Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2004. (VI. 10.) önkormányzati rendelete

a lakás- és egyéb építményekhez kapcsolódó parkolóhelyek kialakításának átvállalásáról

Hatályos: 2023. 11. 30

Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2004. (VI. 10.) önkormányzati rendelete

a lakás- és egyéb építményekhez kapcsolódó parkolóhelyek kialakításának átvállalásáról

2023.11.30.

Bonyhád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendeletben (OTÉK) előírt a parkolóhelyek iránti igények kielégítése érdekében a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Bonyhád Város közigazgatási területén megvalósuló lakásra, üdülőre, közcélú létesítményekre és egyéb építményekre, valamint önálló új létesítmény megvalósításával nem járó, de a folytatni kívánt tevékenységgel összefüggésben keletkező gépjármű elhelyezési igényt támasztó vállalkozásokra terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

(1) Közcélú létesítmény: a kereskedelmi és vendéglátó épületek, szállásépületek, művelődési, oktatási-kulturális és sportlétesítmények, ellátó szolgáltató épületek, egészségügyi intézmények, igazgatási, igazságszolgáltatási irodák. Egyéb építmények: munkahelyek, irodák, bankok és egyéb intézmények.

(2) Városközpont: Szabadság tér, Széchenyi tér, Szent Imre utca, Vörösmarty tér, Bajcsy‑Zsilinszky utca, Kossuth L. utca az Árpád utcáig, Budai Nagy Antal utca az Árpád utcáig, József utca, Illyés Gyula utca, Bank utca, Ady E. utca, Pór apát utca, Perczel Mór utca a Bacsó B. utcáig, Sándor utca, Mikes Kelemen utca a Sándor utcáig, Gyár utca a 22. számú házig, Táncsics utca, Szabadság utca, Rákóczi utca a Forberger László utcáig, valamint a Forberger László utca által meghatározott terület.

(3) Rendezési terv fogalmán a rendeletben a Szerkezeti Tervet, a Szabályozási Terveket, valamint a Helyi Építési Szabályzatokat kell érteni.

(4) A városközpont területén az arra vonatkozó rendezési tervben előírtak szerint kell eljárni.

Parkolóhely létesítése

3. § (1) Az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges, az előírt mennyiségű és fajtájú gépjárművek részére a létesítményekhez tartozó építési telken vagy közterületen parkoló, illetve rakodóhelyeket kell kialakítani.

(2) A beruházó a parkoló, illetve rakodóhelyeket a létesítménnyel egyidőben köteles kialakítani.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglalt rendelkezéseket már meglévő létesítmények átalakítása, bővítése, rendeltetésének változása során is alkalmazni kell.

(4) Az elsőfokú építési hatóság több egymás melletti létesítmény részére közös, a rendezési tervben előírt parkolóhely kialakítását is elrendelheti.

(5) A bölcsőde, alsó-és középfokú nevelési-oktatási egység (intézményi telephely) bővítése esetén az OTÉK 4. sz. melléklete által meghatározott, a telephely teljes területére számított parkolóhelyet kell biztosítani.

Parkolóhelyek megváltása

4. § (1) Ha a fenti létesítmények elhelyezésekor az előírt számú parkolóhely saját területen nem biztosítható, építtető a hiányként mutatkozó parkolóhelyek biztosítása végett a rendezési terve keretei között – a Helyi Építési Szabályzat előírásai megtartása mellett -

a) az önkormányzat által kijelölt területen megépíti a szükséges számú parkolóhelyet. A parkolóhelyek tervezési, engedélyezési költségei is építtetőt terhelik.

b) Az önkormányzattal kötött megállapodás alapján egyszeri megváltási díjat fizet.

(2) A megállapodásnak tartalmaznia kell az Önkormányzat kötelezettségvállalását a hiányzó számú parkolóhelyek megépítésére, az épülő parkoló helyének megjelölését, a beruházó által az Önkormányzatnak fizetendő kivitelezési költséget (megváltás összegét), a fizetés és a teljesítés módját, idejét.

(3) A beruházó köteles az önkormányzattal kötött megállapodást az építési engedély iránti kérelem mellé csatolni. Az építéshatósági engedély a megváltási díj befizetésének igazolása után adható ki.

(4) A megállapodás megkötésére a polgármester jogosult.

(5) A parkolóhelyek megvalósítására az Önkormányzat csak akkor vállalkozhat, ha azt

a) parkolóház esetében legkésőbb öt éven belül, a jelentkező igény helyétől legfeljebb 500 méteren belül megvalósítja

b) közlekedési területen megvalósuló várakozóhelyek (parkolók) esetében legkésőbb egy éven belül, a jelentkező igény helyétől legfeljebb 500 méteren belül megvalósítja.

(6) Az (1) bekezdés a) és b) pontja szerint létesített várakozóhelyek tekintetében az építtetőt, illetve a megváltást megfizetőt kizárólagos használat nem illeti meg. Az így létesített parkolóhelyek a közterületi parkolókra vonatkozó általános szabályok szerint vehetők igénybe.

(7) Mozgásukban korlátozottak számára létesítendő parkolóhelyek megváltására megállapodás nem köthető, azokat a beruházás befejezéséig ki kell építeni.

(8) Azon várakozóhelyek használatát, amelyeket az építtető a saját ingatlanán helyez el, a rendeltetési egység (üzlet, iroda, stb.) nyitva tartási ideje alatt a közönség számára nyitva kell tartani. A parkoló igénybevételének lehetőségét jól láthatóan, figyelemfelkeltően kell jelezni.

5. § (1)1 A megváltás összege általános forgalmi adóval növelten városközpontban és városközponton kívül:

a) személygépkocsi parkoló esetén 800.000,- Ft/db

b) autóbusz parkoló esetén 1.200.000,- Ft/db

c) ehergépkocsi parkoló esetén 2.000.000,- Ft/db

(2) A parkolóhelyek megváltási összegét a beruházó (a parkolóhely létesítésére kötelezett) az építési engedélyezési eljárás során köteles befizetni Bonyhád Város Önkormányzatának számlájára.

(3) A parkolóhelyek megváltásából befolyt összegekről elkülönített nyilvántartást kell vezetni.

(4) A megváltott parkolóhelyek számáról, az igény keletkezésének helyéről, valamint az ezekkel kapcsolatosan kialakított új parkolóhelyekről részletes nyilvántartást kell vezetni.

6. § (1) A településközpont vegyes területen, a központi vegyes területen és a Rendezési Tervben Ln-1 jelű nagyvárosias lakóterületen a Képviselő-testület kivételesen indokolt esetben, városi érdekből, egyedi döntés alapján felmentést adhat a saját telken belüli gépkocsitároló helyek kialakításának kötelezettsége alól, ebben az esetben a számított parkolóhely megváltási összegének 50 %-át kell az Önkormányzat számlájára kell befizetni parkoló fejlesztésre.

(2) E rendelet 2004. június 15. napján lép hatályba. A rendeletben foglaltak a hatályba lépésének napjáig még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

1

Az 5. § (1) bekezdése a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.