Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2020.(VI.26..) önkormányzati rendeletének indokolása

védelméről szóló 7/2018. (VI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 07. 01
védelméről szóló 7/2018. (VI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének
a településkép védelméről szóló 7/2018. (VI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
1. ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS:
Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 7/2018. (VI. 29.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: TKR) alkalmazása során több kérdés merült fel főként a melléképületek, kerítések kialakítására vonatkozóan.
Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a 185/2019. (IX. 26.) határozatában döntött arról, hogy a településkép védelméről szóló 7/2018. (VI. 29.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: TKR) módosítani kívánja.
1. RÉSZLETES INDOKOLÁS:
1. §-hoz:
c) az utcai telekhatárra új főépület magas tetővel létesíthető, a tető hajlásszögének, agyagának, színének a közvetlenül szomszédos épületek tetőzetéhez igazodni kell, de műanyag táblás, bitumenes hullámlemezfedés nem alkalmazható. Utcai telekhatárra létesített melléképület csak falazott szerkezettel helyezhető el.
helyébe a következő rendelkezés lép:
c) főépület magas tetővel létesíthető, a tető hajlásszögének, anyagának, színének a közvetlenül szomszédos épületek tetőzetéhez igazodni kell, de műanyag táblás, bitumenes hullámlemez fedés nem alkalmazható. Amennyiben az építési hely előkert nélkül is kialakítható, abban az esetben utcai telekhatárra létesített melléképület csak falazott szerkezettel helyezhető el.
d) a magastetős épület tetejének hajlásszöge:
da) földszintes épület esetén legalább 30° és legfeljebb 45° lehet,
db) emeletes épület esetén legalább 20° és legfeljebb 45° lehet,
dc) lapostető alkalmazása főépület esetében nem megengedett
helyébe a következő rendelkezés lép:
d) a főépület jellemző tetőhajlásszöge:
da) földszintes főépület esetén legalább 30° és legfeljebb 45° lehet,
db) emeletes főépület esetén legalább 20° és legfeljebb 45° lehet.
j) az utca, közterület felőli kerítésszakaszok, kapuk kizárólag a környezetre jellemző, hagyományos megjelenéssel és anyaghasználattal, falazott natúr kő, vakolt tégla-, beton felülettel, lábazattal, fa, vagy acél anyagú kapuzattal készülhetnek, legfeljebb 200 cm-es átlagos magassággal.
helyébe a következő rendelkezés lép:
j) az utca, közterület felőli kerítésszakaszok, kapuk kizárólag a környezetre jellemző, hagyományos megjelenéssel és anyaghasználattal készülhetnek. Fa, kő, fém, tégla, beton anyagú kerítésmező, valamint fa, vagy fém anyagú kerítéskapu készülhet legfeljebb 200 cm-es átlagos magassággal, tömör vagy áttört kivitelben.
1. §- hoz:
b) a területen zártsorú beépítésű új épület tetőhajlásszöge a szomszédos, csatlakozó épületek tetőhajlásszögével megegyező, vagy a kettő közé eső hajlásszöggel alakítható ki, de a tető hajlásszöge 30° alatti nem lehet,
helyébe a következő rendelkezés lép:
b) a területen zártsorú beépítés esetén új főépület tetőhajlásszöge a szomszédos, csatlakozó épületek tetőhajlásszögével megegyező, vagy a kettő közé eső hajlásszöggel alakítható ki, de a tető hajlásszöge 30° alatti nem lehet. Egyéb beépítési mód esetén a lakóépület jellemző tetőhajlásszöge legalább 30° és legfeljebb 45° lehet.
e) melléképület építése a főépület szerinti anyaghasználattal, meglévő, vagy újonnan létesítendő főépület funkcionális kiegészítéseként megengedett,
helyébe a következő rendelkezés lép:
e) melléképület építése a főépülethez illeszkedő anyaghasználattal, meglévő, vagy újonnan létesítendő főépület funkcionális kiegészítéseként megengedett.
h) ahol kerítés készül, ott az utca és közterület felőli kerítésszakaszok falazott natúr kő, vakolt tégla-, beton felülettel, egyszerű kialakítású fa, vagy acél anyagú, áttört betétekkel, kapuzattal készülhetnek, legfeljebb 200 cm-es átlagos magassággal, telekhatáron elhelyezve.
helyébe a következő rendelkezés lép:
h) az utca, közterület felőli kerítésszakaszok, kapuk kizárólag a környezetre jellemző, hagyományos megjelenéssel és anyaghasználattal készülhetnek. Fa, kő, fém, tégla, beton anyagú kerítésmező, valamint fa, vagy fém anyagú kerítéskapu készülhet legfeljebb 200 cm-es átlagos magassággal, tömör vagy áttört kivitelben.
c) a magastetősépület tetejének hajlásszöge:
ca)földszintes épület esetén legalább 30° és legfeljebb 45° lehet,
cb)emeletes épület esetén legalább 20° és legfeljebb 45° lehet,
helyébe a következő rendelkezés lép:
c) a főépület jellemző tetőhajlásszöge:
ca) földszintes főépület esetén legalább 30° és legfeljebb 45° lehet,
cb) emeletes főépület esetén legalább 20° és legfeljebb 45° lehet.
1. § -hoz: a rendelet hatálybalépését tartalmazza, mely 2020. július 1. napja, továbbá a technikai deregulációt, melynek időpontja 2020. július 31.