Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2014(IX.24.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 09. 24- 2021. 12. 31

Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2014(IX.24.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról1

2014.09.24.

Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C § (2) bekezdésében és a 45. §. (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a.) pontjában, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. és 11. pontjaiban, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Közép- Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség véleményének kikérésével, az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Bölcske község közigazgatási területén minden közcsatornával el nem látott területen, vagy közcsatornával ellátott, de közcsatornára rá nem kötött ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére, vagy egyéb jogcímen használójára.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti ingatlantulajdonosoknál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, valamint az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki az ipari szennyvízre és a veszélyes hulladékokra, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § A rendeletben alkalmazott fogalmak értelmezésére a jogalkotásról szóló törvény szerinti magasabb szintű, vonatkozó jogszabályok meghatározásai az irányadók.

3. A közszolgáltatás tartalma

3. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás az alábbi tevékenységekre terjed ki:

a)az ingatlanon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló gyűjtőhelyről történő begyűjtése, valamint az elszállítást végző közszolgáltató részére átadott, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ártalmatlanítás céljából történő elszállítására,
b)az a) pontban foglaltak szerint gyűjtött, begyűjtött és elszállított szennyvíz ártalmatlanítása céljából a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az arra kijelölt szennyvíztisztító telepen történő elhelyezésére.

4. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

4. § (1) Bölcske Község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatást, Bölcske Községi ön kormányzat a TI-TÓ Csatornatisztító és Szolgáltató Kft (6320. Solt, Fűzfa u. 25.) között fennálló szerződés alapján látja el.

(2) Bölcske közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött szennyvizet ártalmatlanításra a Mezőföldvíz Kft. által a madocsai 087/38 hrsz. alatt üzemeltetett Madocsa és térsége szennyvíztisztító telep szennyvízfogadó műtárgyában kell ártalmatlanítani.

II. Fejezet

A közszolgáltatás ellátásának rendje

5. Az önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai

5. § A közszolgáltatás tekintetében az önkormányzat feladata

a)a közszolgáltatás körébe tartozó, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszere begyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése és a közszolgáltatás végzésének ellenőrzése,
b)a közszolgáltatás ellátására és a közszolgáltató kiválasztása, a közszolgáltatóval a közszolgáltatási szerződés megkötése.

6. A közszolgáltató és az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

6. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló 16/2002.(IV.10.) EüM rendelet 6. §-ában foglalt eszközzel és az ott, valamint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013.(XI.29.) Kormányrendeletben meghatározott feltételek szerint köteles ellátni.

(2) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles az ingatlantulajdonos megrendelésétől számított 3 munkanapon belül begyűjteni és végleges ártalmatlanítás céljából a 4. §(2) bekezdésében megjelölt szennyvíztisztító telepre szállítani.

(3) A közszolgáltatás megrendelése a közszolgáltató telefonszámán vagy írásban történhet.

7. § (1) A közszolgáltató az önkormányzat által szolgáltatott adatok alapján nyilvántartást köteles vezetni az ivóvízhálózatba bekapcsolt, de a szennyvízhálózatba be nem kapcsolt felhasználók vízfelhasználásáról, a közszolgáltatás ellátása során ezekről az ingatlanokról elszállított szennyvíz mennyiségéről.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon kívül a közszolgáltató köteles nyilvántartást vezetni az ivóvízhálózatba be nem kapcsolt ingatlanok vonatkozásában a közszolgáltatás ellátása során ezekről az ingatlanokról elszállított szennyvíz mennyiségéről.

8. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, vagy az ideiglenes tárolásra szolgáló közműpótló létesítmények ürítéséből származó, illetve közüzemi csatornahálózatba vagy más befogadóba, vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett háztartási szennyvizet a környezetvédelmi és közegészségügyi előírások, illetve az egyéb hatósági előírások szerint gyűjteni és azt a közszolgáltatónak átadni.

(2) A közszolgáltatás igénybevételét az ingatlantulajdonosnak kell megrendelnie a közszolgáltatótól.

(3) A közszolgáltatás igénybevétele során az elszállításra megrendelt nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiség nem lehet kevesebb, mint 1 m3.

(4) Az ingatlantulajdonos az összegyűjtött és ideiglenesen tárolt szennyvizet a 4. § (1) bekezdésében megjelölt közszolgáltatóval köteles elszállíttatni. A szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel az ingatlantulajdonos nem végeztetheti el.

(5) Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel, jogszabály eltérő rendelkezése hiányában legalább évente egy alkalommal elvégeztetni a közszolgáltatást és az elvégzéshez a szükséges feltételeket biztosítani, így különösen a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállító jármű számára oly módon köteles biztosítani, hogy az elláthassa feladatát.

(6) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért az 1. mellékletben meghatározott mértékű díjat köteles megfizetni a közszolgáltatónak.

7. A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

9. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni:

a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,

b) a szerződés tárgyát,

c) a szerződés időtartamát,

d) a teljesítés helyét,

e) a begyűjtésre vonatkozó szabályokat,

f) a felek jogait és kötelezettségeit,

g) a közszolgáltatási díj megállapítását, a számlázásnak és a számla kiegyenlítésének módját,

h) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit,

i) a közszolgáltató tevékenység végzésére feljogosító engedélyre történő utalást,

j) az irányadó jogszabályok megnevezését,

k) a közszolgáltatási tevékenységgel kapcsolatos panaszintézés szabályait.

8. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

10. § (1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlan területén belül, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Az ingatlantulajdonos nem helyezhet el a közműpótló létesítményben a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát veszélyeztető mérgező-, tűz- és robbanásveszélyes, vagy egyéb anyagot és állati tetemet.

(3) Ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével, a szükséges jogszabályban foglalt intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.

(4) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását a (3) bekezdésben foglaltakon túl megtagadhatja, ha a szállítandó szennyvízről érzékszervi megállapítás (szag, szín, összetétel) alapján az feltételezhető, hogy a szennyvíz az arra kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba, vagy szennyvízelvezető műbe jogszabály alapján nem helyezhető el.

(5) A Közszolgáltató a közszolgáltatást igénybevevő ingatlantulajdonosokról a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő nyilvántartást vezet a közszolgáltatást igénybevevők azonosításához szükséges adatok feltüntetésével.

(6) Az adatkezelés a közszolgáltatással összefüggően az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához, és ezen tevékenységekkel kapcsolatos adatbázis létrehozásához és működtetéséhez szükséges.

(7) A Közszolgáltató a közszolgáltatás nyújtásához szükséges személyes adatokat – a név és lakcímadatok tekintetében – a a személyi adat – és lakcímnyilvántartást kezelő szerv, egyebekben az ingatlanhasználó adatszolgáltatása alapján ismeri meg. A személyes adatok kezelése során a Közszolgáltató az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (továbbiakban: tv) rendelkezéseinek megfelelően köteles eljárni.

(8) A Közszolgáltató megteremti és fenntartja az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit, gondoskodik az adatok biztonságáról. Adatvédelmi Szabályzatban meghatározza azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.

(9) A Közszolgáltató az ingatlanhasználó személyes adatait – az adatok tárolása kivételével – a szerződéses viszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelheti. A szerződéses viszony megszűnését követően a Közszolgáltató a kezelt adatokat köteles megsemmisíteni.

III. Fejezet

A közszolgáltatás díja

9. A fizetendő díj megállapítása

11. § (1) AZ Önkormányzat a közszolgáltatás díját a Vtv 44/D. §-ban és a természetes személy ingatlantulajdonos esetében a szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésről, valamint egyes törvényeknek a további rezsicsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CXIV. törvény (továbbiakba: Rtv) előírásai figyelembevételével határozza meg.

(2) Az ürítés díját a szennyvízszállító gépjárműbe gyárilag beépített szintmérő műszerrel mért, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége, de legalább 1 m3után kell megfizetni.

(3) A közszolgáltatási díj tartalmazza a szállítási tevékenység közvetlen költségét, az ürítési díjat, a befogadási díjat és az e-útdíjat, valamint figyelembe veszi a szennyvíztisztító telep, mint ürítési és ártalmatlanítási hely Bölcske községtől mért távolságát.

12. § (1) A közszolgáltató a díjat a közszolgáltatás elvégzését követően azonnal, a helyszínen számla alapján jogosult beszedni.

(2) Ha a közszolgáltatás díját a közszolgáltató a közszolgáltatás elvégzése után azonnal, a helyszínen az ingatlantulajdonos díjfizetési hajlandóságának elmaradása miatt nem tudja beszedni, arról a számlát postai úton hivatalos levél formájában megküldi az ingatlantulajdonosnak.

(3) A Közszolgáltató a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben (továbbiakban: Ptk) meghatározott mértékű késedelmi kamatot jogosult felszámítani a közszolgáltatási díjat késedelmesen fizető ingatlantulajdonossal szemben.

(4) A Közszolgáltató minden év szeptember 30.-ig kezdeményezheti a következő évre vonatkozó közszolgáltatási díj felülvizsgálatát. A felülvizsgálathoz részletes, a hatályos jogszabályoknak megfelelően elkészített díjkalkulációt kell az Önkormányzat jegyzőjének megküldeni. A következő évre vonatkozó díjkalkulációt a jegyző terjeszti az Önkormányzat Képviselő-testülete elé, amelyről a képviselő-testület dönt.

(5) a képviselő-testület a közszolgáltatás díját egy év időtartamra állapítja meg.

(6) Ha a közszolgáltató a közszolgáltatás mellett más gazdasági tevékenységet is folytat, a költségtervben a költségek szigorú elkülönítésének módszerét is alkalmaznia kell. A közszolgáltatónak a közszolgáltatás kereteibe nem tartozó más szolgáltatás költségeit, elszámolását és díját szigorúan el kell különítenie és e költségeket a közszolgáltatás díjából nem finanszírozhatja.

IV. Fejezet

10. Záró rendelkezések

(2)Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006. december 12-i 2006/123/EK Európai Parlamenti és Tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.
1

Az önkormányzati rendeletet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 20. §-a hatályon kívül helyezte 2022. január 1. napjával.