Madocsa Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V.28.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról és szociális alapszolgáltatásokról

Hatályos: 2023. 12. 01- 2024. 05. 01

Madocsa Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról és szociális alapszolgáltatásokról

2023.12.01.

Madocsa Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglaltak alapján, Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdés b) pontjában, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. §. (1) és (2) bekezdésében és 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pont , valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Madocsa Község Önkormányzata közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1) bekezdés a)-d) pontjaiban és az Szt. 3. § (3) bekezdés b) pontjában megjelölt személyekre.

(2) A rendelet hatálya kiterjed továbbá az Szt. 6. §-ában meghatározott, az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó hajléktalan személyekre, amennyiben a hajléktalan személy az ellátás igénybevételekor nyilatkozatában Madocsa község közigazgatási területét tartózkodási helyként jelölte meg.

(3) A fentieken túl e rendelet hatálya az Szt. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is kiterjed.

2. Hatásköri rendelkezések

2. § (1) Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a települési támogatásokkal, illetve a köztemetéssel kapcsolatos feladat- és hatásköreit – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a polgármesterre ruházza át.

(2) E rendelet 11. § (3) bekezdésében foglalt rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a Képviselő-testület bírálja el.

3. Általános eljárási rendelkezések

3. § A szociális rászorultság alapján nyújtott települési támogatás megállapításakor az egy családban élő személyek szociális helyzetét kell vizsgálni. A támogatásokat úgy kell megállapítani, hogy elősegítsék a kérelmező és családja létfenntartási helyzetét.

4. § (1) A szociális ellátások igénybevételénél elvárható, hogy a kérelmező mindent megtegyen annak érdekében, hogy szociális problémái részben vagy egészben megoldódjanak.

(2) Nem állapítható meg települési támogatás, ha a kérelmező, vagy a jogosultság szempontjából beszámítandó bármely családtagja az igénylés benyújtásának időpontjáig nem vette igénybe, vagy az igénybevételi eljárást nem indította el azokra a társadalombiztosítási, vagy egyéb rendszeres pénzellátásokra, melyekre jogosult lenne.

(3) Munkanélküli vagy havi rendszeres jövedelemmel nem rendelkező kérelmező részére támogatás csak abban az esetben állapítható meg, ha az aktív korú személy az állami foglalkoztatási szervnél álláskeresőként nyilvántartott, és az állami foglalkoztatási szervvel folyamatosan együttműködik.

(4) Nem jogosult szociális rászorultság alapján települési támogatásra az igénylő és a jogosultság szempontjából beszámítandó bármely családtagja, ha az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyonnal rendelkezik.

5. § (1) Az e rendeletben foglalt települési támogatás iránti kérelmet a Bölcskei Közös Önkormányzati Hivatal Madocsai Kirendeltségénél (a továbbiakban: Hivatal) szóban vagy az 1. melléklet szerint rendszeresített formanyomtatványon írásban kell benyújtani. Az eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A települési támogatás iránti kérelmet az ellátást igénylő nagykorú személy vagy az ellátást igénylő törvényes képviselője nyújthatja be. Hivatalból indul az eljárás a gyermekvédelmi jelzőrendszer bármely tagja kezdeményezésére.

(3) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól és vagyoni helyzetéről köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó igazolásokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni. A pénzbeli és természetbeni települési támogatás megállapítása iránti kérelem tartalmazza:

a) az Szt. 18. § a), b), d), f), g) pontjaiban szereplő adatokat,

b) az igényelt települési támogatás jogosultsági feltételeire vonatkozó adatokat, nyilatkozatokat.

(4) A jövedelemtől függő szociális ellátások esetében a jogosultság megállapításakor:

a) a havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni.

(5) A jövedelem igazolására be kell csatolni:

a) havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolást,

b) álláskeresési ellátásról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátás igazoló szelvényét, ennek hiányában az állami foglalkoztatási szerv által kiállított igazolást,

c) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényét, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla-kivonatot,

d) tárgyévi nyugellátásról szóló éves értesítőt, valamint az utolsó havi nyugellátásról szóló postai szelvényt vagy folyószámla-kivonatot,

e) vállalkozó esetében az illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) igazolását, a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó alapjáról.

(6) A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni

a) a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet,

b) a vállalkozásból származó jövedelmet, feltéve, hogy a vállalkozási tevékenység megszűnt,

c) a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

(7)1 Amennyiben a jövedelemszámításnál irányadó időszakban a szociális vetítési alap összege változik, akkor időarányosan annak az időszaknak a szociális vetítési alap összegével kell számolni, amelynek a nettó jövedelemét a kérelmező igazolja.

(8) A kérelemhez a jövedelemigazolásokon túl mellékelni kell:

a) az Szt. 4. § (1) bekezdésében meghatározott vagyonra vonatkozó, a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet 1. mellékletében foglaltak szerinti nyilatkozatot,

b) 18. életévét betöltött gyermek esetén a tanulói jogviszony nappali tagozaton való fennállását igazoló iskolalátogatási igazolást,

c) álláskereső esetén az állami foglalkoztatás szervnél történő regisztrációról és a folyamatos együttműködésről szóló igazolást,

d) a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes elhelyezése és a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági vagy gyámhivatali döntésről szóló okiratot,

e) a gyermektartásdíj megállapításáról szóló jogerős bírósági ítélet eredeti vagy az eredetivel megegyező hiteles másolatát, valamint

f) az egyes támogatásoknál előírt egyéb igazolást.

(9) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, amelyek a Hivatal nyilvántartásában fellelhetők, valamint az Ákr. 36. §-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint az adat, illetve igazolás beszerezhető. Nem kell igazolni továbbá a köztudomású tényeket.

(10) Adathiányosan előterjesztett kérelem esetén 8 napon belül a kérelmezőt - határidő megjelölésével, és a mulasztás jogkövetkezményeire való figyelmeztetés mellett - hiánypótlásra kell felhívni.

6. § (1) Amennyiben a települési támogatás iránti kérelemben előadott életkörülmények vizsgálata kapcsán a kérelem megalapozott elbírálása szükségessé teszi, az igénylőnél környezettanulmányt kell készíteni.

(2) Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a Hivatal már bármely ügyben vizsgálta és azokban lényeges változás nem feltételezhető.

7. § A települési támogatás iránti kérelmet 15 napon belül el kell bírálni és a határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül ki kell fizetni. Létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében a kifizetés a döntést követően azonnal megtörténhet.

8. § A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtérítésére az Szt. 17. §-ának rendelkezései az irányadók.

9. § E rendelet tekintetében az Szt. általános részében lévő fogalommeghatározásokat kell alkalmazni.

II. Fejezet

Pénzbeli és természetben nyújtott települési támogatások

4. A települési támogatások formái

10. § (1) A Képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető helyzetbe vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő családok, illetve személyek részére eseti jelleggel rendkívüli települési támogatást nyújt.

(2) A településen élő családok és személyek részére

a) kamatmentes kölcsön,

b) gyógyszertámogatás,

c) babakelengye támogatás,

d) temetési támogatást

e)2 hulladékszállítási támogatás

nyújtható.

(3) A települési támogatások csak a Képviselő-testület által az éves költségvetésben meghatározott előirányzatok mértékéig folyósíthatóak.

5. Rendkívüli települési támogatás

11. § (1) Az önkormányzat az igazolással alátámasztott, nem várt többletkiadás keletkezése vagy rendkívüli élethelyzet kialakulása esetén – így különösen betegség, haláleset, elemi káresemény elhárítása –, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő családok, illetve személyek részére eseti jelleggel rendkívüli települési támogatást nyújt.

(2) Rendkívüli települési támogatásra jogosult, aki

a) az Szt.-ben meghatározott vagyonnal nem rendelkezik és

b)3 akinek családjában az egy főre számított havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 130 %-át, egyedül élő esetén a 150 %-át.

(3) Elemi kár, vis maior, súlyos betegség esetén vagyoni és jövedelmi helyzetre tekintet nélkül a Képviselő-testület a 12. §-ban meghatározott összeget meghaladó rendkívüli települési támogatást állapít meg, ha a kérelmező hitelt érdemlően igazolja, hogy a kár megtérítésére harmadik személy nem kötelezhető, vagy kötelezhető ugyan, de a kártérítés mértéke jóval alacsonyabb a bekövetkezett kár összegénél, és a kár viselése, illetve a súlyos betegség járulékos költségei a kérelmező, illetve családja életét vagy létfenntartását veszélyezteti.

(4) A támogatás iránt kérelemhez csatolni kell az 5. § (3) és (5) bekezdéseiben meghatározott igazolásokat.

12. § (1) A rendkívüli települési támogatás összege legfeljebb – a (2)–(3) bekezdésben foglaltakat kivéve – 10.000 Ft.

(2) A téli tüzelő biztosításához igényelt rendkívüli települési támogatás maximum 5 q tűzifa formájában is nyújtható.

(3) Kiskorú gyermek neveléséhez, így különösen a gyermek iskoláztatásához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadásokhoz való hozzájárulás esetében a rendkívüli települési támogatás gyermekenként évi 5.000 Ft.

13. § A rendkívüli települési támogatás – a 12. § (2) bekezdésében meghatározottakon túl – egyéb természetbeni ellátásként, különösen étkezési térítési díj átvállalása, ruhaellátmány formájában is adható, ha

a) a kérelem erre irányul,

b) az ellátásban részesülő életvitele alapján feltételezhető, hogy a támogatás felhasználása nem rendeltetésének megfelelően történik.

14. § (1) A jelzőrendszer tagjának jelzése alapján a kiskorút nevelő, krízishelyzetbe került családok azonnali megsegítésére, jövedelmi helyzetre tekintet nélkül, a családgondozó közreműködésével felhasználandó rendkívüli települési támogatás állapítható meg.

(2) A támogatás felhasználásának ellenőrzése keretében a gyógyszertámogatásban részesülő a felhasználást alátámasztó dokumentumok (számla, nyugta, stb.) benyújtására kötelezhető.

6. Kamatmentes kölcsön

15. § (1) Települési támogatás visszatérítendő támogatás, kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható elemi kár elhárításához, közeli hozzátartozó halálesete miatti többletkiadás keletkezése, közműszolgáltatás biztosítását veszélyeztető közműdíj-tartozás felhalmozása esetén, ha a kérelmező hitelt érdemlően igazolja, hogy a kár, a temetési költség, illetve a közműdíj-tartozás megfizetése a kérelmező, illetve családja életét vagy létfenntartását veszélyezteti.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott élethelyzetek tekintetében kamatmentes kölcsön abban az esetben adható, ha

a)4 a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege a szociális vetítési alap összegének 200%-át nem haladja meg, és

b) az e rendeletben szabályozott vagyonnal nem rendelkezik, és

c) a kiadást hitelt érdemlő módon igazolja.

(3) A visszatérítendő támogatás évi egy alkalommal, legfeljebb 100.000,- Ft lehet, amelyet maximum 6 hónapon belül, havi egyenlő részletekben kell megfizetni az önkormányzat részére.

(4) A visszafizetés feltételeiről a kamatmentes kölcsön megállapításáról szóló egyedi határozatban kell rendelkezni.

(5) A kamatmentes kölcsön nyújtása pénzügyi szolgáltatás tevékenységnek nem minősül.

7. Gyógyszertámogatás

16. § (1) Gyógyszertámogatás állapítható meg a gyógyszerköltség csökkentése, gyógyászati segédeszköz vásárlása érdekében annak a személynek,

a)5 akinek a családjában az egy főre számított jövedelem a szociális vetítési alap 150 %-át, egyedül élő esetén a 200%-át nem haladja meg, és

b) akinek a bizonyított havi gyógyszerköltsége legalább 3 hónapon keresztül meghaladja a 10.000 Ft-ot, és

c) aki az Szt.-ben meghatározott vagyonnal nem rendelkezik, és

d) aki közgyógyellátásra nem jogosult.

(2) A gyógyszertámogatás évi egyszeri összege 15.000 Ft.

(3) A gyógyszertámogatás iránti kérelemhez az 5. § (3) és (5) bekezdésében foglaltakon túl mellékelni kell a gyógyszerkiadásra, illetve a gyógyászati segédeszközre vonatkozó orvosi igazolást, javaslatot.

8. Babakelengye támogatás

17. § (1) Települési támogatás állapítható meg a gyermek születésével kapcsolatos költségek finanszírozása céljából a törvényes képviselő kérelmére, ha az újszülött lakóhelye Madocsa községben található.

(2)6 Babakelengye támogatásra az jogosult, akinek családjában az egy főre számított havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 400%-át, egyedül élő esetén az 500%-át.

(3) A babakelengye támogatás egyszeri juttatás, ennek összege újszülött gyermekenként 20.000 Ft.

(4) A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.

(5) A madocsai lakóhely tényéről hivatalból a lakcímnyilvántartás adataiból kell meggyőződni.

(6) A támogatás iránti kérelmet a gyermek születésétől számított 3 hónapon belül lehet benyújtani, mely határidő jogvesztő.

9. Temetési támogatás

18. § (1) Temetési támogatást igényelhet az a személy, aki Madocsa közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és akinek elhunyt hozzátartozója is Madocsán élt, vagy madocsai illetőségűként egészségügyi intézményben vagy szociális ellátást nyújtó intézményben hunyt el.

(2)7 Temetési támogatásra az jogosult, akinek családjában az egy főre számított havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 400%-át, egyedül élő esetén az 500%-át.

(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége 100.000 Ft. A temetési támogatás összege ennek 10%-a.

(4) A kérelemhez csatolni kell az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának másolatát, és a temetés költségeit igazoló számlát.

(5) A kérelmet az elhalálozás napját követő 60 napon belül lehet benyújtani. E határidő jogvesztő.

10. A köztemetés

19. § (1) A köztemetésre az Szt. 48. §-ában foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

(2) Az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségeinek megtérítése alól mentesül:

a)8 ha az egy főre számított havi családi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 100%-át, egyedül élő esetén az egy főre számított havi családi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 150%-át nem haladja meg, és

b) az Szt. szerinti vagyonnal nem rendelkezik

10/A.9 Hulladékszállítási támogatás

19/A. § (1) Hulladékszállítási díj támogatásban (a továbbiakban: Hulladékszállítási támogatás) részesülhet az a személy, aki Madocsa közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és 80. életévét betöltötte, vagy a kérelmezés évében betölti azt.

(2) A Hulladékszállítási támogatásra az jogosult, akinek családjában az egy főre számított havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 500%-át, egyedül élő esetén a 600%-át.

(3) A Hulladékszállítási támogatásra jogosult lakossági vegyes hulladék elszállításáért kiszabott közszolgáltatási díját a jogosultság mértékében Madocsa Község Önkormányzata egyenlíti ki a Szolgáltatónál számla ellenében.

(4) A Hulladékszállítási támogatás mértéke:

a) amennyiben a háztartásban csak 80 év feletti személyek élnek, a díj támogatásának megtérítése 100%-os,

b) amennyiben a háztartásban nem csak 80 év feletti személyek élnek, a díj támogatásának megtérítése 50%-os.

(5) Amennyiben a jogosult jövedelmi viszonya változik, a támogatásra való jogosultság felülvizsgálatát köteles kérelmezni.

(6) A Hulladékszállítási támogatásra való jogosultság megállapítását a Rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon lehet kérelmezni.

III. Fejezet

Szociális alapszolgáltatások

11. A szociális alapszolgáltatásokra vonatkozó általános szabályok

20. § (1) Az önkormányzat az alábbi szociális alapszolgáltatásokat nyújtja:

a) étkeztetés

b) házi segítségnyújtás

c) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

d) nappali ellátás.

(2) A szociális rászorultságot az alapszolgáltatások esetében az Szt. szerint kell vizsgálni.

(3) A személyes gondoskodás körébe tartozó alapszolgáltatások közül az étkeztetés, a házi segítségnyújtás, az idősek klubja biztosításáról az önkormányzat a Madocsa Alapszolgáltatási Központ intézménye útján gondoskodik.

(4) A szociális gondoskodást nyújtó ellátások közül az étkeztetés, házi segítségnyújtás, az idősek klubja iránti kérelmet az intézményvezetőhöz kell benyújtani. A kérelem elbírálása során be kell szerezni a szükséges orvosi igazolást, valamint a 9/1999.(XI.24.) SzCsM rendeletben meghatározott dokumentumokat.

(4a)10 Az intézményvezető és az ellátást igénybe vevő vagy törvényes képviselője között kötendő megállapodás valamennyi intézményi ellátás esetén tartalmazza a jogszabályokban meghatározottakon felül

a) a panasztételi és az érdekképviseleti jog gyakorlásának részletes tartalmi és eljárási szabályait, és

b) az intézményi jogviszony megszűnése, illetve megszüntetése esetén annak jogszabály szerinti módját, eljárási és jogorvoslati szabályait.

(4b)11 A megállapodás kötelező tartalmi elemei:

a) a szolgáltatás nyújtásának helye,

b) a szolgáltatás nyújtásának helye,

c) a terítési díj összege, megfizetésének módja és határideje,

d) a megállapodás megszűnésének esetei.

(5) A kérelmekről az intézményvezető a kérelem benyújtását követően 15 napon belül dönt és döntéséről értesíti a kérelmezőt.

(6) A kérelmező számára kedvezőtlen döntés esetén az intézményvezető a kérelmet véleményével együtt a fenntartó elé terjeszti, aki az önkormányzati hatósági ügyek szabályai szerint hozza meg döntését.

(7) A Madocsa Alapszolgáltatási Központ vezetője haladéktalanul köteles az étkeztetést és a házi segítségnyújtást biztosítani annak a rászorulónak, akinek testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti. A szükséges eljárást azonban ilyen esetekben is le kell folytatni.

(7a)12 A személyes gondoskodást nyújtó alapellátást biztosító intézmény vezetője külön eljárás nélkül köteles az ellátások bármelyikét biztosítani, ha a késedelem a rászoruló életét, testi épségét, egészségét veszélyezteti, vagy a rászorulót súlyos nélkülözésnek teszi ki. A külön eljárás nélkül biztosított ellátásról az intézmény vezetője feljegyzést készít, és az ellátás nyújtásának megkezdésétől számított 8 napon belül lefolytatja az eljárást.

(7b)13 Az intézményvezető kivételesen – külön eljárás keretében biztosíthatja az ellátást, ha az ellátást soron kívüli biztosítása a háziorvos, szakorvos szakvéleménye alapján indokolt.

(8) Az intézményi térítési díj megállapítására az Szt. rendelkezései irányadóak. Az egyes alapszolgáltatások képviselő-testület által megállapított intézményi térítési díját a 2. melléklet tartalmazza.

(9) A személyi térítési díjat az intézményvezető állapítja meg a 2. mellékletben foglaltak szerint.

(10) Az intézményvezető minden év április hónapjában a személyi térítési díjakat az Szt. szerint felülvizsgálja. A felülvizsgálat során megállapított új személyi térítési díjat a fizetésre kötelezettnek május 1. napjától kezdődően kell fizetnie.

(10a)14 A megállapodás megszüntetése történhet

a) írásban a felek közös megegyezésével,

b) írásban, indokolás nélkül az ellátást igénybe vevő, vagy törvényes képviselője kezdeményezésére.

(10b)15 Az intézményvezető a megállapodást felmondással írásban megszünteti, ha:

a) a szolgáltatást igénybe vevő részéről a jogosultság jogszabályi feltételei nem állnak fenn,

b) az ellátott a megállapodásban nem rögzített szolgáltatásokat végeztet,

c) az ellátott veszélyezteti a szolgálat munkatársának egészségét és testi épségét,

d) az ellátott, vagy törvényes képviselője vagy a térítési díjat megfizető személy díjfizetési kötelezettségének nem tesz eleget.

(10c)16 A megállapodás felmondásának ideje tizenöt munkanap. Ha a jogosultság jogszabályváltozás miatt szűnik meg, alapszolgáltatás esetén a megállapodást a jogszabályban megjelölt időtartamon belül is fel lehet mondani.

(11) A szociális gondoskodás körébe tartozó ellátást meg kell szüntetni, ha

a) az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkezéséig történt,

b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül, tartósan – legalább 1 hónapig – nem vette igénybe és utólag elfogadható módon nem mentette ki magát,

c) az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi vagy akadályozza,

d) az ellátott a részére megállapított személyi térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, ha annak megfizetésére egyébként képes lenne.

(12) Az ellátás megszüntetéséről az intézmény vezetője dönt. A jogorvoslatra az Szt. rendelkezései az irányadóak.

(13)17 Az ellátott intézményi jogviszonya megszűnik a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 100. §-ban foglaltak szerint.

(14)18 Az intézményi jogviszony megszűnésekor a felek egymással elszámolnak, mely kiterjed:

a) a fizetendő személyi térítési díjakra,

b) az intézmény tárgyi eszközeiben - szándékosan - okozott károkra, vagy az elszámolási kötelezettséggel átvett tárgyak hiányaira,

c) minden olyan dologra, mely - az intézmény humán jellegével összeegyeztethetően - az intézményi jogviszony megszüntetéséhez okszerűen kapcsolódik.

12. Étkeztetés

21. § (1) Az étkeztetésre való rászorultsági feltételeket – az Szt. 62. § (1) bekezdés alapján – az intézményvezető vizsgálja.

(2) Életkora miatt rászorulónak kell tekinteni a nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülő, illetőleg az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő személyt.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról – részben vagy egészen – nem tud gondoskodni.

(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

(5) Pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.

(6) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik.

(7) A szociális rászorultság vizsgálatánál az alábbiakat kell figyelembe venni:

a) egészségi állapoton alapuló rászorultság vizsgálatánál két évnél nem régebbi igazolást a betegség jellegéről, pszichiátriai és szenvedélybetegség esetén szakorvosi szakvéleményt,

b) egyedül élés esetén büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozatot az egyedül élésről, illetve az egyedül élést igazoló egyéb adatokat,

c) életkor igazolására a személyazonosításra szolgáló okmányok bemutatását,

d) fogyatékosságon alapuló szociális rászorultság vizsgálatánál az erről szóló orvosi igazolást, súlyos fogyatékosság esetén a súlyos fogyatékosságra tekintettel járó ellátás folyósítását igazoló határozatot vagy más okiratot, illetve az ellátás megállapításának alapjául szolgáló, a fogyatékosság fennállását igazoló szakvéleményt,

e) hajléktalanság igazolására a személyazonosításra és lakcím azonosításra szolgáló okmány bemutatását.

(8) Az étkeztetés történhet:

a) helyben fogyasztással

b) kiszállítással

c) az étel elvitelével.

13. Házi segítségnyújtás

22. § (1) A házi segítségnyújtásra az Szt. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A házi segítségnyújtás keretében végzett szociális segítés és személyi gondozás tekintetében egyaránt a 2. mellékletben meghatározott intézményi térítési díjat kell alkalmazni.

14. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

23. § (1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtásra az Szt. 65. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.

(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást az önkormányzat ellátási szerződés alapján biztosítja.

15. Nappali ellátás

24. § (1) A Képviselő-testület a Madocsa Alapszolgáltatási Központ keretén belül nappali ellátást nyújtó Idősek Klubját működtet. Az Idősek Klubja a saját otthonukban élő, 18. életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására csak részben képes személyek gondozására szolgál.

(2) Az intézményvezető az ellátás igénybevételének megkezdésekor az ellátást igénylővel megállapodást köt, amely tartalmazza Szt.-ben meghatározott adatokat és szabályokat.

16. Záró rendelkezések

25. § (1) Ez a rendelet 2021. július 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit ezt követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési támogatásokról és szociális alapszolgáltatásokról szóló 2/2015.(III.1.) önkormányzati rendelete.

26. §19

1. melléklet

Bölcskei Közös Önkormányzati Hivatal
Madocsai Kirendeltsége
Cím: 7026 Madocsa, Fő utca 24.
tel.: 06-75/330-101
e-mail: phmadocsa@tolna.net
KÉRELEM
települési támogatás megállapításához
(Nyomtatott betűkkel kérjük kitölteni!)

1. Az igénylő adatai:

1.1. Kérelmező neve:

Születési neve:
Társadalombiztosítási Azonosító Jel (TAJ):
Születési hely:
Születési idő: év hónap nap
Anyja születéskori neve:
Nyugdíjas esetén nyugdíjas törzsszám:

1.2. Állampolgársága:

- magyar

- bevándorlási, letelepedési engedéllyel rendelkező hontalan, menekültként vagy oltalmazottként elismert

Státuszt elismerő határozat száma: /20

(a megfelelő rész aláhúzandó)

1.3. Családi állapota:

egyedülálló (hajadon, nőtlen)

házastársával /élettársával/ bejegyzett élettársával lakik együtt

házastársától külön él

elvált

özvegy

(a megfelelő rész aláhúzandó)

1.4. Lakóhely: irányítószám helység

utca házszám emelet ajtó

1.5. Tartózkodási hely: irányítószám helység

utca házszám emelet ajtó

1.6. Értesítési és utalási cím: irányítószám helység

utca házszám emelet ajtó

2. A kérelem benyújtásának időpontjában a települési támogatást kérővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók, a kérelmező családjában lakók adatai:

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

TAJ száma

Rokoni fok








2.1. Család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.

2.2. Közeli hozzátartozó:

a) a házastárs, az élettárs,

b) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező: a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek,

c) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vérszerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek)

d) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa.

2.3. Háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.

3. A települési támogatás igénylésének indoka:

A települési támogatás megállapítását

3.1. átmenetileg nehéz anyagi helyzetre tekintettel a család kiadásainak mérséklésére,

3.2. a családban nevelkedő gyermekre, fiatal felnőttre tekintettel a család létfenntartási vagy rendkívüli élethelyzetbe kerülése okán,

3.3. téli tüzelő beszerzése miatt,

3.4. elemi kár, vis maior, súlyos betegség miatt bekövetkezett többletkiadások fedezésére,

3.5. gyógyszerköltség csökkentésére,

3.6. rendkívüli költség fedezésére kamatmentes kölcsön formájában,

3.7. gyermek születéséhez kapcsolódó többletkiadások fedezésére,

3.8. hozzátartozó temetési költségeihez való hozzájárulásként

kérem.

(Megfelelő betűjel(ek) bekarikázandó(k).)

3.9.20 lakossági vegyes hulladék szállítási díjához való hozzájárulás formájában

kérem.

(Megfelelő betűjel(ek) bekarikázandó(k).)

4. Jövedelmi adatok*

A jövedelmek típusai

Kérelmező jövedelme

A
kérelmezővel közös háztartásban élő házastárs (élettárs) jövedelme

A kérelmező családjában élő egyéb rokon jövedelme

Összesen

1. Munkaviszonyból,
munkavégzésre
irányuló egyéb jogviszonyból
származó jövedelem
és táppénz

2. Társas és egyéni
vállalkozásból
származó jövedelem

3. Rendszeres
pénzbeli ellátás
(FHT, RSZS, ápolási
díj, stb.)

4. Ingatlan, ingó
vagyontárgyak értékesítéséből,
vagyoni értékű jog átruházásából
származó jövedelem

5. Nyugellátás,
baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások

6. A gyermek
ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (GYES, GYED, GYET, családi pótlék, gyermektartás díj, stb.)

7. Munkaügyi
szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás

8. Föld bérbeadásából származó jövedelem

9. Egyéb (pl.:
ösztöndíj)

10. Összes jövedelem

Egy főre jutó havi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki) Ft/hó.
(* A kérelemhez mellékelni kell a jövedelmi adatok táblázat 1-9. pontjaiban feltüntetett jövedelmek valódiságát igazoló iratokat, melyek 30 napnál régebbiek nem lehetnek.)

5. Egyéb nyilatkozatok:

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező igazgatósága útján – ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.

Madocsa, 20 év hó nap

kérelmező házastársa/élettársa/bejegyzett élettársa kérelmező aláírása

aláírása

Kijelentem, hogy a rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelmemnek teljes egészében helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok.

(Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)

Madocsa, 20 év hó nap

kérelmező házastársa/élettársa/bejegyzett élettársa kérelmező aláírása

aláírása

1

Az 5. § (7) bekezdése a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 10. § (2) bekezdés e) pontját a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

A 11. § (2) bekezdés b) pontja a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 15. § (2) bekezdés a) pontja a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 16. § (1) bekezdés a) pontja a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

A 17. § (2) bekezdése a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

7

A 18. § (2) bekezdése a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

8

A 19. § (2) bekezdés a) pontja a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

9

A 10/A. alcímet (19/A. §-t) a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

10

A 20. § (4a) bekezdését a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdése iktatta be.

11

A 20. § (4b) bekezdését a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdése iktatta be.

12

A 20. § (7a) bekezdését a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

13

A 20. § (7b) bekezdését a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

14

A 20. § (10a) bekezdését a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdése iktatta be.

15

A 20. § (10b) bekezdését a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdése iktatta be.

16

A 20. § (10c) bekezdését a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdése iktatta be.

17

A 20. § (13) bekezdését a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdése iktatta be.

18

A 20. § (14) bekezdését a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdése iktatta be.

19

A 26. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

20

Az 1. melléklet 3.9. pontját a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

21

A 2. melléklet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VIII. 4.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.