Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 05. 01

Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

2023.05.01.

Kunhegyes Város Önkormányzati Képviselőtestülete a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999.évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 16. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva, és a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége FEOSZ véleményének kikérésével az alábbi helyi önkormányzati rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed a Kunhegyes Város közigazgatási területén lévő Római Katolikus Egyház tulajdonát képező Kunhegyesi 2181. helyrajzi számú ”Katolikus temető” területén használatba adott 600 m2 területű temetőrészre és Kunhegyes Város közigazgatási területén lévő Kunhegyesi Református Egyházközség tulajdonát képező Kunhegyesi 3247. és 3252. helyrajzi számú „Református temető” területén használatba adott 2400 m2 területű temetőrészre(a továbbiakban: köztemető), valamint a Kunhegyes Város közigazgatási területén lévő Kunhegyesi Református Egyházközség tulajdonát képező Kunhegyesi 3247. helyrajzi számú „Református temető” területén lévő díszsírhelyekre, továbbá a Kunhegyes Város Önkormányzata tulajdonát képező 3241/8 helyrajzi számú „kivett épület” megnevezésű ingatlan területén álló Ravatalozó épületére. A használatba adás részletes feltételeiről a használatba adó és használatba vevő felek – megállapodás alapján – rendelkeznek.

(2) A használatba adás határozatlan időre szól.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemető tulajdonosára, fenntartójára, üzemeltetőjére, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, akiket a köztemetőben végzett tevékenységük, vagy a köztemető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek meg, vagy kötelezettségek terhelnek.

(4) Köztemető létesítéséhez, bővítéséhez, részben vagy egészben történő lezárásához, megszüntetéséhez a Képviselőtestület hozzájárulása szükséges és a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény és a végrehajtási rendelet rendelkezései az irányadóak.

2. § (1) Kunhegyes Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) - törvényi kötelezettségének eleget téve — az 1. § (1) bekezdése szerinti temetőrészeken a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő köztemető fenntartásáról a saját alapítású Kunhegyes Városért Közalapítvány, székhelye: 5340 Kunhegyes, Szabadság tér 1. (a továbbiakban: Közalapítvány) gazdálkodó szervezet által végzett közhasznú tevékenység keretében gondoskodik.

(2) Az Önkormányzat az 1. § (1) bekezdése szerinti temetőrészeken a köztemető üzemeltetését és a nyilvántartások vezetését a tulajdonosi joggyakorló Római Katolikus Egyház és a Kunhegyesi Református Egyházközség (a továbbiakban: tulajdonosok) egyházi és világi képviselőivel, valamint a temetkezési szolgáltatást végző gazdasági társasággal (a továbbiakban együtt: üzemeltető) kötött megállapodások alapján biztosítja.

(3) A köztemető fenntartási feladatok ellátásának finanszírozására az Önkormányzat évente költségvetésében támogatást biztosít a Közalapítványnak. A Közalapítvány évente beszámol az Önkormányzatnak, az éves beszámoló tartalmazza a köztemető fenntartásra ráfordított kiadásokat.

(4) Az Önkormányzat az általa fenntartott köztemetőben köteles az elhunyt személyére, vallási, lelkiismereti meggyőződésére, faji, nemzeti, etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely megkülönböztetésére tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

(5) A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

Díszsírhelyek

3. § (1) A díszsírhelyek a Kunhegyesi Református Egyházközség tulajdonát képező 3247. helyrajzi számú temetőben esetenként kijelölt egyes sírhelyek, amelyeket az elhunyt legközelebbi hozzátartozójának kérésére, az elhunyt személy kimagasló érdemeinek elismeréséül Kunhegyes Város Önkormányzati Képviselőtestülete örök temetkezési hely céljára adományoz.

(2) A Képviselőtestület a Polgármester javaslatára díszsírhelyet adományozhat díjmentesen

a) azoknak, akik a haza, a város vagy a közélet javára kiemelkedő tevékenységet végeztek, vagy

b) azoknak, akik a kultúra, az oktatás, a művészet, vagy a tudomány területén kiemelkedő tevékenységet végeztek.

(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart.

(4) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét értesíteni kell.

(5) A díszsírokba a házastárs vagy közvetlen hozzátartozó rátemetéséhez az Önkormányzat külön engedélye szükséges.

(6) Amennyiben az elhaltnak hozzátartozója nincs, vagy az a díszsírhelyet nem gondozza, a díszsírhely méltó gondozásáról az adományozó a Közalapítvány közhasznú tevékenységének keretében gondoskodik.

(7) Egyebekben a díszsírokba a temetés lebonyolításához szükséges feltételek biztosítására az önkormányzat és az üzemeltetők megállapodása az irányadó.

Temetkezési helyek és szabályok

4. § (1) Halottat, elhamvasztott halott maradványait eltemetni – a temetőkről és temetkezésről szóló törvényben meghatározottak kivételével – csak működő temetőkben és temetkezési emlékhelyen lehet.

(2) A köztemetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lebonyolítható.

(3) A köztemetőben a temetésre használt hely

a) Kunhegyes Város közigazgatási területén lévő Római Katolikus Egyház tulajdonát képező Kunhegyesi 2181. helyrajzi számú” Katolikus temető” területén használatba adott 600 m2 területű temetőrész tekintetében:

aa) egyes sírhely,

ab) kettős sírhely,

b) a Kunhegyes Város közigazgatási területén lévő Kunhegyesi Református Egyházközség tulajdonát képező Kunhegyesi 3247. és 3252. helyrajzi számú „Református temető” területén használatba adott 2400 m2 területű temetőrész tekintetében:

ba) egyes sírhely,

bb) kettős sírhely,

bc) díszsírhely,

bd) urnasírhely,

be) egyes urnafülke,

bf) kettős urnafülke, lehet.

(4) A köztemetőben temetési helyként sírbolt, valamint urnasírbolt nincs.

(5) A köztemetőt – hasonlóan a temető többi részéhez – sorokra, a sorokat pedig temetési helyekre kell osztani.

(6) A sírhelyek nyilvántartásba vétele sorok és sírszám szerint történik.

(7) A köztemetőben koporsós temetés esetén a sírhely

a) egyes sírhely;

b) kettős sírhely; lehet.

(8) Az urnasírhelyen a hamvakat tartalmazó urna a föld felszíne alá kerül eltemetésre úgy, mint a koporsós temetés esetén.

(9) A köztemetőben urnafal nincs. Az egyes és kettős urnafülkék - más néven kolumbáriumok – urnaoszlop felépítményben kerülnek elhelyezésre. Az urnákat őrző emlékhelyek a parcella széleken, vagy ahol elválasztásra kerülnek a temető bizonyos területei, illetve a temetői utak mentén helyezkednek el.

5. § (1) A temetési helyek méretei:

a) egyes sírhely alapterülete: 2,2 m x 1,1 m,

b) kettős sírhely alapterülete: 2,2m x 2,0 m,

c) az urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete általában 0,8 m x 0,6 m.

(2) A sírgödröt kifalazni tilos. Az üzemeltető engedélyével lehet természetes, a talajban lebomló anyaggal (pl.: szőnyeggel) kibélelni.

(3) A sírok egymástól mért legkisebb távolsága 0,6 m.

(4) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a köztemetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(5) A sírhelyekről az üzemeltető vezeti a nyilvántartó könyvet.

A temetési helyek feletti rendelkezési jog

6. § (1) A köztemetőben a 4. § (3) bekezdésében részletezett temetési helyek felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni. A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta. A temetési hely feletti rendelkezési jog a megváltás napjával kezdődik.

(2) A 4. § (3) bekezdésében részletezett temetési helyek további használati joga az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható.

(3) A 4. § (3) bekezdésében részletezett temetési helyek megváltásának és újraváltásának időtartama 25 évre érvényes.

Díjmegállapítások

7. § (1) Az egyes temetési helyeket a temetési hely felett rendelkezni kívánó személynek a 6. § szerint meg kell váltani, azért díjat kell fizetni. A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temetési hely felett rendelkezni kívánó temettető vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni.

(2) A temetési helyek feletti rendelkezési jog magánforgalomban adásvétel, csere, vagy más jogügylet tárgyát nem képezheti. Az igénybe nem vett, vagy újonnan meg nem váltott sírhelyek felett a köztemető fenntartója rendelkezik.

(3) A temetkezési helyek megváltási és újraváltási díjait, a köztemetőben - a temetkezési szolgáltatók kivételével - vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő engedélyek, és temető-fenntartási hozzájárulás díját, valamint a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjakat az 1. és 2. melléklet tartalmazza.

(4) A köztemetői díjak mértékét az önkormányzat évente felülvizsgálja a tárgyév január 15-ig.

(5) Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja

(6) Ha a temetési hely felett rendelkező temettető vagy az általa megbízott bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy a használati díj időarányos részét vissza kell téríteni. A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak az üzemeltetőnél tett nyilatkozattal lehet lemondani.

(7) Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a sír felett rendelkező hozzátartozó a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, úgy a jogosult részére a használati díj időarányos részét vissza kell téríteni.

(8) A fizetendő díjakról szóló tájékoztatót a temetőben is ki kell függeszteni.

8. § (1) A temetkezési szolgáltatást végző gazdasági társaság az Önkormányzat tulajdonát képező 3241/8 helyrajzi számú „kivett épület” megnevezésű ingatlan területén álló Ravatalozó (ravatalozó, hűtő, közmű stb.) használatáért az Önkormányzattal kötött bérleti jogviszony keretében fizet díjat. A díjat a 7. § (3) bekezdésének megfelelően az 1. és 2. melléklet tartalmazza.

(2) A köztemetőbe való behajtást a 13. § (5) bekezdésében megengedett esetekben a jármű közlekedés számára az Önkormányzat ingyenesen biztosítja.

9. § (1) Azt az elhunytat, akinek eltemettetéséről a Ttv. 20. § (2) bekezdése alapján az Önkormányzat gondoskodik (közköltségen történő eltemettetés) elsősorban a köztemetőben kell eltemetni.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt szabálytól akkor lehet eltérni, ha az elhunytnak korábban meghalt közeli hozzátartozója a városban működő másik temetőben van eltemetve, és az oda történő eltemetést az elhunyt hozzátartozója kéri.

Sírjel elhelyezés szabályai

10. § (1) A köztemetőben a temetési helyek megjelölésére sírjel használható, illetőleg létesíthető.

(2) A sírjel tulajdonosa köteles gondoskodni annak állagmegóvásáról, környezetének tisztántartásáról.

(3) A sírjel nem foglalhat el nagyobb területet a sírhelyek méreténél. A temetési helyen közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell. A sírjelek elhelyezésénél, kialakításánál figyelemmel kell lenni a parcella rendjére, továbbá törekedni kell a természetes anyagok használatára.

(4) A sírjel síremlék, kereszt, fejfa lehet.

(5) Síremléket csak a nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető, és meghatalmazottja, halála esetén a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozó vagy azok által felhatalmazott személy állíthat vagy távolíthat el.

(6) Síremlék és tartozékai vagy bármilyen műtárgy építéséhez előzetes engedély szükséges, melynek megadásához egy példány vázrajzot kell benyújtani az üzemeltetőhez. A síremlék helyét minden esetben az üzemeltető tűzi ki.

(7) A síremléket szilárd alapra kell helyezni.

(8) Az új síremlék vagy bármilyen műtárgy felállításakor a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja vagy a megbízásából eljáró sírköves vállalkozó köteles intézkedni a bontási törmelék, sírkőmaradvány elszállításáról.

(9) A síremlék az építtető tulajdona, annak karbantartásáért, balesetveszélytől mentes állapotának megőrzéséért az építtető felel.

(10) A köztemetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az üzemeltetőnek történő előzetes bejelentés után lehet.

A köztemető üzemeltetése

11. § (1) Az Önkormányzat biztosítja a Közalapítvány közhasznú tevékenysége keretében a köztemető fenntartásához szükséges közműcsatlakozásokat, a csapadékvíz elvezetését, a szemétszállítást, évente kétszer kaszálást és fűnyírást.

(2) A temetőüzemeltetők a temető üzemeltetését és az egyéb temetkezési szolgáltatásokat végző részlegük szervezeti felépítését, a munkakörök, jogkörök, felelősök megállapítását, adminisztratív rendjét saját hatáskörben állapítják meg.

(3) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást erre feljogosított, jogszabály által meghatározott feltételeknek megfelelő gazdálkodó szervezet végezhet. A Ravatalozót üzemeltető temetkezési szolgáltatást végző gazdálkodó szervezet az általa biztosított szolgáltatást az Önkormányzattal kötött megállapodás alapján a köztemetőn belül az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátását üzemetetői tevékenysége keretében szakszemélyzetének és a berendezések igénybevételével látja el.

(4) A tulajdonosi joggyakorló egyházak a köztemető további, e rendelet 3. § (4) és (7) bekezdésében, az 5. § (2) és (5) bekezdésében, a 7. § (6) bekezdésében és a 10. § (6) és (10) bekezdésében, valamint a 11. § (4)–(9) bekezdésében és a 13. § (5) bekezdés c) pontjában szabályozott üzemeltetési feladataikat és a nyilvántartások vezetését az Önkormányzattal kötött megállapodások szerint teljesítik. A tulajdonosi joggyakorló egyházak vezetik az üzemeltetői megállapodás alapján a köztemetőről az állapotfelmérésén és kitűzésen alapuló nyilvántartó könyvet. A nyilvántartó könyvbe minden temetés (urnaelhelyezés) alkalmával a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény előírásainak megfelelő adatokat kell bevezetni.

(5) Az 1. és 2. mellékletben meghatározott díjakat a tulajdonosi üzemeltető jogosult beszedni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni az üzemeltetőnél. A köztemetői díjak mértékének évenkénti felülvizsgálásakor az üzemeltető beszámol a díjak beszedésével kapcsolatos tevékenységéről.

(6) A tulajdonosi üzemeltető folyamatosan nyilvántartja a lejárt sírhelyhasználati idejű temetési helyeket. Az összegyűjtött adatok alapján kimutatást készít a fenntartónak és amennyiben szükséges, gondoskodik az érintettek tájékoztatásáról.

(7) A köztemetői nyilvántartásokba az eltemettető(k) és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személyek betekinthetnek, részükre a temető tulajdonosi üzemeltetője ingyenes adatszolgáltatást köteles nyújtani, továbbá felvilágosítást adni az érdeklődőknek az elhunyt személyek temetési helye felől.

(8) A temető térképén a tulajdonosi üzemeltető folyamatosan feltünteti a köztemető betelt és szabad temetési helyeit.

(9) A köztemetői nyilvántartásokat a köztemető fennállásáig meg kell őrizni. Azt követően át kell adni a vármegyei levéltárnak.

A kegyeletgyakorlás rendje

12. § (1) A köztemetőt a látogatók a nyitvatartási időben vehetik igénybe. A köztemető változó nyitvatartási rend szerint üzemel. Nyitvatartás: április 1. - szeptember 30. között naponta 7:00 – 20:00 óráig, október 1. - március 31. között naponta 8:00 – 18:00 óráig.

(2) A nyitvatartás rendjéről szóló tájékoztatást a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(3) A köztemetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

13. § (1) A köztemető használata során mindenki köteles a hely méltóságának megfelelően viselkedni, a hozzátartozók gyászát, a szertartások rendjét, a kegyeleti érzéseket zavaró cselekményektől tartózkodni, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást tanúsítani.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak megvalósulása érdekében tilos

a) kegyeletet sértő módon hangoskodni, zenét hallgatni,

b) olyan magatartást tanúsítani, tevékenységet végezni, amely sérti a kegyeletet és megbotránkozást válthat ki a temetőhasználók körében,

c) vakvezető kutya kivételével állatot bevinni.

(3) Tilos a köztemetőben bármilyen reklámtevékenységet folytatni.

(4) A köztemetőben 14 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

(5) A köztemető területére kizárólag

a) a temető üzemeltetését és a temetkezési szolgáltatásokat ellátó,

b) a mozgásukban korlátozott személyeket szállító,

c) az üzemeltető engedélyével és ellenőrzése mellett sírgondozáshoz szükséges nagyméretű eszközöket, anyagokat szállító

járművek hajthatnak be.

(6) Az (5) bekezdés szerinti járművel való behajtás során közlekedni kizárólag az erre a célra kijelölt utakon lehet. A gépjárművel történő közlekedés során a keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a temetőlátogatókat, és a búcsúztatási szertartásokat.

A temetési helyek gondozásának szabályai

14. § (1) A köztemetőben a temetési helyek gondozásáról, a sírok közötti terület gyomtalanításáról a temetési hely felett rendelkező személy gondoskodik.

(2) Tilos a temetési helyek környékét felásni, a talajt elhordani vagy sírfeltöltésre használni.

(3) A temetőből virágot, vagy sírokra ültetett növényeket kivinni tilos.

(4) A köztemetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (virágok, koszorúk, vázák, mécsesek gyertyák stb.) helyezhetők el.

(5) A temető területén tilos szemetelni, a keletkezett hulladékot az arra kijelölt gyűjtőhelyen kell elhelyezni.

(6) Tilos a köztemetőben tüzet rakni, szemetet, elszáradt koszorúkat meggyújtani.

(7) A köztemetőben gyertyát, mécsest gyújtani olyan körültekintő gondossággal lehet, amellyel a tűzveszély elkerülhető.

(8) A temetési helyek közötti utakra nem lehet növényeket telepíteni.

Vegyes rendelkezések

15. § A köztemető rendeltetésszerű használata során, az itt nem szabályozott további kérdésekben Római Katolikus Egyház tulajdonát képező Kunhegyesi 2181. helyrajzi számú „Katolikus temető”, és a Kunhegyesi Református Egyházközség tulajdonát képező Kunhegyesi 3247. és 3252. helyrajzi számú „Református temető” temetőszabályzatában foglaltak az irányadóak.

16. § Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztemetőről és a temetkezésről szóló 23/2008.(XII.23.) önkormányzati rendelet.

17. § Ez a rendelet 2023. május 1-jén lép hatályba.