Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013. (XII. 22.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 4/2008 .(II. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 12. 22- 2017. 02. 18

Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013. (XII. 22.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 4/2008 .(II. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

2013.12.22.

1. § A szociális ellátásokról szóló 4/2008.(II.17.) önkormányzati rendelet 6. §-ában a „Az átmeneti és rendszeres segély” szövegrész helyébe a „Az önkormányzati segély” szöveg lép.

2. § A szociális ellátásokról szóló 4/2008.(II.17.) önkormányzati rendelet 14. § (l) bekezdésében az „átmeneti segély,temetési segély” szövegrész helyébe a „önkormányzati segély” szöveg lép.

3. § A szociális ellátásokról szóló 4/2008.(II.17.) önkormányzati rendelet 20. § (1) bekezdés d-e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

d) önkormányzati segély

e) köztemetés

4. § A szociális ellátásokról szóló 4/2008.(II.17.) önkormányzati rendelet 39. §-át megelőző alcím helyébe az alábbi alcím a 39-43. § helyébe a következő rendelkezés lép:

9. Önkormányzati segély

39. § Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére önkormányzati segélyt nyújt.

40. § (1) Önkormányzati segélyben kell részesíteni kérelemre vagy hivatalból azt a személyeket, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról Önhibájukon kívül más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező indokolt többletkiadásuk — így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandó anya gyermekének megtartásához, iskolázhatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba történő visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások miatt, agy a gyermek hátrányos helyzete miatt — anyagi segítségre szorulnak és az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át nem haladja meg, egyedül élő esetén a 200 %-át.

(2) Az önkormányzati segély összegét a szociális ügyeket előkészítő munkacsoport javaslata alapján a polgármester állapítja meg, a 10.000 Ft-ot azonban nem haladhatja meg alkalmanként.

(3) Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben /pl.: elemi csapás, hosszabb kórházi ápolással járó tartós táppénzes állomány, betegség, baleset, stb./ hivatalból vagy kérelemre évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható. Ebben az esetben az önkormányzati segély összege egyedi mérlegelés alapján kerül megállapításra a rendkívüli méltánylást érdemlő körülmény egyedi értékelését követően. Egyedi mérlegelés alapján a segély mértéke az 50.000,- Ft-ot nem haladhatja meg.

(4) Az általános szabályoktól eltérő gyakorisággal is állapítható meg átmeneti segély azzal, hogy egyszeri támogatásként, legfeljebb az éves összegek kétszerese adható. Ha a kivételes méltánylást érdemlő körülmények indokolják és a költségvetési fedezet is rendelkezésre áll.

41. § Indokolt esetben bármelyik forma helyett kamatmentes kölcsön is nyújtható, amely pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősül. Visszafizetésének feltételeit külön megállapodásban kell rögzíteni.

42. § (1) Az önkormányzati segély megállapítása előtt indokolt esetben környezettanulmányt kell készíteni. Indokolt esetnek minősül, ha a rendkívüli méltánylást igénylő eset megítélése során a kérelmező lakhatási körülményeinek részletes ismerete szükséges.

(2) Sürgős szükség esetén, - ha az igénylő életkörülményei indokolják az azonnali segítséget a segély bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján kiutalható.

43. § Az önkormányzati segély elsősorban természetbeni juttatás formájában vásárlási utalvány, ellátás céljára felhasználható anyagok biztosítása, ellátást biztosító szolgáltatások számláinak kiegyenlítése, csecsemők és kisgyermekek részére a védőnő és a családsegítő által összeállított tartós élelmiszercsomag, földhasználati lehetőség biztosítása, mezőgazdasági szolgáltatások, juttatások, szaktanácsadás, szakképzés, munkaeszközök biztosítása stb. nyújtható. A pénzbeli folyósítása másodlagosan, indokolt esetben adható.

43/A § Ha az önkormányzati segélyt a kérelmező hozzátartozója temetési költségeihez való hozzájárulásként igényli, az számára alanyi jogon jár. Bölcske Község Önkormányzata minden Bölcskei lakos számára, aki elhunyt hozzátartozója temetéséről gondoskodik, és azt hitelt érdemlően igazolni tudja (halotti anyakönyvi kivonat, temetési számla) 10.000,- Ft önkormányzati segélyt állapít meg, mely indokolt esetben elérheti a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségeinek teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának a létfenntartását veszélyezteti.

5. § A szociális ellátásokról szóló 4/2008.(II.17.) önkormányzati rendelet IV. fejezet Záró rendelkezések 50. §-a kiegészül (12)-(13) bekezdéssel:

„(12) Hatályát veszti a szociális ellátásokról szóló 4/2008.(II.17.) önkormányzati rendelet:

a) 44.-46. és megelőző alcím

(13) A 20/2013.(XII.22.) önkormányzati rendelet 2014. január 1 -jén lép hatályba.”