Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2019 (XII.13.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 01. 01

Bonyhád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében biztosított feladatkörében eljáró Bonyhádi német Nemzetiségi Önkormányzat és a Bonyhádi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 5/2015. (III.27.) önkormányzati rendelet 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró Humán Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. A rendelet célja


1. § (1) A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok és hagyományok alapján meghatározza az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét. További célja, hogy meghatározza a közművelődés szakmai és finanszírozási alapelveit.



2. A rendelet hatálya


2. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a Bonyhád Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által fenntartott közművelődési feladatot ellátó intézményekre, valamint közművelődési feladatot ellátó közgyűjteményi intézményre is.

(2) E rendelet hatálya kiterjed továbbá mindazokra a nem Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, egyházakra, társulásokra és magánszemélyekre is, amelyekkel az Önkormányzat közművelődési megállapodást köt, vagy akiket más hasonló módon támogat.



3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei


3. § (1) A kultúrához való jog alapvető emberi joga minden állampolgárnak. E jogok, nemre, korra, vallásra, politikai meggyőződére, nemzeti vagy társadalmi származásra való tekintet nélkül mindenkit megilletnek. Bonyhád város polgárainak és közösségeinek joga, hogy igénybe vegyék az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmények szolgáltatásait, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő ellátásokat.

(2) Az Önkormányzat az e rendeletben vállalt közművelődési feladatait elsősorban az általa fenntartott közművelődési és közgyűjteményi intézmények tevékenységével látja el, amelyek egyetlen vallási, világnézeti vagy politikai irányzat mellett sem lehetnek elkötelezettek.

(3) Az Önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, melyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek, illetve magánszemélyek végeznek.

(4) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat elősegíti és igényli a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet végző gazdasági vállalkozások közreműködését.

(5) Az Önkormányzat és intézményei biztosítják, hogy a város polgárai a közművelődési lehetőségekről megfelelő tájékoztatást kapjanak.

(6) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenységet nem választja el a kultúra más területeitől, sőt ezekkel való egységét képviseli. Támogatja a tudományos és művészeti tevékenységet, a helytörténeti munkákat és a közgyűjteményeket.

(7) A nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrája a magyar kultúra szerves része. Ezért az Önkormányzat a kisebbségek kultúrájának megismertetésére, gyarapítására külön figyelmet fordít.



4.  Az önkormányzat közművelődési feladatai


4. § (1) Az Önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az önkormányzat a helyi adottságok figyelembevételével szervezi meg a következő alapszolgáltatásokat:

a)    művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b)    a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

  • az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinekbiztosítása,
  • a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinekbiztosítása,
  • az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinekbiztosítása,

(3) Az Önkormányzat a (2) bekezdésében felsorolt alapszolgáltatások ellátásához biztosítja a szervezeti, személyi, szakképzettségi, infrastrukturális és tárgyi feltételeket.

(4) A (2) bekezdésében felsorolt közművelődési alapszolgáltatások közül a lakosság és az önszerveződő közösségek által ingyenesen vagy térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatások körét a közművelődési intézmény igazgatója határozza meg.

(5) Az Önkormányzat feladata, hogy a művelődési hagyományokra, az intézmények, a civil szervezetek és a polgárok tevékenységeire alapozva, a közművelődés sajátos eszközrendszerével segítse:

  • a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek és hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,
  • az egyetemes, a nemzeti és más kisebbségi kultúra megismertetését, tárgyi és szellemi értékeinek gyarapítását, az ünnepek kultúrájának gondozását,
  • az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységét – különös tekintettel a kiemelkedő értékeket felmutató művészeti és szellemi alkotóközösségek, műhelyek tevékenységére,

d)    az iskolarendszeren kívüli képzések, munkaerő piaci képzések, a felnőttoktatás egyes formáinak intézményesülését a közművelődés feladatrendszerében,

e)    az alap-, és a középfokú oktatási intézmények tanórán kívüli közművelődési munkáját, művészeti csoportjainak, szakköreinek, hagyományápoló tevékenységét,

f)    a helyi társadalom kapcsolatrendszerét, közösségi életét, érdekérvényesítését,

g)    a helyi kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztését,

h)    a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítását

i)     az egyéb művelődési lehetőségeket vagy művelődési formákat.



5. Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei
és a feladatok ellátásának módjai


5. § (1) A 4. § (2) és (5) bekezdésben meghatározott feladatok konkrét megoldására, az ehhez szükséges szakmai háttér biztosítása érdekében az önkormányzat közművelődési intézményt tart fenn.

(2) A közművelődési munka alapintézménye: Vörösmarty Mihály Művelődési Központ, 7150 Bonyhád, Széchenyi tér 2.

(3) A Vörösmarty Mihály Művelődési Központ a kulturális ágazat azon intézménye, amelynek tartalmi munkája elsősorban a város társadalmában végbemenő változások, a polgárok és közösségeik változó igényeinek rugalmas követésére, a kialakult igények közvetítésére hivatott. Az intézmény az alapító okiratban rögzített feladatok teljesítésével járul hozzá a kulturális, közművelődési alapszolgáltatások megvalósításához.

(4) Az önkormányzat fenntartóként az alábbi, közművelődési feladatokat is ellátó közgyűjteményi intézményeket működteti:

a)    Solymár Imre Városi Könyvtár, 7150 Bonyhád, Perczel M. u. 50.

b)    Völgységi Múzeum, 7150 Bonyhád, Szabadság tér 2.



6. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése


6. § (1) A Kult. tv. és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatok ellátásával kapcsolatos egyes fenntartói, felügyeleti és más jogköröket Bonyhád Város Önkormányzat Képviselő-testülete, illetve a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 5/2015. (III. 27.) önkormányzati rendelet 1. melléklete szerinti átruházott hatáskörben a Humán Bizottsága gyakorolja.

(2) Az e rendelet 5. § (2) és (4) bekezdése szerinti intézmények szakmai ellenőrzése a Kult. tv-ben meghatározottak szerint történik.



7. A közművelődési tevékenység finanszírozása


7. § (1) Az Önkormányzat fenntartásában működő közművelődési intézmények – az alábbi felsorolásban rögzített – költségeinek fedezetét az állami és önkormányzati forrásokból az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja:

a)    az intézmények üzemeltetésének, az épületek működőképessége megőrzésének, műszaki és technikai feltételei korszerűsítésének költségeit, a mindenkori költségvetésben biztosítható kereteken belül,

  • az intézmények alapfeladataiban meghatározott tevékenységek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges közalkalmazotti illetmények fedezetét, a mindenkori költségvetési keretekenbelül,
  • az egyes kulturális rendezvények szervezéséhez szükséges szakmai munka költségeinek, a költségvetési rendeletben meghatározottrészét.

(2) A közművelődési feladatok ellátásának forrásai a központi és a minisztériumi költségvetési támogatások, valamint az érdekeltségnövelő minisztériumi pályázati pénzeszközök. További forrás a szolgáltatásokért szedett díj, valamint természetes és jogi személyek, szervezetek pénzügyi támogatása.

(3) A közművelődési feladat finanszírozását szolgálja a közművelődési és közgyűjteményi intézménynek az Önkormányzat képviselő-testülete által jóváhagyott költségvetése.



8. A közművelődés helyi lakossági képviselete


8. § (1) Az önkormányzat szorgalmazza a városi Közművelődési Kerekasztal felállását, mely az önkormányzat segítő partnere a kulturális érdekek képviseletében. Javaslatot, észrevételt tehet az önkormányzat közművelődési tárgyú döntéseire, véleményezheti azok tervezetét.

(2) A Közművelődési Kerekasztalt a helyi közművelődési célú egyesületek alapítják. Tagja lehet minden jogi személyiséggel rendelkező, helyben működő közművelődési civil szervezet, valamint a helyi közművelődést támogató gazdasági vállalkozás képviselője.

(3) A Közművelődési Kerekasztal működési feltételeit tagjai biztosítják, hatáskörének gyakorlását a Kult. tv-ben meghatározott módon az önkormányzat elősegíti.



9. Záró rendelkezések


9. § (1) Ez a rendelet 2020. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Bonyhád Város Önkormányzati Képviselő-testülete 2/2003. (II. 7.) számú rendelete.


Bonyhád, 2019. december 13.



Filóné Ferencz Ibolya

polgármester


Dr. Puskásné dr. Szeghy Petra

jegyző





Kihirdetési záradék:
Jelen rendelet kihirdetésének napja: 2019. december 13.

                                               Dr. Puskásné Dr. Szeghy Petra
                                                                  jegyző