Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 05. 01

Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezésről

2023.05.01.

Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1). bekezdés 2. pontjában, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 16. §-ában, 40. § (3) bekezdésében, a 41. § (3) bekezdésében, és a 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 19/2020. (IX.28.) önkormányzati rendelet 27. § (6) bekezdése alapján az Ügyrendi-, Közrendvédelmi és Jogi Bizottság, Pénzügyi Ellenőrző Bizottság és az Oktatási-, Kulturális, Egészségügyi,- Szociális, Ifjúsági és Sport Bizottság, a Dunaföldvári Evangélikus Egyházközség és a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdése alapján a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezés

1. § (1) A rendelet hatálya a Dunaföldvár Város közigazgatási területén működő köztemetőre, valamint azok fenntartásával, üzemeltetésével és a köztemetőben végzett temetkezési szolgáltatók tevékenységére, illetve a temetőlátogatókra terjed ki.

(2) Dunaföldvár Város közigazgatási területén működő köztemető

a) a Dunaföldvár 864 hrsz-ú (a továbbiakban: Fölvégi temető) és

b) a Dunaföldvár 3774/2. hrsz-ú (a továbbiakban: Külvégi temető) (a továbbiakban együttesen: köztemető) a Dunaföldvári Evangélikus Egyházközség (a továbbiakban: Egyház) tulajdonában lévő az Egyház által kijelölt temető terület.

(3) Az Egyház és Dunaföldvár Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) között létrejött megállapodás alapján, az (2) bekezdés szerinti köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatok ellátásáról kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján Egyház gondoskodik.

2. § (1) A köztemető fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellátását a temetkezési szolgáltatást ellenőrző hatóság (a továbbiakban: hatóság) ellenőrzi.

(2) A hatóság az ellenőrzés során a köztemetőben vezetett nyilvántartásokba betekinthet és vizsgálhatja a köztemetőben szolgáltatást végzők jogosultságát.

3. § (1) A köztemető fenntartója köteles a köztemető üzemeltetéséről saját maga, vagy szerződés alapján valamely gazdálkodó szervezet útján gondoskodni.

(2) A köztemető fenntartója köteles gondoskodni a köztemető kegyeleti méltóságának megőrzéséről, a köztemető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek, zöldfelületeinek, valamint sírhelytábláinak megépítéséről, kialakításáról.

2. A köztemető üzemeltetése

4. § (1) A köztemető üzemeltetőjének feladatai:

a) biztosítja a vízvételi lehetőséget, illemhelyet,

b) biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit,

c) megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt,

d) biztosítja a ravatalozó, valamint a köztemető egyéb közcélú létesítményei (infrastruktúra) karbantartását, és működteti azokat,

e) gondoskodik a köztemetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, a sírhely kiásásáról, és biztosítja a köztemető nyitását, zárását,

f) vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket,

g) tájékoztatja a temetőlátogatókat,

h) kijelöli a temetési helyeket,

i) elvégzi a köztemető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság mentesítését, és a hóeltakarítást,

j) összegyűjti, és elszállítja a hulladékot, biztosítja a hulladéktárolót,

k) gondoskodik a köztemető rendjének betartásáról és betartatásáról, parkosításról, utak sorfásításáról,

l) összehangolja a köztemetéseket,

m) gondoskodik az ügyfélfogadásról,

n) gondoskodik a köztemető bekerítéséről, vagy élő sövénnyel való ellátásáról.

o) állapotfelmérésen és kitűzésen alapuló nyilvántartókönyvet, sírboltkönyvet vezetni, és azokat a látogató közönség számára is hozzáférhető helyen köteles tartani, abból adatot szolgáltatni.

(2) Az üzemeltető köteles együttműködni a temetkezésben érintett más temetkezési szolgáltatókkal, illetve az engedélyező hatóságokkal.

(3) Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat, köteles a szolgáltatók számára azonos feltételeket biztosítani.

(4) A köztemető üzemeltetője megbízás alapján jogosult a sírok ápolására, díszítésére vállalkozni.

(5) A köztemetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési, illetve kártérítési felelősség az üzemeltetőt nem terheli.

5. § Az üzemeltetőt a temetkezésekkel kapcsolatos tevékenysége ellátásáért, valamint a létesítmények és eszközök biztosításáért – a szolgáltatást igénybe vevőktől – díjazás illeti meg. Ezek és a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő köztemető-fenntartási hozzájárulás díj mértékét az 1. melléklet tartalmazza.

3. A köztemető és a ravatalozó használata és igénybevétele

6. § A köztemető üzemeltetője a köztemető rendjére vonatkozó szabályok kialakítása során az alábbiak betartásával köteles eljárni:

a) A köztemetőt reggel 8 órától este 18 óráig kell nyitva tartani. Ettől eltérni csak a tárgyév október 25. és november 5. napja közötti időszakban lehet, a temető kapun elhelyezett eseti hirdetmény szerint.

b) A köztemető rendjét szabályozó hirdetményeket a temető bejáratánál jól látható helyen ki kell függeszteni.

c) A köztemetőben csak a temetési helyek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák, stb.) helyezhetők el.

d) A köztemetőn belüli úthálózatot gépjárművel is járható állapotban kell tartani.

e) A köztemetőben járművel közlekedni az alábbi esetekben lehet:

ea) a súlyos mozgássérültet vagy mozgásában súlyosan korlátozott személyt szállító járművel,

eb) a temetkezési tevékenységben résztvevő járművel, és

ec) az üzemeltető által a munkavégzés céljából behajtó járműveknek adott behajtási engedéllyel.

f) A köztemetőben keletkezett hulladékok gyűjtéséről hulladékgyűjtő-hely kijelölésével, vagy kihelyezett konténerek biztosításával kell gondoskodni. A keletkezett szemét elszállíttatásáról legalább hetente gondoskodni kell.

g) Szemetet kizárólag az arra kijelölt helyen szabad letenni.

h) A köztemetőben – legalább 150 méterenként, a vízelvezető rendszer kiépítése mellett, vízvételi lehetőséget – kell biztosítani.

i) A köztemető területén 14 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat, az általa okozott károkért a felügyelő tartozik felelősséggel.

j) A köztemetőben gyertyát, vagy mécsest gyújtani legkésőbb a zárás előtt fél órával szabad. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát, vagy mécsest meggyújtotta.

k) A köztemetőbe állatokat nem lehet bevinni, kivéve a segítő vagy mentő kutyát.

l) A köztemetőben végzendő minden munka elvégzéséhez a munka megkezdését megelőzően – a sírgondozás kivételével – a köztemető üzemeltetője adhat engedélyt.

m) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra, vagy attól maximum 30 cm távolságra ültetett az az örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 m-nél, és átmérője nem több 0,6 m-nél. A 15 méter magasságot meghaladó, nem gondozott ültetvényeket a köztemető üzemeltetője eltávolíttathatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel szemben megtéríttetheti.

n) A sírhely gondozása úgy végezhető el, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, és más látogatónak a kegyeleti érzéseit, és ne akadályozza azokat a sírgondozásban. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, illetve búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang, vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

o) A köztemetőben a temetés módja lehet világi és egyházi.

p) Nem engedélyezett:

pa) a sírhelyek környékét felásni, onnan a talajt elhordani, vagy azt sírfeltöltésre használni,

pb) a sírhelyek bekerítése és

pc) a sírgödör kifalazása.

7. § (1) A Fölvégi temetőben a ravatalozó a Dunaföldvári Katolikus Plébánia tulajdonában és fenntartásában áll, emiatt annak köztemetéseken történő használatának feltételeit a Dunaföldvári Katolikus Plébánia állapítja meg, az általa meghatározott módon vehető igénybe.

(2) A Külvégi temetőben lévő köztemetőben a köztemető területén rendelkezésre áll ravatalozó, amely az 1. mellékletben meghatározott külön térítési díj megfizetésével használható.

8. § A köztemetőben szakipari munkát végző vállalkozók kötelesek a köztemető üzemeltetőjének legkésőbb a munkavégzés megkezdését megelőző munkanapon bejelenteni a köztemetőben történő munkavégzést, megfizetni az általuk felhasznált energia használati díját, továbbá építőipari anyag tárolása esetén az érvényesen fizetendő közterület-foglalási díjat.

9. § (1) A köztemető belső kialakításának rendjét vázrajz készítésével kell meghatározni. A köztemető térképét a temető bejárata mellett ki kell függeszteni, a változásokat azon legalább évente át kell vezetni.

(2) A köztemetőt sírhelytáblákra kell felosztani. A sírhelytábla a vázrajzban megjelölt olyan temetőrész, amely a nyugvási időt követően kiüríthető és temetés céljára ismételten igénybe vehető.

(3) A sírhelytáblákat számozott sorokra, azon belül sorszámozott temetési helyekre kell felosztani.

4. Temetkezési helyek, sírjelek és síremlékek

10. § (1) Temetni, illetve az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni csak temetkezés céljára kijelölt temetési helyen szabad.

(2) Temetkezésre használt helyek:

a) Koporsós temetés esetén:

aa) sírhelyek: egy ill. két koporsó befogadására alkalmas temetési hely,

ab) gyermek sírhelyek,

ac) sírboltok (kripták): legalább két koporsó befogadására szolgálóval- és felépítményből álló temetési hely.

b) Hamvasztásos temetés esetén:

ba) a hamvakat tartalmazó urnák földbe temetésére: urnasírhelyek, vagy rátemetéssel sírhelybe.

bb) a hamvakat tartalmazó urnák építménybe való elhelyezésére: urnafülkék (kolumbáriumok), vagy urnasírboltok

bc) hamvszóró parcella: a hamvak szétszórására és földbe való bemosására szolgáló parkszerűen kialakított temetőrész.

(3) Egy urnafülkébe csak egy urna helyezhető el. A sírhelybe elhelyezhető, valamint a urnasírboltba temethető urnák számát a temetési hely befogadó mérete határozza meg.

11. § (1) A temetési helyek méretei:

a) egyes sírhely mérete: hossza 2,1 m , szélessége, 0,9 m , mélysége legalább 2 méter ,

b) kettős sírhely mérete: hossza 2,1 m , szélessége, 1,9 m , mélysége legalább 2 méter ,

c) sírbolt mérete:

ca) kétszemélyes hossza 2,7 m , szélessége 2,6 m , mélysége: 2,3 m ,

cb) további személyek temetése esetén a szélesség 0,6 m-rel a mélység 0,3

m-rel nő,

d) gyermeksír 1,3 m szélessége, 0,60 m, mélysége 1,6-2,5 méterig terjedhet.

(2) A sírhelyek egymástól való legkisebb távolsága 0,6 m.Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó tetejének a föld felszínétől legalább 1,6 m mélyre kell kerülnie.

(3) A kolumbáriumban az urnák tárolása 30x30x45 cm-es belméretű és szilárd alappal légmentesen lezárt urnafülkében történhet.

(4) Urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete általában 80x60 cm, mélysége legalább 1 méter .

(5) A hamvszóró parcella mérete: 3 méter x 4 méter, mélysége 0,6 m .

(6) A köztemető üzemeltetője köteles külön sírhelytáblát kijelölni az abortusz folytán távozott magzatok, a csonkolt testrészek, emberi szervek és szervmaradványok eltemetésére.

12. § A temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetve létesíthető. A sírjel nem foglalhat el e rendeletben meghatározott temetési helynél nagyobb területet.

13. § (1) Síremléket csak a nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető, vagy az általa felhatalmazott személy állíthat, vagy távolíthat el.

(2) A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. A felállítandó síremlék tervét a köztemető üzemeltetőjének be kell mutatni.

(3) Kegyeletet vagy a közízlést sértő síremlék nem állítható.

(4) A köztemetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal, rendelkezni csak a köztemető üzemeltetőjének történő előzetes írásbeli bejelentés után, annak rendelkezései szerint szabad.

14. § A temetési helyek magánszemélyek között adás-vétel tárgyát nem képezhetik.

5. Temetési hely megváltásának és újraváltásának díja

15. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot a temetési hely díjának megfizetésével lehet szerezni.

(2) A temetési helyek feletti rendelkezés időtartamát, a temetési hely díját a 2. melléklet tartalmazza.

(3) A temetési hely díja és az újraváltás díja megegyezik.

16. § (1) A temetési hely díját a temettető, vagy az általa megbízott személy, az újraváltási díjat a sír felett rendelkező személy köteles megfizetni. A díjat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(2) Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.

(3) Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó – a használati idő lejárta előtt – a holttest maradványokat (hamvakat) a kiürítéskor ugyanabban a köztemetőben levő új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

(4) Az elhagyott, 25 éve gondozatlan sírok esetében a sírhelyeket újra lehet értékesíteni, ha az üzemeltető hat hónap időtartamon belül legalább kétszer országos és helyi lapban, valamint a köztemetőben jól látható helyen ezzel kapcsolatos hirdetményt tesz közzé, és a sírokat nem váltja meg újra senki.

(5) A rendelet hatálybalépése előtt megváltott sírhely a megváltási idő lejárta után váltható meg újra.

17. § Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy a használati díj időarányos részét – a visszatérítéskor érvényben lévő díjtételek alapul vételével – vissza kell téríteni.

6. Köztemető lezárása, megszüntetése

18. § (1) Ha a köztemető megtelik, a Fenntartó dönthet a köztemető lezárásáról.

(2) Ha a köztemetőn belül temetőrész, sírhelytábla telik meg, annak lezárását a Fenntartó határozhatja el.

(3) A lezárásról hirdetményt kell közzétenni a köztemető bejáratánál lévő tájékoztató táblán, a ravatalozón és az érintett temetőrészen.

19. § (1) Ha a köztemető (temetőrész, sírhelytábla, sor) lezárásától a rendelet szerinti sírhelyhasználati idő eltelt, az újabb temetések lehetővé tétele céljából a Fenntartó dönthet a temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely megszüntetéséről.

(2) A temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely megszüntetését megelőzően hirdetményben, továbbá legalább három alkalommal a helyi és országos sajtóban, és helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(3) A (2) bekezdés szerinti hirdetményt először a megszüntetést megelőzően hat hónappal, a továbbiakban két havonként kell közzétenni.

(4) A hirdetményt a Dunaföldvári Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, a temetőkapun, a ravatalozón, és az érintett temetőrészen ki kell függeszteni.

20. § A köztemető (temetőrész) kiürítésekor a sírjellel, síremlékkel – a köztemető fenntartójának előzetes bejelentése után – annak létesítője, halála esetén örököse jogosult rendelkezni. A létesítőt kártalanítani kell, ha sírbolt, vagy át nem helyezhető síremlék megszüntetésére kerül sor. Ha a sírjel, síremlék létesítője, illetve annak örököse a köztemető kiürítésére megjelölt időpontig azzal nem rendelkezik, a síremléket a köztemető fenntartója értékesítheti, a síremlékért kapott összeg kizárólag a köztemető fenntartására fordítható.

21. § (1) A művészettörténeti, vagy művészeti értéket képviselő síremléket, továbbá az ország, vagy Dunaföldvár város életében jelentős szerepet játszó személyiségek sírhelyét (urnáját), síremlékét lebontani, felszámolni nem lehet, azok fenntartásáról, esetleges áthelyezéséről a tulajdonos gondoskodik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti temetési hely, síremlék megőrzésére javaslatot a település bármely polgára tehet. A döntés a köztemető tulajdonosának hatáskörébe tartozik.

7. Temetkezési szolgáltatás

22. § A temetkezési szolgáltatók kötelesek együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a köztemető üzemeltetőjével, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és érdekeltekkel.

8. Záró rendelkezés

23. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 11/2013.(IV.30.) önkormányzati rendelet.

24. § Ez a rendelet 2023. május 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 7/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelethez

Díjak

1. Ravatalozó 15 000 Ft + Áfa / temetés

2. Köztemető-fenntartási hozzájárulás 15 000 Ft + Áfa / nap

2. Köztemetőbe behajtás díja: 0 Ft

3. Egyszeri szemétszállítási díj 15 000 Ft + Áfa / temetés

2. melléklet a 7/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelethez

Temetési hely díja és rendelkezési ideje

1. Koporsós köztemetés sírhelybe:

1.1. Rendelkezési jog időtartama: 25 év

1.2. egykoporsós 30.000.- Ft

1.3. kétkoporsós 50 000 Ft

1.4. Gyermeksírhely 5.000.- Ft

2. Hamvasztásos köztemetés:

2.1. Urnafülke (kolumbárium) 20 000 Ft 10 év

2.2. Hamvszóró parcella ingyenes