Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete

Tiszasüly Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 15

Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete

Tiszasüly Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.02.15.

Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontjában, és jelen rendelet 14. § -a vonatkozásában a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 65. § (4) és (6) bekezdései felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a 2023. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed:

a) Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületére;

b) Képviselő-testület bizottságaira;

c) Tiszasüly Községi Önkormányzat költségvetési szerveire és munkavállalóira;

d) a támogatásban részesített magánszemélyekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

2. Az önkormányzat összesített 2023. évi költségvetése

2. § (1) A Képviselő-testület a helyi önkormányzat, valamint intézményei együttes 2023. évi költségvetését 539.737.867.-Ft főösszeggel e rendelet 1. melléklet 1.-13. táblái szerint állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évre engedélyezett létszámkeretét e rendelet 1. melléklet 6.táblája szerint fogadja el, mely nem tartalmazza a közfoglalkoztatottak létszámát.

(3) A helyi önkormányzat költségvetési mérlegét az 1. melléklet 2. tábla tartalmazza.

(4) A költségvetési évben létrejött bevételi többlet felhasználásáról a Képviselő-testület dönt. Az önkormányzat kiegészítő támogatást igényel működőképességét veszélyeztető helyzet esetén a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény alapján, figyelembe véve Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 118. § (2) bekezdését.

3. Az önkormányzat bevételei

3. § A 2. §-ban megállapított bevételi főösszeget forrásonkénti megbontásban e rendelet 1. melléklet 1-5. táblai tartalmazzák.

4. Az önkormányzat kiadásai

4. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek 2023. évi költségvetés kiadási – és ezen belül kiemelt – előirányzatait e rendelet 1. melléklet 6. tábla szerint állapítja meg.

(2) Amennyiben évközben EU-s támogatásból megvalósuló programról dönt a Képviselő-testület, úgy annak kiadásait és bevételeit elkülönítetten mutatja ki a költségvetésben, e rendelet 1. melléklet 13. tábla szerint.

5. § A Képviselő-testület a felújítási előirányzatokat célonként az e rendelet 1. melléklet 7. táblája szerint hagyja jóvá.

6. § A Képviselő-testület a beruházási kiadásokat feladatonként az 1. melléklet 8. tábla szerint állapítja meg.

5. Tartalékok

7. § A Képviselő-testület általános és céltartalékot 2023. évben az 1. melléklet 6. tábla szerint nem képez.

6. Több éves kihatással járó feladatok

8. § A Képviselő-testület a több éves kihatással járó kiadásait e rendelet 1. melléklet 11. táblája szerint fogadja el.

7. Közvetett támogatások

9. § A Képviselő-testület a közvetett támogatásokat, azok jellege, mértéke, összege, illetőleg kedvezményezettje szerinti részletezettséggel az 1. melléklet 9. tábla szerint hagyja jóvá.

8. A 2023. évi költségvetési végrehajtásának szabályai

10. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester a felelős.

(3) A Képviselő-testület az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34. §-a alapján a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát a költségvetési rendelet módosításáig, összesen bruttó 500.000.-Ft értékig a polgármesterre ruházza át. Az átruházott hatáskörben hozott döntések többletkiadással nem járhatnak, az átcsoportosításról az érdekeltek a polgármester koordinálásával negyedévente kötelesek a Képviselő-testület előtt beszámolni, a költségvetési rendelet módosítására a polgármester ezzel egyidejűleg köteles javaslatot tenni.

(4) Hitelműveltekkel kapcsolatos hatásköröket kizárólag a Képviselő-testület gyakorolja, kivételt képez a munkabérhitel, mely felvétele esetén a polgármester a jog gyakorlója.

11. § Az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról – ha az érdemi döntést igényel – a testület dönt a polgármester előterjesztésében, a költségvetési rendelet egyidejű módosításával.

12. § Az év várható bevételi és kiadásai előirányzatainak teljesüléséről az előirányzat felhasználási tervet az 1. melléklet 10. tábla szerint fogadja el a Képviselő-testület.

13. § A Tiszasüly Községi Önkormányzat a költségvetési évet követő három év tervezett bevételeit és kiadásait az 1. melléklet 12. tábla szerint állapítja meg.

14. § (1) A képviselő-testület 2023. évre az illetményalapot 51.400 Ft-ban állapítja meg a Közös Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában.

(2) A Képviselő-testület a köztisztviselői jogviszonyban foglalkoztatottak, valamint a polgármester éves cafetéria juttatását bruttó 400.000 Ft/fő/év összegben határozza meg.

15. § (1) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

16. § Önkormányzati biztost kell kirendelni, ha az önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv 30 napon túli tartozás állományának mértéke eléri éves előirányzatának 10 %-át, vagy a 25 millió Ft-ot és e tartozását egy hónap alatt nem képes 30 nap alá szorítani.

9. Záró rendelkezések

17. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2023. év január 01. napjától kell alkalmazni.

(2) A 2023. évi költségvetés végrehajtásáról 2024. május 31-ig kell beszámolni a Képviselő-testületnek.