Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2001. (VII. 2.) önkormányzati rendelete

A köztemető használatának rendjéről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2023. 03. 19

Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2001. (VII. 2.) önkormányzati rendelete

A köztemető használatának rendjéről

2014.01.01.

Madocsa község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999.évi LXIII. Törvény ( a továbbiakban : TeTv. ) 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. §

(1) A szabályozás célja, hogy a település területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető jogot a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés garantálása érdekében, szabályozza a temetők működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.
(2) A tisztességes temetéshez való jog bármely megkülönböztetésre tekintet nélkül mindenkit megillet.
(3) A temetés módja lehet világi és egyházi.
(4) Halottakat eltemetni csak temetési helyen szabad. Az elhamvasztott halottak maradványait tartalmazó urnákat - a hamvak szétszórásának kivételével - ugyancsak temetőben kell elhelyezni.

2. §

(1) A rendelet hatálya Madocsa község közigazgatási területén jelenleg is működő köztemetőre, ennek fenntartására, a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységre valamint azok folytatóira terjed ki.
(2) Madocsa közigazgatási területén jelen rendelet megalkotásakor működő temető: Madocsa köztemető ( 775 hrsz. ) tulajdonos( fenntartó ) : Madocsa község önkormányzata, üzemeltető : ugyancsak Madocsa község önkormányzata.
(3) A kegyeleti emlékpark fenntartásáról és gondozásáról ugyancsak az önkormányzat gondoskodik.
(4) Új temetőt létesíteni a hatályos jogszabályok, valamint e rendelet szabályainak betartásával lehet.
(5) E rendelet alkalmazásában:
- köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető, továbbá az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető is, amelyben az önkormányzat – temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján- a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.
- temetési hely: a temetőben létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírbolt, valamint a hamvasztó üzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól.
- kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.
- kegyeleti emlékhely: elhunytak emlékének megjelölésére és megőrzésére létesített építmény, emlékmű, emlékjel, épületen elhelyezett emléktábla.

KÖZTEMETŐ FENNTARTÁSA, ÜZEMELTETÉSE

3. §

.

(1) A köztemető fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellátását a jegyző ellenőrzi. Ennek keretében:
- a köztemetőben vezetett nyilvántartásokba betekinthet és vizsgálhatja a köztemetőben szolgáltatást végzők jogosultságát.
- amennyiben az önkormányzat a köztemető fenntartására és üzemeltetésére kegyeleti közszolgáltatási szerződést köt, úgy ellenőrzi a szerződésben foglaltak betartását.
- vizsgálja az ide vonatkozó törvényben, végrehajtási rendeletben és helyi rendeletben előírt szabályok betartását.
- a szabályok megszegőivel kapcsolatban szabálysértési eljárást kezdeményezhet.
(2) Temetési helyekről szóló nyilvántartások az alábbiak:
a.) sírboltokról szóló sírbolt könyv
b.) egyéb temetési helyek nyilvántartására vonatkozó nyilvántartó könyv.
(3) A nyilvántartó könyvben a temetőkről és a temetkezésről szóló 2005. évi XXI. törvénnyel módosított 1999. évi XLIII. törvény 18. § (2) bekezdésében felsorolt adatokat kell rögzíteni.

4. §

.

(1) A köztemető üzemeltetéséről az önkormányzat saját maga gondoskodik.
(2) A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.
(3) Az önkormányzatnak köztemető üzemeltetésével kapcsolatos feladatai:
- biztosítja az eltemetés feltételeit,
- megállapítja a köztemető nyitvatartási idejét,
- biztosítja a ravatalozó, tároló, hűtő, egyéb köztemetői létesítmény karbantartását és működteti azokat,
- gondoskodik a köztemető bekerítéséről,
- biztosítja a vízvételi lehetőséget, illemhelyet,
- gondoskodik hulladékhelyek kijelöléséről, a keletkezett hulladék megsemmisítéséről és szükség szerint annak elszállításáról,
- gondoskodik a köztemető rendjének betartásáról és betartatásáról, parkosításról, utak sorfásításáról,
- gondoskodik az utak karbantartásáról, síkosságmentesítéséről és a hóeltakarításról
(4) Az önkormányzat a közvetlen üzemeltetési és karbantartási feladatok ellátására temetőőrt alkalmaz, akinek feladatai különösen az alábbiak:
- gondoskodik a temetőbe szállított elhunytak átvételéről, a temetői létesítmények nyitásáról, zárásáról, a tároló, hűtő folyamatos működéséről,
- kijelöli a temetési helyeket, vezeti a nyilvántartást,
- elvégzi a köztemető és létesítményéinek tisztántartását,
- összehangolja a temetéseket,
- gondoskodik az ügyfélfogadásról,
- intézi a temetéssel kapcsolatos ügyeket.
(5) A temetőőr feladatait a polgármester és a jegyző útmutatásai szerint végzi. A köztemetőt érintő rendkívüli eseményt köteles soron kívül a polgármesternek (távollétében) a jegyzőnek jelenteni.
(6) Köztemető fenntartására irányuló tevékenységet csak a köztemető üzemeltetője végezhet.
(7) A köztemetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség az üzemeltetőt – jelen esetben az önkormányzatot – nem terheli.

A KÖZTEMETŐ RENDJE

5. §

(1) A köztemető folyamatosan nyitva tart.
(2) A temető rendjét szabályozó hirdetményeket a temető bejáratánál jól látható helyen ki kell függeszteni.
(3) A köztemetőben csak sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak helyezhetők el, szemetet kizárólag az arra kijelölt helyre kell letenni.
(4) A temetőn belül járművel közlekedni tilos Kivételt képeznek e szabály alól a mozgássérültek, egészségi állapotuk, vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyek szállítását biztosító , valamint a temetkezési tevékenységben részt vevők járművei, amelyekkel ingyenesen hajthatnak be. A karbantartási, felújítási munkálatok ( pl.:sírkövesek, vésnökök, kriptaépítők) elvégzéséhez szükséges járművek után a 2. mellékletben szerinti behajtási díjat kötelesek fizetni.
(5) A temetőbe – vakvezető kutya kivételével – állatot bevinni tilos.
(6) A köztemetőben a tűzveszély elkerülése érdekében gyertyát, mécsest gyújtani csak felügyelet mellett lehet. A temetőlátogatóknak egyéb esetben a tűzgyújtás tilos.
(7) A temetőben a lakosság által végzendő mindennemű munka elvégzését – kivéve a sírgondozás – az önkormányzat által megbízott temetőőrnek be kell jelenteni, és ahhoz a fenntartónak hozzá kell járulni.
(8) A vállalkozásszerűen munkát végzők (sírkövesek, vésnökök, kriptaépítők) - a temetőőrrel, a munka jellegére és várható időtartamára vonatkozó - előzetes egyeztetés és a 2. mellékletben meghatározott temető-fenntartási hozzájárulás megfizetését követően kezdhetik meg tevékenységüket. A temetési szertartások ideje alatt mindennemű munkavégzés tilos.

TEMETKEZÉSI HELYEK KIALAKÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI

6. §

(1) A köztemető belső kialakításának rendjét a „temetőrendezési térkép„ szerint kell meghatározni.
(2) A köztemetőt sorokra, azon belül sorszámozott sírhelyekre kell felosztani.
(3) Temetkezésre használt helyek koporsós temetés eseté:
- egyes sírhely
- kettős sírhely
- gyermeksírhely
- sírbolt
(4) Hamvasztásos temetés esetén a hamvakat tartalmazó urnák földbe temetésére az urnasírhelyek szolgálnak.
(5) Az önkormányzat a szociális temetések helyéül a III. parcellát jelöli ki, ezen belül a szociális koporsós és urnás temetések számára a temetőtérképen megjelölt temetési helyeket különít el.

7. §

(1) A temetési helyeket az alábbi méretek szerint kell kialakítani:
- egyes sír mérete: mélysége legalább 200 cm, hossza 210 cm, szélessége legalább 90 cm,
- kettős sír mérete: mélysége legalább 200 cm, hossza 210 cm, szélessége 180 cm,
- koporsós rátemetés esetén a sírt úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön,
- gyermeksírhely mérete: mélysége 200 cm, hossza 130 cm, szélessége: 70 cm,
- urnasírhely mérete: mélysége legalább 100 cm, hossza 80 cm, szélessége 60 cm.
(2) A sírok egymástól való legkisebb távolsága 60 cm, azonban a már meglévő sírhelyek esetében a kialakított távolságokat adottnak kell tekinteni.
(3) A köztemető belterületi elhelyezkedése miatt a kriptában való temetésnél kötelező a kész sírkőgarnitúra fedlapja alatt betontálcák elhelyezése, fóliával és minimum 30 cm-es földtakarással.

TEMETÉSI HELYEK HASZNÁLATI IDEJE ÉS DÍJA

8. §

(1) A temetési hely feletti rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni. A megváltási időtartamok az alábbiak:
- egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,
- kettős sírhely esetén az utolsó betemetés napjától számított 25 év,
- sírbolt esetén 60 év,
- urnasírhely, urnahely esetén 25 év.
(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható.
(3) A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni, az erről szóló díjtételeket az 1.számú melléklet tartalmazza.
(4) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temetésre jogosult vagy megbízottja, újraváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni az önkormányat hivatalának házipénztárába.
(5) A hozzátartozó, rokonság nélküli, elhagyott, 25 éve gondozatlan sírhelyeket újra lehet értékesíteni, ha a jegyző ezzel kapcsolatban a temetőben jól látható helyen hirdetményt tesz közzé, vagy a hozzátartozók illetve a rokonság felkutatása eredménytelen maradt.
(6) A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik.
(7) A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak az önkormányzatnál (képviselő: polgármester) tett nyilatkozattal lehet érvényesen lemondani.

TEMETKEZÉSI TEVÉKENYSÉG

9. §

(1) A köztemetőben temetetés a hatályos jogszabályoknak megfelelően, a temetőőrrel előzetesen egyeztetett módon történhet. A szociális temetésre a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv., valamint a végrehajtására kiadott 145/1999.(X.1.) Kormányrendelet az irányadó.
(2) A temetkezéssel kapcsolatos tárgyakat, eszközöket a temetőőr adja át a temetkezést végző személyeknek, illetve külső vállalkozónak. Ugyancsak ő felel a temetőben lévő létesítmények (ravatalozó, hűtőkamra stb.) átadásáért és rendeltetésszerű használatáért.
(3) A temetőben található létesítmények használatáért a nem madocsai lakóhelyű halottak esetében a temetési szolgáltatást végző vállalkozó bérleti díjat köteles fizetni, melynek mértékét a 2. melléklet tartalmazza.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

10. §

.

(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII.tv., valamint a végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet rendelkezései az irányadók.
(3) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

1. számú melléklet

Sírhely megváltási díjak:

1. Sírhely 25 évre: egyes sírhely 5.000,- Ft

kettős sírhely 7.000,- Ft
gyermeksírhely 3.000,- Ft
urna sírhely 3.000,- Ft
urnahely 3.000,- Ft
3. Sírbolt 60 évre: sírbolt kettes 15.000,- Ft
sírbolt hármas 16.000,- Ft
sírbolt négyes 17.000,- Ft
sírbolt hatos 23.000,- Ft

2. számú melléklet

1. A hűtőkamra használatáért fizetendő bérleti díj:
Alapdíj 4.000.-Ft + naponta 500.-Ft
2. Temető-fenntartási hozzájárulás
530,- Ft/nap
3. Temetőbe való behajtás díja
530,- Ft/nap