Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 12.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 05. 01- 2024. 12. 31

Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 12.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és temetkezés rendjéről

2023.05.01.

Újszász Városi Önkormányzat képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdése, 40. § (1) és (3) bekezdése, és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Újszász város közigazgatási területén kiterjed a köztemetőre, valamint a köztemető fenntartásával és a temetkezéssel kapcsolatos összes tevékenységre.

(2) Köztemető a Római Katolikus Egyház tulajdonában lévő Újszász, József Attila út 845 hrsz-ú temető „G” parcellája.

(3)1

2. § Az Önkormányzat a köztemetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét a temető tulajdonosával és az Üzemeltetővel kötött háromoldalú Kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján biztosítja.

2. A köztemető üzemeltetése

3. § (1) A kegyeleti közszolgáltatások ellátásának pénzügyi és tárgyi feltételeit, a temető üzemeltetésének részletes szabályait a Kegyeleti közszolgáltatási szerződésben kell meghatározni.

(2) A köztemető üzemeltetési feladatai ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a Képviselő-testület az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

(3) A köztemető Üzemeltetője temetkezési szolgáltatást is végez. A temetőn belüli az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírba helyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető Kegyelet Sírkő Optimum Kft. szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező.

3. Temetési helyek gazdálkodási szabályai

4. § (1) A köztemető „G” és „G2” parcellára, a parcellák sorokra vannak osztva. A sorokon belül sírhelyeket kell kijelölni. Minden egyes sírhely sírszámmal van ellátva.

(2) Temetési helyek az alábbiak lehetnek:

a) egyes sírhely

b) kettős sírhely

c) urnasírhely

d) sírbolt

(3) A temetési helyek méretei:

a) egyes sírhely 210 cm hosszú, 90 cm széles,

b) kettős sírhely 210 cm hosszú, 240 cm széles,

c) urnasírhely 80 cm hosszú, 60 cm széles.

(4) Urnát urnatartóban a sír felületére is el lehet helyezni. Az egy urnasírba elhelyezhető urnák száma: 4.

(5) A sírok egymástól való távolsága 60 cm , sírsorok egymástól való távolsága 60 cm .

5. § (1) A sírjellel az rendelkezik, aki a temetési hellyel rendelkezik. A sírhely körül 20 cm-es járdát kell építeni. A sírjel nem foglalhat el az e rendeletben meghatározott temetési hely méreténél nagyobb területet.

(2) A síremlék méreteinek betartásáért az építtető vállal felelősséget, a síremlék statikai biztonságáért pedig a kivitelező. Az engedélyezettől eltérő módon megépített síremlék elbontása és a keletkezett kár az építtetőt terheli.

6. § (1) A temetési hely felett a rendelkezési jog jogosultja rendelkezik. Az Üzemeltető a temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzéséről igazolást ad ki. A sírhely jogosultja köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő)

a) koporsós betemetés, vagy rátemetés napjától számított 25 év,

b) urnasírhely esetén 10 év,

c) sírbolt esetén 60 év.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható a (2) bekezdés a) pontja szerint 10 évvel, b) pontja szerint 5 évvel. A temetési hely feletti rendelkezési jog nem ruházható át és nem örökölhető.

(4) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(5) A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogért díjat kell fizetni, melyet a rendelet 1. melléklete tartalmaz.

(6) A köztemetőben a temetés módjára, vagy a hamvasztásra az elhunyt életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

4. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges helyi, tárgyi, infrastrukturális feltételek

7. § (1) Az Önkormányzat a köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) úthálózatot, mely gépjárművel járható

b) ravatalozót,

c) az elhunytak ideiglenes elhelyezését szolgáló tárolót és hűtőt

d) a temető bekerítését vagy élő sövénnyel való lehatárolását

e) hulladéktárolókat

f) vízvételi lehetőséget

g) illemhelyet.

(2) A temetőt látogatók a szemetet csak a hulladéktárolókban helyezhetik el. A hulladéktárolók rendszeres ürítéséről az üzemeltető gondoskodik, és vállalja a hulladékkezelési díj megfizetését.

(3) A temetőben az öntöző- és ivóvíz, valamint az illemhely használata díjtalan.

(4) A temetőbe gépjárművel behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető írásos engedélyével szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra. A temetőbe való behajtás díját a 3. melléklet tartalmazza.

5. A köztemető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

8. § (1) A temetőlátogatók tájékoztatását a temető bejáratánál elhelyezett tábla szolgálja.

(2) A köztemető csak a nyitvatartás ideje alatt látogatható. A köztemető nyitva tart

a) január, február, november, december hónapokban: 07,00 – 17,00 óráig;

b) március, április, szeptember, október hónapokban: 07,00 – 19,00 óráig;

c) május, június, július, augusztus hónapokban: 07,00 – 21,00 óráig;

d) november 1-jén és azt megelőző napon a köztemető – a temető nyitvatartásához igazodva – meghosszabbított nyitvatartással üzemel.

(3) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki, korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. A temetőből a nyitva tartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni. A temetőben 14 éven aluli gyermek kísérő, vagy az üzemeltető engedélye nélkül nem tartózkodhat.

(4) A köztemető területén köteles mindenki a hely méltóságának megfelelően viselkedni. Tilos a köztemetőben közszemérmet sértő öltözetben megjelenni és minden olyan magatartás vagy tevékenység, amely a temetőlátogatók kegyeleti érzését sérti. A köztemetőben szeszesital fogyasztása tilos.

(5) A ravatalozó a temetés időpontja előtt két órával nyit ki, a hozzátartozók ekkortól róhatják le kegyeletüket.

9. § (1) A köztemető területén csak a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat szabad elhelyezni. Egyéb tárgyak elhelyezésére a köztemető Üzemeltetőjének engedélye szükséges. Az engedély nélkül elhelyezett és a temető rendjét zavaró tárgyakat az üzemeltető jogosult eltávolítani.

(2) A sírok díszítéséről és gondozásáról a hozzátartozók kötelesek gondoskodni.

(3) A sírok mellett padokat elhelyezni csak az üzemeltető engedélyével szabad, mégpedig úgy, hogy azok nem zavarhatják a temetőben való közlekedést.

(4) A sírokra fákat ültetni tilos.

(5) A köztemetőben csak környezetbarát termékeket szabad felhasználni. Csak olyan koporsó, és kellék használható, amely lebomlik, és nem veszélyezteti a környezetet. Ettől eltérni csak a törvényben meghatározott módon szabad.

(6) A köztemető területére kutyát bevinni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.

(7) A köztemető területéről sírkövet, síremléket és fejfát csak a köztemető üzemeltetőjének tett előzetes bejelentés után lehet kivinni.

(8) A köztemetőben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(9) A köztemetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a sírboltok, síremlékek, urnahelyek megrongálásáért – a köztemető üzemeltetője részéről tanúsított gondatlanság, vagy szándékos károkozó magatartás esetét kivéve – az üzemeltetőt felelősség nem terheli.

6. Nyilvántartások vezetése

10. § (1) A nyilvántartó könyvbe minden temetést időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, temetés (urnaelhelyezés vagy a hamvak szétszórásának) napja, az elhalt neve, leánykori neve, születési ideje, anyja neve, utolsó állandó lakcíme, foglalkozása, az elhalálozás időpontja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhely-tábla, -sor, temetési hely száma, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartókönyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell az eltemettető nevét, lakcímét, valamint megváltásra jogosult személy nevét és címét.

(2) Az üzemeltető a nyilvántartó könyv adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye után érdeklődőnek.

7. Kegyeleti közszolgáltatások feltételei

11. § (1) A köztemetőben a temetkezési szolgáltatásokról az üzemeltető köteles gondoskodni.

(2) A köztemetőn belül az üzemeltető által biztosított szolgáltatások kötelező igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) Temetői szolgáltatás csak munkanapokon végezhető. A munkások a kegyeleti helyhez illő öltözékben dolgozhatnak.

12. § (1) Sírásást a köztemető területén kizárólag az Üzemeltető által megbízott sírásók áshatnak, az Üzemeltető utasításának megfelelő helyen és időben.

(2) Sírgödröt a sírhely mértani közepébe, olyan méretűre kell kiásni, melybe a koporsó elhelyezhető legyen.

(3) A sírhelyeken sírdomb felhantolás nem kötelező, de magassága maximum 50 cm lehet.

8. A temetési szolgáltatások, a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának rendje

13. § (1) Az elhunyt hozzátartozói által végzett sírgondozáson, díszítésen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének.

(2) A temetőben munkáját végző vállalkozó tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenységük során a temető látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

(3) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(4) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül a vállalkozónak el kell szállítani.

9. Szociális temetés

14. §2

10. Záró rendelkezések

15. § (1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2023. május 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet 1. § (3) bekezdése és 14. §-a 2025. január 1. napján lép hatályba.

16. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezések rendjéről szóló 7/2014. (VI.25.) önkormányzati rendelet.

17. § Ez a rendelet 2023. május 1-jén lép hatályba.

1

A hatálybalépés időpontja 2025.01.01.

2

A hatálybalépés időpontja 2025.01.01