Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2016.(III.14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 10. 04- 2022. 05. 10

Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2016.(III.14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről1

2016.10.04.

Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére és bizottságaira, továbbá az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre terjed ki.

II. Fejezet

KÖLTSÉGVETÉS BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK

2. Az önkormányzat és költségvetési szerveinek

2016. évi költségvetése

A Képviselő-testület az önkormányzat 2016. évi

2. § . (1)a) költségvetési bevételek előirányzatát 142.788 e Ft-ban

b) költségvetési kiadások előirányzatát 172.522 e Ft-ban

c) költségvetési hiányát 29.734 e Ft-ban

ebből: működési költségvetési többletét 4.518 e Ft-ban
felhalmozási költségvetési hiányát 34.252 e Ft-ban
d) finanszírozási célú műveletek bevételét 32.072 e Ft-ban
ebből: működési célú 370 e Ft-ban
felhalmozási célú 31.702 e Ft-ban
e) finanszírozási célú műveletek kiadásait 2.338 e Ft-ban
ebből: működési célú 2.338 e Ft-ban
f) költségvetésének bevételi főösszegét 174.860 e Ft-ban
g) költségvetésének kiadási főösszegét 174.860 e Ft-ban
állapítja meg.
(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételeket és kiadásokat előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban az 1/1. melléklet szerint jóváhagyja.
(3) A Képviselő-testület a működési célú bevételek és kiadások, valamint a felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegét az 1/2. és az 1/3. melléklet szerint hagyja jóvá.
(4) A Képviselő-testület az önkormányzat beruházási kiadások előirányzatát az 1/4. melléklet szerint hagyja jóvá.
(5) A Képviselő-testület a felújítási kiadás előirányzatát az 1/4. melléklet szerint hagyja jóvá.
(6) A Képviselő-testület a saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához az 1/5. melléklet szerint jóváhagyja.
(7) Az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összegét a 4. melléklet tartalmazza.

3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat (mint önálló jogi személy) költségvetését -előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban – a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Madocsai Alapszolgáltatási Központ költségvetését - előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban - a 3. melléklet szerint hagyja jóvá.

III. Fejezet

A KÖLTSÉGVETÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK SZABÁLYAI

3. Általános végrehajtási szabályok

4. § (1) A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő közös önkormányzati hivatal.

(2) A bevételek beszedésekor és a kiadások teljesítésekor készpénzkímélő fizetési módot kell alkalmazni.

(3) Készpénzben történő kifizetések jogcímei az alábbiak lehetnek:

a) személyi juttatások: megbízási díj, hó közi kifizetés, fizetési előleg, költségtérítés, önkormányzati díjak;

b) elszámolásra kiadott összegek: kiküldetési költség, beszerzés, reprezentáció, üzemanyag vásárlás, postaköltség;

c) készlet és kisértékű tárgyi eszközök beszerzése;

d) kisösszegű szolgáltatási kiadások;

e) társadalom- és szociálpolitikai juttatások, ellátottak pénzbeli juttatásainak kifizetése

5. § A polgármester 500.000 Ft összeg határig dönthet a forrás felhasználásáról.

6. § Az önkormányzat kiadási előirányzatai terhére kötelezettséget a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy vállalhat. Az előbbiek szerinti kötelezettség pénzügyi ellenjegyzésére a pénzügyi előadó jogosult, aki rendelkezik a 368/2011 (XII.31.) Kormányrendelet (továbbiakban Ávr.) 55. §. (3) bekezdésében előírt képesítési előírásokkal.

7. § Az önkormányzat által, a hulladékgazdálkodás körében lefolytatott közigazgatási hatósági eljárásokban az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 33. § (2) bekezdését kell alkalmazni.

4. Előirányzatok megváltoztatása

8. § (1) A helyi önkormányzat, a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szerv előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

9. § (1) Az önkormányzat és a költségvetési szerve bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban Áht). rendelkezéseitől eltérő - intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

10. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv

a) személyi juttatási előirányzatát a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően

b) felhalmozási célú előirányzatát kizárólag az előző évi pénzmaradványa terhére változtathatja meg.

(2) Az önkormányzati költségvetési szerveknél a személyi juttatások év közbeni változtatására az Áht. és az Ávr. szabályait kell alkalmazni.

(3) A helyi önkormányzati költségvetési szerv saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-változtatásáról a jegyző előkészítésében a polgármester a képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja. A Képviselő-testület negyedévente, de legkésőbb a költségvetési szerv számára az éves beszámoló irányító szervhez történő megküldésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja ennek megfelelően a költségvetési rendeletét.

5. A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja

11. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület államilag garantált értékpapír vásárlással, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 10.000 e Ft-ig a Képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedéséről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

(4) A költségvetési szerv a személyi juttatások előirányzatából származó megtakarítást év közben, továbbá a pénzmaradvány, illetve előirányzat-maradvány jóváhagyását követően felhasználhatja azzal, hogy a személyi juttatások eredeti előirányzatának megállapításakor számításba vett létszám-előirányzat vagy a munkaidő alap év közbeni csökkentéséből származó tartós megtakarítás jóváhagyás nélkül illetményemelésre is felhasználható.

12. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel. A működési költségvetés egyensúlyát továbbá más bevételi forrásból, kiadások csökkentéséből és a nem kötelező feladatok elhagyásával kell biztosítani.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert - amennyiben a likviditási helyzet indokolja - a számlavezető banktól munkabér és más rövid lejáratú éven belüli hitel felvételére.

(3) A felhalmozási célú hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a Képviselő-testületet illetik meg.

6. Költségvetési szervek pénzmaradványa

13. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető pénzmaradvány felhasználását korlátozhatja. Gazdasági szükséghelyzetnek minősül különösen amikor az önkormányzat működése fizetésképtelenség miatt veszélybe kerül.

IV. Fejezet

LÉTSZÁM ÉS BÉRGAZDÁLKODÁS

14. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát 17 főben állapítja meg.

a.) főállású polgármester 1 fő
b.) közalkalmazottak létszáma 5 fő
c.) egyéb foglalkoztatott 1 fő
d.) részmunkaidős közalkalmazott 2 fő
e.) részmunkaidős egyéb foglalkoztatott 2 fő
f.) közfoglalkoztatottak létszáma 6 fő (pályázati lehetőségtől függően változhat)
(2) A Madocsai Alapszolgáltatási Központ éves létszám-előirányzatát 4 főben állapítja meg.
a.) közalkalmazottak létszáma 3 fő
b.) részmunkaidős közalkalmazott létszáma 1 fő
(3) A Képviselő-testület a köztisztviselőket és közalkalmazottakat megillető cafetéria-juttatás éves keret összegét a személyi juttatás kiemelt előirányzaton belül, nem rendszeres személyi juttatás részeként személyenként a költségvetési törvény által meghatározott maximális összegben állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő SZJA-t is magába foglalja
V. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

15. § . E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2016. január 1. napjától kell alkalmazni.

Záradék:
A rendelet 2016. március 14. napján kihirdetve.
1

Az önkormányzati rendeletet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 10.) önkormányzati rendelete 19. §-a hatályon kívül helyezte 2022. május 11. napjával.