Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2022. 02. 01

Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2022.02.01.

Bonyhád Város Önkormányzati Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed Bonyhád Város közigazgatási területén működő köztemetőkre (továbbiakban: temetőkre), temetkezési, kegyeleti emlékhelyekre, hősi temetési helyekre és ezeken a helyeken végzett temetkezési és a temetkezéshez kapcsolódó közszolgáltatási tevékenységekre.

2. § (1) Bonyhád Város közigazgatási területén, az önkormányzat fenntartásában lévő köztemetők, tulajdonos és helyrajzi szám szerint:

a) Bonyhádi Evangélikus Misszió Egyházközség, Bonyhádi Református Missziói Egyházközség Bonyhád 397/1 hrsz (Dózsa Gy..u.)

b) Bonyhád Város Önkormányzata, Bonyhád 397/2 hrsz (Koós K. u.)

c) Római Katolikus Egyház, Bonyhád 1234 hrsz (Vörösmarty tér)

d) Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház, Bonyhád 5152/1 hrsz (Majos)

e) Bonyhád Város Önkormányzata, Bonyhád 3237 hrsz (Ladomány)

(2) Bonyhád Város közigazgatási területén, nem az önkormányzat fenntartásában lévő temetők, tulajdonos és helyrajzi szám szerint:

a) Római Katolikus Egyház, Bonyhád 7058 hrsz (Tabód)

b) Római Katolikus Egyház, Bonyhád 2622/2 hrsz (Kálvária)

c) Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Bonyhád, 1233/1 hrsz (Vörösmarty tér)

d) Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Bonyhád, 1169 hrsz (Kossuth L. u.)

e) Magyarországi Baptista Egyház, Bonyhád, 690 hrsz (Bólyai F. u.)

2. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazása során a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) fogalom-meghatározásai az irányadóak.

3. A temető fenntartásával kapcsolatos feladatok

4. § (1) A temető üzemeltetésére vonatkozó feladatellátásra az önkormányzat kegyeleti közszolgáltatási szerződést (közfeladat-ellátási szerződést) köt a Bonycom Nonprofit Kft-vel.

(2) A köztemetőkben (továbbiakban: temető) az üzemeltető a szerződésben vállalt feladatait akkor is köteles ellátni, ha az eltemettető más vállalkozó vagy gazdasági szervezet szolgáltatásait is igénybe veszi.

(3) A temető üzemeltetőjének nevét, elérhetőségét a temetők hirdetőtábláin ki kell függeszteni.

5. § A temetők üzemeltetője gondoskodik – a kegyeleti szabályok betartásával – a köztemetők működtetéséhez szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételek biztosításáról, azok folyamatos karbantartásáról, a köztemető zöldfelületeinek gondozásáról, a temetőszabályzatban foglaltak szerint a sírhelyek kijelöléséről és temetői nyilvántartások vezetéséről.

6. § A temetőt – a kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján - üzemeltető gazdálkodó szervezetnek biztosítania kell a temető területén a temetkezést végző temetkezési szolgáltatónak a temetések előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatos feladatok elvégzését. Az önkormányzati fenntartású temetők létesítményeinek használati díjait a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

4. A temetőben tartózkodás szabályai

7. § A temetőben csak a rendelet 2. mellékletében meghatározott Temető Szabályzat szerinti nyitvatartási időben és feltételek mellett lehet tartózkodni. A temetők nyitvatartási idejét a köztemető hirdetőtábláin ki kell függeszteni.

5. A temetőben végzett tevékenység feltételei

8. § (1) A temetőben a temetési tevékenységet a temetkezési szolgáltató a kegyeleti előírásoknak megfelelő eszközökkel, személyzettel, a rendelet 2. mellékletében meghatározott Temető Szabályzatban foglalt feltételek szerint végezhet. A temetkezési szolgáltatónak - a temetőben végzett tevékenysége megkezdése előtt - regisztrálnia kell magát az üzemeltetőnél, a rendelet 10. melléklet szerinti nyomtatványon. A sírhely felett rendelkező személy megbízását a rendelet 7. melléklete szerinti nyomtatványon kell az üzemeltetőnek bemutatni.

(2) A temetőben munkát végezni a rendelet 2. mellékletében meghatározott Temető Szabályzatban foglaltak szerint lehet.

9. § A ravatalozót csak az üzemeltető engedélyével, a jogszabályokban meghatározott szakértelemmel rendelkező személyzet használhatja. A használat díjait a rendelet 1. melléklete tartalmazza. A ravatalozó használatának részletes szabályait a rendelet 2. mellékletében meghatározott Temető Szabályzat tartalmazza.

6. Sírhelyek kialakításának, méretezésének és gondozásának szabályai

10. § (1) A sírhelytáblák és a sorok kialakításáról, használatbavételről, számozásáról a rendelet 2. mellékletében meghatározott Temető Szabályzat rendelkezik.

(2) A sírhelyek tisztántartása az elhunyt hozzátartozóinak feladata. A sírhelyek gondozása során keletkezett hulladékot a temető területén lévő hulladékgyűjtő konténerbe kell elhelyezni.

(3) A sírboltok, a gyermek-, a kettős- és az urnasírhelyek számára az egységes gondozás céljából külön táblákat vagy sorokat kell kijelölni. A temetési helyek méreteit a rendelet 2. melléklete szerinti Temető Szabályzata határozza meg.

11. § (1) A temetőben díszsírhelyet Bonyhád város polgármestere adományozhat azon meghalt személyeknek, akik a város fejlődése érdekében kimagasló gazdasági, tudományos, művészeti vagy társadalmi tevékenységet fejtettek ki.

(2) A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.

(3) Díszsírhelyre - a sírnyitás és a rátemetés szabályainak megtartásával - az elhunyt özvegye is rátemethető.

(4) A rátemetésnél a sírnyitás és az esetleges sírmélyítés költségeit kell az eltemettetőnek megfizetnie.

(5) A díszsírhelyek gondozásáról és ápolásáról az elhunytak hozzátartozói, ilyenek hiányában a polgármester megbízásából, az önkormányzat költségére az üzemeltető köteles gondoskodni.

12. § (1) Síremléket (sírjelet) felállítani az üzemeltető véleményének kikérésével lehet. Felállítása előtt a síremlék (sírjel) vázlatát vagy leírását az üzemeltetőnek be kell mutatni és azt nyilvántartásba kell venni a rendelet 6. melléklete szerinti nyomtatvány alapján. A sírbolt felállítását a rendelet 4. melléklete szerinti kérelem nyomtatványon kell az üzemeltetőnek bejelenteni. A sírbolt alapépítményeinek kivitelezését a rendelet 3. melléklete szerinti kérelem nyomtatványon kell az üzemeltetőnek bejelenteni.

(2) A síremlék (sírjel) szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását az üzemeltető ellenőrzi. Nem szabályszerű építés vagy bontás esetén, a rendeletben foglalt szabályok betartására az üzemeltető írásban kötelezi a rendelkezésre jogosultat. Amennyiben a felszólításban szereplő határidőn belül sem történik meg az építés vagy bontás szabályszerű elvégzése, úgy az üzemeltető a rendelkezésre jogosult költségére azt maga vagy más szolgáltató útján elvégeztetheti.

(3) A síremlék köré szilárd burkolatú kísérő járda építhető a sírhely határain belül.

(4) Meglévő síremléket kicserélni csak a kegyeleti igények és az üzemeltető hozzájárulásával lehet. A sírkő kiszállítására vonatkozó kérelmet a rendelet 5. melléklete szerinti nyomtatványon kell az üzemeltetőnek benyújtani.

7. Temetési hely megváltásának és újraváltásának szabályai

13. § (1) Az egyes temetési helyeket, a díszsírhelyek kivételével meg kell váltani, amivel a temetési hely megváltója rendelkezési jogosultságot szerez. A rendelkezési jogosultság örökölhető. A rendelkezési jog öröklése esetén a Ttv. 22. § (1) bekezdése rendelkezéseit kell alkalmazni. A rendelkezési jogosultságról szóló nyilatkozat a rendelet 8. melléklete szerinti nyomtatványon nyújtható be az üzemeltetőnek. A rendelkezési jogosultságról történő lemondást a rendelet 9. melléklete szerinti nyomtatványon kell az üzemeltetőnek bejelenteni.

(2) A rendelkezési jogosultság kezdő napja a megváltás napja.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság időtartama a megváltástól számított:

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;

b) sírbolt esetén 60 év;

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év;

d) urnasírbolt esetén 20 év

(4) A használati idő azonos időtartammal akkor váltható meg újra, ha a temető vagy a sírhelytábla nem kerül lezárásra vagy átrendezésre. A rendelkezési jogosultság újraváltásra vonatkozó igényét a rendelkezésre jogosultnak a temető üzemeltetőjénél be kell jelentenie és a temetési hely megváltásának díját meg kell fizetnie a rendelet 1. melléklete szerinti díjszabás alapján.

(5) Ha a betemetés, illetve rátemetés miatt a sírhely, sírbolt használati ideje meghosszabbodik, úgy a rendelet 1. melléklete szerinti megváltási díj utolsó megváltástól eltelt éveinek időarányos részét meg kell fizetni. Ez a díj 5 évre eső díjnál kevesebb nem lehet. Betemetésre vonatkozó hozzájáruló nyilatkozatot a sírhely felett rendelkezési jogosulttól a rendelet 11. melléklete szerint kell benyújtani.

(6) A használati idő korlátozása esetén, továbbá akkor, ha a rendelkezésre jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell fizetni.

(7) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha

a) a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár,

b) a temetési hely megszűnik,

c) a holttest új temetési helyre történő áthelyezésével (áttemetés),

d) a holttest elhamvasztásával, kivéve az esetben, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

(8) A megváltási díjakat, a ravatalhasználati díjat a rendelet 1. melléklete határozza meg. A temetési helyek használati díját a temettetőnek előre kell megfizetnie.

8. Temetkezési szolgáltatások és a temetőhasználat díjai

14. § (1) Temetkezési szolgáltatások a Ttv. 25. § (1) bekezdésében meghatározott tevékenységek.

(2) A temetőben a temetkezési szertartások lebonyolításához - a temető fenntartójának tulajdonában lévő – infrastrukturális és tárgyi eszközök hozzáféréséről az üzemeltető köteles gondoskodni.

(3) Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók a rendelet hatálya alá tartozó temetőkben történő temetkezési szolgáltatás esetén a létesítmények használatáért és az üzemeltető által biztosított szolgáltatásokért a rendelet 1. melléklete V. pontjában meghatározott mértékű díjakat és temető-fenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni.

(4) A temetési szolgáltatásokon kívül, a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők a rendelet 1. melléklete VI. pontjában meghatározott mértékű temető-fenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni.

(5) A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi tárgyi és infrastrukturális feltételeket, illetve azok igénybevételének részletes szabályait a rendelet 2. mellékletében meghatározott Temető Szabályzat tartalmazza.

(6) Az 1. mellékletben meghatározott térítési díjakat a Bonycom NKft. szedi be.

9. Záró rendelkezések

15. § (1) A rendelet 2022. február 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Bonyhád Város Önkormányzati Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 11/2016. (VIII.19.) számú rendelete.

16. § A rendelet hatálybalépését megelőzően, az elhunyt hozzátartozóinak jogszerűen keletkezett jogait a rendelet szabályai nem érintik.