Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021.(III.12..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 05. 27- 2023. 09. 28

Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021.(III.12..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről1

2022.05.27.

Madocsa Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglaltak alapján, Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére és bizottságaira, továbbá az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre terjed ki.

II. Fejezet

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK

2. Az önkormányzat és költségvetési szerveinek

2021. évi költségvetése

2. § (1)2 A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi

a) költségvetési bevételek előirányzatát 334.074 e Ft-ban

b) költségvetési kiadások előirányzatát 504.960 e Ft-ban

c) költségvetési hiányát 170.886 e Ft-ban, ebből

ca) működési költségvetési hiányát 35.543 e Ft-ban

cb) felhalmozási költségvetési hiányát 135.343 e Ft-ban

d) finanszírozási célú műveletek bevételét 175.835 e Ft-ban, ebből

da) előző évi pénzmaradványának igénybevételét 170.703 e Ft-ban, ezen belül: működési célú pénzmaradvány 33.756 e Ft-ban, felhalmozási célú pénzmaradvány 136.947 e Ft-ban

db) belföldi finanszírozási bevételét 5.132 e Ft-ban

e) finanszírozási kiadását 4.949 e Ft-ban, ebből belföldi finanszírozási kiadását 4.949 e Ft-ban

f) költségvetésének bevételi főösszegét 509.909 e Ft-ban

g) költségvetésének kiadási főösszegét 509.909 e Ft-ban

állapítja meg

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételeket és kiadásokat előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban az 1. melléklet szerint jóváhagyja.

(3) A képviselő-testület a működési célú bevételek és kiadások, valamint a felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegét az 1/2. és az 1/3. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A képviselő-testület az önkormányzat beruházási kiadások előirányzatát az 1/4. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A képviselő-testület a felújítási kiadás előirányzatát az 1/4. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) A képviselő-testület a saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához az 1/5. melléklet szerint jóváhagyja.

(7) Az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összegét a 1/6. melléklet tartalmazza.

3. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat (mint önálló jogi személy) költségvetését –előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban – a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Madocsa Alapszolgáltatási Központ költségvetését – előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban – a 3. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A Madocsai Csillagvirág Óvoda és Mini Bölcsőde költségvetését – előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban – a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

III. Fejezet

A KÖLTSÉGVETÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK SZABÁLYAI

3. Általános végrehajtási szabályok

4. § (1) A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő közös önkormányzati hivatal.

(2) A bevételek beszedésekor és a kiadások teljesítésekor készpénzkímélő fizetési módot kell alkalmazni.

(3) Készpénzben történő kifizetések jogcímei az alábbiak lehetnek:

a) személyi juttatások: megbízási díj, hóközi kifizetés, fizetési előleg, költségtérítés, önkormányzati díjak;

b) elszámolásra kiadott összegek: kiküldetési költség, beszerzés, reprezentáció, üzemanyag-vásárlás, postaköltség;

c) készlet és kisértékű tárgyi eszközök beszerzése;

d) kisösszegű szolgáltatási kiadások;

e) társadalom- és szociálpolitikai juttatások, ellátottak pénzbeli juttatásainak kifizetése.

5. § A polgármester 500.000 Ft összeghatárig dönthet a források felhasználásáról.

6. § Az önkormányzat kiadási előirányzatai terhére kötelezettséget a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy vállalhat. Az előbbiek szerinti kötelezettség pénzügyi ellenjegyzésére a pénzügyi előadó jogosult, aki rendelkezik a 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 55. § (3) bekezdésében előírt képesítési előírásokkal.

7. § Az önkormányzat által a hulladékgazdálkodás körében lefolytatott közigazgatási hatósági eljárásokban az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény illetékmentességről szóló rendelkezéseit kell alkalmazni.

4. Előirányzatok megváltoztatása

8. § (1) A helyi önkormányzat a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szerv előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat-megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, vagy a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

9. § (1) Az önkormányzat és a költségvetési szerve bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, vagy következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) rendelkezéseitől eltérő – intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

10. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv

a) személyi juttatásai előirányzatát a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően,

b) felhalmozási célú előirányzatát kizárólag az előző évi pénzmaradványa terhére változtathatja meg.

(2) Az önkormányzati költségvetési szerveknél a személyi juttatások év közbeni változtatására az Áht. és az Ávr. szabályait kell alkalmazni.

(3) A helyi önkormányzati költségvetési szerv saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-változtatásáról a jegyző előkészítésében a polgármester a képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja. A képviselő-testület negyedévente, de legkésőbb a költségvetési szerv számára az éves beszámoló irányító szervhez történő megküldésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja ennek megfelelően a költségvetési rendeletét.

5. A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja

11. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület államilag garantált értékpapír-vásárlással vagy pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések vagy pénzügyi műveletek lebonyolítását 10.000 e Ft-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedéséről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

(4) A költségvetési szerv a személyi juttatások előirányzatából származó megtakarítást év közben, a pénzmaradvány vagy előirányzat-maradvány jóváhagyását követően felhasználhatja azzal, hogy a személyi juttatások eredeti előirányzatának megállapításakor számításba vett létszám-előirányzat vagy a munkaidő-alap év közbeni csökkentéséből származó tartós megtakarítás jóváhagyás nélkül illetményemelésre is felhasználható.

12. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel. A működési költségvetés egyensúlyát továbbá más bevételi forrásból, kiadások csökkentéséből és a nem kötelező feladatok elhagyásával kell biztosítani.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert - amennyiben a likviditási helyzet indokolja - a számlavezető banktól munkabér és más rövid lejáratú éven belüli hitel felvételére.

(3) A felhalmozási célú hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a képviselő-testületet illetik meg.

6. Költségvetési szervek pénzmaradványa

13. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető pénzmaradvány felhasználását korlátozhatja. Gazdasági szükséghelyzetnek minősül különösen, amikor az önkormányzat működése fizetésképtelenség miatt veszélybe kerül.

IV. Fejezet

LÉTSZÁM- ÉS BÉRGAZDÁLKODÁS

14. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát 21 főben állapítja meg a következők szerint:

a) főállású polgármester 1 fő,

b) közalkalmazottak létszáma 9 fő,

c) egyéb foglalkoztatott 1 fő,

d) részmunkaidős közalkalmazott 2 fő,

e) részmunkaidős egyéb foglalkoztatott 3 fő és

f) közfoglalkoztatottak létszáma 5 fő (pályázati lehetőségtől függően változhat).

(2) A Madocsa Alapszolgáltatási Központ éves létszám-előirányzatát 4 főben állapítja meg, amelyből:

a) a közalkalmazottak létszáma 3 fő,

b) a részmunkaidős közalkalmazott létszáma 1 fő.

(3) A Madocsai Csillagvirág Óvoda és Mini Bölcsőde éves létszám-előirányzatát 10 főben állapítja meg, amelyből a közalkalmazottak létszáma 10 fő.

(4) A képviselő-testület a köztisztviselőket és közalkalmazottakat megillető cafetéria-juttatás éves keretösszegét a személyi juttatás kiemelt előirányzaton belül, nem rendszeres személyi juttatás részeként személyenként e rendelet által meghatározott összegben, 200.000 forintban állapítja meg.

V. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

15. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2021. január 1. napjától kell alkalmazni.

1.5. melléklet

Madocsa Község Önkormányzata saját bevételeinek részletezése az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához

1.6. melléklet

Madocsa Község Önkormányzata 2021. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljai

2. tájékoztató tábla

Többéves kihatással járó döntések számszerűsítése évenkénti bontásban és összesítve célok szerint

3. tájékoztató tábla

Az önkormányzat által adott közvetett támogatások

4. tájékoztató tábla

Előirányzat-felhasználási terv
1

Az önkormányzati rendeletet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 29. napjával.

2

A 2. § (1) bekezdése a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdése a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 1.2. melléklet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1.2. melléklet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 1.3. melléklet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1.3. melléklet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 1.4. melléklet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1.4. melléklet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 2. melléklet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 3. melléklet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 4. melléklet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

10

Az 1. tájékoztató tábla a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

11

Az 5. tájékoztató tábla a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. tájékoztató tábla a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.