Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2018 (II.16.) önkormányzati rendelete

a zajvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 02. 16

Bonyhád Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011 évi CLXXXIX. törvény 13.§ 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet és természet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46.§ (1) bekezdés c) és 48.§ (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján - a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 5/2015. (III.27.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet I. (6) pontjában eljáró Pénzügyi Ellenőrző és Gazdasági Bizottság véleményének kikérésével - a következőket rendeli el:


  • Általános rendelkezések


1.§ (1) A rendelet célja, hogy a társas együttélés követelményeinek figyelembe vételével, az emberi környezet védelme érdekében, szabályozza a zajjal járó tevékenységek folytatását.


2.§ A rendelet területi hatálya Bonyhád Város közigazgatási területére terjed ki.


3.§ A rendelet személyi hatálya minden természetes és jogi személyre kiterjed, amelyek zajjal járó tevékenységet folytatnak, vagy zajforrást üzemeltetnek.


  • Zajforrások üzemeltetésével és zajhatással járó tevékenységekkel kapcsolatos szabályok

4.§  Zajjal járó tevékenységet, különösen építőipari, szerelési, kertépítési, zöld-terület karbantartási, illetve a lakosság háztartási igényeit kielégítő, zajkeltő munkát munkanapokon 7.00 és 20.00 óra, szabad és munkaszüneti napokon 9.00 és 18.00 óra között lehet végezni, kivéve az azonnali hibaelhárítás jelentő munkavégzést.

5.§ (1) Vendéglátó üzlet kerthelyiségében, illetve bármely nyitott helyiségében zenét szolgáltatni, illetve bármely más hangkeltéssel járó műsort szolgáltatni 8.00 és 22.00 óra között lehet.


(2) Vendéglátó üzletekben 22.00 és 8.00 óra között zene-, illetve műsorszolgáltatás csak zárt helyiségen belül, zárt ablakok mellett, a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 7/2008. (XII. 3.) KvVM–EüM együttes rendeletben foglalt határértéket meg nem haladó hangerővel lehetséges.


6.§ Üzemi és szabadidős zajforrás a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet 10.§-ban meghatározott módon üzemeltethető.


7.§ (1) Közterületen, szabadtéri rendezvények 8.00 és 22.00 óra között tarthatók, a közterületek használatának rendjéről szóló önkormányzati rendelet szabályainak figyelembevételével. A szabadtéri rendezvények megtartása során fokozott figyelmet kell fordítani a környéken élő lakosság nyugalmának megóvására.


(2) A rendezvény szervezőjének kérelmére, különösen indokolt esetben, így különösen a város hagyományain alapuló rendezvények, kulturális vagy sportélethez kapcsolódó, a lakosság széles körét érintő rendezvények, találkozók és egyéb rendezvények alkalmával a polgármester engedélyezheti az időkorlát túllépését, azonban ebben az esetben is törekedni kell a lakókörnyezet nyugalmának biztosítására.


  • Zajvédelmi szabályok megsértése esetén alkalmazandó szankciók


8.§ Az üzemi vagy szabadidős zajforrás által okozott határérték túllépés miatt - a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet 3. számú melléklete szerint - zajbírságot szab ki a környezetvédelmi hatóság.


9.§ A vendéglátó üzletek esetében a rendeletben foglalt szabályok megszegése esetén – a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6.§ (5) bekezdése alapján – a jegyző az üzlet nyitvatartási idejét korlátozhatja.


10.§ Közterületi, szabadtéri rendezvények esetén, az e rendeltben foglaltak megszegése esetén a rendezvény megtartását a jegyző megtilthatja.


11.§ A 4.§-ban meghatározott szabályok megszegése esetén a jegyző - a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény 9-12.§-a alapján - közigazgatási bírságot szabhat ki. A közigazgatási bírság felső határa természetes személy esetén ötvenezer forint, jogi személy estén százezer forint.


  • Záró rendelkezések


12.§  (1) E rendelet a 11.§ kivételével, 2018. március 29-én lép hatályba. Rendelkezéseit a rendelet hatályba lépését követően indított ügyekben kell alkalmazni.

(2) A rendelet 11.§-a 2019. január 1-jén lép hatályba.


13.§  A Rendelet hatálybalépésével, hatályát veszti Bonyhád Város Önkormányzata a helyi zajvédelmi szabályok megállapításáról szóló 13/2009. (V.29.) számú rendelete.



Bonyhád, 2018. február 16.





                Filóné Ferencz Ibolya                                 dr. Puskásné dr. Szeghy Petra

                      polgármester                                                            jegyző


Kihirdetési záradék:
Jelen rendelet kihirdetésének napja: 2018. február 16.




                                                                                    dr. Puskásné dr. Szeghy Petra
                                                                                                        jegyző