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Kormányrendelet szerinti bejelentési kötelezettség alapján tartott szilveszteri rendezvényeire;

f) az önkormányzat, az önkormányzat intézménye vagy a Kunhegyes Városért Közalapítvány, továbbá önkormányzati társulás szervezésében megtartott rendezvény helyszínére, a rendezvény időtartama alatt.

3. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó üzletek a hét minden napján 6.00 órától 22.00 óráig tarthatnak nyitva.

(2) A jegyző a nyitva tartást engedélyezheti a fentiektől eltérően az üzemeltető kérelmére, legfeljebb 05.00 óráig, a vendéglátó üzlet teraszán, kerthelyiségében tartózkodás esetén legfeljebb 02.00 óráig annak a vendéglátást folytató üzletnek,

a) amely ellen a kérelem benyújtását megelőző 1 éven belül panaszt nem tettek, vagy panasz esetén a hatósági ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a panasz nem volt megalapozott,

b) a társasházban lévő üzlet esetén közgyűlési határozattal írásban hozzájárultak, és

c) az üzemeltető vállalja, hogy az eltérő éjszakai nyitva tartást követő napon, reggel 08.00 óráig a vendéglátó üzlet környezetében lévő hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról gondoskodik, továbbá

d) az üzemeltető a lakóházak melletti ingatlanon működő üzlet esetében az üzlettel közvetlenül szomszédos ingatlanok tulajdonosainak vagy használóinak (többségi arányban) írásbeli hozzájárulását becsatolja.

(3) Az állandó vagy alkalmi nyitvatartási engedély iránti kérelmet az e rendelet 1. mellékletét képező nyomtatványon kell benyújtani, legkésőbb az alkalmi rendezvényt megelőző 10. munkanapig.

(4) Alkalmi rendezvény idejére a jegyző a (2) bekezdésben foglalt feltételek megléte esetén, eltérő nyitva tartást engedélyezhet (továbbiakban; alkalmi éjszakai nyitvatartási engedély) legfeljebb 05.00 óráig, a vendéglátó üzlet teraszán, kerthelyiségében tartózkodás esetén legfeljebb 02.00 óráig. Alkalmi éjszakai nyitvatartási engedély évente legfeljebb hat alkalommal adható egy vendéglátóhely részére.

(5) Állandó vagy alkalmi éjszakai nyitvatartási engedély iránti kérelem esetén a kérelmező írásbeli bejelentésben köteles feltüntetni a következőket:

a) az üzemeltető nevét, székhelyét,

b) a vendéglátóhely elnevezését, címét,

c) a nyitva tartás meghosszabbításának naptári napját, idejét (év, hónap, nap, óra, perc formátumban), állandó éjszakai nyitvatartási engedély esetén meg kell jelölni, hogy mettől meddig terjedő időtartamra kéri az engedélyt,

d) a rendezvény jellegét, megnevezését.

(6) Az állandó, illetve az alkalmi éjszakai nyitvatartási engedélyt vissza kell vonni, ha

a) több lakossági panasz érkezik, és a jegyző által végzett hatósági ellenőrzés során a panasz megalapozottnak tekinthető, vagy

b) a hivatalból kezdeményezett helyszíni ellenőrzésen tapasztaltak ezt indokolják.

(7) Az engedély visszavonásáról szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 3 hónapig a vendéglátó üzlet sem állandó, sem alkalmi éjszakai nyitvatartási engedélyt nem kaphat.

(8) Amennyiben a nyitvatartási engedély egy éven belül ismételten kerül visszavonásra, az engedély visszavonásáról szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 6 hónapig a vendéglátó üzlet sem állandó, sem alkalmi éjszakai nyitvatartási engedélyt nem kaphat.

(9) Az eljárást az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései szerint kell lefolytatni.

(10) Az állandó és alkalmi nyitvatartási engedély iránti eljárás lefolytatásáért a kérelmező igazgatási szolgáltatási díjat köteles fizetni. Az igazgatási szolgáltatási díj összege 3000 Ft, amelyet csekken vagy átutalással kell megfizetni, melynek bizonylatát a kérelemhez csatolni kell.

4. § E rendelet alkalmazásában:

a) alkalmi rendezvény: az a rendezvény, amit az üzemeltető a heti bejelentett nyitvatartási idején túl, nem heti rendszerességgel kíván megtartani,

b) panasz: a vendéglátást folytató üzlet működésével szemben felmerülő egyedi kérelem, vagy reklamáció, amelyben a panaszos a vendéglátást folytató üzlet működéséből fakadó zajhatásokat kifogásolja, és azt bizonyítja. Panasznak minősül az üzlet engedélyezettől eltérő nyitva tartásával kapcsolatos bejelentés is.

c) szomszédos ingatlan: az érintett ingatlannal közvetlenül határos, valamint az azzal sarokkal érintkező, továbbá az utca átellenben lévő oldalán az érintett ingatlannal szemben lévő belterületi ingatlan. Az utca másik oldalán lévő ingatlanok közül azokat kell figyelembe venni, amelyek az utca figyelmen kívül hagyásával a vendéglátó egység által érintett ingatlannal közvetlenül, vagy sarokkal érintkeznének.

d) üzlet: kereskedelmi tevékenység folytatása céljából létesített vagy használt épület, illetve önálló rendeltetési egységet képező épületrész, helyiség, ideértve az elsődlegesen raktározás, tárolás célját szolgáló olyan épületet vagy épületrészt is, amelyben kereskedelmi tevékenységet folytatnak;

e) vendéglátás: kész- vagy helyben készített ételek, italok jellemzően helyben fogyasztás céljából történő forgalmazása, ideértve az azzal összefüggő szórakoztató és egyéb szolgáltató tevékenységet is.

5. § (1) Ez a rendelet 2023. május 1 -jén lép hatályba, rendelkezéseit a már működő vendéglátóhelyekre is alkalmazni kell.

(2) Amennyiben a már működő vendéglátóhely a rendelet hatálybalépésekor a bejelentése szerint jelen rendelet 3. § (1) bekezdésében megjelölt időpontoknál későbbi időpontig tart nyitva, a vendéglátó egység tulajdonosa, bérlője, üzemeltetője az eltérő nyitvatartási rendű üzletek működését a rendelet hatályba lépésétől számított nyolc napon belül a rendeletben foglaltakhoz köteles igazítani és a megváltozott nyitva tartást a jegyzőnél 2023. június 1. -ig bejelenteni.