Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az anyakönyvi szolgáltatások szabályozásáról és díjazásáról

Hatályos: 2022. 11. 01

Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.01.
az anyakönyvi szolgáltatások szabályozásáról és díjazásáról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének
az anyakönyvi szolgáltatások szabályozásáról és díjazásáról szóló
11/2022. (IX.30.)
önkormányzati rendelethez
1. Általános indokolás
Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-a felhatalmazást ad a települési önkormányzatok számára, hogy:
a) rendeletben határozzák meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályait,
b) rendeletben állapíthassák meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékét.
Tekintettel arra, hogy Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az anyakönyvi szolgáltatások szabályozásáról és díjazásáról szóló 11/2019. (VII.5.) önkormányzati rendelete elfogadása óta a gyakorlati alkalmazás során több módosítási igény jelentkezett, ezért a képviselő-testület új rendelet megalkotásával szabályozza a kérdést.
1. Részletes indokolás
1. §-hoz: A rendelet hatályát határozza meg és értelmező rendelkezéseket tartalmaz.
2. §-hoz: A házasságkötés megrendezésével kapcsolatos szolgáltatásokban részt vevő személyeket jelöli meg.
3. §-hoz: A díjmentes alapszolgáltatásokat rögzíti, melyek az anyakönyvvezető és a közreműködő hivatalos közreműködése hivatali munkaidőben, az ünnepi köszöntő, a gyűrűk ünnepélyes felhúzása, a szülőköszöntő és a gépi zene lejátszása.
4. §-hoz: A hivatali helyiségen és a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés szabályait rögzíti. A kérelmet az anyakönyvvezető veszi fel, melynek alapján a jegyző dönt az engedélyezésről. A szolgáltatás térítési díjköteles. A szabályozás szerint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötést csak hivatali munkaidőn kívül lehet lebonyolítani, hivatali munkaidőn túl házasságkötést pedig munkanapon a munkaidő lejártát követően 19,00 óráig, vagy szombaton 10,00-19,00 óra között lehet lebonyolítani.
5. §-hoz: A házasságkötés szolgáltatási díjait határozza meg. A házasságkötés szolgáltatási díja munkaidőtől és hivatali helyiségtől függően változik. A házasulók és két tanú részvételével megtartott esküvő kisebb hivatali helyiségben - a polgármesteri irodában, vagy az anyakönyvvezetői irodában – is lebonyolítható, így ennek igénybevétele munkaidőben díjmentes, munkaidőn kívül 5.000 Ft + Áfa házasságkötésenként. Nagyobb létszámú esemény esetén a Hivatal tárgyalótermét kell igénybe venni, melynek szolgáltatási díja – munkaidőben és munkaidőn kívül is – 15.000 Ft + Áfa házasságkötésenként, tekintettel arra, hogy a termet minden esetben át kell alakítani a házasságkötés megtartásához. A hivatali munkaidőn kívül a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés díja 35.500 Ft + Áfa.
6. §-hoz: Az egyéb, térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatás megnevezését, valamint a szolgáltatási díjak megfizetésének, illetve a díjak visszatérítésének szabályait rögzíti.
7. §-hoz: Az anyakönyvvezető és a közreműködő díjazását, ruházati költségtérítését szabályozza. Alapesetben az anyakönyvvezető és az őt segítő személy közreműködése hivatali munkaidőben díjmentes, hivatali munkaidőn kívül az anyakönyvvezetőt házasságkötésenként nettó 15.000 Ft, a közreműködőt pedig nettó 2.000 Ft díjazás illeti meg. Az anyakönyvvezetőt továbbá megilleti a ruházati költségtérítés az ünnepi öltözet használata címén.
8. §-hoz: Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.