Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2022. 06. 10
egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének
egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről szóló
1. Általános indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 21. §-a a jegyző feladatkörébe sorolja a megalkotott önkormányzati rendeletek hatályosulásának figyelemmel kísérését.
A Jat. 22. § (1)-(2) bekezdésének felhatalmazása alapján az önkormányzati rendeletek vonatkozásában a jegyző gondoskodik utólagos hatásvizsgálat tapasztalatait figyelembe véve az elavult, szükségtelenné vált, a jogrendszer egységébe nem illeszkedő, a szabályozási cél sérelme nélkül egyszerűsíthető, a jogszabály címzettjei számára gyorsabb, kevésbé költséges eljárásokat eredményező szabályozással felváltható, a normatív tartalom nélküli, tartalmilag kiüresedett vagy egyébként alkalmazhatatlan, vagy az indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű szabályozást megvalósító, jogszabályi rendelkezések módosításáról, illetve hatályon kívül helyezéséről.
II. Részletes indokolás
Bevezető rész: A bevezető rész tartalmát a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet (a továbbiakban: IRM rendelet) 52-59. § szabályozza. A bevezető rész a rendelet kötelező tartalmi eleme és a jogszabály megalkotásához szükséges érvényességi kellékek felsorolását és a jogalkotás aktusára utaló – „a következőket rendeli el” – kifejezést foglalja magába. (IRM rendelet 52. § és 1. melléklet 7.5.1.4. pont.
A bevezető részt a rendelet megjelölése után közvetlenül, a szerkezeti egységeket megelőzően kell elhelyezni. A bevezető résznek nem adható cím, és egyetlen, sortöréssel tagolható mondatból kell állnia. (IRM. rendelet 59. §). A bevezető rész nem módosítható.
A bevezető részben a rendeletalkotásra felhatalmazást adó rendelkezés után az önkormányzat feladatköreként az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés megfelelő pontját, a helyi önkormányzatokról szóló törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezését vagy más törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezését kell feltüntetni.
1. § - 239. §-hoz: A hatályon kívül helyezendő rendeletek felsorolását tartalmazza.
240. § -hoz: A rendelet-tervezet hatályba lépésére és hatályon kívül helyezésére vonatkozó rendelkezést tartalmaz.
dr. Orbán Zsuzsanna s.k.
jegyző