Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 02. 02

Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.02.02.

Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, a 16. §-ában, a 40. § (3) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szervei, valamint Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 14/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Tengelic község önkormányzata tulajdonában álló köztemetőkre azok fenntartásával, üzemeltetésével, illetve az azokban folytatott közszolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységekre, a közszolgáltatást igénybe vevőkre, a vállalkozói munkát végzőkre, valamint a temetőlátogatókra.

(2) A köztemető infrastrukturális létesítményei: ravatalozó, halott hűtő, üzemeltetést szolgáló épület, vízhálózat, úthálózat és kerítés.

2. § (1) A köztemetők fenntartója Tengelic Község Önkormányzata, amely a feladat ellátásáról a köztemetőknek a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 16. §-ában meghatározottak szerinti üzemeltetéséről saját maga gondoskodik (továbbiakban: üzemeltető) temetőgondnok közreműködésével.

(2) A köztemetőben a temetkezési szolgáltatások biztosításáról a köztemető üzemeltetője gondoskodik. Az üzemeltető az egyes temetkezési szolgáltatások ellátásával más gazdálkodó szervezetet vagy egyéni vállalkozót is megbízhat. Az eltemettető pedig más vállalkozó vagy gazdasági szervezet egyes szolgáltatásait is igénybe veheti.

2. Temetési helyekre vonatkozó szabályok

3. § (1) Az üzemelő köztemetőkben a parcellák kialakítottak. A parcellákban elhelyezkedő sorokat (a temetési helyeket foglalják magukban) a már megkezdett, kialakult, temetési helyek távolsága szerint kell folytatni a kijelölésnél. Kivételesen a korábban kialakított sorokban levő és megfelelő temetési hely méretet elérő helyre is lehet kijelölni sírhelyet.

(2) A parcellákat, a sorokat és a sírhelyeket számozni kell, amit a temetőtérképen jelölni kell. A temetőtérképet a köztemető hirdető tábláján ki kell függeszteni.

(3) Új parcella nyitásánál a temetési helyek egymástól való távolsága:

a) temetési helyek ( sírhely ) oldaltávolsága 0,50 m.

b) a sorok közötti távolság 0,50 m.

(4) Új parcellát akkor nyit az üzemeltető, ha a megkezdettek megteltek.

4. § (1) A köztemetőben temetkezésre szolgáló temetési helyek:

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) gyermek sírhely,

d) díszsírhely,

e) sírbolt (kripta),

f) urnafülke (kolumbárium),

g) urnasírhely,

h) urnasírbolt.

(2) A temetési helyek mérete:

a) a felnőtt egyes sírhely 250 cm hosszú, 150 cm széles, 160 vagy 200 cm mély,

b) a felnőtt kettős sírhely 250 cm hosszú, 250 cm széles, 160 vagy 200 cm mély,

c) a gyermeksírhely 130 cm hosszú, 100 cm széles, 160 cm mély,

d) sírbolt:

da) sírboltnak 2 koporsóra 270 cm hosszúnak, 200 cm szélesnek, 210 cm mélynek kell lennie,

db) sírboltnak 4 koporsóra 300 cm hosszúnak, 300 cm szélesnek, 210 cm mélynek kell lennie,

e) urnasírhely 130 cm hosszú, 60 cm széles, 100 cm mély,

f) urnasírbolt 130 cm hosszú, 60 cm széles, 100 cm mély.

(3) A sírjel, a sírbolt, a szegélykő nem terjedhet túl az erre a célra kijelölt területen.

5. § (1) Koporsós temetési helyre felnőtt egyes sírba 2 urna, kettős sírba 4 urna temethető rá, a sír felületére urnatartóban elhelyezett 2 urna tehető.

(2) Koporsós temetési helyre 25 éven belüli holttest maradványok elhelyezésén túl, legfeljebb férőhelyenként egy 25 éven túli holttest maradvány temethető rá.

(3) Urnának sírhelybe való betemetése a használati időt nem hosszabbítja meg.

(4) Urnasírhelybe legfeljebb négy urna elhelyezésére van lehetőség.

(5) Urnafülkébe elhelyezhető urnák száma kettő.

(6) Urnasírboltba elhelyezhető urnák száma hat.

(7) Sírboltba férőhelyenként 2 urna temethető rá.

6. § (1) Sírboltot az üzemeltető által kijelölt helyen a vonatkozó építési előírások szerint lehet felállítani, a felállítás előtt a sírbolt vázlatát vagy leírását az üzemeltetőnek be kell mutatni és azt nyilvántartásba kell venni.

(2) A sírbolt alját és oldalfalait a vízbehatolás és földnyomás ellen megfelelően ki kell képezni.

(3) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a megállapított sírbolthely díját megfizette és rendelkezői minőségét a sírbolt könyvbe bejegyeztette.

(4) Ha a sírbolt létesítője nem rendelkezett arról, hogy kik temetkezhetnek a sírboltba, annak házastársát, egyenes ági rokonait, továbbá az utódaik házastársait lehet benne eltemetni.

(5) A sírbolt használati ideje alatt a sírboltot eltávolítani vagy arról a halott nevét letörölni tilos.

(6) A sírboltot átépíteni csak az üzemeltető véleményének kikérése után lehet.

7. § (1) A Képviselő-testület a köztemetőben díszsírhelyet adományozhat azon elhunyt személynek, aki Tengelic község fejlődése érdekében kimagasló gazdasági, tudományos, művészeti vagy társadalmi tevékenységet fejtett ki.

(2) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a köztemető üzemeltetőjét írásban vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton kell értesíteni.

(3) A díszsírhelyre – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartásával – az elhunyt özvegye is rátemethető.

(4) A díszsírhely mentes a sírhelyre vonatkozó megváltási és újraváltási díj megfizetésének kötelezettsége alól.

(5) A díszsírhelyek gondozásáról és ápolásáról az elhunyt hozzátartozója, ennek hiányában a polgármester megbízásából az önkormányzat költségére az üzemeltető gondoskodik.

8. § (1) Kegyeletet sértő sírjel, síremlék lebontását a polgármester rendelheti el.

(2) A sírjel, síremlék szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását az üzemeltető ellenőrzi.

(3) Sírjel, síremlék köré szilárd burkolatú kísérőjárda építhető a sírhely határain belül.

(4) A sírhely használati ideje alatt a sírjelet, síremléket eltávolítani vagy arról halott nevét törölni nem szabad.

(5) A meglévő sírjelet, síremléket kicserélni csak a kegyeleti igények tiszteletben tartásával és a kezelő hozzájárulásával lehet.

3. Temetési helyek feletti rendelkezési jogosultság

9. § (1) Az egyes temetési helyeket az eltemettetést végzőknek, illetve hozzátartozóiknak meg kell váltaniuk és ezzel a temetési hely felett rendelkezési jogosultságot szereznek.

(2) A rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

(3) A használati idő azonos időtartammal akkor váltható meg újra, ha a temető vagy a sírhelytábla nem kerül lezárásra vagy átrendezésre.

(4) Ha a rátemetés miatt a sír használati ideje meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni. Ez a díj az 5 évre eső díjnál kevesebb nem lehet.

(5) A használati idő korlátozása esetén, továbbá akkor, ha a rendelkezésre jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a megváltási díj időarányos részét a jogosult részére vissza kell téríteni.

(6) A megváltott, de fel nem használt temetési helyet a jogosult kérelmére a Polgármesteri Hivatal – a befizetett használati díj egyidejű visszafizetése mellett – visszaveheti.

(7) A temetési hely használati joga nem örökölhető.

(8) A temetési hely megváltási díját a temettetőnek előre kell megfizetnie Tengelic Község Önkormányzata költségvetési számlájára vagy készpénzben az önkormányzat házipénztárába. A megváltás tényét nyilvántartás rögzíti.

(9) A temetési hely megváltási, újraváltási, valamint a rátemetés díját e rendelet 1. melléklete határozza meg.

10. § (1) A temetési helyeknek a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 18. §-a szerinti nyilvántartását az üzemeltető végzi. A nyilvántartás elektronikus úton is vezethető, de gondoskodni kell a biztonságos megőrzéséről írott (nyomtatott) formában is

(2) Üzemeltető a megváltott temetési helyek használati idejének lejártát köteles figyelemmel kísérni.

(3) Ha valamely temetési hely használati ideje lejárt, a temető üzemeltetője levélben vagy hirdetményben hívja fel erre a hozzátartozó figyelmét. A hirdetményt ilyen esetben a temetési helyen és a temető hirdetőtábláján kell kifüggeszteni 12 hónap időtartamra. Ha a temetési hely használati idejét a hozzátartozók az értesítés kézhezvételétől, vagy a hirdetmény kifüggesztésétől számított 12 hónapon belül nem hosszabbítják meg, az üzemeltető a használati idő lejárta után a temetési helyet felhasználhatja.

4. A köztemető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

11. § (1) A köztemető nyitvatartási ideje:

a) nyári időszámítás esetén: 06,00 - 21,00 óráig

b) téli időszámítás esetén: 07,00- 18,00 óráig.

(2) Ezen szabályozás alól kivétel a halottnak a ravatalozóba való szállítása alkalmával a temetőben való tartózkodás. A nyitva tartás rendjét a köztemető bejáratánál ki kell függeszteni.

(3) A köztemetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lebonyolítható.

(4) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást a jogszabályokban előírt engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók végezhetnek. A temetkezési szolgáltatók kötelesek a hely jellegének megfelelő viseletben, a szertartások és búcsúztatások rendjének tiszteletben tartásával végezni munkájukat.

(5) A temetkezési szolgáltatást végző részére az üzemeltető a ravatalozót teljes felszereltségével, valamint a halott hűtőt bocsátja rendelkezésre.

(6) A temetkezési szolgáltató a ravatalozóhoz tartozó alapkellékeken túl saját ravatalozó kellékeit használhatja.

(7) A ravatalozót legalább egy órával a temetés előtt ki kell nyitni.

(8) A temetkezési szolgáltató a temetői létesítmények közül a halott hűtő használata után köteles használati díjat fizetni, melynek összegét e rendelet 1. melléklete határozza meg.

12. § (1) A köztemetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, az etnikai vagy vallási temetkezési szokásokat tiszteletben tartani és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól vagy magatartástól.

(2) Kegyeleti tárgyat, növényt, és egyéb díszítő anyagot bepiszkítani, megrongálni, eltávolítani nem lehet.

(3) A vakvezető kutya kivételével állatot a köztemetőbe bevinni nem szabad.

(4) A köztemetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad. Avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt elégetni nem szabad.

(5) 12 éven aluli gyermek felnőtt felügyelete nélkül nem tartózkodhat a köztemetőben.

(6) Rátemetés esetén a megrendelő a lebontott síremléket, április 1. és november 30. között 60 napon belül, december 1. és március 31. között 90 napon belül köteles helyreállítani.

(7) Az urnafülke elő részén kegyeletet vagy közízlést sértő felirat, tárgy és egyéb díszítés elhelyezése nem megengedett.

(8) A köztemető területéről sírkövet, síremléket, fejfákat kiszállítani csak az üzemeltető írásos engedélyével lehet.

(9) A köztemető területén csak a sírhelyek, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak helyezhetők el. Más tárgyat elhelyezni, bokrot vagy fát ültetni csak az üzemeltető előzetes engedélyével szabad. Sírhelyre fát ültetni nem szabad.

13. § (1) A köztemetőben lévő utakat gépjárművel használni nem szabad, kivéve:

a) kijelölt parkolási hely megközelítése,

b) temetkezési szolgáltatást végzők járművei,

c) mozgássérült, egészségügyi állapota, vagy életkora miatt mozgásában korlátozott személy,

d) sírjelet, síremléket elhelyező, építő tevékenységhez történő szállítás.

(2) Köztemetőbe a (1) bekezdés a)–d) pontjában meghatározott esetben gépjárművel történő behajtásért nem kell díjat fizetni.

(3) Az önkormányzat a köztemetőben térítésmentesen biztosítja a gépjármű parkolót.

(4) A temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók díjtalanul használhatják.

(5) Sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja.

5. Sírgondozás szabályai, vállalkozási tevékenység feltételei

14. § (1) A köztemetőben a temetési helyek gondozásáról, a gyomtalanításáról a temetési hely felett rendelkező személy gondoskodik.

(2) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladékot az üzemeltető által kihelyezett hulladékgyűjtőkbe kell tenni.

(3) A sírra ültetett növény nem terjeszkedhet túl a temetési helyen, és nem akadályozhatja a sírok közötti közlekedést, azok megközelítését.

(4) A sírhely felett rendelkezésre jogosult kötelezhető a szabálytalanul ültetett növény eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén az üzemeltető jogosult a túlnyúló növényrészek eltávolítására.

(5) Az üzemeltető a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel, síremlék vagy a sírbolt helyreállítására köteles felhívni. A felhívást –a temetési hely megjelölésével- a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 60 napra ki kell függeszteni és a felhívás közlését a rendelkezésre jogosult ismert lakcímén is meg kell kísérelni.

(6) Ha a sírjel felett rendelkezni jogosult a felhívás ellenére a sírjelet, síremléket, sírboltot nem állítja helyre és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, akkor a közvetlen veszélyt a rendelkezésre jogosult költségére az üzemeltető szünteti meg.

(7) A sírhely környékét felásni, a talajt elhordani vagy sírfeltöltésre használni nem szabad.

(8) A köztemetőben a sírhely, sírbolt, urnasírhely bekerítése nem engedélyezett.

15. § (1) A köztemetőben történő munkavégzést – a sírgondozás és a sírok beültetése kivételével - az üzemeltetőnek vagy a temetőgondnoknak a munkavégzés megkezdését megelőzően be kell jelenteni, megjelölve a munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát. A bejelentésben foglaltakat és azok végrehajtását az üzemeltető ellenőrzi.

(2) Sír kiásását, betemetését és az ezekkel járó munkálatokat a temetéssel megbízott temetkezési vállalkozó végezheti, egyeztetve a temető üzemeltetőjével.

(3) Vállalkozó a – a temetési szolgáltatást végzők kivételével - köztemetőben munkanapon, szabadnapon és csak a nyitva tartási időben végezhet munkát.

(4) A köztemetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a temetőlátogatók kegyeletgyakorlását, a köztemető rendjét, nyugalmát, a temetkezési szertartásokat.

(5) A köztemetőben munkát végezni úgy lehet, hogy a temetési hely gondozása során más temetési hely, valamint a környezet ne sérüljön meg, annak eredeti állapota ne változzon.

(6) Építőanyagot a köztemetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezéstől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(7) A köztemető területén vállalkozási tevékenységet végzőnek temetőfenntartási hozzájárulási díjat nem kell fizetni.

6. Záró rendelkezések

16. § Ez a rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba.

17. §1

1. melléklet a 3/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelethez

A temetési hely megváltási, újraváltási, a rátemetési, valamint a hűtő használati díjai

A
Díj fajtája

B
Díj összege

1.

Temetési helyek megváltási díjai

1.1.

Egyes sírhely 25 évre

7.000 Ft

1.2.

Kettős sírhely 25 évre

12.000 Ft

1.3.

Gyermek sírhely 25 évre

0 Ft

1.4.

Két személyes sírbolt 60 évre

30.000 Ft

1.5.

Négy személyes sírbolt 60 évre

35.000 Ft

1.6.

Urnasírhely 10 évre

10.000 Ft

1.7.

Urnafülke 10 évre

12.000 Ft

1.8.

Urnasírbolt 20 évre

20.000 Ft

2.

Rátemetési díjak

2.1.

Koporsós rátemetés, vagy 25 éven túli maradvány rátemetése

a temetéskor érvényben lévő – a temetési helyre vonatkozó – megváltási díj időarányos része

2.2.

Urna rátemetése urnafalba, urnasírba, urnasírboltba, koporsós temetési helyre

4.500 Ft

3.

Újraváltási díj

az első megváltás díjával egyezik meg, kivéve a 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet 18. § (2) bekezdés ében meghatározott esetet

4.

Hűtőhasználati díj: Három napot meghaladóan minden megkezdett nap tekintetében

1.500 Ft

A fenti díjak az Áfa-t tartalmazzák.
1

A 17. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.