Bátaszék Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete

A városi piac és helyi termelői piac tartásáról

Hatályos: 2023. 12. 01- 2023. 12. 01

Bátaszék Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete

A városi piac és helyi termelői piac tartásáról

2023.12.01.

Bátaszék Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 2/2011. (II. 1) önkormányzati rendelet 25. § (4) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Gazdasági Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Bátaszék Város közigazgatási területén az önkormányzat által fenntartott városi piacra és helyi termelői piacra.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed Bátaszék Város közigazgatási területén piacot és helyi termelői piacot fenntartóra, üzemeltetőre és minden olyan magánszemélyre, egyéni vállalkozóra, őstermelőre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki, vagy amely a piacon bármilyen értékesítési vagy szolgáltató tevékenységet folytat, valamint a piac területén tartózkodókra.

2. § (1) E rendelet alkalmazása során:

a) helyhasználó: a piacon az üzemeltető helyhasználati engedélye alapján és az általa kijelölt helyen értékesítő tevékenységet végző személy;

b) árusítás: a termék vásárlóknak történő bemutatása és értékesítése;

c) fenntartó: Bátaszék Város Önkormányzata;

d) piac: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (továbbiakban: Kertv.) 2. § 19. pontja szerinti kiskereskedelmi tevékenység folytatására szolgáló hely;

e) helyi termelői piac: a Kertv. 2. § 5a. pontja szerinti termékértékesítésre szolgáló hely;

f) termék: a Kertv. 2. § 21. pontja szerinti ingó dolog;

g) üzemeltető: a fenntartó vagy a fenntartó által kijelölt, a piac, illetve helyi termelői piac vezetését, illetve annak működtetésével kapcsolatos feladatokat ellátó személy, aki a fenntartó nevében eljárni jogosult.

(2) Bátaszék Város Önkormányzata a piac és helyi termelői piac fenntartásával kapcsolatos feladatait üzemeltető útján látja el. Az üzemeltető a BÁT-KOM 2004. Városüzemeltető és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság.

2. A piacok helye és nyitvatartása

3. § (1) Bátaszék Város Önkormányzata által fenntartott városi piac helyszínei:

a) Bátaszék, Hősök tere 4. (958/1 hrsz.)

b) Bátaszék, Kossuth utca (951 hrsz.)

c) Bátaszék, 957/1 hrsz.

(2) A helyi termelői piac helye megegyezik a városi piac helyszíneivel.

4. § (1) A piac szerdai és szombati napokon 6.00 órától 12.00 óráig tart nyitva.

(2) A helyi termelői piac nyitvatartása megegyezik a városi piac nyitvatartásával.

(3) A nyitvatartási rendet a piac területén jól látható módon kell kifüggeszteni.

(4) A piac ünnepnapokon, valamint a piaci helyszín területére előre meghirdetett városi ünnepségek, rendezvények napján zárva tart.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott zárvatartás esetén a piaci nap áthelyezésre kerülhet, amelyről az üzemeltető hirdetmény útján tájékoztatást nyújt.

5. § A piac területén nyilvános illemhely üzemel, amely a piac nyitvatartási idejében ingyenesen igénybevehető.

6. § A fenntartó díjmentesen biztosítja a városi és helyi termelői piacon történő árusítást.

3. Az üzemeltető feladatai

7. § (1) Az üzemeltető feladata a piac részletes működési rendjének meghatározása, biztosítása, területének tisztántartása, egyéb, a vonatkozó hatályos jogszabályokban, valamint e rendeletben megfogalmazott feladatok ellátása.

(2) Az üzemeltető feladatai:

a) biztosítja a piacok rendjét, az árusítás zavartalanságát;

b) kijelöli az árusítóhelyeket;

c) üzemelteti a piac területén található nyilvános illemhelyet;

d) megteszi a piac rendjére vonatkozó jogszabályokban és a jelen rendeletben foglaltak érvényesítése érdekében a szükséges intézkedéseket.

8. § A fenntartó kérésére az üzemeltető évente beszámol a piac működéséről.

4. A piac rendjéhez kapcsolódó fenntartói rendelkezések

9. § (1) A piac területére nem lehet gépjárművel behajtani kivéve a fenntartó vagy üzemeltető előzetes engedélyével.

(2) Szállító járművek az áru le- és felrakásának céljából, piaci nyitvatartási napokon 5 óra 30 perc és 6 óra között, valamint 12 óra és 12 óra 30 perc között behajthatnak a piac területére.

(3) A piac területén parkolás kizárólag az elárusítótér mellett kialakított parkolóban, az erre a célra kijelölt helyen megengedett.

10. § A piac területén elhelyezett termék, illetve bármilyen vagyontárgy őrzése, kezelése és tárolása a helyhasználó felelőssége és kötelezettsége.

11. § A piacokon a helyhasználó által, illetve a tevékenysége által harmadik fél részére okozott kárért, balesetért (anyagi és személyi) felelősséggel tartozik a polgári jog szabályai szerint.

12. § (1) A piaci rend megtartása az ott jelen levő valamennyi személy kötelessége.

(2) A piac üzemeltetője a piac rendjét folyamatosan ellenőrizni és felügyelni tartozik. Az üzemeltető a piac rendjének biztosítása érdekében jogosult ellenőrizni a vállalkozói engedélyeket, őstermelői igazolványokat, közreműködik a szakhatóság(ok) által végzett ellenőrzésekben.

(3) Az üzemeltető az általa tapasztalt jogsértés esetén értesíti az illetékes hatóságot, szükség esetén szabálysértési, hatósági, vagy büntető eljárást kezdeményez.

5. Záró rendelkezések

13. § Hatályát veszti A városi piac tartásáról szóló Bátaszék Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2004 (VI.4.) KTR számú rendelete.

14. § Ez a rendelet 2023. december 1-jén lép hatályba.