Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

Táplánszentkereszt község Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről szóló 3/2022.(III.01.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 28

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.28.
Táplánszentkereszt község Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről szóló 3/2022.(III.01.) önkormányzati rendelete módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz és az 1–20. melléklethez
A Táplánszentkereszti Polgármesteri Hivatal költségvetési intézmény előirányzatai vonatkozásában a módosításra az alábbi okok miatt kerül sor:
1. A bevételek között feladásra került az országgyűlési választással és népszavazással, illetve a népszámlálással kapcsolatosan biztosított támogatási összeg, illetve ezen feladatok megvalósításához kapcsolódó kiadások előirányzata.
2. A hivatalban szükség van egy számítógép megvásárlására, melynek előirányzata a bérmegtakarítás terhére került betervezésre.
Táplánszentkereszt község Önkormányzata előirányzatai az alábbi jogcímeken módosulnak:
1. A közfoglalkoztatás keretében – 80%-os támogatással – foglalkoztatott munkavállalók Törvény szerinti illetményének és a kapcsolódó Munkaadói járulékoknak az előirányzata növeli az érintett jogcímek előirányzatát, illetve a Nyári diákmunka keretében 2 fő részmunkaidős foglalkoztatott bér-és járulék kiadásának feladása valósult meg.
2. A dologi kiadások vonatkozásában előirányzat módosításra volt szükség a megemelkedett energia árak miatt. A közüzemi díjak előirányzatait részben a várható bevételekből, részben pedig a dologi kiadások közötti átcsoportosításból tervezzük fedezni, de az árváltozások várható hatásai még nem határozhatóak meg pontosan.
3. A nyári tábor bevételei és kiadásai vonatkozásában az előirányzatok feladásra kerültek, a tábordíj fedezte a tervezett programok kiadásait.
4. A dologi kiadások előirányzatát növeli a Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások jogcímen a pályázatokhoz kapcsolódó, el nem számolható előkészítési és tervezési költségek, illetve az önkormányzati ingatlanok földhivatali ügyintézéséhez kapcsolódó kiadások.
5. A beruházási és a felújítási kiadások előirányzatának változása részben jogcím változás miatti átcsoportosítást, részben pedig az év közben felmerült és várható fejlesztések összegeit tartalmazza, melyek jelentős része pályázati forrásból kerül finanszírozásra:
MFP – Járda felújítás
MFP – Csapadékvízelvezető rendszer rekonstrukció
MFP – Szolgálati lakás vásárlása
Leader eszközbeszerzés (fűnyíró traktor, egyéb tartozékok)
Játszótéri homokozó beszerzése – Széchenyi parkban
Óvoda plébánia felőli oldalán kerítés építése
1. Az Óvoda Társulás finanszírozási előirányzatának emelése szükséges az intézményi szerkezet változása miatt megnövekedett dolgozói létszám finanszírozására, melynek fedezetét a normatív előirányzatok emelése biztosítja.
2. A Mikrotérségi Társulás működési célú támogatási összegének emelése a Gyöngyös-Sorok Menti Szociális Alapellátónál foglalkoztatottak ágazati pótlékának átadása miatt szükséges.
Az előirányzat átvezetéseket követően az általános tartalék összege lenullázásra került, jelenleg a költségvetésben nem szereplő kiadások fedezetéhez, saját forrás biztosításához más jogcímekről történő átcsoportosítás szükséges.