Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2013. (II. 19.) önkormányzati rendelete

Madocsa Község Önkormányzata 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 02. 19- 2022. 06. 14

Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2013. (II. 19.) önkormányzati rendelete

Madocsa Község Önkormányzata 2013. évi költségvetéséről1

2013.02.19.

Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 23. § és 24. §-aiban kapott felhatalmazás alapján, az Áht. végrehajtására kiadott 368/2011.(XII.31.) számú Korm. rendelet( Ávr.), valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény ( Ötv.), Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény, az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011.(XII.30.) Korm. rendelet, valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. CXCVI. évi törvény figyelembe vételével Madocsa Község Önkormányzata 2013. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére és bizottságaira, továbbá az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

II. Fejezet

KÖLTSÉGVETÉS BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI

Az önkormányzat és költségvetési szerveinek

2013. évi költségvetése

3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi

a) költségvetési bevételek előirányzatát 143.245 e Ft-ban

b) költségvetési kiadások előirányzatát 151.245 e Ft-ban

c) költségvetési hiányát 8.000 e Ft-ban

ebből: működési költségvetési hiányát 16.202 e Ft-ban
felhalmozási költségvetési többletét 8.202 e Ft-ban
d) finanszírozási célú műveletek bevételét 8.000 e Ft-ban
e) finanszírozási célú műveletek kiadásait 0 e Ft-ban
f) költségvetésének bevételi főösszegét 151.245 e Ft-ban
g) költségvetésének kiadási főösszegét 151.245 e Ft-ban
állapítja meg.
(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételeket és kiadásokat önkormányzatra összesítve jogcímenkénti bontásban az 1/1. számú melléklet szerint jóváhagyja.
(3) A Képviselő-testület a működési célú bevételek és kiadások, valamint a felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegét az 1/2. számú melléklet szerint hagyja jóvá.
(4) A Képviselő-testület az önkormányzat beruházási kiadások előirányzatát az 1/3. számú melléklet szerint hagyja jóvá.
(5) A Képviselő-testület a felújítási kiadás előirányzatát az 1/3. számú melléklet szerint hagyja jóvá.
(6) A Képviselő-testület a saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához az 1/4. számú melléklet szerint jóváhagyja.

4. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat (mint önálló jogi személy) bevételeit és kiadásait előirányzat-csoportonként (kiemelt előirányzatonként), az éves engedélyezett létszám előirányzatát, közfoglalkoztatottak létszámát a 2/1. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) Az önkormányzat költségvetési bevételeinek és kiadásainak kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok részletezésben a 2/2 melléklet szerint hagyja jóvá.

5. § (1) A Madocsai Alapszolgáltatási Központ bevételeit és kiadásait előirányzat-csoportonként (kiemelt előirányzatonként), az éves engedélyezett létszám előirányzatát a 3/1. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Madocsai Alapszolgáltatási Központ költségvetési bevételeinek és kiadásainak kötelező feladatok, önként vállalt feladatok részletezésben a 3/2 melléklet szerint hagyja jóvá.

6. § Az önkormányzat kiadási előirányzatai terhére kötelezettséget a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy vállalhat. Az előbbiek szerinti kötelezettség pénzügyi ellenjegyzésére a pénzügyi előadó jogosult, aki rendelkezik a Ávr.55. §. (3) bekezdésében előírt képesítési előírásokkal.

A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja

7. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel. A működési költségvetés egyensúlyát továbbá más bevételi forrásból, kiadások csökkentéséből és a nem kötelező feladatok elhagyásával kell biztosítani.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert - amennyiben a likviditási helyzet indokolja - a számlavezető banktól munkabér és más rövid lejáratú éven belüli hitel felvételére.

(3) A felhalmozási célú hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a Képviselő-testületet illetik meg.

8. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület államilag garantált értékpapír vásárlással, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 1.000 E Ft-ig a Képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedéséről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

(4) A költségvetési szerv a személyi juttatások előirányzatából származó megtakarítást év közben, továbbá a pénzmaradvány, illetve előirányzat-maradvány jóváhagyását követően felhasználhatja azzal, hogy a személyi juttatások eredeti előirányzatának megállapításakor számításba vett létszám-előirányzat vagy a munkaidő alap év közbeni csökkentéséből származó tartós megtakarítás jóváhagyás nélkül illetményemelésre is felhasználható.

III. Fejezet

A KÖLTSÉGVETÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK SZABÁLYAI

Általános végrehajtási szabályok

9. § (1) A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő polgármesteri hivatal.

(2) A bevételek beszedésekor és a kiadások teljesítésekor készpénzkímélő fizetési módot kell alkalmazni.

(3) Készpénzben történő kifizetések jogcímei az alábbiak lehetnek:

a.) személyi juttatások: megbízási díj, hó közi kifizetés, fizetési előleg, költségtérítés, önkormányzati díjak;
b.) elszámolásra kiadott összegek: kiküldetési költség, beszerzés, reprezentáció, üzemanyag vásárlás, postaköltség;
c.) Készlet és kis értékű tárgyi eszközök beszerzése;
d.) kisösszegű szolgáltatási kiadások;
e.) társadalom- és szociálpolitikai juttatások, ellátottak pénzbeli juttatásainak kifizetése

10. § A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

Előirányzatok megváltoztatása

11. § (1) A helyi önkormányzat, a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szerv előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

12. § (1) Az önkormányzat és a költségvetési szerve bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – Áht. rendelkezéseitől eltérő - intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

13. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv

a) személyi juttatási előirányzatát a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően

b) felhalmozási célú előirányzatát kizárólag az előző évi pénzmaradványa terhére változtathatja meg.

(2) Az önkormányzati költségvetési szerveknél a személyi juttatások év közbeni változtatására az Áht. és Ávr. szabályait kell alkalmazni.

(3) A helyi önkormányzati költségvetési szerv saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-változtatásáról a jegyző előkészítésében a polgármester a képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja. A Képviselő-testület negyedévente, de legkésőbb a költségvetési szerv számára az éves beszámoló irányító szervhez történő megküldésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja ennek megfelelően a költségvetési rendeletét.

Költségvetési szervek pénzmaradványa

14. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető pénzmaradvány felhasználását korlátozhatja. Gazdasági szükséghelyzetnek minősül különösen amikor az önkormányzat működése fizetésképtelenség miatt veszélybe kerül.

A támogatások odaítélésének, folyósításának és

elszámolásának rendje

15. § (1) A civil szervezetek támogatásának elbírálásáról a Képviselő-testület dönt.

(2) A támogatási kérelem minden év január 31. napjáig nyújtható be Madocsa község jegyzőjéhez. A támogatási kérelem kizárólag formanyomtatványon nyújtható be, amely beszerezhető a Polgármesteri Hivatalban, vagy letölthető az önkormányzat hivatalos honlapjáról www.madocsa.hu

.
(3) Az képviselő testület a támogatásról a támogatási kérelem benyújtási határidejét követő képviselő-testületi ülésen, legkésőbb a költségvetési rendelet elfogadásakor dönt. A döntést követő 15 napon belül a támogatást igénylőt értesíti.
(4) A támogatást igénylő és a támogatást nyújtó támogatási szerződést köt. A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell legalább az Ámr.112. §.(6) bekezdésében foglalt feltételeket.
(5) A támogatási szerződés megkötésére nyitva álló határidő 30 nap, amely egy ízben 30 nappal meghosszabbítható. Amennyiben a kedvezményezett ezen idő alatt a támogatási szerződést nem köti meg, és mulasztása nem méltányolható okból származik, a támogatási döntés érvényét veszti.
(6) A támogatási összeg folyósítására a támogatási szerződést követő 30 napon belül kerül sor. A 200 000 Ft-nál nagyobb összegű támogatás részletekben is nyújtható.
(7) A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik a támogatást odaítélő képviselő testület felé. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év április 30. napjáig köteles eleget tenni.
(8) Az elszámolás két részből áll: beszámoló a szakmai tevékenységről és pénzügyi elszámolás. A pénzügyi elszámolás során a teljes támogatási összegről el kell készíteni az elszámoló lapot, ehhez csatolni kell a támogatás összegének célhoz rendelt felhasználásáról szóló, a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylatok, valamint a tényleges kifizetésekről szóló banki kivonat másolatát. A hiányos adattartalommal benyújtott számlák nem fogadhatók el. A támogatást nyújtó az elszámoló lapon tételesen ellenőrzi a kifizetéseket.
(9) Az elszámolás és beszámoló határidejének elmulasztása, illetve nem megfelelő teljesítése esetén a támogató írásban, 5 napos határidő kitűzésével felszólítja a kedvezményezettet a kötelezettsége teljesítésére.
(10) Amennyiben a támogatásban részesülő elszámolási kötelezettségének határidőre nem tesz eleget, vagy megállapítható, hogy a támogatást nem célirányosan használta fel, részére újabb támogatás 1 évig nem adható. Ha a támogatásban részesülő nem az egész támogatási összegről számol el, köteles a fennmaradó összeget a költségvetés számára 5 napon belül visszafizetni.
(11) A támogatott a támogatási kérelem beadásakor köteles csatolni a Ámr.114. §-ban előírt nyilatkozatokat.
(12) A támogatást nyújtó köteles a támogatások felhasználásáról elkülönített nyilvántartást vezetni.
(13) A kincstár monitoring rendszert működtet a költségvetési támogatásokról, és közreműködik ezek felhasználásának összehangolásában.
(14) A támogatás folyósítását megelőzően a támogatási szerződést a Európai Közösséget létrehozó Szerződés 87. cikkének (1) bekezdése szerinti állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 85/2004.(IV.19.) Korm. rendelet 7. §.(1) bekezdése alapján előzetesen be kell jelenteni a pénzügyminiszternek.

Önkormányzati biztos kirendelése

16. § (1) Ha a helyi önkormányzati költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy egyébként a 150 millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor a képviselő-testület a költségvetési szervnél - az egészségbiztosítási szerv által finanszírozott költségvetési szerv esetén az egészségbiztosítási szerv kérésére, vagy ha az egészségbiztosítási szerv azt nem kérte, véleményének előzetes kikérésével - az Áht. 100/D. § (5) bekezdésében foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a Képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.

(3) Amennyiben az önkormányzatnál időközben az Ámr. 167. § (1) bekezdése szerinti adósságrendezési eljárást kezdeményeztek az általa fenntartott intézmények körében az önkormányzati biztos további tevékenységére az alábbi szabályok alkalmazandók:

- az önkormányzati biztos tevékenységéről a Képviselő-testületnek havonta köteles beszámolni.
- az önkormányzati biztos haladéktalanul köteles tájékoztatni a polgármestert, ha a költségvetési szervvel szemben adósságrendezési eljárást kezdeményeztek.
IV. Fejezet

LÉTSZÁM ÉS BÉRGAZDÁLKODÁS

17. § A Képviselő-testület a köztisztviselőket és közalkalmazottakat megillető cafetéria-juttatás éves keret összegét a személyi juttatás kiemelt előirányzaton belül , nem rendszeres személyi juttatás részeként személyenként a költségvetési törvény által meghatározott maximális összegben állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő SZJA-t is magába foglalja

V. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

18. § . E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

ZÁRADÉK:
A rendelet 2013. február 19-én kihirdetésre került.
Madocsa, 2013. február 20.
1

Az önkormányzati rendeletet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte 2022. június 15. napjával.