Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (X. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 10. 20

Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (X. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.20.
a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének
a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól
1. ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 136/2022.(VIII.14.) határozatában döntött pályázat benyújtásáról a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásra.
A benyújtott pályázat alapján az önkormányzat 3.897.630 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, ami 186 erdei köbméter keménylombos tűzifa beszerzését teszi lehetővé.
A pályázati kiírás szerint a támogatást az a települési önkormányzat igényelheti, aki vállalja, hogy a szociális rászorultság és a 2022. évi igénylés részletes feltételeit rendeletben szabályozza akként, hogy
a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy települési támogatásra jogosult előnyt élvezzen,
a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő család élvezzen előnyt, és
háztartásonként legfeljebb 5 erdei m3 tűzifa biztosítására kerüljön sor, valamint
az önkormányzat vállalja, hogy a támogatásban részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.
A rendeletet úgy kell megalkotni, hogy az legkésőbb a tűzifa megvásárlását követő 10. napon hatályba lépjen.
Az igények felmérését mielőbb célszerű megszervezni, hogy a jogosultakhoz a kiszállítást lehetőleg még karácsony előtt teljesíteni tudja az önkormányzat.
A pályázati kiírásban szereplő jogosultakon felül a rendelet tervezetben beépítésre került a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő család, valamint jövedelemhatár a háztartásban egy főre jutó jövedelemre vonatkozóan, és ehhez kapcsolódóan az egyedül élő nyugdíjasra vonatkozó jövedelemhatár, valamint a közfoglalkoztatásban részesülők támogatása.
A kérelmekről szóló döntések külön bizottsági jegyzőkönyvezése lehetetlenné teszi a rövid határidőn belüli és szakszerű döntéshozatalt. A szabályozás egyértelmű feltételeket fogalmaz meg, amely biztosítja, hogy a polgármester legyen a döntéshozó.
1. RÉSZLETES INDOKOLÁS
1. § - 2. §-hoz: A támogatás formáját és mértékét határozza meg , amely természetben nyújtott tűzifa, és hogy kik, milyen feltételek mellett kérelmezhetik a támogatást. Részletesen meghatározásra kerültek a rendeletben használt fogalmak. A pályázati kiírásnak megfelelően beillesztésre került a rendeletbe, hogy az önkormányzat a támogatásért ellenszolgáltatást nem kér.
3. § - 4. §-hoz: A támogatás benyújtásának, elbírálásának határidejét, valamint a jogosultak köre került meghatározásra. A döntéshozónak a polgármester került meghatározásra, hogy az ügyintézési határidő tarthatósága biztosított legyen, valamint az adminisztratív terhek - jegyzőkönyvi személyenkénti döntések - csökkenjenek.
5. § - 6. §-hoz: A támogatásból kizáró okok kerültek részletesen meghatározásra, valamint szankciók kerültek megfogalmazásra a támogatás átruházása vagy értékesítése esetén.
7. § - 8. §-hoz: A hatályba lépést szabályozza, melynek időpontja 2022. október 20. napja, továbbá azt, hogy a rendelet hatályát veszti 2023. augusztus 31. napjával.