Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021.(III.12..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 05. 28- 2023. 05. 30

Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021.(III.12..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről1

2022.05.28.

Bölcske Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglaltak alapján, Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed

a) Bölcske Község Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat) és annak bizottságaira,
b) az Önkormányzat költségvetési szerveire és
c) mindazon magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező
szervezetekre, amelyek az Önkormányzat költségvetésében szereplő előirányzatokból részesülnek.
2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. §2 (1) Bölcske Községi Önkormányzat képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő –testület) az Önkormányzat összevont 2021.évi

a)3 bevételi főösszegét 688.677.085 Ft

b)4 kiadási főösszegét 688.677.085 Ft állapítja meg.

(2)5 A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetésében az előző évi felhasználható tervezett maradványát 132.392.514 Ft-ban állapítja meg.

(3) Az önkormányzat kiemelt előirányzatait – intézményi bontásban és összesítve – az 1. melléklet tartalmazza.

(5) A költségvetési évben esetleg keletkezett bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület dönt.

3. § (1) A képviselő-testület

a) belső finanszírozásként 140 432 467 Ft pénzmaradvány igénybevételét,

b) külső finanszírozásként:

ba) 0 Ft működési hitel beállítását,

bb) 0 Ft felhalmozási célú hitel beállítását

rendeli el.

(2) A 10. melléklet felhalmozási kiadások részletezésében szereplő beruházási, felújítási tételek nem valósulhatnak meg automatikusan, csak külön képviselő-testületi döntés alapján.

4. §6 (1) A 2. §-ban megállapított bevételek és kiadások részletezését, a bevételek kiadások mérlegét

a) Bölcske Községi Önkormányzat vonatkozásában a 4. melléklet és a 15. melléklet

b) a Bölcskei Közös Önkormányzati Hivatal vonatkozásában a 6. melléklet és a 16. melléklet

c) a Bölcskei Mesevár Óvoda vonatkozásában a 7. melléklet és a 17. melléklet,

d) a Bölcskei Szociális Alapszolgáltatási Központ vonatkozásában a 8. melléklet és a 18. melléklet tartalmazza

(2) A normatív állami hozzájárulásokat jogcímenként az 5. melléklet tartalmazza.

5. § (1) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felhalmozási kiadások célonkénti részletezését és a felújítási kiadások feladatonkénti ütemezését a 10. melléklet tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat és az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek (a továbbiakban együtt: költségvetési szerv) költségvetési létszámát, a közfoglalkoztatottak létszám-előirányzatát a 11. melléklet tartalmazza.

(3) A 2021. évi várható bevételi és kiadási előirányzatok teljesítéséről készített előirányzat felhasználási ütemtervet a 13. melléklet tartalmazza.

6. § A képviselő-testület az alábbi kiadások előirányzata tekintetében dönt teljes részletezettséggel és hagyja jóvá az előirányzatokat:

a) működési célú végleges pénzeszközátadás, egyéb támogatás előirányzat a 9. melléklet,

b) szociális ellátások előirányzatai a 12. melléklet szerint.

7. §7 Az Önkormányzat általános tartaléka 10.071.226 Ft.

8. § Az Önkormányzat működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatait mérlegszerűen a 2. melléklet, a működési és fejlesztési célú bevételek és kiadások összevont mérlegét a 3. melléklet tartalmazza.

9. § A képviselő-testület a bevételi források növelése érdekében elrendeli az értékesítésre kijelölt ingatlanok, egyéb vagyonrészek eladásához szükséges intézkedések megtételét, pályázati lehetőségek felkutatását és igénybevételét.

10. § A költségvetési rendelet alapján támogatott szervezetek a részükre juttatott támogatásról írásban kötelesek elszámolni. A 2021. évben azon szervezetek részére támogatás nem folyósítható, akik a 2020. évi támogatás összegéről Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az államháztartáson kívülre nyújtott támogatások rendjéről szóló 12/2015. (XI.27.) önkormányzati rendeletében foglaltak szerint nem számoltak el.

11. § (1) Az Önkormányzatnál és a költségvetési szerveknél foglalkoztatott közalkalmazottak, köztisztviselők és munkavállalók személyi juttatása az előírásoknak megfelelően 2021. január 01-től az 1. melléklet kiadási jogcím személyi jellegű juttatások mértékéig használható fel.

(2) Az Önkormányzatnál és költségvetési szerveinél munkavégzésre irányuló jogviszony keretében foglalkoztatott minden köztisztviselő, közalkalmazott és munkavállaló cafetéria juttatásban részesül, melynek az éves összege - az egyes juttatásokhoz kapcsolódó, a juttatást teljesítő munkáltatót terhelő közterhekkel együtt - 200 000 forint foglalkoztatottként. Az Önkormányzatnál és költségvetési szerveinél megbízási szerződéshez cafetéria juttatás nem kapcsolódhat.

(3) Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a polgármester, az önkormányzatnál foglalkoztatott közalkalmazottak és munkavállalók cafetéria- juttatása igénybevételére, elszámolására és visszatérítésére vonatkozóan a Bölcskei Közös Önkormányzati Hivatal közszolgálati szabályzatában foglalt rendelkezéseket rendeli el alkalmazni.

(4) A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II.26.) Korm. rendelet 4. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az utazási költségtérítés mértéke: 15 Ft/ km a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 25. § (2) bekezdésében meghatározottak szerint.

3. Adósságot keletkeztető ügylet

12. § Az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összegét a 14. melléklet tartalmazza.

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

13. § Az Önkormányzat és a költségvetési szervek éves költségvetés alapján, az alapító okiratuknak megfelelően, a vonatkozó jogszabályi előírások szerint gazdálkodnak és önállóan gazdálkodnak a részükre jóváhagyott személyi kiadások és létszám előirányzatokkal. Az előirányzatok betartásáért a költségvetési szervek vezetői fegyelmi felelősséggel tartoznak.

14. § (1) A polgármester átruházott hatáskörben nettó 500.000 Ft összeghatárig jogosult árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésére.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, vagy annak következményei elhárítása érdekében a polgármester az Önkormányzat költségvetése körében átmeneti – az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht) rendelkezéseitől eltérő – intézkedést hozhat, melyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

15. § (1) Az előző évi pénzmaradvány – az előző évben vállalt kötelezettségek áthúzódó teljesítésével összefüggő kiadások kivételével – a képviselő-testület jóváhagyását követően használható fel.

(2) Az állami normatív hozzájárulások és a központi támogatások zárszámadáskor történő elszámolásakor az igénylés és a teljesítés közötti eltérés miatt keletkezett visszafizetési kötelezettség a költségvetési szervek esetében 100 % - os mértékben az intézményt terheli.

(3) A 2020. évi gazdálkodás lezárásakor az állami normatívákkal való elszámolásnál jelentkező, az Önkormányzat számára a központi költségvetésből járó összeg nem kerül átadásra a költségvetési szerveknek.

(4) A költségvetési szerv vezetője köteles a tartozás állományáról adatot szolgáltatni az alábbiak szerint: a költségvetési szerv az általa elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25. napja szerinti állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5. napjáig az Önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(5) A működési célú forráshiány finanszírozásának érdekében annak felmerülésekor a költségvetési szerv vezetőjének írásban benyújtott igénye alapján a képviselő-testület a felhalmozási célú többletbevételek működési célú kiadásokra történő átcsoportosítását rendelheti el.

5. A gazdálkodás szabályai

16. § (1) A költségvetési szervek e rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett a költségvetési szervek vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szerv az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal az elfogadott munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.

(3) A költségvetési szerv által a számára ellátott feladatok fedezetéül a nyilvántartásaiban elkülönített előirányzatok szolgálnak, amelyet a költségvetési szerv saját érdekében használ fel.

(4) A költségvetési szerv feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa a költségvetési szerv költségvetésében részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.

(5) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével és a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságokért a felelősség a költségvetési szerv vezetőjét terheli.

(6) A költségvetési szervek vezetői az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

17. § Az általános és a céltartalék felosztása és a felhasználásáról szóló döntés meghozatala – a 14. § (2) bekezdésében foglalt kivétellel - a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

18. § A költségvetési szervek pénzellátása – a személyi kiadásokhoz kapcsolódó elszámolási különbözetek figyelembevételével - a felhasználási szükséglethez igazodóan, időarányosan, havi több részletre bontva történik. Soron kívüli finanszírozás kiutalásáról – a költségvetési szerv vezetőjének kérése alapján – a polgármester dönt és erről tájékoztatja a képviselő-testületet a soron következő ülésen.

19. § (1) Az Önkormányzat számlavezető pénzintézete a Takarékbank Zrt.

(2) Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendeletalapján az Önkormányzat felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és a Bölcskei Roma Nemzetiségi Önkormányzat a Takarékbank Zrt-nél vezeti a bankszámláit, más banknál bankszámlát nem nyithatnak.

20. § A költségvetési szervek vezetői felelősek a feladatmutatóhoz kötött állami normatív hozzájárulások igénylését megalapozó mutatószámok valóságtartalmáért, a normatív elszámoláshoz szükséges dokumentumok helyességéért, valamint kötelesek a normatív támogatás alapját képező mutatószámokról a jogszabályok által meghatározott naprakész nyilvántartásokat vezetni.

21. § A beruházások ütemezésénél tekintetbe kell venni az Önkormányzat fejlesztési forrásainak várható alakulását. A 13. mellékletben nem szereplő beruházási igények megvalósíthatóságáról a képviselő-testület eseti határozattal dönt a források rendelkezésre állásának függvényében.

22. § A költségvetési szerv vezetője felelős a feladatai ellátásához a szerv vagyonkezelésébe, használatába adott vagyon rendeltetésszerű igénybevételéért, az alapító okiratban előírt tevékenységek jogszabályban meghatározott követelményeknek megfelelő ellátásáért, a költségvetési szerv gazdálkodásában a szakmai hatékonyság és a gazdaságosság követelményeinek érvényesítéséért, a gazdálkodási lehetőségek és kötelezettségek összhangjáért.

6. költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

23. § Az önkormányzat a belső ellenőrzés működtetéséről a Paksi Többcélú Kistérségi Társulás útján gondoskodik.

7. Záró rendelkezések

24. § Ez a rendelet 2021. március 13. napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2021. január 01. napjától kell alkalmazni.

3. melléklet

Bölcske Községi Önkormányzat 2021. évi összevont mérlege

12. melléklet

Bölcske Községi Önkormányzat szociális ellátások 2021. év

13. melléklet

Bölcske Községi Önkormányzat bevételi előirányzatainak teljesüléséről előirányzat-felhasználási ütemterv 2021. évre

14. melléklet

Adósságot keletkeztető ügyletek
1

Az önkormányzati rendeletet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 21. § (2) bekezdés a) pontja hatályon kívül helyezte 2023. május 31. napjával.

2

A 2. § a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 2. § (2) bekezdése a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. § a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 7. § a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 7. § a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 1. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 2. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 4. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

11

Az 5. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 6. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 7. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 8. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 9. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 10. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 11. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 15. mellékletet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (9) bekezdése iktatta be. A 15. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 16. mellékletet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (10) bekezdése iktatta be. A 16. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 17. mellékletet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (11) bekezdése iktatta be. A 17. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.

21

A 18. mellékletet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (12) bekezdése iktatta be. A 18. melléklet a Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (11) bekezdésével megállapított szöveg.