Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi szolgáltatások szabályozásáról és díjazásáról

Hatályos: 2022. 11. 01

Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi szolgáltatások szabályozásáról és díjazásáról

2022.11.01.

Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed:

a) Bölcske Község illetékességi területén történő házasságkötésre (a továbbiakban: házasságkötés),

b) mindazon személyekre, akik ezek során közreműködnek,

c) mindazon személyekre, akik a szolgáltatást igénybe veszik.

(2) E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: a Bölcskei Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) székhelyén a tárgyalóterem, a polgármesteri iroda vagy az anyakönyvvezetői iroda,

b) hivatali munkaidő: a Hivatal Szervezeti és Működési szabályzatában meghatározott munkarend, kivéve, ha a jogszabály naptár szerinti munkarendtől eltérő munkarendet állapít meg.

2. § Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a házasságkötés megrendezésével kapcsolatos szolgáltatásokat az anyakönyvvezető és az anyakönyvvezető munkáját segítő közreműködő (a továbbiakban: közreműködő) útján biztosítja.

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, vagy a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés anyakönyvvezető és közreműködő igénybevételével történő tartását kérelemre a vonatkozó jogszabályi előírások megtartásával a jegyző engedélyezi, amely az 4. § szerint térítési díjköteles szolgáltatás.

(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötést csak hivatali munkaidőn kívül lehet lebonyolítani.

(3) Az (1) bekezdés szerinti kérelmet az anyakönyvvezető veszi fel a vonatkozó jogszabályok alapján és betartásával írásban, indokolással ellátva, és illetékmentesen lehet benyújtani a házasságkötés bejelentésével egyidejűleg.

(4) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötést - a szolgáltatást igénybe vevők által meghatározott helyen - a jegyző akkor engedélyezi, ha a szolgáltatást igénybe vevők gondoskodnak:

a) a házasságkötés méltó helyszínéről, szabadtéri helyszín esetén a megfelelő esőhelyszín biztosításáról,

b) a tanúk – szükség esetén tolmács vagy jelbeszédben jártas személy – jelenlétéről,

c) a házasságkötés méltó tárgyi feltételeiről,

d) a házasságkötéshez szükséges technikai eszközökről, különös tekintettel az esküvői zeneszolgáltatáshoz szükséges eszközökről,

e) az anyakönyvvezető és a közreműködő személy esküvői helyszínre határidőben és biztonságban történő szállításáról, majd az esküvő megtartását követően haladéktalanul a hivatali helyiségbe történő biztonságos visszaszállításáról és

f) az anyakönyvi alapiratok biztonságos kezelésének lehetőségéről a házasságkötés helyszínén.

(5) Hivatali munkaidőn túl házasságkötést munkanapon a munkaidő lejártát követően 19,00 óráig, vagy szombaton 10,00-19,00 óra között lehet lebonyolítani.

(6) Ha a munkanap szombati napra esik, úgy a hivatali munkaidőn túli házasságkötést 13,30-19,00 óra között lehet lebonyolítani.

(7) A jegyző a házasságkötés időpontját a szolgáltatást igénybevevők kívánságának, a házasságkötés helyszínére korábban bejelentkezett és lefoglalt időpont figyelembevételével közreműködő anyakönyvvezetővel egyeztett időpontra tűzi ki és engedélyezi.

4. § (1) Házasságkötés szolgáltatási díjai:

a) házasságkötés a polgármesteri irodában vagy az anyakönyvvezetői irodában a házasulók és két tanú részvételével megtartva munkaidőben díjmentes, munkaidőn kívül 5.000.- Ft + Áfa/ házasságkötés,

b) házasságkötés a tárgyalóteremben megtartva munkaidőben és munkaidőn kívül is 15.000.- Ft + Áfa/házasságkötés.

c) a házasságkötés hivatali munkaidőn kívül a hivatali helyiségen kívül megtartva 35.500.- Ft+ Áfa /házasságkötés.

(2) A házasságkötés szolgáltatási díjait az igénybevevők az (1) bekezdésben meghatározott esetekben, az ott megjelölt összegben kötelesek megfizetni, kivéve, ha a hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésre a házasulók lakásán, vagy gondozási helyén rendkívüli körülmények miatt kerül sor – ebben az esetben az anyakönyvvezető közreműködése díjmentes.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik szolgáltatást igénybevevő súlyos mozgáskorlátozottsága, mozgásképtelen állapotot okozó betegsége, közeli halállal fenyegető egészségi állapota miatt nem tud a hivatali helyiségben személyesen megjelenni. A rendkívüli körülmény fennállását írásban igazolni kell.

5. § (1) Az 5. §-ban meghatározott szolgáltatásokon kívül, igény szerint térítés ellenében az alábbi szolgáltatás vehető igénybe: emléklap borító, melynek költsége a számla szerinti bruttó ár.

(2) Az 5. § (1) bekezdésében és a 6. § (1) bekezdésében feltüntetett és igénybevett szolgáltatásról a Hivatal számlát állít ki, amelynek a házasságkötést megelőző 10. munkanapig történő megfizetése a szolgáltatást igénybe vevő kötelezettsége, és az erről szóló bizonylatot legkésőbb a házasságkötést megelőző 2. munkanapig az anyakönyvvezetőnek be kell mutatni.

(3) A szolgáltatást igénybevevők a befizetett díj 100 %-ának visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötés megtartása iránti kérelmüket az engedélyezett házasságkötési időpontot megelőző 30. munkanapig írásban visszavonják.

(4) A szolgáltatást igénybevevők a befizetett díj 50 %-ának visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötés megtartása iránti kérelmüket az engedélyezett házasságkötési időpontot megelőző 10. munkanapig írásban visszavonják.

(5) A szolgáltatást igénybevevők a befizetett díj visszatérítésére nem jogosultak, amennyiben nem írásban jelentik be a házasságkötési szándékuk megszűnését, és a (3) – (4) bekezdésben foglalt határidő lejártát követően tesznek írásban bejelentést.

6. § (1) Az anyakönyvvezető közreműködése a házasságkötés lebonyolításában hivatali munkaidőben díjmentes.

(2) Az anyakönyvvezetőt segítő személy közreműködése a házasságkötés lebonyolításában hivatali munkaidőben díjmentes.

(3) Az anyakönyvvezetőt megilleti:

a) hivatali munkaidőn kívüli közreműködése esetén házasságkötésenként nettó 15.000.- Ft díjazás, és

b) az ünnepi öltözet használata címén ruházati költségtérítés, mely az anyakönyvvezető első esküvői szertartása előtt nettó 100.000.- forint, azt követően éves 20 alkalmat meghaladó szertartás esetén évenként nettó 50.000.- forint illeti meg, mellyel a vonatkozó jogszabályok alapján kell elszámolni.

(4) A közreműködőt a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén nettó 2.000.- Ft díjazás illeti meg.

7. § (1) Ez a rendelet 2022. november 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az anyakönyvi szolgáltatások szabályozásáról és díjazásáról szóló 11/2019. (VII.5.) önkormányzati rendelet.