Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a veszélyhelyzet ideje alatt a település közvilágításával kapcsolatos szabályokról

Hatályos: 2022. 11. 26

Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.26.
a veszélyhelyzet ideje alatt a település közvilágításával kapcsolatos szabályokról
Végső előterjesztői indokolás
Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének
a veszélyhelyzet ideje alatt a település közvilágításával kapcsolatos szabályokról
I. ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
A veszélyhelyzet során a közvilágítás üzemeltetésével kapcsolatos szabályokról szóló 449/2022. (XI. 9.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 1. § (1) bekezdése alapján „Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a települési önkormányzat képviselő-testülete, közgyűlése a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket rendeletben szabályozhatja.”
A Kormányrendelet 1. § (3) bekezdése szerint „az önkormányzati rendeletben a közvilágításra vonatkozó helyi működési rendet közbiztonsági, vagyon-és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontokra figyelemmel kell megalkotni”
A Kormányrendelet 4. §-ában felhatalmazást kapott a települési önkormányzat képviselő-testülete, „hogy a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket rendeletben szabályozza.”
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontja alapján a „helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen” a közvilágításról való gondoskodás.
Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a háborús veszélyhelyzet okozta megnövekedett energia árak miatt – élve a kapott felhatalmazással – a település közvilágításának mértékét önkormányzati rendeletben szabályozza úgy, hogy a közbiztonsági, vagyon-és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontokra figyelembe véve szabályozta a veszélyhelyzet ideje alatti közvilágítást.
II. RÉSZLETES INDOKOLÁS
1. § : A veszélyhelyzet ideje alatt a település közvilágításának mértékét szabályozza, mely szerint a Dunaföldvári úton, a Kossuth Lajos úton, a Petőfi Sándor úton és a Paksi utcán minden második világítótest lekapcsolásra kerül azzal a kivétellel, hogy a kereszteződések megvilágítása az eddigi gyakorlatnak megfelelően változatlan marad, azaz a kereszteződésekben minden lámpatest továbbra is működni fog, ezen felül a templomok díszvilágítása lekapcsolásra kerül.
2. § : A hatálybalépés napjáról rendelkezik, mely 2022. november 26.
dr. Orbán Zsuzsanna s.k.
jegyző