Gyönk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelete

Gyönk Város Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 11. 04

Gyönk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelete

Gyönk Város Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

2023.11.04.

Gyönk Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjaiban és a (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 6/C. § (1) bekezdés felhatalmazása alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 120. § (1) bekezdés a) pontjában, a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2019. (X. 30.) önkormányzati rendelet 46. § (1) bekezdése, valamint az 5. mellékletben biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi, Fejlesztési és Ügyrendi Bizottság, valamint a Szociális, Kulturális és Civil Kapcsolatok Bizottság véleményét kikérve a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet (a továbbiakban: rendelet) hatálya Gyönk Város Önkormányzatára (a továbbiakban: önkormányzat), Gyönk Város Önkormányzati Képviselő-testületére (a továbbiakban: képviselő-testület) és annak bizottságaira, valamint az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (a továbbiakban: intézményekre) terjed ki.

(2) Az önkormányzat jogi személyiségű társulása költségvetését, a társulási tanács által elfogadott költségvetési határozat tartalmazza. A rendeletbe a társulás költségvetése finanszírozási szempontból épül be.

(3) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

2. Az önkormányzat és költségvetési szerveinek 2023. évi költségvetése

2. § (1)1 A képviselő-testület az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének:

a) bevételi főösszegét 639 817 326 Ft-ban, azaz hatszázharminckilencmillió-nyolcszáztizenhétezer-háromszázhuszonhat forintban,

b) kiadási főösszegét 639 817 326 Ft-ban, azaz hatszázharminckilencmillió-nyolcszáztizenhétezer-háromszázhuszonhat forintban, állapítja meg.

(2) A képviselő-testület Gyönk Város Önkormányzata 2023. évre tervezett bevételeit és kiadásait, kiemelt előirányzatonként összesítve az 1.1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A képviselő-testület 1.2. melléklet szerint a kötelező, az 1.3. melléklet szerint az önként vállalt, az 1.4. melléklet szerint az államigazgatási feladatokhoz tartozó bevételeket és kiadásokat fogadja el.

(4) A működési célú bevételeket és kiadásokat, illetve a felhalmozási bevételeket és kiadásokat a 2.melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A felújítási kiadásokat a 3. melléklet szerint, a beruházási kiadásokat a 4., 4/b. és 4/c., 4/d. melléklet szerint fogadja el.

(6) Az előirányzat-felhasználási tervet az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A képviselő-testület az önkormányzat Európai uniós támogatással megvalósuló projektek bevételei, kiadásai hozzájárulásokat a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(8) Az önkormányzat a működési és felhalmozási célú bevételek és kiadások 2024-2026. évi tervezett alakulását 7. melléklet szerint hagyja jóvá.

(9) Az engedélyezett létszámkeretet a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(10) A képviselő-testület által nyújtott kedvezményeket a 9. melléklet szerint hagyja jóvá.

(11) Az önkormányzat a Stabilitási tv. 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletek és a kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 10. melléklet tartalmazza. Az önkormányzat 2023. évi adósságot keletkeztető fejlesztési célt nem tervez.

(12) A Gyönki Gyermekétkeztetés és a Gyönki Művelődési Ház és Könyvtár költségvetését a 11. melléklet szerint fogadja el.

(13) A Gyönki Közös Önkormányzati Hivatal költségvetését a 12. melléklet tartalmazza.

(14) A Gyönk Város Önkormányzatának költségvetését a 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

(15) A többéves kihatással járó döntések számszerűsítése évenkénti bontásban a 14.melléklet szerint hagyja jóvá.

3. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

3. § (1) A gazdálkodás biztonságáért a képviselő-testület, annak szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, valamint az intézmények vezetőit a költségvetésben meghatározott bevételek beszedésére, a jóváhagyott kiadások teljesítésére, a költségvetés végrehajtására.

(3) A költségvetési szervek a rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(4) Az előző évi költségvetési pénzmaradvány – az előző évben vállalt kötelezettségek áthúzódó teljesítésével összefüggő kiadások, egyéb céljellegű maradványok kivételével – a felülvizsgálat, illetve testületi jóváhagyást követően használható fel az intézmények kiadásainak finanszírozására.

(5) A képviselő-testület 2023. január 1-jétől a rendelet elfogadásáig tett gazdálkodási intézkedéseket jóváhagyja, ezen időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

4. § (1) Az ellátottakról gondoskodó intézmények az állami támogatás (normatíva) alapját képező mutatószámokról kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni és a mutatószámok alakulásáról negyedévente havi bontásban tájékoztatni a jegyzőt.

(2) Az intézményvezető a jogszabályi előírásoknak megfelelően a mutatókról és a tényleges felhasználásról a jegyzőnek köteles a költségvetési beszámolóhoz tartozóan elszámolni.

(3) Az intézményvezető év közben – a mutatók tervezettől eltérő alakulása esetén – köteles az igényelt támogatásról lemondani, vagy a többletigény jelezni a jegyzőnek.

5. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásának igénylési feltételei közzétételét követően gondoskodjon azoknak a központosított állami támogatásoknak az igényléséről, amelyekre az önkormányzat jogosult.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatai támogatásának alapjául szolgáló mutatószámok tervezettől eltérő alakulása esetén, továbbá egyéb állami támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt lemondjon az igényelt támogatásról.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a tervezett és a ténylegesen igénybe vehető támogatás különbözetéből, valamint a központosított előirányzatok, egyéb központi állami támogatások elszámolásából adódó, elszámoláskor felmerülő, visszafizetési kötelezettséget, esetlegesen felmerülő kamatterheket teljesítse a kincstár felé.

(4) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat és intézményei működéséhez szükséges szolgáltatási/vállalkozási szerződést a hatályos szabályzatok betartásával megkösse.

(5) A Képviselő-testület felhatalmazza polgármestert, hogy a vonatkozó jogszabályok betartása mellett a szociálpolitikai juttatások előirányzat felhasználásáról rendelkezzen.

(6) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat nevében a gazdasági, illetve egyéb önkormányzati programban foglalt fejlesztések megvalósítása érdekében pályázatot benyújtson be, ha az 100 %-os intenzitású, vagy ha az önerő mértéke az önkormányzati tartalékból fedezhető. A pályázat benyújtásáról a képviselő-testületet a soron következő ülésen a polgármester tájékoztatja. A képviselő-testületnek az önerő vállalásával benyújtott pályázatot utólagosan jóvá kell hagynia.

(7) A folyamatban lévő pályázatok tekintetében a polgármester jogosult megtenni a vonatkozó szabályzatokban foglaltak szerint a pályázat lebonyolításához szükséges intézkedéseket.

(8) Az intézmények csak a Képviselő-testület előzetes engedélyével nyújthatnak be olyan pályázatot, amelynek önerejéhez az intézmény költségvetésében nem áll rendelkezésre a szükséges fedezet. Önerőt nem igénylő intézményi pályázat a polgármester írásban történő tájékoztatásával nyújtható be.

(9) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat számláin lévő átmenetileg szabad pénzeszközök elkülönített (lekötött) betétként történő elhelyezésére.

(10) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy gondoskodjon a helyi önkormányzat működőképessége megőrzését vagy egyéb feladatai ellátását veszélyeztető helyzet elhárítását szolgáló rendkívüli támogatás iránti pályázat benyújtásáról.

(11) A Képviselő-testület felhatalmazza az intézményvezetőt, hogy az intézmény működése tekinttében jogszabályban foglalt kötelezettségek teljesítéséhez szükséges szolgáltatási/vállalkozási szerződést a hatályos szabályzatok betartásával megkösse.

(12) Az eredeti előirányzatokon felüli felújítási és felhalmozási kiadások finanszírozására csak a felesleges tárgyi eszköz értékesítéséből, a jóváhagyott előző évi költségvetési maradványból, felhalmozási célú pénzeszköz átvételből származó bevételi többlet, valamint a szabad rendelkezésű tartalék fordítható.

6. § (1) A Képviselő-testület a zavartalan pénzügyi működés érdekében általános tartalékot képez. A tartalék felhasználásáról a Képviselő-testület korábbi döntéseinek végrehajtására, önerős pályázat benyújtására vagy halasztást nem tűrő eset kezelésére a polgármester dönt.

(2) A működési célú állami támogatás évközi emeléséből származó többletforrás az általános tartalékot, a felhalmozási célú állami támogatásból, egyéb céljellegű forrásból származó nem tervezett bevételből a céljának megfelelő felhalmozási, vagy cél szerinti kiadási előirányzatot, az egyéb, nem céljellegű bevételből általános tartalékot kell képezni.

(3) A működési bevételi többlet az önkormányzat általános tartalékát növeli.

7. § (1) A jóváhagyott bevételi és kiadási kiemelt előirányzatok a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel kötöttek.

(2) A képviselő-testület az Áht. 34. § (2) bekezdésében foglaltak alapján felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat elkülönített költségvetésének bevételi és kiadási előirányzatait módosítsa, valamint a bevételi előirányzatok között, a kiadási előirányzatok között, a működési kiadások és a felhalmozási kiadások között, a kiemelt előirányzatok, a kötelező, önként vállalt és államigazgatási előirányzatok között – a jogszabályi előírások figyelembevételével – előirányzat átcsoportosítást hajtson végre.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) az önkormányzat költségvetése körében átmeneti - Áht. rendelkezéseitől eltérő - intézkedést hozhat, bármely kiemelt előirányzatot módosíthat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén beszámol.

(4) A Képviselő-testület felhatalmazza az intézményvezetőt, hogy a kiemelt előirányzatok megtartásával a nevesített előirányzatok között átcsoportosítást hajtson végre.

(5) Az előirányzat-módosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatainak növelésére.

(6) Az előirányzat-módosításról a jegyző előkészítésében a Képviselő-testület a költségvetési rendeletet az adott év július 31. napjáig, október 31. napjáig, illetve december 31-ei hatállyal a zárszámadás elfogadásáig módosítja.

(7) A feladat elmaradásából származó – személyi, járulék és dologi – előirányzat felhasználására csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

(8) A költségvetési bevételek a bevételi előirányzaton felül is teljesíthetők.

(9) Az év közben létrejött bevételi többletet a polgármester pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja, melyről a képviselő-testületet a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatja.

(10) A költségvetési szervek pénzellátásáról az önkormányzat gondoskodik úgy, hogy a költségvetési szervek számlájára a kiadások teljesítéshez szükséges - a bevételeik és kiadásaik különbözeteként jelentkező - pénzeszközt utalja át a finanszírozási ütemtervének megfelelően.

(11) Nettó finanszírozás keretében történik a munkabérek, valamint az azt terhelő befizetési kötelezettségek rendezése.

(12) A megrendelések ütemezésénél, a kötelezettségvállalás megtételénél az intézményvezető a forrásképződés időbeli alakulását köteles figyelembe venni.

(13) A felhalmozási, felújítási célú támogatások kiutalása a tényleges teljesítéshez igazodóan engedélyezhető.

(14) A költségvetési szerv a személyi juttatások előirányzatából származó megtakarítást év közben felhasználhatja úgy, hogy a személyi juttatások eredeti előirányzatának megállapításakor számításba vett létszám előirányzat év közbeni csökkentéséből származó tartós megtakarítást jutalmazásra fordíthatja.

(15) Az intézményvezető a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig köteles a polgármester részére adatszolgáltatást teljesíteni az intézménytartozás-állományról. Amennyiben az intézménynél 30 napot elérő, vagy meghaladó elismert tartozásállománya további 30 napig fennáll, e tényt az intézményvezető haladéktalanul köteles jelezni a polgármesternek.

8. § A Képviselő-testület az önkormányzatnál, a költségvetési szerveinél a kiadások készpénzben történő kifizetését az alábbi esetekben engedélyezi:

a) személyi juttatások: megbízási díj, költségtérítés, önkormányzat által alapított kitüntetésekhez járó díjak, tiszteletdíj, napidíj;

b) elszámolásra kiadott összegek (pl: kiküldetés, eszközbeszerzés, reprezentáció, üzemanyag)

c) készlet és kis értékű tárgyi eszköz beszerzés 200.000 forintig;

d) karbantartás, kisjavítási szolgáltatás igénybevétele;

e) kis összegű szolgáltatási kiadások 100.000 forintig;

f) művészek fellépti díja 300.000 forintig;

g) társadalom-, és szociálpolitikai juttatások, ellátottak pénzbeli juttatásai;

h) közfoglalkoztatásban részt vevő dolgozók munkabére;

i) egyéb, csak utánvéttel, vagy csak készpénzért teljesíthető árubeszerzés, eszközbeszerzés, vagy szolgáltatás igénybevétele esetén.

9. § (1) Az intézményvezető köteles a gazdálkodás vitelét meghatározó jogi szabályozó eszközöket (szabályzatokat) a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembevételével elkészíteni, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságokért a felelősség az intézmény vezetőjét terheli.

(2) Az önkormányzat és az intézmények ellenőrzése a belső kontrollrendszer és a belső ellenőrzés keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért a jegyző felelős. A belső ellenőrzésről a jegyző vásárolt szolgáltatás útján is gondoskodhat.

(3) Az intézmények vezetői az Áht. 69. §-ban foglalt kötelezettségüknek megfelelően – az egyéb hatályos jogszabályi rendelkezéseken túlmenően - az éves beszámoló elkészítésével egyidejűleg kötelesek nyilatkozatban értékelni a költségvetési szerv belső kontrollrendszerének minőségét.

10. § (1) A Képviselő-testület

a) Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 65. § (1) bekezdése szerinti köztisztviselői illetményalapot 2023. évben 38.650 Ft-ban állapítja meg,

b) valamennyi köztisztviselő részére bruttó 200.000 Ft/fő/év, azaz kettőszázezer forint összegű cafetéria juttatást állapít meg,

c) a ténylegesen munkaviszonyban álló (munkát végző) köztisztviselők, közalkalmazottak részére, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 226. § (7) bekezdésében, valamint a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 79/A. §-ban foglaltakra figyelemmel, 1.000 Ft/hó/fő bankszámla-hozzájárulást állapít meg,

d) a Gyönki Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői számára 2023. július 1-jét, a Közszolgálati Tisztviselők Napját, munkaszüneti nappá nyilvánítja.

(2) Az (1) bekezdés b) és c) pontjában meghatározott tárgyévi hozzájárulás összegét a tényleges munkavégzéssel eltöltött időtartammal arányosan kell megállapítani, kifizetésére egy összegben, a tárgyév december 10. napjáig kerül sor.

11. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja az éven belüli hitelfelvétel.

(2) A képviselő-testület a külön jogszabályban foglalt összeget meghaladó, fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügyletről való döntés meghozatala előtt a Kormány jóváhagyását kéri.

(3) Közérdekű kötelezettségvállalást az intézmény csak a képviselő-testület jóváhagyásával tehet, gazdasági társaságban üzletrészt, részvényt csak a képviselő-testület előzetes döntése alapján szerezhet.

(4) Az önkormányzat és az intézmények más gazdálkodó szervek részére pénzeszközt csak a képviselő-testület jóváhagyásával adhatnak át.

(5) A költségvetés terhére kizárólag olyan kötelezettség vállalható, mely sem az adott gazdálkodási évben, sem azt követően költségvetési támogatási többletigénnyel nem jár. A vezető, mint bérgazdálkodó külön címet vagy pótlékot nem állapíthat meg. A vezető felelős azért, hogy a munkavállalók részére adható, nem kötelező juttatások megállapítása és folyósítása a feladatellátást ne veszélyeztesse. A vezető a bérmaradvány terhére folyamatos fizetési kötelezettséget jelentő személyi juttatást nem állapíthat meg.

(6) A vezető felelős a feladatai ellátásához a szerv kezelésébe, használatába adott vagyon rendeltetésszerű igénybevételéért, az alapító okiratban előírt tevékenységek ágazati jogszabályokban meghatározott követelmények megfelelő ellátásáért, a költségvetési szerv gazdálkodásában a szakmai hatékonyság és a gazdaságosság követelményeinek érvényesítéséért, a tervezési, beszámolási, információ szolgáltatási kötelezettség teljesítéséért és hitelességéért, a gazdálkodási lehetőségek és kötelezettségek összhangjáért, a költségvetési szerv számviteli rendjéért, a folyamatba épített előzetes és utólagos vezetői ellenőrzéséért, a belső ellenőrzés megszervezéséért és működtetéséért.

(7) A kötelezettségvállalást, pénzügyi ellenjegyzést, teljesítés igazolást az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 21.) Korm.rendelet 52-60. §-ban és a vonatkozó gazdasági szabályzatokban foglaltak alapján kell elvégezni.

(8) Az időközi választások helyi előkészítésére, lebonyolítására, valamint a népszavazás előkészítésére és lebonyolítására felhasználható pénzeszközök feletti kötelezettségvállalásra a jegyző, pénzügyi ellenjegyzésére az általa felhatalmazott személy jogosult.

(9) Az intézmények hitelt nem vehetnek fel, kezességet nem vállalhatnak.

(10) Az önkormányzat és az intézmények bankszámlájukat a Takarék Bank Zrt. hőgyészi fiókjánál kötelesek vezetni.

4. Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet 2023. március 15-én lép hatályba.

1

A 2. § (1) bekezdését módosította a 14/2023. (XI. 3.) önkormányzati rendelet 1. §-a.