Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a közterület-felügyeletről

Hatályos: 2023. 06. 01

Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a közterület-felügyeletről

2023.06.01.

Kunhegyes Város Önkormányzati Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (6) bekezdésben, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében el járva a következő rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja KUNHEGYES VÁROS közterületi rendjének és tisztaságának, valamint Kunhegyes Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) vagyonának védelme, amelyről az Önkormányzat a Kunhegyesi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) szervezetén belül foglalkoztatott közterület-felügyelő (a továbbiakban: felügyelő) útján gondoskodik.

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami, vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló, és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat;

2. közterületi rend: a közterület rendeltetésszerű használatára, igénybevételére vonatkozójogszabályok megtartása;

3. feltartóztatás: a felügyelőnek az a tevékenysége, amelynek során azt a személyt, aki a személyazonosságának igazolását megtagadja, vagy az igazolásra történő felszólításnak nem engedelmeskedik, továbbá, akitől felvilágosítást kér a felvilágosítás megadásának idejére, valamint a szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt, illetőleg a feltartóztatott jármű vezetőjét az intézkedés idejére, vagy a további intézkedés megtételéig a helyszín elhagyásában korlátozza, vagy a helyszín elhagyásában megakadályozza.

2. A felügyelet illetékességi területe

3. § A rendelet hatálya kiterjed KUNHEGYES VÁROS közigazgatási területén lévő közterületekre, az Önkormányzat fenntartásában működő intézményekre, az Önkormányzat tulajdonában, valamint használatában lévő vagyontárgyakra.

3. A felügyelet feladata és együttműködési kötelezettsége

4. § (1) A felügyelő ellátja a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvényben foglalt feladatokat.

(2) A felügyelő feladatkörébe tartozik még különösen:

a) a közterület használat rendjének szabályozásáról szóló önkormányzati rendeletben foglalt rendelkezések végrehajtásának ellenőrzése, betartásuk érdekében a hatáskörébe utalt intézkedések megtétele.

b) Közútkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenység szabályszerűségének ellenőrzése

c) Közreműködés az állategészségügyi és ebrendészeti feladatok ellátásában

d) közreműködés a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásokról és a közterületek tisztántartásáról szóló rendeletben foglaltak betartatása érdekében

e) ellenőrzi a térfigyelő kamerákat

(3) A felügyelő intézkedési jogkörébe tartozik különösen az Önkormányzat tulajdonában, használatában lévő terület és vagyon

a) védelme,

b) a közbiztonsági szempontú ellenőrzése,

c) a képviselő-testület egyedi döntése alapján annak lezárása és őrzése.

(4) A felügyelő köteles feladatának teljesítése során fokozott figyelmet fordítani a lakosok jogos érdekeire, így különösen életük, testi épségük, egészségük és tulajdonuk védelmére.

5. § (1) A felügyelő feladatai ellátása során együttműködik a rendőrséggel, a hivatásos katasztrófavédelemi szervekkel, a nemzeti adó- és vámhivatallal, az egyéb állami ellenőrző, rendvédelmi és önkormányzati szervekkel, a helyi polgárőrséggel, valamint a feladatai ellátásához segítséget nyújtó egyéb szervezettel.

(2) A felügyelő a működéséről a jegyző útján ad részletes tájékoztatást az Önkormányzat részére az évenként esedékes hivatali működésről szóló beszámoló keretében.

4. A felügyelői szolgálat ellátása

6. § (1) A közterület-felügyelet létszáma egy fő.

(2) A feladatkörében eljáró felügyelő hivatalos személy.

(3) A felügyelő feladatát országosan egységes egyenruhában teljesíti.

(4) A közterület-felügyelő szolgálata teljesítésekor egyenruhájára kitűzve viseli az országosan egységes, egyedi azonosító számmal ellátott felügyelői jelvényt. A közterület-felügyelő a település jelképét az egyenruha bal felső karján viseli.

(5) A közterület-felügyelőt szolgálati igazolvánnyal kell ellátni, amellyel intézkedés előtt magát igazolni köteles.

(6) A szolgálati igazolvány tartalmazza a felügyelő arcfényképét, nevét, a munkáltató szerv megnevezését és címét, továbbá a felügyelői jelvény sorszámát.

5. A felügyelő eljárása

7. § (1) A felügyelő feladatának ellátása során köteles a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény, valamint a közterület-felügyelői intézkedések végrehajtásának módjáról és eszközéről szóló 43/1999. (XI. 26.) BM rendelet szerint eljárni.

(2) A felügyelői járőrszolgálat a közterület-ellenőrzés általános formája.

(3) A felügyelő feladatainak ellátása érdekében rendszeres, illetőleg folyamatos hatósági ellenőrzést végez illetékességi területén.

(4) A felügyelő az intézkedéssel érintett személyről, az intézkedés, vagy az eljárás szempontjából lényeges környezetről és körülményről, tárgyról kép-és hangfelvételt készíthet, amely kizárólag az adott eljárásban használható fel.

(5) A közterület-felügyelő felvilágosítást kérhet feljelentés megtétele, vagy egyéb jogszerű intézkedés céljából az érintettet személyazonosságának megállapítása érdekében igazoltathatja. Azt a személyt, aki személyazonosságát nem igazolja, a legközelebbi rendőri szervhez előállíthatja. A rendőrség megérkezéséig az érintett személyt a közterület felügyelő feltartóztatja.

8. § (1) A felügyelő köteles intézkedni, vagy intézkedést kezdeményezni, ha a feladatkörébe tartozó jogszabálysértő tényt, tevékenységet, mulasztást észlel, vagy olyan tényt, tevékenységet, mulasztást hoznak tudomására, amely a feladatkörébe tartozó ügyben beavatkozást tesz szükségessé.

(2) A felügyelő intézkedése nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával. Több lehetséges intézkedés közül azt kell választani, amely az intézkedéssel érintettre a legkevesebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással jár.

(3) A felügyelő jogszabályban meghatározott esetekben jogosult helyszíni bírságot kiszabni.

9. § (1) A felügyelő feladatkörében, feladatainak ellátásához személyes adatot kezelhet.

(2) Ha a kép- és hangfelvételen rögzített cselekmény miatt nem indult eljárás, a kép-és hangfelvételt legkésőbb a felvétel készítésétől számított harminc nap elteltével meg kell semmisíteni.

10. § Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba.