Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017.(III.24.) önkormányzati rendelete

a polgármesteri hivatal köztisztviselőit megillető juttatásokról és támogatásokról

Hatályos: 2020. 10. 01

Tengelic Község Önkormányzata 6/2017(III.24.) önkormányzati rendelete a polgármesteri hivatal köztisztviselőit megillető juttatásokról és támogatásokról

a 18/2020.(IX.30.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetben



Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 226.§.(7) bekezdésében valamint a 237. §-ában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2016.(IX.15.) önkormányzati rendelet 1. mellékletben meghatározott feladatkörében eljáró Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya

1. §


(1) A rendelet hatálya a Tengelici Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselőjére, közszolgálati ügykezelőjére

(a továbbiakban: köztisztviselő), valamint a rendeletben meghatározott körben a Hivatalból nyugállományba került köztisztviselőre terjed ki.


(2) A rendelet 2-7. §-ában foglalt rendelkezéseket a polgármesterre is alkalmazni kell.


2. Szociális támogatás

2. §


(1) A szociális és egészségügyi támogatás pénzügyi fedezetére az éves költségvetésről szóló rendeletben külön keretet (a továbbiakban: szociális keret) kell képezni.


(2) A szociális keret évente kerül meghatározásra, más célra nem használható fel és nem csoportosítható át.


(3) A szociális keret terhére (a keret erejéig) a rendelet 3-5. §-ában, valamint 8. §-ában szabályozott támogatások nyújthatók.


3. Eseti szociális segély

3. §


(1) A köztisztviselőt bejelentése alapján családalapítási támogatás illeti meg, ha gyermeke született és annak ellátásáról, neveléséről saját háztartásában gondoskodik.


(2) A köztisztviselő részére 30 napot meghaladó keresőképtelensége vagy balesete esetén - kérelemre - betegségi, baleseti segély adható.


(3) A köztisztviselő az (1)-(2) bekezdésben nem szabályozott egyéb, előre nem látható, váratlan helyzet miatt szociális helyzetének javítására, rendkívüli segélyben részesíthető.


(4) Az eseti szociális segély mértéke a (2)-(3) bekezdésben szabályozott esetben, esetenként nem haladhatja meg az adott évi köztisztviselői illetményalap 100 %-át.


(5) Az eseti szociális segély kifizetéséről a jegyző dönt.


4. Temetési segély

4. §


(1) A köztisztviselő a vele egy háztartásban élt közeli hozzátartozójának halála esetén temetési segély iránti kérelmet nyújthat be. Közeli hozzátartozónak minősül a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott személy.


(2) A temetési segély kifizetését a köztisztviselő kérelmére a jegyző engedélyezi.


5. Egészségügyi juttatás

5.§.


(1)[1] A köztisztviselő kérelmére az önkormányzat egészségügyi juttatásként védőszemüveg vagy kontaktlencse készítésének, valamint indokolt esetben fogászati kezelés díjához hozzájárulást biztosíthat.


(2) Az egészségügyi juttatás mértéke esetenként nem haladhatja meg az adott évi köztisztviselői illetményalap 100 %-át.


6. Illetményelőleg

6.§.


(1) A köztisztviselő részére -kérelmére- illetményelőleg folyósítható, melynek mértéke alkalmanként nem haladhatja meg a köztisztviselő havi nettó illetményének összegét.


(2) A felvett illetményelőleget 6 hónap alatt – kamatmentesen – havi egyenlő részletekben az illetményből történő levonás útján kell visszafizetni.


 (3) Az illetményelőleg elbírálásának, elszámolásának rendjét a jegyző a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg.


7. Tanulmányi ösztöndíj, képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatás

7. §


(1) A köztisztviselő hivatali munkájában hasznosítható ismeretek megszerzése érdekében – a munkáltatóval kötött tanulmányi szerződés alapján – képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatásban és tanulmányi ösztöndíjban részesíthető.


(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmányi szerződés megkötésére a jegyző jogosult.


8. Nyugállományú köztisztviselő támogatása

8. §


(1) A Hivatalból nyugállományba vonult köztisztviselőnek kérelemre a következő pénzbeli támogatás adható:

 a) eseti szociális segély;

b) temetési segély;


(2) A támogatás mértéke esetenként nem haladhatja meg az adott évi köztisztviselői illetményalap 100 %-át.


9. Egyéb rendelkezések

9. §


(1)  E rendelet 3-5. §-ában valamint a 8.§-ában meghatározott támogatás eljárási szabályait a jegyző a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg.


(2) A köztisztviselőt megillető juttatásokkal, támogatásokkal kapcsolatos, e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény  vonatkozó rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.



10. Záró rendelkezések

10. §


(1) Ez a rendelet 2017. április l-jén lép hatályba.


(2) Hatályát veszti:

a) a képviselő-testület hivatalának köztisztviselői, közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről és a részükre adható szociális, jóléti juttatásokról szóló 12/2001(X.27.) önkormányzati rendelet,

b) a képviselő-testület hivatalának köztisztviselői, közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről és a részükre adható szociális, jóléti juttatásokról szóló 12/2001(X.27.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 8/2010.(II.16.) önkormányzati rendelet.


Tengelic 2017. március 22.


                                                               


                        Gáncs István                                     Tolnai Lászlóné

                        polgármester                                               jegyző




Kihirdetve: 2017. március 24.


                                                               Tolnai Lászlóné

                                                                   jegyző



[1]

Módosította a 18/2020.(IX.30.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2020. október 1. napjától.