Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2009. (IV. 15.) önkormányzati rendelete

Bonyhád város sportjáról és sportfeladatairól

Hatályos: 2023. 09. 28

Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2009. (IV. 15.) önkormányzati rendelete

Bonyhád város sportjáról és sportfeladatairól

2023.09.28.

Bonyhád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete költségvetésének keretein belül támogatja az egészségmegőrzést, a szabadidő tartalmas eltöltését célzó, valamint a verseny és élsport, az utánpótlás nevelés, a diáksport, a szabadidő körébe sorolt sporttevékenységeket, ezért a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bek-ben, valamint a sportról szóló 2004. évi I. tv. (továbbiakban: sporttörvény) 55. § (6) bek-ben kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A jelen rendelet célja, hogy megalapozza Bonyhád Város Önkormányzatának (továbbiakban: önkormányzat) sporttal kapcsolatos részletes feladatait, kötelezettségeit, a sporttal kapcsolatos feladatok ellátásának feltételrendszerét, szabályozott kereteket adva a sporttámogatás céljára rendelt önkormányzati pénzeszközök felhasználásához.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat működési területére, ezen belül az önkormányzat szerveire, intézményeire és sportlétesítményeire, illetve azok működtetőire.

(2)1 Az (1) bekezdés alkalmazásában működtetők az 5. § (2) bekezdésében felsorolt azon szervezetek, amelyek – az önkormányzat felhatalmazásával – sportlétesítményt üzemeltetnek.

Az önkormányzat sportfeladatai

3. § (1) Az önkormányzat a sporttörvény, valamint a város sportkoncepciója alapján sporttal kapcsolatos feladatai a következők:

a) meghatározza a helyi sportfejlesztési koncepciót és gondoskodik annak megvalósításáról,

b) az a.) pontban foglalt célkitűzésekkel összhangban együttműködik a helyi sportszervezetekkel,

c) fenntartja és működteti a tulajdonát képező sportlétesítményeket,

d)2 támogatja az iskolai testnevelés és sporttevékenység gyakorlása feltételeinek megteremtését,

e)3 támogatja az iskolai sportkörök működéséhez, vagy az ezek feladatait ellátó diáksport-egyesületek feladatainak zavartalan ellátásához szükséges feltételek megteremtését,

f)4

g)5

(2)6 Az (1) bekezdésben felsoroltakkal összefüggésben megvalósítandó sporttal kapcsolatos önkormányzati célkitűzéseket és feladatokat konkrétan az önkormányzat sportkoncepciója tartalmazza.

(3) A helyi sportkoncepció végrehajtása során kiemelt figyelmet kell fordítani:

a) a) az önkormányzati és egyéb városi sportlétesítmények fejlesztésére,

b) az egészséges életmód és szabadidő sport feltételeinek biztosítására,

c) a gyermek- és ifjúsági sporttevékenység, az utánpótlás nevelés, a családok és a hátrányos helyzetűek és fogyatékosok sportjának támogatására,

d)7 az iskolai testedzés feltételeinek támogatására, a diáksporttal kapcsolatos feladatok segítésére.

Az önkormányzat sportfeladat ellátásának struktúrája

4. § Az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatainak ellátásában közreműködnek:

a)8 a képviselő-testület, illetve az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott átruházott hatáskörök tekintetében a Humán bizottság,

b)9 a Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott szervezeti egység látja el a sporttörvényben előírt feladatok, a városi sportkoncepcióban, valamint e rendeletben meghatározott feladatok koordinálását, igazgatási, szervezési feladatait,

c)10 az oktatási intézmények iskolai sportkörök, diáksportkörök látják el az iskolai testneveléssel és diáksporttal kapcsolatos feladatokat.

A város sportlétesítményei, azok működtetése és fenntartása

5. § (1)11 A helyi szabadidő és sporttevékenység, valamint versenysport folytatásához az önkormányzat az alábbi sportlétesítményeket tartja fenn és működteti:

a) Bonyhádi Sporttelep, Bonyhád Sport utca 5.

b) Bonyhád-Majosi Sporttelep, Bonyhád-Majos XIII. u.

c) Bonyhád-Börzsöny sportpálya, Bonyhád Börzsöny 15/B

d) Műfüves Sportpálya, Bonyhád Fáy lakótelep 34.

e) Bonyhádi Sportcsarnok, Bonyhád, Jókai utca 3.

f) Budai Nagy Antal utcai terem

g) Strandröplabda pálya, Fáy lakótelep

h) Sportpark - Majos, Bonyhád külterület 0575 hrsz.

i) Sportpark - Bonyhád, Bonyhád Fáy lakótelep

j) Ifjúsági Park

k) Bonyhád Városi Tanuszoda

l) Bonyhádi Termálfürdő

(2)12 Az (1) bekezdés a)-g) pontjában felsorolt sportlétesítményeket a Bonyhádi Sportcentrum, a h)-j) pontban felsorolt sportlétesítményeket Bonyhád Város Önkormányzata, míg az k)-l) pontban felsoroltakat a Bonycom NKft.működteti és üzemelteti.

(3) Az önkormányzat a városi sportlétesítmények fenntartásához, állagmegóvásához, működtetéséhez és fejlesztéséhez szükséges fedezetet az éves költségvetésében – anyagi erőforrásaihoz mérten – biztosítja.

A sportfeladatok finanszírozása

6. § (1) Az önkormányzat a sport támogatásokra fordítható összeget mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(2)13

(3)14 Az (1) bekezdésben megjelölt sportcélú támogatásba nem számítható be az önkormányzat által az 5. § (3) bekezdése szerinti célokra biztosított összeg.

(4)15 Az (1) bekezdésben megjelölt sportcélú támogatások elosztása pályázat útján történik. A pályázati kiírására évente a költségvetési rendelet elfogadását követően kerül sor.

(5)16 A (4) bekezdésben foglalt pályázatok elbírálásáról a Humán Bizottság javaslatára a Képviselő-testület dönt.

Záró rendelkezések

7. § E rendelet 2009. április 16. napján lép hatályba.

1

A 2. § (2) bekezdése a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdés d) pontja a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 3. § (1) bekezdés e) pontja a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 3. § (1) bekezdés f) pontját a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 6. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 3. § (1) bekezdés g) pontját a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 6. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 3. § (2) bekezdése a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 3. § (3) bekezdés d) pontja a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 4. § a) pontja a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

9

A 4. § b) pontja a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

10

A 4. § c) pontja a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

11

Az 5. § (1) bekezdése a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

12

Az 5. § (2) bekezdése a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

13

A 6. § (2) bekezdését a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 6. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

14

A 6. § (3) bekezdése a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

15

A 6. § (4) bekezdése a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

16

A 6. § (5) bekezdése a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.