Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015.(XI.27..) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívülre nyújtott támogatások rendjéről

Hatályos: 2022. 02. 26

Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015.(XI.27..) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívülre nyújtott támogatások rendjéről

2022.02.26.

Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében foglaltfeladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1. § (1) A Bölcske Községi Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) elismeri és támogatja a településen élő vagy dolgozó természetes személyek, civil szervezetek, önszerveződő közösségek (továbbiakban együtt: szervezetek) helyi közéletre gyakorolt hatását. Támogatja a kultúra, a közművelődés, az oktatás-nevelés, a szociális és karitatív tevékenység, a természeti és épített környezet megóvása, a közrend- és vagyonvédelem, a sportolás, az egészséges életmód, az esélyegyenlőség, a hagyományápolás megteremtése, a polgárok közéletbe való bevonása terén végzett tevékenységet.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben megfogalmazott célok megvalósulása érdekében a szervezetek részére költségvetési támogatást nyújt a jelen rendeletben szabályozott pályázati rendszer keretében.

(3) A támogatás céljára felhasználható előirányzat összegét a képviselő-testület évente a költségvetési rendeletében állapítja meg.

(4) A költségvetési támogatások igénylésére a képviselő-testület ír ki pályázatot a költségvetési rendelet meghozatalát követő 60 napon belül.

II. A támogatások formái és címzettjei

2. § (1) Az önkormányzat a szervezetek számára pályázati eljárás keretében, elszámolási kötelezettséggel vissza nem térítendő pénzbeli támogatást nyújt, a 14. §-ban meghatározott célokra.

(2) A költségvetésből költségvetési éven belül ugyanazon támogatási célra csak egy alkalommal nyújtható támogatás.

3. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő épületek számos szervezet székhelyeként, illetve működésük színtereként szolgálnak.

(2) Az önkormányzat nem pénzbeli támogatást nyújt a szervezetek számára, azáltal, hogy:

a) az önkormányzat tulajdonát képező ingatlanok, helyiségek használatát részben vagy egészben térítésmentesen engedélyezi.

b) az önkormányzat tulajdonát képező ingóságok használatát részben vagy egészben térítésmentesen engedélyezi.

4. § A nem pénzbeli támogatás nyújtása során mérlegelni kell a támogatási cél megvalósítása során keletkező bevételeket és kiadásokat, a támogatott tényleges tevékenységét, a támogatott cél jellegét és a korábbi támogatás nyújtására kötött megállapodások teljesítését.

5. § (1) Támogatásban részesíthető az a szervezet, amely,

a) bölcskei székhelyű, és

b) bölcskei lakosok érdekében megvalósuló programhoz, tevékenységhez kéri a támogatást.

c) az önkormányzat törvényben meghatározott kötelező vagy önként vállalt feladatainak ellátásában részt vesz, vagy azt segíti.

(2) Támogatásban részesíthető az a természetes személy, aki:

a) bölcskei lakóhelyű vagy tartózkodási helyű, vagy

b) tevékenységét bölcskei lakos vagy szervezet javára és érdekében megvalósuló tevékenységhez vagy programhoz kéri.

6. § (1) Támogatásban nem részesíthetők a közvetlen politikai tevékenységet folytató szervezetek, továbbá olyan szervezetek, amelyek a támogatói döntést megelőző 5 éven belül:

a) együttműködési megállapodást kötött vagy tartott fenn Magyarországon bejegyzett párttal, vagy

b) jelöltet állított helyi önkormányzati választáson.

7. § Jelen rendelet rendelkezéseit nem kell alkalmazni a költségvetésben önálló előirányzat formájában nyújtott pénzbeli támogatásokra, ha:

a) a támogatott olyan szervezet, amely részben vagy egészben az önkormányzat tulajdonában van, vagy

b) amelyet az önkormányzat alapított és létesítő okiratukban meghatározott tevékenységek ellátásához kerül sor támogatás átadására, vagy

c) a támogatott az önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv, vagy

d) a támogatás az önkormányzattal közfeladat ellátására kötött megállapodás alapján kerül kifizetésre a támogatott részére.

8. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) civil szervezet: az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXX. törvény 2. § (1) bekezdés 6. pont szerinti szervezetek,

b) önszerveződő közösség: Bíróság által be nem jegyzett, természetes személy tagokból álló közösség.

c) civil szervezet alapdokumentumai: létesítő okirat (alapszabály vagy alapító okirat), bejegyző bírósági végzés, közhasznúsági nyilvántartásba vételi bírósági végzés.

d) közvetlen politikai tevékenység: párt érdekében végzett politikai tevékenység, az országgyűlési választáson történő jelöltállítás, a megyei önkormányzat képviselő-testületébe történő jelöltállítás, polgármester jelölése.

e) nem pénzbeli támogatás: vagyoni értékkel rendelkező forgalomképes dolog ideiglenesen, teljesen vagy részben ingyenes történő átruházása vagy átengedése, illetve szolgáltatás biztosítása.

f) számla: az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény előírásainak, mind formailag, mind tartalmilag megfelelő, a támogatott képviseletre jogosult személy teljesítést igazoló nyilatkozatával ellátott számla.

III. Pályázati felhívás, a pályázatok benyújtása

9. § (1) A pénzbeli támogatásokról a költségvetési rendeletben évente meghatározott összeg terhére a képviselő-testület ír ki pályázatot. A pályázati támogatási rendszer egységes, ugyanakkor biztosítja a szakterületek sajátosságainak érvényesülését is.

(2) Az egységesség biztosítása érdekében a pályázati kötelezően előírt dokumentációt a 11. § tartalmazza.

(3) A szakterületi sajátosságok megjelenítésére a részletes pályázati kiírás adatlapja és a csatolandó mellékletek szolgálnak.

10. § (1) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell.

a) a pályázati felhívást kiíró megnevezését;

b) a pályázat célját,

c) a pályázat benyújtására jogosultak körét,

d) a pályázat tartalmi elemeit,

e) a pályázathoz csatolandó dokumentumok megjelölését,

f) a pályázati nyomtatványok elérhetőségét, igénylésének módját,

g) a pályázat benyújtásának módját, helyét, határidejét,

h) a pályázat elbírálásának rendjét, határidejét,

i) az eredményről történő értesítés módját, határidejét,

(2)1 A pályázati kiírást az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendelete elfogadását követő 30 napon belül tárgyalja a képviselő-testület, melyet követően a pályázati kiírást 5 napon belül az önkormányzat www.bolcske.hu honlapján kell közzétenni.

11. § (1) A pályázati dokumentációnak tartalmaznia kell:

a) a jelen rendelet mellékletét képező pályázati adatlapot,

b) a szervezet előző évi tevékenységéről szóló tájékoztatót, különös tekintettel a végzett feladatokra, elért eredményekre

c) a szervezet közgyűléséről, üléséről készült jegyzőkönyvi kivonatot vagy határozat kivonatot, amely tartalmazza a pályázat benyújtásáról szóló döntést, és a megvalósítani kívánt célt,

d) a jelen szakasz (2) bekezdésében meghatározott dokumentumokat.

(2) A pályázathoz csatolandó dokumentumok:

a) a civil szervezet bírósági bejegyzéséről szóló végzést

b) alapító okiratot, vagy alapszabályt, vagy a működést igazoló egyéb dokumentumot,

c) a tárgyévet megelőző évről készített beszámoló, közhasznú szervezet esetén közhasznú jelentés letétbe helyezéséről kiadott bírósági igazolás,

d) a pályázó írásbeli nyilatkozata arról, hogy a pályázó szervezet a támogató ellenőrzéséhez hozzájárul, a támogatásból beszerzett 100 ezer forint egyedi értéket meghaladó eszközöket nyilvántartásba veszi,

e) a pályázó nyilatkozata a Knyt. 6. § (1) bekezdés szerinti összeférhetetlenség, illetve, érintettség fennállásának vagy hiányáról,

f) a pályázó közzétételi kérelme a Knyt. 8. §(1) bekezdés szerinti érintettségről.

(3) A 11. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott adatlapot és a (2) bekezdés e) pontjában meghatározott nyilatkozatokat, a jelen rendelet 1-3. számú mellékletei szerinti formában és tartalommal kell benyújtani.

12. § (1)2 A pályázatokat írásban, egy példányban, személyesen vagy postai úton kell benyújtani a pályázati kiírásban foglaltak szerint. A pályázati kiírásban a közzétételtől számított legalább 20 nap pályázati határidőt kell meghatározni, mely határidő jogvesztő.

(2) A jegyző a hiányos pályázatot benyújtó pályázót egy alkalommal 5 napos határidő kitűzésével hiánypótlásra szólítja fel.

IV. A pályázat elbírálása

13. § (1) A beérkezett pályázatokat a Képviselő-testület bírálja el, a 12. § (1) bekezdésben meghatározott pályázati határidő lejártát követő 30 napon belül.

(2) A pályázatok Képviselő-testület elé terjesztéséről a jegyző gondoskodik.

14. § (1) A Képviselő-testület által támogatásban részesíthető célok különösen a következők:

(2) nemzeti összetartozás erősítése

a) rendezvények, kirándulások szervezése határon túli magyar civil szervezetekkel együttműködve;

b) határon túli magyar szervezetek segítése,

c) a Nemzeti Összetartozás Napjának (június 4.) méltó ünneplése a szervezetek, az önkormányzat és más közösségek együttműködésével;

d) a nemzeti önazonosságtudat erősítése érdekében programok szervezése, kiadványok készítése;

(3) új nemzedékek jövőjéért

a) egészségügyi tevékenység, egészséges életmód propagálása, terjesztése,

b) gyermekek üdültetése, táboroztatása,

c) nevelési, oktatási tevékenység, elsősorban közösségi életre nevelés érdekében programok szervezése;

(4) mobilitás és alkalmazkodás

a) közbizalom erősítése,

b) közélet tisztaságának védelme, erősítése,

c) ifjúsági és sporttevékenység, versenysport tevékenység, szabadidős sportolási feltételek javítása, bővítése, e tevékenységek támogatása,

d) közrend- és vagyonvédelem erősítése, az Önkormányzattal és más közösségekkel együttműködve;

(5) közösségi környezet

a) kulturális és közművelődési tevékenység, hagyományok ápolása,

b) természeti és épített környezet védelme, megóvása,

c) természeti és épített környezeti értékek propagálása az Önkormányzattal és más közösségekkel együttműködve;

(6) társadalmi felelősségvállalás

a) szociális, karitatív tevékenység, esélyegyenlőséget elősegítő programok,

b) érdekképviselet és érdekvédelem

c) a házasságra történő felkészítés, a házasság intézményének és a családi életre nevelésének elősegítése;

(7) önkéntesség

a) önkéntes programok szervezése és lebonyolítása,

b) önkéntes tevékenységek fejlesztése és az önkéntesek számának növelése,

c) szervezetek és az önkormányzat közötti önkéntes tevékenység előmozdítása,

d) a civil társadalom erősítése, a szervezetek önkéntes helyi társadalmi szerepvállalásának segítése,

e) a szervezetek által önkéntesen megvalósuló, öntevékenységre épülő szakmai, generációs, sport vagy szabadidős programok, kulturális, művészeti, sport és ifjúsági rendezvények,

f) az önkéntes helyi társadalmi szerepvállalást vállaló szervezetek működésének segítése,

g) a sportszervezetek helyi társadalmi szerepvállalásának segítése,

h) országos sportági szakszövetség tagjaként a sportág versenyrendszerében résztvevő sportszervezetek által megvalósuló, öntevékenységre épülő szakmai és versenysport rendezvények.

15. § (1) A Képviselő-testület pénzügyi támogatást az alábbi költségekre nyújt:

(2) A szervezetek működésével kapcsolatos költségek:

a) anyagköltségek
a.a) üzemanyagköltségek,
a.b) táncosok ruházata, sportmez, cipő, sportszerek,
a.c) nyomtatvány, irodaszer,
a.d) fenntartási és üzemeltetési anyagok: a működési célt szolgáló bármely berendezés vagy gép használatához szükséges egy éven belül elhasználódó anyagok, irodai eszközök,
a.e) egyéb anyagköltség (kiállításhoz szükséges anyagok, dekoráció, rendezvényhez, programokhoz szükséges nyersanyagok, eszközök)
b) javítás, karbantartási költségei,
c) posta, telefon és kommunikációs költségek,
d) kiadványok, plakátok, szórólapok előállításának költségei,
e) helyiségek bérleti díja,
f) bankköltségek
g) számviteli szolgáltatások költsége, vagy
h) biztosítási díjak.
(3) A szervezetek nem működési célú költségei:
a) étkezési-,utazási-és szállásköltség,
b) belépőjegyek
c) gyógyászati segédeszközök,
d) a támogatott cél megvalósításához, szervezéséhez szükséges
d.a) eszközök bérleti díja,
d.b) kis értékű eszközök vásárlása,
d.c) könyvek, írószerek, kiadványok vásárlása,
d.d) műsor-és zeneszolgáltatás.

16. § (1) A támogatásról hozott döntésben szerepeltetni kell:

a) a támogatott szervezet pontos megnevezését,

b) a támogatás pontos célját, a támogatott tevékenység, program megnevezését, annak megvalósításának befejezési határidejét,

c) a támogatás összegét,

d) az elszámolás időpontját

17. § (1) Nem részesíthető tárgyévben támogatásban az a szervezet, amely:

a) a benyújtott pályázati dokumentációjában megtévesztő vagy valótlan adatot szolgáltatott,

b) a pályázati dokumentáció nem tartalmazza a 10. § -ban meghatározottakat és a hiánypótlást határidőre nem teljesíti,

c) az előző évben kapott támogatással nem vagy nem megfelelően számolt el,

d) az előző évben kapott támogatást előzetes hozzájárulás nélkül a támogatási céltól eltérően használta fel,

e) lejárt esedékességű, meg nem fizetett köztartozással rendelkezik,

f) a támogatást kérő tekintetében a Knyt 6. §-ában meghatározott összeférhetetlenség áll fenn.

V. A támogatás felhasználása

18. § (1) A támogatásról szóló döntés alapján a szervezettel támogatási szerződést kell kötni.

(2) A szerződésnek tartalmaznia kell az alábbiakat:

a) a szerződést kötő felek pontos megnevezése,

b) a támogatásról szóló döntés száma, a döntéshozó megnevezése,

c) a támogatott cél pontos meghatározása,

d) a támogatás összege,

e) a támogatás folyósításának rendjét,

g) a támogatásról történő elszámolás határideje, módja.

(3) A támogatás csak a döntésben és az az alapján kötött támogatási szerződésben megjelölt célra használható fel.

(4) A támogatás eltérő célra történő felhasználása csak akkor lehetséges, ha a Képviselő-testület ahhoz a szervezet írásbeli kérelme alapján hozzájárul, és a támogatási szerződést a szerződő felek a hozzájárulásról hozott döntésnek megfelelően módosítják.

VI. A pályázat nyilvánossága

19. § (1) A szervezetek részére biztosított támogatásról, valamint az elszámolásról tájékoztatót kell készíteni, amelyet közzé kell tenni az Önkormányzat honlapján.

(2) A közzétételről a polgármester gondoskodik.

(3)3

20. §4

VII. A támogatással történő elszámolás

21. § (1) A szervezet a támogatás felhasználásáról a tárgyévet követő év január 31. napjáig köteles elszámolni.

(2) Amennyiben a szervezet a támogatást rendezvény vagy meghatározott program megvalósulására igényelte, felhasználásáról a megvalósulást követő 60 napon belül köteles elszámolni.

(3) A támogatás felhasználásáról a támogatott szervezetnek részletes szakmai és pénzügyi beszámolót kell készítenie és az önkormányzat részére benyújtania.

(4) Az elszámolások elfogadásáról a Képviselő-testület a soron következő ülésén, de legkésőbb az elszámolás benyújtását követő 60. napon dönt.

22. § (1) A benyújtott számlákról a 4. számú melléklet szerinti bizonylat összesítőt kell készíteni. A támogatás felhasználásához kapcsolódó számla eredeti példányára rá kell vezetni, hogy „….Ft a …..számú Bölcske Községi Önkormányzattal kötött szerződés terhére elszámolva”, majd el kell látni a szervezet képviseletére jogosult személy aláírásával, és dátummal. A számlákat ezt követően le kell másolni, majd a másolatra rá kell vezetni, hogy „A másolat az eredetivel mindenben megegyezik”, valamint el kell látni a képviselő aláírásával, dátummal.

(2) Amennyiben a szervezet a támogatás összegét vagy annak egy részét a támogatási megállapodásban meghatározott határidőig nem használta fel a fel nem használt részt az elszámolást követő 15 napon belül vissza kell fizetni az önkormányzat részére.

(3) Amennyiben a pénzügyi elszámolás alapján megállapítható, hogy a támogatott nem a támogatási szerződésben foglalt célnak megfelelően használta fel a kapott támogatást vagy egy részét, a támogatott köteles felszólítástól számított 8 napon belül az önkormányzat részére visszafizetni a kifizetett támogatás nem megfelelően felhasznált részét.

VIII. Záró rendelkezések

23. § (1) Ez a rendelet 2015. december 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről szóló 15/2001. (XI.16.) önkormányzati rendelet.

1

A 10. § (2) bekezdése a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 12. § (1) bekezdése a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 19. § (3) bekezdését a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 20. §-t a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.