Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételéért fizetendő térítési díjakról szóló 2/2014.(III.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 01

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.01.
A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételéért fizetendő térítési díjakról szóló 2/2014.(III.28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz és az 1–3. melléklethez
A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény 147. § (1) bekezdés a) pontja 2022. június 30. napjáig tiltotta meg, hogy az önkormányzat felülvizsgálhassa a szociális étkeztetésben részesülők térítési díjait, illetve a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjait. Ennek megfelelően 2022. július 1. napjától lehetőség van a díjak megemelésére.
A folyamatosan növekvő üzemeltetési költségek okán indokoltnak tartom a térítési díjak korrekcióját. A szociális étkeztetés térítési díjának emelése a 2022. májusában elfogadott módosítás alapján 2022. július 1. napjától hatályba lépett. Ezzel egyidejűleg a nyári szünetre való tekintettel a gyermekétkeztetés térítési díjainak, nyersanyagnormáinak emelésével meg kívántuk várni a szeptembert, tekintettel arra, hogy három hónap elteltével az árváltozások alapján a nyersanyagköltségek reálisabban meghatározhatóak lesznek.
A 2022. májusi kimutatás alapján az élelmiszer alapanyagok árváltozása 2020. 01. hó és 2022. 04. hó között átlagosan 138.79 % volt. A nyersanyagköltség és a jelenlegi szabályozás szerinti nyersanyagnorma mellett a közétkeztetésre vonatkozó rendeletben meghatározott adag mennyiségének alsó határértékén tudják az étkeztetést biztosítani.
A javaslat alapján 30 %-os norma és 30 %-os térítési díj emelésre vonatkozik az előterjesztés.
A tervezet a konyha élelmezésvezetőjének számításaira, a gyermekétkeztetést igénybe vevő intézmények véleményére alapozva készült el.
A Gyvt. 151. § (3)-(4) bekezdései alapján a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege. A gyermekétkeztetés térítési díj összegét (személyi térítési díjat) az egy ellátottra jutó napi összeg általános forgalmi adóval növelt összegének és az igénybe vett étkezések számának a normatív kedvezmények figyelembevételével az intézményvezető állapítja meg.
Az 1. sz. melléklet tartalmazza a nettó nyersanyagnormát, a 2. sz. melléklet pedig a bruttó intézményi térítési díjat.
A 3. sz. melléklet tartalmazza a bölcsődei gondozási díj emelésére vonatkozó javaslatot. E téren végzett vizsgálat alapján nem ritka az 1200-1500 Ft-os napi gondozási díj a bölcsődékben. Az emelés mellett a korábbi szabályozással ellentétben jövedelmi viszonyok alapján történő differenciálást javaslunk.
A helyi igények kielégítésének elősegítése érdekében a táplánszentkereszti lakhellyel nem rendelkezők esetében kedvezmény igénybevételére nincs lehetőség.
Aki a gondozási díj megállapításához nem csatol jövedelemigazolást, annak a teljes gondozási díjat kell megfizetni.